ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: Ο αναξιοποίητος θησαυρός της Ηλείας


Αν είχαν εκμεταλλευτεί ο Δήμοι τις δυνατότητές τους θα μπορούσαν να αυξήσουν τα τουριστικά έσοδα ενισχύοντας και την τοπική οικονομία Tουλάχιστον 150.000 ασφαλισμένοι από το εξωτερικό θα μπορούσαν να επισκεφθούν τις ιαματικές πηγές της Ελλάδας ακόμη και εντός του 2017, προκαλώντας τζίρο ύψους 300 εκατ. ευρώ δεδομένης της χρηματοδότησης των ταξιδιών των ξένων από τα ασφαλιστικά τους ταμεία Αίσθηση προκαλεί η διαπίστωση του Προέδρου της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και επιστημονικού σύμβουλου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κωνσταντίνου Κουσκούκη, για τις δυνατότητες που έχουν οι ιαματικές πηγές της χώρας. Τι οποίες αν είχαν εκμεταλλευτεί ο Δήμοι θα μπορούσαν να αυξήσουν τα τουριστικά έσοδα ενισχύοντας και την τοπική οικονομία.

Ο κ. Κουσκούκης επικαλούμενος εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών της τουριστικής αγοράς επισημαίνει ότι τουλάχιστον 150.000 ασφαλισμένοι από το εξωτερικό θα μπορούσαν να επισκεφθούν τις ιαματικές πηγές της Ελλάδας, ακόμη και εντός του 2017, προκαλώντας τζίρο ύψους 300 εκατ. ευρώ δεδομένης της χρηματοδότησης των ταξιδιών των ξένων από τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Επίσης, προσθέτει ότι οι πλέον αισιόδοξοι του χώρου κάνουν λόγο για τζίρο που μπορεί να φθάσει έως και 1 δισ. ευρώ για τη χώρα σε ετήσια βάση από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ιαματικών πηγών. Φυσικά μιλάμε για ιαματικές πηγές που έχουν ήδη αξιοποιηθεί και μπορούν να προσελκύσουν ξένους τουρίστες. Τέτοιες λειτουργούν σήμερα σε διάφορές περιοχές της Ελλάδας ( Μακεδονία Λουτρά Πόζαρ, Θεσσαλία Λουτρά Σμοκόβου, Λουτρά Αιδηψού κ.α.)

ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΚΑΙΑΦΑ

Στην Ηλεία ωστόσο έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε αφού τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς για έργα και παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν τα ιαματικά λουτρά του Καϊάφα, αλλά δεν τα βλέπουμε. Όπως έχει γράψει η «ΠΡΩΤΗ» στη λίστα με τα 42 έργα που εντάσσονται στο περίφημο «πακέτο Γιούνκερ», στην κατηγορία του τουρισμού, είναι τα «έργα Προστασίας, Ανάπτυξης και Ανάδειξης Υδροθεραπευτηρίου Ιαματικής Πηγής και Σπηλαίου Ανυγρίδων Καϊάφα», προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, δεν υπάρχει αναλυτική έκθεση για τον σχεδιασμό, αφού στον βαθμό ωριμότητας «αναμένεται η αναμόρφωση του φυσικού αντικειμένου του έργου από την ΕΤΑΔ», που σημαίνει ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι υπολειπόμενες μελέτες για να προχωρήσει το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο.


Να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι η λίστα, προτού δημοσιευθεί, έλαβε και την έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) όμως οι γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι το “πακέτο Γιούνκερ” δεν προβλέπει άμεση χρηματοδότηση, είναι ένας μηχανισμός υποβοήθησης ιδιωτικών έργων, μέσω της παροχής εγγυήσεων και της προσφοράς χαμηλών επιτοκίων!

Από την άλλη ο προγραμματισμός για τα Λουτρά Καϊάφα προβλέπει την υλοποίηση έργων από το νέο ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση που μπορεί να φτάσει έως και τα 8 εκατ. ευρώ και στόχο την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της περιοχής και την ανάδειξη τους σε δημοφιλή πόλο ιαματικού τουρισμού, διατηρώντας παράλληλα τον δημόσιο χαρακτήρα στην ιδιοκτησία τους. Μέχρι σήμερα πάντως έχουμε μείνει στα λόγια ενώ την όλη διαδικασία καθυστέρησε και το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, το οποίο αποτελεί γνώμονα γι α το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στην ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή του Καϊάφα.

ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΥΡΜΙΝΗΣ ΣΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΕΛΙ

Στον μαγευτικό αλλά εγκαταλελειμμένο τόπο του Κουνουπελίου στο παρελθόν λειτούργησαν τα Ιαματικά Λουτρά της Υρμίνης. Η περιοχή παραχωρήθηκε από την ΕΤΑΔ στον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης μετά από αίτημα που κατέθεσε ο τελευταίος. Στόχος του Δήμου είναι να εξασφαλιστεί μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων η δυνατότητα εξεύρεσης κονδυλίων για την αξιοποίηση του χώρου. Μάλιστα ο Δήμος ετοιμάζει την πρότασή του και θα την αποστείλει στην ΕΤΑΔ προκειμένου να υπάρξει το επιχειρησιακό σχέδιο που αφορά στην εκμετάλλευση του συνόλου της έκτασης .

Το Κουνουπέλι βρίσκεται σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από την Μανωλάδα και εννέα από τη Βάρδα, στη θέση της αρχαίας Υρμίνης και ήταν κάποτε γνωστό για τα ιαματικά νερά του. Οι πηγές ανάβλυζαν μέσα από μια σπηλιά την οποία ανέφεραν ως "η τρύπα του καλόγερου". Εκεί έμπαιναν άτομα με προβλήματα στα οστά και έβγαιναν ανεωμένα, γεμάτα ενέργεια. Στη σύγχρονη εποχή ο σεισμός της 8ης Ιουνίου 2008 στην Ανδραβίδα, επέδρασε θετικά στις ιαματικές πηγές της Υρμίνης.Τα συγκεκριμένα λουτρά ξύπνησαν μετά τον σεισμό ενώ το αξιοσημείωτο είναι πως η ανάβλυση των νερών τους είχε σταματήσει με τον μεγάλο σεισμό του 1955. Τα λουτρά Υρμίνης αποτελούν ένα σημαντικό μνημείο της περιοχής, με μια πλούσια δράση τις εποχές που λειτουργούσαν, καθώς σήμερα είναι πλήρως εγκαταλειμμένα. Οι κτιριακές τους εγκαταστάσεις είναι όχι μόνο παραμελημένες αλλά και επικίνδυνες αφού τα σίδερα εξέχουν από τους σοβάδες στους τοίχους και στο ταβάνι.

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΣΤΡΟΥ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

Οι ιαματικές πηγές Κάστρου Κυλλήνης είχαν εγκαταλειφθεί επί αιώνες και το έτος 1890 - επί Χαριλάου Τρικούπη - άρχισε η αξιοποίηση με την παραχώρηση στην εταιρεία ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομος Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου) για πενήντα χρόνια. Τότε κατασκευάσθηκε η παρακαμπτήριος σιδηροδρομική γραμμή προς τα Λουτρά με αφετηρία τον σταθμό Καβάσιλα. Η γραμμή λειτούργησε μέχρι το έτος 1940, και καταστράφηκε στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Η εταιρεία ΣΠΑΠ, αξιοποιώντας τα Λουτρά προέβη στην κατασκευή υδροθεραπευτικού καταστήματος με μεγάλη αίθουσα αναμονής, με 50 μαρμάρινους λουτήρες, τμήμα εισπνευσοθεραπείας, ως και εγκαταστάσεις ωτο-ρινόπλυσης και ψεκασμών του λάρυγγα, ξενοδοχεία, ως και ιδιαίτερους ξενώνες, με διαμερίσματα για ενοικίαση, αγορά, πάρκο, ανθόκηπους κ.λπ. Κατά την διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου, οι εγκαταστάσεις των Λουτρών καταστράφηκαν και μόλις το 1951 ανέλαβε την οργάνωση και εκμετάλλευση ο Ε.Ο.Τ. (Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού) με τη δημιουργία υδροθεραπευτηρίου, ξενοδοχείων και camping στην περιοχή. Από το 1998 η έκταση των Λουτρών ενοικιάσθηκε στον Νικόλαο Δασκαλαντωνάκη για 46 έτη όπου χτίστηκαν και λειτουργούν υδροθεραπευτήριο και πολυτελή ξενοδοχεία. Ακόμη και σήμερα πάντως επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έρχονται τους θερινούς μήνες στα λουτρά και για την περιβόητη λασποθεραπεία. Ο χώρος ωστόσο παραμένει αναξιοποίητος και δίνει στον επισκέπτη εικόνα εγκατάλειψης.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Ας επανέλθουμε όμως στον Πρόεδρο της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και επιστημονικό σύμβουλο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Κωνσταντίνο Κουσκούκη. Όπως τονίζει επιβάλλεται αφενός η χάραξη νέας στρατηγικής από την πολιτεία για την επίσπευση των διαδικασιών εφαρμογής υφιστάμενων νόμων και αφετέρου η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών παροχής πιστοποιημένων υπηρεσιών υγείας, ευεξίας και αντιγήρανσης. « Η βασική ιδέα είναι η αξιοποίηση των σημαντικών πηγών της χώρας στην κατεύθυνση μετεξέλιξής τους από Θερμαλιστικά Κέντρα που είναι σήμερα σε Κέντρα Ιαματικής Ιατρικής σε συνδυασμό με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που συνάδουν με τον πνεύμα της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, δίνοντας προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν.

Οι θεραπευτικές εφαρμογές της Ιαματικής Ιατρικής με ιαματικούς φυσικούς πόρους είναι η Λουτροθεραπεία, η Ποσιθεραπεία, η Εισπνοθεραπεία, η Πηλοθεραπεία, η Θαλασσοθεραπεία και η Κλιματοθεραπεία. Βάσει στοιχείων της Ακαδημίας από το σύνολο των 750 ιαματικών πηγών οι 82 είναι ενεργοποιημένες και οι 34 είναι αναγνωρισμένες με ΦΕΚ για θεραπευτικές χρήσεις. Οι υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις ανήκουν οι 38 στους δήμους, οι 37 σε ιδιώτες και οι 7 στο κράτος» λέει χαρακτηριστικά

 www.protinews.gr
Name

Admin Says,734,Break News,10324,History,469,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,957,Interesting,2173,Movies,13,Nature-Travel,415,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,523,Social Media,134,Sports,907,Video,29,Άρθρα,483,Αστυνομιία-Έγκλημα,872,Βιβλία-Εκδόσεις,70,Γιώργος Φάκος,200,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,11053,Ηealth - Μedicine,1076,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,10,Λογοτεχνία.,5,Μαγειρική-συνταγές,580,Μουσική,176,Νίκος Ράμμος,237,Ομογένεια,834,Συγγραφείς,132,
ltr
item
TGBNEWS: ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: Ο αναξιοποίητος θησαυρός της Ηλείας
ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: Ο αναξιοποίητος θησαυρός της Ηλείας
https://3.bp.blogspot.com/-1I1zQ3Q3R5s/WHtISSNNA-I/AAAAAAABpDk/O-VUcHmLauwIEB97sJyl3IAIhVc042-igCLcB/s640/kaiafas-_ktirio%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-1I1zQ3Q3R5s/WHtISSNNA-I/AAAAAAABpDk/O-VUcHmLauwIEB97sJyl3IAIhVc042-igCLcB/s72-c/kaiafas-_ktirio%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3%25CE%25B3.jpg
TGBNEWS
http://www.tgbnews.com/2017/01/blog-post_44.html
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2017/01/blog-post_44.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy