ΜΠΛΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Η πατρίδα σε κρίση, τα χωριά σε εγκατάλειψη, οι νέοι άνεργοι


Χριστιάνα Δ. Γαρδικιώτη (ΜΒΑ)

Σχεδιάζοντας την ευημερία αρχίζοντας από το τι έχουμε εδώ και τώρα!

Η πατρίδα μας σε κρίση, τα χωριά μας σε εγκατάλειψη και οι νέοι άνεργοι.

Χριστιάνα Δ. Γαρδικιώτη (ΜΒΑ)
Μερικοί άνθρωποι όμως συνεχίζουν να ψάχνουν για διέξοδο και ΛΥΣΕΙΣ. Δεν διαπραγματεύονται το δικαίωμα στο όνειρο αλλά χρειάζεται πολύ θάρρος και τόλμη για να το κάνουν πράξη. Χρειάζονται όχι μόνο δεξιότητα υλοποίησης αλλά και ανθρώπινο κεφάλαιο και ΕΠΙΜΟΝΗ για να βρεθεί ή να δημιουργηθεί αυτή η διέξοδος από την κρίση.

Με την ΠΙΣΤΗ ότι κάτι μπορεί και πρέπει να αλλάξει η φαντασία μου με οδήγησε στην εικόνα ενός βουνού να μετατρέπεται σε ένα ΦΥΣΙΚΟ εργοστάσιο όπου οι νέοι δουλεύουν ΣΤΗΝ φύση ΓΙΑ την φύση. Αρνούμενη να δεχτώ την ανεργία και την οικονομική δυσμένεια των καιρών έψαχνα απεγνωσμένα για απάντηση!

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκα τις λύσεις που βρήκαν άλλες κοινότητες σε άλλα μέρη του κόσμου υπό την καθοδήγηση του Οικονομολόγου καθηγητή Δρ. Pauli Gunter και ιδρυτή του οργανισμού www.zeri.org όπου με την διαδοχική σύνδεση επιχειρηματικών δράσεων δημιουργούνται πολλές θέσεις εργασίας και πλούτος εντός της κοινότητας . Ζήτησα λοιπόν να παρακολουθήσω τα μαθήματα του ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ στην Ουγγαρία που δίδασκε το σεμινάριο της ΜΠΛΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ !


Η Ελλάδα όμως ήταν σε δεινή θέση με τα CAPITAL CONTROLS. Δεν γινόταν να πληρώσω και να πάω να παρακολουθήσω προσκάλεσα τον Δρ Pauli να έρθει εκείνος και να μας εξηγήσει πως θα μπορέσουμε και εμείς να ΔΡΑΣΟΥΜΕ με το ίδιο αποτέλεσμα ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ! Στόχος μας οι δουλειές και η ευημερία της τοπικής κοινωνίας.


Συναίνεσε να μας περάσει αυτή την γνώση και έτσι στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου στον Αγιάννη Κυνουρίας ο Δρ Pauli Gunter μας τίμησε με την παρουσία του και έγινε η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ομάδας ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ για να φτιάξουμε και εμείς μία νέα κοινωνία βασισμένη στις αρχές της ΜΠΛΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ η οποία υπερβαίνει την Πράσινη Οικονομία.

Η παρούσα κρίση ανεργίας ιδιαίτερα στους νέους δεν μας αφήνει να ακολουθήσουμε ένα μοντέλο το οποίο σκοπό έχει να «μειώσει κόστη» , ένα μοντέλο που προτείνει τα πλέον ακριβά πράγματα όπως είναι η υγεία και το περιβάλλον σαν τα πλέον ακριβά.

Ήρθε πια ο καιρός που θα πρέπει να στραφούμε σε ένα πιο ανταγωνιστικό επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο αφήνει τους παραγωγούς να προσφέρουν τα καλύτερα στην φθηνότερη τιμή δημιουργώντας τέτοιες καινοτομίες έτσι ώστε τα καλύτερα να προσφέρονται στην φθηνότερη τιμή! Πώς?


Υιοθετώντας καινοτομίες που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο αυξημένα κέρδη. Αυτή η οικονομική φιλοσοφία έγινε γνωστή το 1994 από τον Καθηγητή Δρ Πάουλι Γκούντερ (Pauli Gunter) όταν ερωτήθη από τα Ηνωμένα Έθνη να προτείνει καινούργια επιχειρηματικά μοντέλα του μέλλοντος. Σήμερα έχοντας πάνω από 180 τέτοιες δράσεις ΥΛΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ σε διάφορα μέρη στον πλανήτη γίνεται όλο και πιο κατανοητό ότι με την ΜΠΛΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ είναι εφικτό και υλοποιήσιμο και να παραχθούν επιπλέον εισοδήματα ενώ παράγονται περισσότερες θέσεις εργασίας και οι δράσεις να είναι βιώσιμες αφού είναι συναγωνίσιμες στις παγκόσμιες αγορές.

Το κλειδί σε αυτή την δραματική αλλαγή είναι η εξέλιξη μιας «κεντρικής δράσης» και η οποία βασίζεται σε μία κεντρική δεξιότητα σε ένα χαρτοφυλάκιο δράσεων οι οποίες δημιουργούν πολλαπλά οφέλη και για την επιχείρηση και για την κοινωνία. Όσο οι Διευθύνοντες σύμβουλοι θέλουν να κυνηγούν τις οικονομίες κλίμακας που βασίζονται σε «ομοιόμορφα» και άκρως μαζικά προϊόντα τα οποία διαχέονται στις αγορές με την «άμεση διανομή» (just on time deliveries) παραγγέλνοντας μεγάλο μέρος των στοιχείων του προϊόντος «απ ’εξω» (outsourcing) όπου η παραγωγή από την εξωτερική αυτή εργασία μεγιστοποιείται Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΘΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΚΟΚΚΙΝΟ!

Αν όμως οι εταιρείες εξελιχτούν και στραφούν προς την χρησιμοποίηση όλων των προσβάσιμων και υπαρκτών πρώτων υλών συνενώσει και ομαδοποιήσει τις παραγωγικές της δράσεις και τις προσαυξήσει σε μεγαλύτερα επίπεδα αποτελεσματικότητας ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ θα ανατείλει. Μια εταιρεία καφέ θα βγάλει εισόδημα από τον καφέ, την κύρια δράση της, και θα προχωρήσει στην παραγωγή εισοδήματος από την αξιοποίηση των σκουπιδιών της – δηλαδή τον χρησιμοποιημένο καφέ – καλλιεργώντας μανιτάρια πάνω σε υπόστρωμα από τα χρησιμοποιημένα απόβλητα του καφέ. Εκτός από την δεύτερη πηγή εισοδήματος που είναι τα μανιτάρια , το υπόστρωμα είναι πλέον πλούσιο σε μύκητες και μπορεί να γίνει και ζωοτροφή !
Από ένα σύστημα εισοδήματος πήγαμε στα 3!

Οι εταιρείες έχουν εστιαστεί σχεδόν αποκλειστικά στην μείωση κόστους και έτσι ακολούθησαν την πολιτική μείωσης κόστους ακολουθώντας την παγκόσμιο επιχειρηματική στρατηγική ψάχνοντας για τα φθηνότερα και πλέον εύκαμπτα μέρη παραγωγής ή παροχής υπηρεσιών. Παρόλα αυτά η τάση προς τα φθηνότερα προϊόντα είχε σαν αποτέλεσμα την αυξημένη ΕΛΛΕΙΨΗ ρευστότητας στην τοπική αγορά η οποία όχι μόνο υποφέρει από ανεργία αλλά και από ΕΛΛΕΙΨΗ αγοραστικής δύναμης το οποίο κάνει πιο αισθητή την έλλειψη χρημάτων που κυκλοφορούν στις επιμέρους ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ. Αυτό το φαινόμενο οδηγεί σε οικονομική ΣΥΡΥΚΝΩΣΗ και παρουσιάζεται σε διάφορες οικονομίες παραδείγματα των οποίων είναι η οικονομία της ΙΣΠΑΝΙΑΣ και της ΕΛΛΑΔΟΣ οι οποίες υποφέρουν και από εκτεταμένη έκτασης εξόδων του Δημόσιου Τομέα τους.

Η δύναμη της ΜΠΛΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ βρίσκεται στο γεγονός ότι βάζει χρήματα στην ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και αντίθετα προς την περιρρέουσα πίστη προσφέρει ΠΟΙΟΤΙΚΑ προϊόντα σε ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΚΟΣΤΟΥΣ. Η περίπτωση των «υγειών μανιταριών» που είναι πλέον παραγόμενα ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ και που πριν χρειαζόταν να ταξιδέψουν αρκετά μακριά για να καταναλωθούν γεγονός που αντικατοπτριζόταν στην αυξημένη τιμή ΠΩΛΗΣΗΣ τους θα μπορούν να είναι τώρα και φθηνά και σε αφθονία γιατί δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα μεταφορικά κόστη. Όταν παρατηρούμε ότι στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ΤΡΟΦΙΜΩΝ το 90% της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων διατροφής πηγαίνει στο ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ τώρα που ΔΕΝ θα χρειάζεται πλέον κανένα μεταφορικό κόστος ή ελάχιστο. Έτσι τα ΚΟΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ μειώνονται δραματικά, τα ποσοστά κέρδους αυξάνονται και οι τιμές προς τον καταναλωτή επίσης μειώνονται δραματικά.

Η ΜΠΛΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ έχει εφαρμογή σε όλους τους τομείς της Οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και επιπρόσθετα από την «ένεση ρευστότητας» στην τοπική οικονομία και την χρησιμοποίηση πρώτων υλών από την περιοχή είναι αφοσιωμένη στο να ΕΞΑΛΗΨΕΙ ότι είναι περιττό και ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. Μια μπαταρία δεν αντικαθιστάται με μια πράσινη μπαταρία αλλά αντικαθίσταται με ένα σύστημα ενέργειας με κινητούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς το οποίο δεν βασίζεται στην χρήση της μπαταρίας. Αυτό μεταφράζεται σε σημαντική εξοικονόμηση υλών και κόστους ενώ παράλληλα ΜΕΙΩΝΕΙ σημαντικά το κόστος του αποτυπώματος του ΑΝΘΡΑΚΑ στο περιβάλλον και στα οφέλη της υγείας των κατοίκων του πλανήτη.

Η ΜΠΛΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ δεν εξυπηρετεί τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν θεσπίσει το οικονομικό μοντέλο μεγιστοποίησης του κέρδους και είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει. Η ΜΠΛΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ εμπνέει τα «φρέσκα» μυαλά κυρίως των νέων και των νέων επιχειρηματιών με καινοτόμες ιδέες που έχουν ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ κάπου αλλού στον κόσμο και οι οποίες αποδεικνύουν ότι το ΜΕΛΛΟΝ είναι ΘΕΤΙΚΟ και ΦΩΤΕΙΝΟ με την μοναδική προϋπόθεση ότι θα φύγουμε από το «ΓΝΩΣΤΟ» το «ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ» και την ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ δηλαδή την παλιά ΜΕΘΟΔΟ καθώς και την εύκολη και ήδη αποδεδειγμένη αλλά ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ λύση. Αυτό όμως θέλει ΤΟΛΜΗ και ΔΕΣΜΕΥΣΗ για αλλαγή.

Αν αυτή η ιδέα σας εμπνέει ελάτε στο facebook group “the Meraki people” https://www.facebook.com/groups/269767659843100/ να συμβάλλετε και εσείς στην μετατροπή των εγκαταλειμμένων χωριών σε παραγωγικές κοινωνίες !


COMMENTS

BLOGGER
Name

Admin Says,733,Break News,10324,History,439,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,936,Interesting,1922,Movies,13,Nature-Travel,351,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,506,Social Media,134,Sports,765,Video,29,Άρθρα,454,Αστυνομιία-Έγκλημα,630,Βιβλία-Εκδόσεις,65,Γιώργος Φάκος,153,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,10072,Ηealth - Μedicine,968,Καταγγελίες,210,Λογοτεχνία,10,Λογοτεχνία.,5,Μαγειρική-συνταγές,455,Μουσική,165,Νίκος Ράμμος,235,Ομογένεια,801,Συγγραφείς,122,
ltr
item
Greek Canadian Online Media: ΜΠΛΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Η πατρίδα σε κρίση, τα χωριά σε εγκατάλειψη, οι νέοι άνεργοι
ΜΠΛΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Η πατρίδα σε κρίση, τα χωριά σε εγκατάλειψη, οι νέοι άνεργοι
https://3.bp.blogspot.com/-J8S_-RMmAYA/WMuyOqmmz_I/AAAAAAAAafk/UhtcH7o_Wksqa_EeNVWoZ6V_QNWo51vEACLcB/s640/download.jpeg
https://3.bp.blogspot.com/-J8S_-RMmAYA/WMuyOqmmz_I/AAAAAAAAafk/UhtcH7o_Wksqa_EeNVWoZ6V_QNWo51vEACLcB/s72-c/download.jpeg
Greek Canadian Online Media
http://www.tgbnews.com/2017/03/blog-post_56.html
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2017/03/blog-post_56.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy