Ο Τράμπ ετοιμάζεται για πόλεμο


Η εμμονή του με την Γερμανία και το ευρώ Τα διπλωματικά χαμόγελα και οι χειραψίες δεν φαίνεται να κρύβουν την επιφυλακτικότητα και τις υποψίες ότι ένας οικονομικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή. Η καχυποψία του Τραμπ απέναντι στην Γερμανία, την οποία θεωρεί ότι επιθυμεί-και ως ένα βαθμό τα έχει καταφέρει-να καταστήσει την ΕΕ υποχείριο της, δεν έχουν αμβλυνθεί.

Όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοικτά: τα επιτόκια και η συναλλαγματική πολιτική, η δασμολογική πολιτική στις γερμανικές εισαγωγές των ΗΠΑ, το πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο στο διμερές εμπόριο ΗΠΑ-Γερμανίας...Καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει ούτε να αναλάβει δεσμεύσεις. Και κάπως έτσι η αρνητική δναμική κλιμακώνεται. Το πιο ζέον θέμα σχετίζεται με τη νομισματική πολιτική. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η πολιτική της ΕΚΤ δεν συνάδει με τη δέσμευη που έχουν αναλάβει τα κράτη του G20, έθνη να μην χειρίζονται τις ισοτιμίες των νομισμάτων τους με τρόπο ώστε να αποκτούν αδικαιολόγητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Αυτό άλλωστε γίνεται φανερό και από τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον εναντίον του Βερολίνου, τους τελευταίους δύο μήνες. Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ ψέγουν την Γερμανία ότι εκμεταλλεύεται τους εμπορικούς εταίρους της και με τη βοήθεια ενός αποδυναμωμένου ευρώ, ουσιαστικά ενισχύουν τις γερμανικές εξαγωγές. Και φυσικά δεν πείθονται από τις απαντήσεις του κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία δεν έχει καμία επιρροή στις αποφάσεις που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και η πολεμική αυτή είναι η πλέον προσφορη για την πολιτκή Τράμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος που προωθεί την πολιτική του "America First", επιδιώκει να επαναφέρει τις διμερείς "διαπραγματεύσεις" αντί των πολυμερών διαπραγματεύσεων που προωθούσε ο προκάτοχός του. Θέλει επίσης να προσφέρουν φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, να αποδυναμώσει το δολάριο και να χαλαρώσει τους κανονισμούς για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο κ. Mnuchin ο οποίος στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τον γερμανό ομόλογο του τόνισε ότι σε γενικές γραμμές, οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να είναι δικαιότερες και πιο ισορροπημένες.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ορισμένες πτυχές του εμπορίου μεταξύ της Γερμανίας και των ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξεταστούν, ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής οικονομική ανάπτυξη και στις δύο πλευρές. Αναφέρθηκε και στο γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, ότι οι «ανισορροπίες πρέπει να αντιμετωπίζονται». Και φυσικά οι ΗΠΑ δεν επιμένουν στην άποψη ότι η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν λάβει μέτρα για να κρατήσουν την ισοτιμία του ευρώ τους σε χαμηλά επίπεδα, έτσι ώστε τα ευρωπαϊκά προϊόντα να είναι φθηνότερα και πιο ανταγωνιστικά στις παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αμερικής.

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανή αύξηση των επιβαρύνσεων για τις εισαγωγές (πράξη που ενοχλεί ιδιαίτερα την Γερμανία), η Κυβέρνηση Τράμπ δεν υποχωρεί. Χρακτηριστικές είναι άλλωστε και οι τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει, καθώς δεν έχει αποφασιστεί τι μέτρα θα ληφθούν για την αντιμετώπιση των σημερινών ανισορροπιών. Ο ίδιος ο Μνούτσιν περιγράφει την κατάσταση ως εξής: «Είμαστε από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους στον κόσμο και διαθέτουμε μία από τις μεγαλύτερες αγορές. Το εμπόριο είναι καλό για όλους μας. Από κει και πέρα όμως, θέλουμε να επανεξετάσουμε κάποιες συμφωνίες. Πρέπει να δούμε ποιές είναι οι παλαιότερες συμφωνίες που χρειάζονται επαναδιαπραγμάτευση».

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τη Γερμανία και άλλες εξωστρεφείς οικονομίες, είναι ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, το τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης του Μπάντεν-Μπάντεν δεν περιέχει καμία δέσμευση ή αναφορά «υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και κατά του προστατευτισμού». Σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών αυτό είναι προφανώς φυσιολογικό, καθώς όπως λέει, τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν υπουργός και κατά συνέπεια δεν τον αφορούν παλαιότερα ανακοινωθέντα. Όλα αυτά έγιναν εμφανή στη συνάντηση Τράμπ –Μέρκελ. Όπως δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, «Πιστεύω ότι η εμπορική πολιτική πρέπει να είναι δίκαιη και οι ΗΠΑ έχουν υποστεί άδικη μεταχείριση από πολλές χώρες επί σειρά ετών και αυτό θα σταματήσει. Αλλά δεν είμαι απομονωτιστής. Είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά και του δίκαιου εμπορίου».

Η Άγκελα Μέρκελ, απάντησε ψύχραιμα επισημαίνοντας τη σημαντική συμβολή των γερμανικών εταιρειών στην αμερικανική οικονομία και τα 270 δις απευθείας γερμανικών επενδύσεων στις ΗΠΑ. Ένας από τους χειρότερους φόβους των οικονομολόγων είναι το ξεκίνημα ενός εμπορικού πολέμου από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο στο τραπέζι, όμως από τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου όλα συγκλίνουν σε μια απομόνωση της αμερικανικής οικονομίας.

Στόχος του Ντ.Τραμπ είναι να περιορίσει τις εισαγωγές, να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή και παράλληλα να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, στόχος είναι η επιβολή δασμών σε εισαγωγές από χώρες με τις οποίες καταγράφεται έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Στα 107 δις ευρώ ανήλθε η αξία των γερμανικών εξαγωγών στις ΗΠΑ το 2016, ενώ οι γερμανικές εισαγωγές από την Αμερική κυμαίνονται περίπου στο 50%. Επομένως οι προειδοποιητικές βολές της Ουάσιγκτον έχουν ως αποδέκτη και την Γερμανία. Μια επιβολή δασμών θα έπληττε σημαντικά τη γερμανική οικονομία, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εξαγωγές συμβάλλουν με 40% στο γερμανικό ΑΕΠ, ενώ το 10% των γερμανικών εξαγωγών πηγαίνουν στις ΗΠΑ.

 premium.paratiritis.gr

COMMENTS

Name

Admin Says,722,Break News,10911,History,394,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,882,Interesting,1568,Movies,13,Nature-Travel,276,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,488,Social Media,133,Sports,650,Video,12,Άρθρα,425,Αστυνομιία-Έγκλημα,336,Βιβλία-Εκδόσεις,51,Γιώργος Φάκος,103,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,8530,Ηealth - Μedicine,805,Καταγγελίες,209,Λογοτεχνία,8,Λογοτεχνία.,3,Μαγειρική-συνταγές,366,Μουσική,141,Νίκος Ράμμος,219,Ομογένεια,733,Πολιτική,881,Συγγραφείς,121,
ltr
item
Greek Canadian Online Media: Ο Τράμπ ετοιμάζεται για πόλεμο
Ο Τράμπ ετοιμάζεται για πόλεμο
https://1.bp.blogspot.com/-xQ3dBWZhfuA/WNK5Ru9tKfI/AAAAAAABvfs/yTuEYlPBoQknGYj4O0LGwdNg8LnljdqTwCLcB/s640/hero_wide_640_1.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-xQ3dBWZhfuA/WNK5Ru9tKfI/AAAAAAABvfs/yTuEYlPBoQknGYj4O0LGwdNg8LnljdqTwCLcB/s72-c/hero_wide_640_1.jpg
Greek Canadian Online Media
http://www.tgbnews.com/2017/03/blog-post_627.html
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2017/03/blog-post_627.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy