Γιώργος Φάκος: "Αφήνω τα γεγονότα να εξελίσσονται στα μυθιστορήματά μου"


Με αφορμή, σε λίγο, την κυκλοφορία του νέου του αστυνομικού μυθιστορήματος, «Τρόμος πάνω από την πόλη», αποκλειστική συνέντευξη, μας παραχώρησε ο συγγραφέας και αρθρογράφος, Γιώργος Φάκος. 

Διαβάστε την παρακάτω… 

-Γεννήθηκες στον Πύργο του Νομού Ηλείας;

«Όχι. Επιτρέψτε μου να κάνω μια διόρθωση. Γεννήθηκα στην Αμαλιάδα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Νομού, έχοντας όμως καταγωγή από την Εγλυκάδα Πατρών. Στο Πύργο εργάστηκα, για χρόνια, ως δημοσιογράφος και είχα νοικιάσει διαμέρισμα, όπου έμενα».

-Παρά τ’ αύτα, τον Πύργο διαφημίζεις στα μυθιστορήματά σου.

«Και όχι μόνο. Στο πρώτο μου μυθιστόρημα, την «Θανάσιμη Παγίδα», αναφέρομαι, επίσης, στο Κατάκολο και στο Κοτύχι, μια πανέμορφη περιοχή μεταξύ Ηλείας και Αχαίας.
Στο «Τρόμος πάνω από την πόλη», η ιστορία εξελίσσεται κατά κύριο λόγο, στον Πύργο, ενώ στις «Φλογισμένες καρδιές», που θα κυκλοφορήσει αργότερα, αναφέρονται, εκτός από τον Πύργο, ένα πανέμορφο χωριό, ο Αγιος Ηλίας και η παραλία της Κουρούτας που βρίσκεται στην Αμαλιάδα. Σκοπός μου είναι, στα βιβλία μου, να συμπεριλαμβάνω διάφορες τοποθεσίες».

-Ο λόγος;

«Σε κάθε μυθιστόρημα η ιστορία εξελίσσεται σε κάποια πόλη. Το ίδιο συμβαίνει και στα δικά μου. Προτιμώ περιοχές της Ηλείας για να τις γνωρίσουν οι αναγνώστες και ίσως τους δημιουργηθεί η επιθυμία να τις επισκεφθούν. Μη ξεχνάτε άλλωστε πως στο δικό μας Νομό υπάρχουν η αρχαία Ολυμπία και η αρχαία Ηλιδα, η πόλη-διοργανώτρια των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων»

-Τι σημαίνει για σένα ο τόπος σου που γεννήθηκες και μεγάλωσες;

«Θα σας απαντήσω με τη φράση μιας φίλης, που μου είπε πριν μερικά χρόνια, όταν την φιλοξενούσα. “Όταν μιλάς για τον τόπο σου, τα μάτια σου αστράφτουν”. Νομίζω πως τα λέει όλα».

-Εζησες όμως και στη Κύπρο.

«Για δεκατέσσερεις μήνες. Εκανα πολύ καλούς φίλους με τους οποίους τηλεφωνιέμαι συχνά. Αγάπησα την Κύπρο και τους ανθρώπους της. Όμως, θα σας πω μια ρήση του Αμερικάνου ποιητή, θεατρικού συγγραφέα και κριτικού λογοτεχνίας, Τόμας Στερν Έλιοτ: «Δεν θα πάψουμε ποτέ να εξερευνούμε και στο τέλος κάθε εξερεύνησης θα είναι να φτάσουμε από κει όπου ξεκινήσαμε και να γνωρίσουμε τον τόπο πρώτη φορά».

-Η δημοσιογραφία, τι ρόλο παίζει στην ανάπτυξη των ιστοριών σου;

«Πολύ μεγάλο. Στα μυθιστορήματά μου, οι ιστορίες εξελίσσονται έχοντας σαν βάση γεγονότα που έζησα ως δημοσιογράφος».

-Υπάρχει κάποιος συγγραφέας που, κατά κάποιο τρόπο, σ’ έχει επηρεάσει;

«Σίγουρα και είναι δύο. Ο Ανδρέας Καμιλέρι και ο Πάουλο Κοέλιο.
Σε ότι αφορά τον πρώτο, αξίζει να σας πως ότι ξεκίνησε να γράφει σε ηλικία 60 χρονών και, σχεδόν, αμέσως, έγινε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο. Στα περισσότερα βιβλία του, πρωταγωνιστής είναι ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο, ένας χαρισματικός επιθεωρητής της Σικελικής αστυνομίας. Πολλά από τα βιβλία του γυρίστηκαν σε ταινίες. Πριν χρόνια και η ελληνική τηλεόραση είχε παίξει μια σειρά με τον Μονταλμπάνο.
Τον λατρεύω τον Καμιλέρι.
Στη βιβλιοθήκη μου έχω όλα τα βιβλία του στην ελληνική γλώσσα, αλλά και πολλά που κυκλοφόρησαν σε άλλες χώρες. Εχω φυσικά σε cd και ολόκληρη τη τηλεοπτική σειρά με τον Μονταλμπάνο. Εκτός από τον Καμιλέρι λατρεύω και την Σικελία, την οποία έχω επισκεφθεί δυο φορές, μια κι έχω φίλους εκεί από τον χώρο των πολεμικών τεχνών, οι οποίοι πρόσφατα με κάλεσαν να ξαναπάω.

Σε ότι αφορά τον Κοέλιο, του οποίου, επίσης, έχω όλα τα βιβλία, οφείλω να πω πως πήρα, μέσα από αυτά πολλές απαντήσεις σε ερωτήματα που είχα. Συγγραφικά με επηρέασε στο μυθιστόρημά μου, οι «Φλογισμένες καρδιές».

-Αστυνομικό και αυτό; 

«Όχι, καμία σχέση. Αναφέρεται στην ιστορία ενός ψυχικά τραυματισμένου άντρα, από την εγκατάλειψη της γυναίκας που λάτρεψε περισσότερο από την ζωή του, και ο οποίος επιστρέφει στο τόπο του μετά από έξι ολόκληρα χρόνια. Η συνάντηση με την πρώην αγαπημένη του θα γίνει κι έτσι, επιτέλους, θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα και αμφιβολίες που χρόνια τους βασάνιζαν. Το μυθιστόρημα, είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Αλλά ας μιλήσουμε γι’ αυτό άλλη φορά».

-Συμφωνώ. Ας ξαναγυρίσουμε στο «Τρόμο πάνω από την πόλη». Είναι το δεύτερο μυθιστόρημά σου με ήρωα τον δημοσιογράφο Αγγελο Αλεξίου. Πότε θα κυκλοφορήσει;

«Σε λίγους μήνες θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία. Επιτρέψτε μου να πω ότι το έχει αναλάβει ο εκδοτικός οίκος Δυάς, ένα εξαιρετικός οίκος, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία».

-Θα υπάρξει άλλο μυθιστόρημα με τον ίδιο πρωταγωνιστή;

«Σίγουρα θα υπάρξει, τουλάχιστον ένα ακόμα. Από κει και πέρα δεν γνωρίζω».

-Πως γράφεις; Ετοιμάζεις κάποιο προσχέδιο; 

«Όχι. Απλώς έχω ένα γεγονός στο μυαλό μου και πάνω σε αυτό ξετυλίγεται η ιστορία μου. Καθώς γράφω μπαίνουν κι άλλα πράγματα, αλλά αυτό γίνεται γράφοντας, χωρίς κάτι προσχεδιασμένο».

-Εχεις γράψει κι άλλα βιβλία. Θα σ’ ενδιέφερε η παρουσία τους στην ομογένεια;

«Φυσικά. Είναι μέσα στον σχεδιασμό που κάνουμε με τον εκδοτικό οίκο, τις τελευταίες ημέρες. Μας ενδιαφέρει η παρουσίαση στην ομογένεια της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας. Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησαν κάποιες συζητήσεις. Και, βέβαια, παρουσιάσεις θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.

-Ελπίζουμε ότι θα μας προσφέρεις αντίτυπα για τους αναγνώστες μας. 

«Όπως κάναμε και με τα βιβλία «Θανάσιμη Παγίδα» κι «Ελλήνων Μυθολογία», το ίδιο θα κάνουμε και με τον «Τρόμο πάνω από την πόλη». Υπόσχομαι πως θα είστε οι πρώτοι που θα πάρετε αντίτυπα για τον καθιερωμένο σας διαγωνισμό».

-Γιώργο, σ’ ευχαριστούμε για την συνέντευξή σου. Ευχόμαστε και αυτό το βιβλίο σου να είναι καλοτάξιδο. 

«Σας ευχαριστώ κι εγώ».

  Δείτε εδώ το trailer του μυθιστορήματος
Name

Admin Says,734,Break News,10324,History,469,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,957,Interesting,2173,Movies,13,Nature-Travel,415,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,523,Social Media,134,Sports,907,Video,29,Άρθρα,483,Αστυνομιία-Έγκλημα,872,Βιβλία-Εκδόσεις,70,Γιώργος Φάκος,200,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,11053,Ηealth - Μedicine,1076,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,10,Λογοτεχνία.,5,Μαγειρική-συνταγές,580,Μουσική,176,Νίκος Ράμμος,237,Ομογένεια,834,Συγγραφείς,132,
ltr
item
TGBNEWS: Γιώργος Φάκος: "Αφήνω τα γεγονότα να εξελίσσονται στα μυθιστορήματά μου"
Γιώργος Φάκος: "Αφήνω τα γεγονότα να εξελίσσονται στα μυθιστορήματά μου"
https://4.bp.blogspot.com/-eRMpvlmguTA/WPHQujUbrMI/AAAAAAABw2I/361bniXvYQ8Mnxfj_tI0ilmqGwSUoD4mwCLcB/s640/burglary-257399_960_720.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-eRMpvlmguTA/WPHQujUbrMI/AAAAAAABw2I/361bniXvYQ8Mnxfj_tI0ilmqGwSUoD4mwCLcB/s72-c/burglary-257399_960_720.jpg
TGBNEWS
http://www.tgbnews.com/2017/04/blog-post_332.html
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2017/04/blog-post_332.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy