Φωτοθεραπεία: νέα και αποτελεσματική αντιμετώπιση της λεύκης!


Η εφαρμογή της φωτοθεραπείας με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος (NB-UVB) αποτελεί την πλέον σύγχρονη, ενδεδειγμένη και αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της λεύκης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Η εφαρμογή της φωτοθεραπείας στην πάσχουσα περιοχή, με εκτεταμένη ή πιο εστιασμένη βλάβη, παρουσιάζει μοναδικά πλεονεκτήματα που αφορούν τόσο τη διαδικασία, όσο και τη μονιμότητα του αποτελέσματος.

Γράφει ο Δρ. ΤΖΕΡΜΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Η ασφάλεια της φωτοθεραπείας στενού φάσματος έγκειται στην εξειδικευμένη χρήση της συσκευής Excimer Light, που εκπέμπει στο ασφαλέστερο μήκος κύματος, τα 308nm, σε αντίθεση με τη φωτοθεραπεία ευρέος φάσματος (Broad-Band, BB) και τη φυσική ακτινοβολία (φως ήλιου) UVΒ, που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών ερυθημάτων και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Με άλλα λόγια, ο ασθενής επωφελείται από όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του ηλιακού φωτός, χωρίς να υπόκειται σε επιβλαβή έκθεση.

Η δράση της θεραπείας είναι διττή. Από τη μια καταστέλλει την τάση που έχει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα υγιή μελανοκύτταρα, με συνέπεια να αποχρωματίζει το δέρμα, ενώ από την άλλη ενεργοποιεί τα αδρανή μελανοκύτταρα αλλά και την ασφαλή «μετανάστευση» υγιών κυττάρων από μη πάσχουσες γειτονικές περιοχές σε αυτές με υπομελάνωση, με αποτέλεσμα τον σταδιακό επαναχρωματισμό τους. Μετά την εφαρμογή της θεραπείας, το δέρμα δεν πλήττεται με ουλές ή σημάδια ή άλλες παρενέργειες, απλώς υπόκειται σε ένα ήπιο κοκκίνισμα που εξαλείφεται μέσα σε χρονικό διάστημα μερικών ωρών.

Η φωτοθεραπεία εφαρμόζεται δραστικά στις νοσούσες περιοχές (2-3 συνεδρίες την εβδομάδα) χωρίς να επιφέρει βλάβη στους υγιείς ιστούς, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ταχύτατη δερματική ομοιομορφία. Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα με χρόνο έκθεσης στην φωτεινή ενέργεια που προκαθορίζεται πριν από την είσοδο του ασθενή στην ειδική καμπίνα θεραπείας, όπου και παραμένει από λίγα δευτερόλεπτα έως αρκετά λεπτά, ανάλογα με τον βαθμό σοβαρότητας της λεύκης του. Η θεραπεία θα πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον 3 μήνες για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα.

Ταχύτερη επαναμελάνωση των κυττάρων εμφανίζεται σε:

•    πρόσωπο
•    λαιμό
•    κορμό
•    άνω άκρα

Κάθε μήνα γίνεται συνεκτίμηση της προόδου της θεραπείας μέσω ψηφιακής απεικόνισης, ενώ η ίδια η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από τρεις μήνες μέχρι και έναν χρόνο κατά περίπτωση. Η εφαρμογή της φωτοθεραπείας ενδείκνυται ακόμα και σε παιδιά ή εγκύους, ενώ δεν αποτελεί λόγο αποκλεισμού από τη θεραπεία η ενδεχόμενη διαγνωσμένη ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια ή άλλη νόσος.

Οι μέχρι πρότινος παραδοσιακοί τρόποι θεραπείας της λεύκης έχουν αποδειχθεί χρονοβόροι και κοστοβόροι, ενώ το αποτέλεσμα ελέγχεται τόσο από άποψη μονιμότητας όσο και από πλευράς αισθητικής κάλυψης. Ως συνέπεια, δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που απογοητεύονται και δεν ολοκληρώνουν τη θεραπεία τους.

Εξυπηρετώντας το προφίλ μιας εξαιρετικά προσιτής και φιλικής προς τον ασθενή μεθόδου, η φωτοθεραπεία αλλάζει και σε αυτό το επίπεδο τα δεδομένα, μιας και διαθέτει το μοναδικό προτέρημα πως μπορεί να εφαρμοστεί και στο σπίτι με τη χρήση ειδικής αλλά εύχρηστης οικιακής συσκευής, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο την ταλαιπωρία του ασθενούς (ειδικά αν μένει σε απομακρυσμένες περιοχές) αλλά και την ψυχολογική του επιβάρυνση (ειδικά αν είναι παιδί).

Στην περίπτωση της θεραπείας στο σπίτι, η εφαρμογή πραγματοποιείται μετά από ρύθμιση και ενδελεχή παρουσίαση λειτουργίας της συσκευής από το επιστημονικό προσωπικό των δερματολογικών ιατρείων Intensive Quality (IQ) και αφού εξασφαλιστεί η εξοικείωση του χρήστη με αυτή.

Ο γιατρός παρακολουθεί την εξέλιξη της θεραπείας στενά και καταρτίζει την πορεία της ολόκληρο το διάστημα που αυτή θα διαρκέσει.

Συνοψίζοντας, με τη φωτοθεραπεία ο ασθενής με λεύκη αποκομίζει τα εξής οφέλη:

•    Σταθεροποίηση της νόσου
•    Καταστολή και τροποποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να πάψει να επιτίθεται στα μελανοκύτταρα
•    Επανεργοποίηση των αδρανών μελανοκυττάρων
•    Σταδιακή μετακίνηση υγιών μελανοκυττάρων σε πάσχουσες γειτονικές και αποχρωματισμένες περιοχές του δέρματος, με αποτέλεσμα τη σύνθεση μελανίνης σε αυτές και τον διαδοχικό επαναχρωματισμό τους
•    Πρόληψη της εμφάνισης νέων λευκών κηλίδων
•    Απουσία παρενεργειών, όπως κνησμού, φλυκταινών, ηλιακού εγκαύματος κ.λπ.
•    Ταχύτερα ορατά αποτελέσματα
•    Βέλτιστη αποκατάσταση του δέρματος
•    Εφαρμογή και σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα παιδιά, οι έγκυοι, οι θηλάζουσες γυναίκες, οι νοσούντες με ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια
•    Μη περιορισμός στην ποσότητα χορήγησης της δόσης θεραπείας, αφού πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή έκθεση στη μονοχρωματική φωτεινή ενέργεια
•    Δυνατότητα εφαρμογής και στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης στο ιατρείο

Σε σοβαρές περιπτώσεις λεύκης, η φωτοθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί και με άλλη θεραπεία, όπως με τοπικά κορτικοστεροειδή, ειδικές κρέμες βιταμίνης D και αλλά αντι-φλεγμονώδη ώστε να προσφέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.


ΤΖΕΡΜΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

e-mail: dr.tzermias@gmail.com 
Url: tzermias.gr
Name

Admin Says,734,Break News,10324,History,469,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,957,Interesting,2173,Movies,13,Nature-Travel,415,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,523,Social Media,134,Sports,907,Video,29,Άρθρα,483,Αστυνομιία-Έγκλημα,872,Βιβλία-Εκδόσεις,70,Γιώργος Φάκος,200,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,11053,Ηealth - Μedicine,1076,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,10,Λογοτεχνία.,5,Μαγειρική-συνταγές,580,Μουσική,176,Νίκος Ράμμος,237,Ομογένεια,834,Συγγραφείς,132,
ltr
item
TGBNEWS: Φωτοθεραπεία: νέα και αποτελεσματική αντιμετώπιση της λεύκης!
Φωτοθεραπεία: νέα και αποτελεσματική αντιμετώπιση της λεύκης!
https://2.bp.blogspot.com/-RxCqRDqK0Xc/WPEiAh8GbZI/AAAAAAAAaxo/UFBk-xqhxqwukQK7Jzc9F-_oIlhCUIEHwCLcB/s640/dfgdsfgdfgdfgfgdf.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-RxCqRDqK0Xc/WPEiAh8GbZI/AAAAAAAAaxo/UFBk-xqhxqwukQK7Jzc9F-_oIlhCUIEHwCLcB/s72-c/dfgdsfgdfgdfgfgdf.jpg
TGBNEWS
http://www.tgbnews.com/2017/04/blog-post_64.html
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2017/04/blog-post_64.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy