Εισβολή από ακρίδες


Εκατομμύρια ακρίδες αφανίζουν το τελευταίο πράσινο στον Αγιο Ευστράτιο, απειλούν την κτηνοτροφία του νησιού και μετατρέπουν σε εφιάλτη την καθημερινότητα των 270 κατοίκων, εισβάλλοντας ακόμα και στα σπίτια τους, ενώ υπονομεύουν και την προσέλκυση επισκεπτών. Λόγω ειδικών συνθηκών οι ακρίδες πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια στο νησί, το οποίο από το βράδυ της Τετάρτης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, με απόφαση της περιφερειάρχου Βόρειου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ενοχλητικοί και βλαβεροί 'εισβολείς' και να περιοριστούν οι επιπτώσεις τους στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έχει στείλει ήδη τις πρώτες 'ομάδες κρούσης' για την εξουδετέρωσή τους με βιολογικά φάρμακα που έχουν εγκριθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό, καθώς πρόκειται για περιοχή NATURA, ενώ στο επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ειδικό τριετές σχέδιο ολοκληρωμένης αντιμετώπισης, που περιλαμβάνει και στοχευμένους αεροψεκασμούς με τη χρήση drones.

Πληγή

'Τα τελευταία χρόνια το νησί πλήττεται σοβαρά από τη ραγδαία αύξηση των πληθυσμών των ακρίδων. Λόγω του ανάγλυφου και του ανεπαρκούς οδικού δικτύου πολλές περιοχές δεν είναι προσβάσιμες στα συνεργεία και έτσι οι προσπάθειες αντιμετώπισης δεν είχαν αποτέλεσμα έως τώρα', εξήγησε στο 'Εθνος' η δήμαρχος του Αϊ-Στράτη, Μαρία Κακκαλή, και προσέθεσε: 'Εδώ δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή, παρά μόνο κτηνοτροφία με αιγοπρόβατα, η οποία πλήττεται, καθώς οι ακρίδες αφανίζουν την αυτοφυή βλάστηση που τρέφει τα ζώα'. Το περσινό καλοκαίρι ήταν εφιαλτικό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, που είδαν σμήνη ακρίδων να εισβάλουν στον οικισμό και κάνουν επιδρομή μέσα στα σπίτια και τα καταστήματα. 'Δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε στον δρόμο.

Ηταν μεγάλο το πρόβλημα, ενώ έπληξε και το τουριστικό προϊόν', επεσήμανε η κ. Κακκαλή. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενημερώθηκε από τη δημοτική Αρχή, μέσω μιας γεωπόνου που κατάγεται από τον Αγιο Ευστράτιο και κλήθηκε να παράσχει τη συνδρομή του στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Κλιμάκιο επιστημόνων μετέβη στο νησί για αυτοψία τον Ιούνιο του 2016 και βάσει της αρχικής προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψε με τον δήμο έκανε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, ξεκίνησε τη χαρτογράφηση των εστιών μεγάλης συγκέντρωσης ακριδών και πρότεινε μέτρα αντιμετώπισης. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος, Αντώνη Τσαγκαράκη, δόκτορα γεωπονίας - εντομολογίας και μέλος ΕΔΙΠ του Εργαστηρίου Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, οι ακρίδες του Αγίου Ευστρατίου ανήκουν στο κοινό είδος dociostaurus ή maroccanus, που απαντά σε ολόκληρη την Ελλάδα και είναι μεταναστευτικό, δηλαδή εγκαταλείπει μια περιοχή όταν δεν βρίσκει επαρκή τροφή και μετακινείται σε μια άλλη. 'Οι ακρίδες αυτές γεννούν μέσα στο έδαφος.

Η ιδιαιτερότητα του Αϊ-Στράτη σε σχέση με άλλες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές είναι πως δεν υπάρχει αγροτική δραστηριότητα και αγροτικό οδικό δίκτυο. Το έδαφος δεν αναμοχλεύεται και έτσι το είδος αναπαράγεται ανενόχλητα. Αυτός είναι ο κύριος λόγος της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού στο νησί', είπε στο 'Εθνος' ο κ. Τσαγκαράκης. 'Η βασική επίπτωση είναι ότι καταστρέφουν όλη την αυτοφυή βλάστηση. Οπου περνάνε αφήνουν πίσω τους κρανίου τόπο, με αποτέλεσμα να μη μένει τροφή για τα ζώα, ενώ υπάρχει και σοβαρή όχληση για τους κατοίκους γιατί μπαίνουν στα σπίτια τους', συμπλήρωσε.

Η έρευνα του εντομολόγου αποκάλυψε πως ο Αϊ-Στράτης έχει μια παράδοση άνω του ενός αιώνα στο πρόβλημα της όχλησης από ακρίδες. Εχουν καταγραφεί περιπτώσεις του 1900, του 1928 και του 1932 και ισάριθμα σχέδια αντιμετώπισης με κρατική παρέμβαση. 'Είναι πιθανό να υπάρχει κάποιος σταθερός πληθυσμός, που ανά περιόδους πολλαπλασιάζεται ανάλογα με τις συνθήκες, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν υπάρξει σύγχρονες μετακινήσεις πληθυσμών ?μέσω πλοίων- από την ηπειρωτική χώρα ή από τα τουρκικά παράλια. Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε', ανέφερε ο κ. Τσαγκαράκης. Το μοναδικό εγκεκριμένο φάρμακο για την αντιμετώπιση ορθόπτερων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψεκασμούς στον Αγιο Ευστράτιο, λόγω του προστατευτικού πλαισίου NATURA 2000. Ετσι η επιστημονική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που ερεύνησε το πρόβλημα πρότεινε και πέτυχε την έγκριση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής) πειραματικών εναλλακτικών σκευασμάτων, συμβατών με τη βιολογική γεωργία.

Το σχέδιο

Βάσει του εγκεκριμένου σχεδίου υπεγράφη πρόσφατα τριμερής προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου, του Δήμου Αγίου Ευστρατίου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ηδη πριν από την υπογραφή της σύμβασης το Πανεπιστήμιο έκανε τέσσερις επεμβάσεις με 25μελείς ομάδες που απέστειλε στο νησί, με την πολύτιμη συνδρομή και του στρατού. Φορώντας ειδικές προστατευτικές στολές, τα μέλη των κλιμακίων, που αποτελούνταν από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αποφοίτους και υποψήφιους διδάκτορες, προχώρησαν σε επίγειους ψεκασμούς σε στοχευμένα σημεία του νησιού. '

Ηδη η κατάσταση είναι εμφανώς καλύτερη από πέρυσι, αλλά φυσικά το πρόβλημα παραμένει. Βάσει του προγράμματος θα ολοκληρώσουμε τη χαρτογράφηση των εστιών, θα κάνουμε επίγειους ψεκασμούς και θα ζητήσουμε την έγκριση για χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV - drones), προκειμένου να προχωρήσουμε σε στοχευμένους ψεκασμούς και από αέρος. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί υπάρχουν εξαιρετικά δύσβατα σημεία και ανεπαρκές οδικό δίκτυο', υπογράμμισε ο κ. Τσαγκαράκης.

Ο Αγιος Ευστράτιος κηρύχθηκε την Τετάρτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας 'για τον περιορισμό των επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τον συνεχώς πολλαπλασιαζόμενο πληθυσμό των ορθόπτερων', όπως αναφέρεται στην απόφαση. Η κήρυξη ισχύει για τρεις μήνες (από τις 17 Μαΐου έως τις 17 Αυγούστου. Σημειώνεται ότι ο κύκλος αναπαραγωγής των ακρίδων έχει διάρκεια μερικών μηνών, από την αρχή της άνοιξης έως τα μέσα του καλοκαιριού.

 ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

  έθνος.gr
Name

Admin Says,736,Break News,10324,History,515,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,975,Interesting,2398,Movies,13,Nature-Travel,480,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,536,Social Media,136,Sports,950,Video,29,Άρθρα,530,Αστυνομιία-Έγκλημα,1075,Βιβλία-Εκδόσεις,72,Γιώργος Φάκος,240,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,11791,Ηealth - Μedicine,1154,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,10,Λογοτεχνία.,5,Μαγειρική-συνταγές,685,Μουσική,194,Νίκος Ράμμος,237,Ομογένεια,862,Συγγραφείς,142,
ltr
item
TGBNEWS: Εισβολή από ακρίδες
Εισβολή από ακρίδες
https://2.bp.blogspot.com/-6BjNLhNOPkY/WR72plo1iPI/AAAAAAABysU/JIlXG5U6e5s8HkuzF08bE4PDfQ6PibQPwCLcB/s640/BBBieYc.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-6BjNLhNOPkY/WR72plo1iPI/AAAAAAABysU/JIlXG5U6e5s8HkuzF08bE4PDfQ6PibQPwCLcB/s72-c/BBBieYc.jpg
TGBNEWS
http://www.tgbnews.com/2017/05/blog-post_462.html
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2017/05/blog-post_462.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy