Μετά τα Μάλλια και ο Λαγανάς της Ζακύνθου σκέφτεται να κλείσει την πόρτα στους Βρετανούς τουρίστες 18-30


Εντύπωση και ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Ζάκυνθο η δημοσίευση των Times που κάνει λόγο για απόφαση των τοπικών αρχών και του Συλλόγου Ξενοδόχων στα Μάλια της Κρήτης, να σταματήσουν στο προσεχές μέλλον να φιλοξενούν τους Βρετανούς τουρίστες ηλικίας 18 – 30 ετών και να επικεντρωθούν σε οικογενειακά πακέτα από τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η απόφαση έρχεται μετά από το «μη παρέκει» αρχών, επιχειρηματιών και κατοίκων της περιοχής αυτής στα φαινόμενα ακραίων καταστάσεων (βία, μέθη, συγκρούσεις, κατανάλωση επικίνδυνων ουσιών, δυστυχήματα), με αποτέλεσμα θανάτους ή μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία νεαρών τουριστών και βέβαια την αμαύρωση της φήμης σπουδαίων και ιδιαίτερα όμορφων τουριστικών προορισμών.

Η εξέλιξη αυτή, αν τελικά εφαρμοστεί και στην πράξη, βρίσκει σύμφωνους τουριστικούς επιχειρηματίες και φορείς στη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα στο Λαγανά, που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα. Δηλώνουν μάλιστα πως δεν θα ήταν διόλου άσχημη ιδέα να ληφθεί ανάλογη απόφαση και από τους αντίστοιχους φορείς και αρχές στο νησί μας, όσο και αν κάτι τέτοιο θίξει οικονομικά συμφέροντα.

Η απόφαση

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, το 95% των ξενοδόχων στα Μάλια, δηλαδή 137 ξενοδοχεία, αποφάσισαν να σταματήσουν στο προσεχές μέλλον να φιλοξενούν Βρετανούς τουρίστες 18 – 30 ετών. «Στα Μάλια γίνεται μία συντονισμένη και στοχευμένη προσπάθεια με τη συνεργασία όλων των τοπικών φορέων, προξενείων, πρεσβειών, της αστυνομίας, των τοπικών συλλόγων και επαγγελματικών φορέων, τοπικών επιχειρηματιών, τουριστικών πρακτόρων και όλης της τοπικής κοινωνίας, η οποία κουράστηκε από το μέχρι πρόσφατα, Βρετανικό κυρίως, μοντέλο τουρισμού της περιοχής», λέει σε συνέντευξή του ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Χερσονήσου, Ευθύμης Μουντράκης, τονίζοντας πως ήδη έχει ξεκινήσει μία αρκετά μεγάλη αλλαγή του προφίλ πελάτη, τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα έχει μειωθεί σε παραπάνω από το μισό ο αριθμός συμβολαίων, άρα και επισκεπτών, από τις χώρες που δημιουργούν προβλήματα στη νυχτερινή, και όχι μόνο, ζωή των Μαλίων.

Με άλλα λόγια τόσο τα Μάλια όσο και ο Λαγανάς ζητούν τουρισμό μερικά σκαλοπάτια υψηλότερο από αυτόν της φασαριόζας «μαρίδας» και συγκεκριμένα αυτής που παρεκτρέπεται. Μόνο με αφετηρία τον αριθμό νέων τουριστικών καταλυμάτων πολλών αστέρων που ξεκίνησαν ήδη φέτος τη λειτουργία τους και άλλων ακόμη που θα ξεκινήσουν του χρόνου, η εικόνα του Λαγανά μπορεί να αλλάξει δραματικά. Όπως λέει στην εφημερίδα ΗΜΕΡΑ η πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Λαγανά, Νταίζη Καψάσκη, «οι υποδομές για καλύτερης ποιότητας τουρισμό υπάρχουν και αυξάνουν και παρέχουν υψηλότατων προδιαγραφών ξενοδοχειακές παροχές. Το μοντέλο των τεράστιων ξενοδοχείων με τεράστιο αριθμό μικρών φτηνών δωματίων που τα γεμίζουν με εξίσου φτηνούς τουρίστες δεν μπορεί πια να κυριαρχεί».

Οι επιφυλάξεις

«Είναι φανερό ότι πλέον οι εμπλεκόμενοι στο χώρο του τουρισμού, έχον κατανοήσει πως αυτή η κατάσταση δεν λειτουργεί προς όφελος ενός τόπου», λέει στην ΗΜΕΡΑ ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Σπύρος Γαλιατσάτος. Ωστόσο συμπληρώνει πως, κάθε βήμα θα πρέπει να γίνει μετά από επεξεργασία και μελέτη και όχι εν βρασμώ «ώστε να δούμε πώς θα εξελιχθεί στην πράξη μία τέτοια απόφαση. Αυτή τη στιγμή, ακούγεται λίγο τραβηγμένο να γίνει κάτι ανάλογο από τη μία μέρα στην άλλη στο Λαγανά», λέει συγκεκριμένα.

Διευκρινίζει άλλωστε πως είναι προτιμότερο να εκτιμηθεί η κατάσταση μετά τη διενέργεια ελέγχων που ξεκίνησαν εντατικά και συστηματικά το τελευταίο διάστημα και να συγκριθεί με το εγχείρημα των Μαλίων. Οποιο εγχείρημα αποδώσει καλύτερα θα πρέπει να το ακολουθήσει και η Ζάκυνθος ή άλλες περιοχές με ανάλογα προβλήματα. Σε γενικές γραμμές η Ζάκυνθος ακούει με ενδιαφέρον την πρόθεση αυτή των Μαλίων, αλλά, καθώς ανάλογες πρωτοβουλίες είχαν ληφθεί στο νησί μας και στο παρελθόν, όλοι τηρούν στάση αναμονής για την εξέλιξη και την εφαρμογή των αποφάσεων στην πράξη. Αναμένονται άλλωστε και οι αντιδράσεις των tour operators οι οποίοι βέβαια δεν θα συμφώνησαν με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στα Μάλια…

Όπως λένε οι εμπλεκόμενοι στο θέμα, ο τουρισμός είναι μία αγορά. Όταν η ζήτηση στην αγορά για ένα τέτοιο προϊόν είναι μεγάλη, η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει από τη μία σεζόν στην άλλη. Χρειάζεται οργανωμένη αντιμετώπιση με τη προσέλκυση του τουρισμού που επιθυμεί να αποκτήσει ο Λαγανάς και με σταθερότητα και μονιμότητα στους ελέγχους από όλες τις υπηρεσίες και τις αρχές. Μόνον έτσι, σταδιακά, θα αλλάξει το «όνομα» του Λαγανά: όταν διαπιστωθεί ότι δεν είναι προορισμός ασυδοσίας, ανομίας και συμπεριφορών άνευ όρων και ορίων.

ΔΗΛΩΣΑΝ… 

ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

«Η απόφαση είναι αναμφίβολα γενναία, αρκεί να μπορούν, όσοι το αποφάσισαν, να ελέγξουν την εφαρμογή της. Μακάρι να πετύχει το εγχείρημα και μακάρι να το δούμε να γίνεται και εδώ καθώς το μόνο που γίνεται τώρα είναι να στιγματίζονται ολόκληρα νησιά και όχι μόνο η προβληματική περιοχή. Στιγματίζεται δηλαδή ολόκληρη η Ζάκυνθος και όχι ο Λαγανάς –που ούτε ολόκληρος ο Λαγανάς είναι προβληματικός. Στιγματίζεται ολόκληρη η Κρήτη και όχι μόνο τα Μάλια. Μία ζώνη 500 μέτρων όπου γίνονται τα έκτροπα κρίνει την τύχη ολόκληρων νησιών».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ

«Η απόφαση των ξενοδόχων στα Μάλια δείχνει ότι αισθάνονται αρκετά δυνατοί και ικανοί να προσελκύσουν έναν υψηλότερης ποιότητας τουρισμό. Εχουν επαγγελματική επάρκεια και αισθάνονται ότι και το περιβάλλον γύρω τους, δηλαδή οι πάσης φύσεως δημόσιες αρχές, τούς στηρίζουν. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και εδώ, το ποσοστό υψηλής κλάσης καταλυμάτων στο Λαγανά είναι πολύ μεγάλο. Ωστόσο, να διευκρινίσω πως το βασικό δεν είναι να σταματήσεις να δέχεσαι νέους 18-30 –θα ήταν οικονομική και κοινωνική διάκριση. Το θέμα είναι να τους δώσουμε όλοι να καταλάβουν ότι η συμπεριφορά τους θα έχει όρια».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΕΤΡΑΔΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΑΓΑΝΑ

«Οσοι εκπροσωπούμε το κομμάτι της διαμονής, θεωρούμε ότι κάτι ανάλογο αποτελεί πάγιο αίτημά μας στο Λαγανά. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε πως δεν φτάνει μόνον αυτό: για να πούμε ότι αλλάζει η εικόνα μιας περιοχής και το μείγμα της αγοράς που προσελκύει, απαιτείται ευρύτερη ‘κοινωνική συμφωνία’. Κύριοι εμπλεκόμενοι είναι οι ξένοι tour operators που υπόσχονται ασύδοτες διακοπές χωρίς όρια και όσοι εμπλέκονται στα μπαρ, νυχτερινά κέντρα και στην εστίαση. Το θέμα δεν είναι να εξαφανιστεί η ομάδα 18 – 30 αλλά να έρχεται υπό όρους».

ΝΤΑΙΖΗ ΚΑΨΑΣΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΝΟΙΚΙΑΖΩΜΕΝΩΝ ΛΑΓΑΝΑ

«Μπράβο τους για τη γενναία απόφαση. Θέλει τόλμη να αποφασίσεις κάτι τέτοιο. Αρκετά βάλαμε το συμφέρον πάνω από το όνομα της Ζακύνθου –που δεν ήταν καν συμφέρον τελικά. Η άποψή μου είναι πως είναι προτιμότερο να έχουμε στη Ζάκυνθο λιγότερους αλλά ποιοτικότερους τουρίστες. Ετσι κι αλλιώς το νησί δεν αντέχει μεγάλα νούμερα επισκεπτών, δεν τα αντέχουν οι υποδομές μας. Αυτή τη στιγμή, οι περισσότεροι νεαροί κοιμούνται όλη την ημέρα και απλά το βράδυ βγαίνουν να μεθύσουν με φτηνά νοθευμένα ποτά».

 Imerazante

  dete.gr
Name

Admin Says,737,Break News,10324,History,549,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,987,Interesting,2501,Movies,13,Nature-Travel,513,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,549,Social Media,137,Sports,986,Video,29,Άρθρα,540,Αστυνομιία-Έγκλημα,1215,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,268,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,12210,Ηealth - Μedicine,1195,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,12,Λογοτεχνία.,6,Μαγειρική-συνταγές,725,Μουσική,199,Νίκος Ράμμος,237,Ομογένεια,871,Συγγραφείς,147,
ltr
item
TGBNEWS: Μετά τα Μάλλια και ο Λαγανάς της Ζακύνθου σκέφτεται να κλείσει την πόρτα στους Βρετανούς τουρίστες 18-30
Μετά τα Μάλλια και ο Λαγανάς της Ζακύνθου σκέφτεται να κλείσει την πόρτα στους Βρετανούς τουρίστες 18-30
https://2.bp.blogspot.com/-8L5CmsMZ86A/WYB0hI9kg3I/AAAAAAAB5aI/9IUaWJ7TFUUgEjTU6hcR06zWYYKMsL4NQCLcBGAs/s640/902-620x371.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-8L5CmsMZ86A/WYB0hI9kg3I/AAAAAAAB5aI/9IUaWJ7TFUUgEjTU6hcR06zWYYKMsL4NQCLcBGAs/s72-c/902-620x371.jpg
TGBNEWS
http://www.tgbnews.com/2017/08/18-30.html
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2017/08/18-30.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy