Κορυφαίος παγκοσμίως φυσικός λέει ότι οι κβαντικοί υπολογιστές είναι "εργαλεία καταστροφής, όχι δημιουργίας

SHARE:


Όπλο μαζικής καταστροφής

Οι Quantum Computers προοιωνίζονται ως το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της επεξεργασίας δεδομένων. Το μέλλον αυτής της τεχνολογίας μας υπόσχεται ένα εργαλείο που μπορεί να ξεπεράσει οποιοδήποτε συμβατικό σύστημα, διαχειριζόμενο περισσότερα δεδομένα και με μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι ακόμη και ο πιο ισχυρός των σημερινών υπερυπολογιστών.

Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία, μεγάλο μέρος της επιστήμης που αφιερώνεται σε αυτόν τον τομέα εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην τελική αξιοποίηση της τεχνολογίας. Γνωρίζουμε ότι οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν να διαχειρίζονται τα δεδομένα με αξιοσημείωτο ρυθμό, αλλά τι είδους επεξεργασία δεδομένων θα γίνεται και γιατί τελικά θα πρέπει να είναι κάτι καλό;

Αυτή η αβεβαιότητα εγείρει μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις ενός τέτοιου θεωρητικά ισχυρού εργαλείου.

Η κρυπτογράφηση που υπάρχει σήμερα δεν θα μπορούσε να "αντέξει" τη δύναμη επεξεργασίας ενός λειτουργικού κβαντικού υπολογιστή.
Τον περασμένο μήνα, μερικά από τα κορυφαία ονόματα στις κβαντικές τεχνολογίες συγκεντρώθηκαν στο εξαμηνιαίο Διεθνές Συνέδριο για τις Κβαντικές Τεχνολογίες στη Μόσχα. Το "futurism" ήταν παρόν και ήταν σε θέση να καθίσει και να μιλήσει με μερικούς από αυτούς τους επιστήμονες για το πώς η δουλειά τους μας μεταφέρει πιο κοντά στους πρακτικούς κβαντικούς υπολογιστές και τι επιπτώσεις θα έχουν αυτές οι εξελίξεις στην κοινωνία.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα συζήτησης ξεκίνησε ο Alexander Lvovsky, επικεφαλής της ομάδας Quantum Optics στο Ρωσικό Κβαντικό Κέντρο και Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά. Μιλώντας σε μια διάσκεψη, ο Lvovsky δήλωσε ότι οι κβαντικοί υπολογιστές είναι ένα εργαλείο καταστροφής, όχι δημιουργίας.

Τι είναι αυτό στους κβαντικούς υπολογιστές που θα στοιχειοθετήσει μια τέτοια αξίωση; Στο τέλος, έρχεται κάτω σε ένα πράγμα, το οποίο συμβαίνει να είναι ένα από τα πιο κοινά όταν μιλάμε για πιθανές εφαρμογές και για την τεχνολογία: Τη διάσπαση της σύγχρονης κρυπτογραφίας.

Με Μεγάλη Δύναμη ...

Σήμερα, όλες οι ευαίσθητες ψηφιακές πληροφορίες που αποστέλλονται μέσω του Διαδικτύου κρυπτογραφούνται για να προστατεύσουν την ιδιωτική ζωή των εμπλεκόμενων μερών. Ήδη, έχουμε δει περιπτώσεις όπου οι χάκερς ήταν σε θέση να εκμεταλλευτούν αυτές τις πληροφορίες με το σπάσιμο της κρυπτογράφησης. Σύμφωνα με τον Lvovsky, η έλευση του κβαντικού υπολογιστή θα κάνει τη διαδικασία αυτή ευκολότερη και ταχύτερη.

Στην πραγματικότητα, ισχυρίζεται, ότι καμία κρυπτογράφηση που υπάρχει σήμερα δεν θα μπορέσει να κρυφτεί από τη δύναμη επεξεργασίας ενός λειτουργικού κβαντικού υπολογιστή. Τα ιατρικά αρχεία, οι οικονομικές πληροφορίες, ακόμη και τα μυστικά των κυβερνήσεων και των στρατιωτικών οργανώσεων θα ήταν ελεύθερα για τη λήψη - που σημαίνει ότι ολόκληρη η παγκόσμια τάξη θα μπορούσε να απειληθεί από αυτή την τεχνολογία.


Η συναίνεση μεταξύ άλλων εμπειρογνωμόνων είναι, ουσιαστικά, ότι ο Lvovsky δεν είναι λάθος. "Από μια άποψη, έχει δίκιο", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Wenjamin Rosenfeld, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου. Και συνέχισε: "λαμβάνοντας έναν κβαντικό υπολογιστή ως ηλεκτρονικό υπολογιστή, δεν υπάρχουν ουσιαστικά πολλά που μπορείτε να κάνετε με αυτό αυτή τη στιγμή", ωστόσο, εξήγησε ότι αυτό σύντομα μπορεί να αλλάξει.

Για να ξεπεραστεί αυτό, υπάρχουν μόνο δύο κβαντικοί αλγόριθμοι προς το παρόν, ένας για να επιτρέψει στον κβαντικό υπολογιστή να ψάξει σε μια βάση δεδομένων και ο άλλος είναι ο αλγόριθμος του Shor , ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν κβαντικό υπολογιστή για να σπάσει την κρυπτογράφηση.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ο Mikhail Lukin , συνιδρυτής του Ρωσικού Κβαντικού Κέντρου και επικεφαλής του Ομίλου Lukin του Εργαστηρίου Κβαντικής Οπτικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ανακοίνωσε ότι είχε κατασκευάσει και δοκιμάσει με επιτυχία ένα κβαντικό υπολογιστή με 51 qubit ... και είναι Πρόκειται να χρησιμοποιήσει αυτόν τον υπολογιστή για να ξεκινήσει τον αλγόριθμο Shor.

Ο Βλαντιμίρ Σαλάεφ, ο οποίος είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Ρωσικού Κβαντικού Κέντρου και είναι καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Purdue, υιοθετεί μια πιο ήπια προσέγγιση σε αυτή την ερώτηση, λέγοντας ότι δεν είναι ούτε εργαλείο καταστροφής ούτε δημιουργίας - είναι και τα δύο: «Θα διαφωνούσα μαζί του. Νομίζω ότι θα έλεγα ότι κάθε νέα πρόοδος αναπαράγει τόσο κακά όσο και καλά πράγματα. "

Οι κβαντικοί υπολογιστές μπορεί να μην είναι ικανοί για τη φυσική καταστροφή μιας πυρηνικής βόμβας, αλλά η πιθανή εφαρμογή τους είναι το ψηφιακό ισοδύναμο.
Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα, την ανάπτυξη της τεχνολογίας λέιζερ λέγοντας: «Τα λέιζερ άλλαξαν τη ζωή μας με τις επικοινωνίες, τη χειρουργική επέμβαση, τη χρήση τους σε μηχανήματα, αλλά χρησιμοποιούνται και σε πυραύλους για να καταστρέψουν κτίρια. Αλλά νομίζω ότι έτσι είναι στη ζωή. Τίποτα δεν έρχεται μόνο με καλό, υπάρχει πάντα και κακό επίσης. Δεν νομίζω ότι είναι απλώς μια καταστρεπτική τεχνολογία, θα μπορούσε να είναι και εποικοδομητική. "

Υπάρχει μεγάλη αλήθεια στην εκτίμηση του Shalaev. Η πυρηνική τεχνολογία αναπτύχθηκε κυρίως ως καταστρεπτικό εργαλείο. Μετά τον πόλεμο όμως, βρέθηκαν πολλές θετικές εφαρμογές, οι οποίες επηρέασαν την ενέργεια, την ιατρική και τη γεωργία, σε πολλούς άλλους τομείς. Οι κβαντικοί υπολογιστές μπορεί να μην είναι ικανοί για τη φυσική καταστροφή μιας πυρηνικής βόμβας, αλλά η πιθανή εφαρμογή τους σε σχέση με την κρυπτογράφηση είναι το ψηφιακό ισοδύναμο, καθιστώντας αυτό το θέμα άξιο αντανάκλασης σε αυτά τα αρχικά στάδια.

Τι καλό μπορεί να έρθει;

Έτσι, εάν οι κβαντικοί υπολογιστές έχουν τόσο επικίνδυνο δυναμικό, γιατί τους επιδιώκουμε; Όπως εξηγεί ο Lukin, υπάρχουν και άλλες πιθανές εφαρμογές εκτός από το σπάσιμο της κρυπτογράφησης, εφαρμογές που πολλοί ειδικοί είναι ενθουσιασμένοι.

Για παράδειγμα, ο Lukin βλέπει τεράστιο δυναμικό σε κβαντικούς αισθητήρες. "Έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το πεδίο της ιατρικής διάγνωσης, όπου κάποιες από τις εργασίες που απαιτούν τεράστια εργαστήρια μπορούν να πραγματοποιηθούν στην κλίμακα ενός iPhone. Φανταστείτε τις συνέπειες για τις χώρες του τρίτου κόσμου σε μέρη του κόσμου όπως η Αφρική. Μπορεί πραγματικά να επιτρέψει τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών. Νομίζω ότι υπάρχει πραγματικά τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία », εξήγησε.


Επίσης, η ισχύς επεξεργασίας των κβαντικών υπολογιστών θα μπορούσε να ωθήσει την έρευνα σε τεχνητή νοημοσύνη (AI) προς τα εμπρός με χάλια και όρια. Πράγματι, θα μπορούσε να βοηθήσει το συγκεκριμένο πεδίο σε τέτοιο βαθμό ώστε η ΑΠ να αποτελέσει μέρος της απάντησης στο πρόβλημα που πρότεινε ο Λβόφσκι. Για το σκοπό αυτό, ο Λούκινς υποστηρίζει: "Είμαι αρκετά πεπεισμένος ότι, πριν οι κβαντικοί υπολογιστές ξεκινήσουν να σπάσουν την κρυπτογράφηση, θα έχουμε νέα κλασική κρυπτογράφηση, θα έχουμε νέα συστήματα βασισμένα σε κβαντικούς υπολογιστές, βασισμένους στην κβαντική κρυπτογραφία, που θα λειτουργήσει.

Όπως οι λέιζερ ή τα πυρηνικά όπλα, οι επιστήμονες που συμμετέχουν στη δημιουργία κβαντικών υπολογιστών δεν είναι σε θέση να προβλέψουν τη συνολική χρησιμότητα αυτής της τεχνολογίας. Πολύ καλά θα μπορούσε να είναι μια σειρά εφαρμογών που αλλάζουν σε παγκόσμιο επίπεδο για κβαντικούς υπολογιστές. Παρόλα αυτά, ακόμη και αν ληφθεί υπ 'όψιν το δυναμικό της τεχνολογίας για την εξάπλωση της κρυπτογράφησης, πρέπει να παραμένουμε σε επιφυλακή με επίγνωση της δύναμης που εξαπολύουμε.

πηγή: futurism.com
μετάφραση-επιμέλεια: Νίκος Ράμμος
Name

Admin Says,740,Break News,10324,History,554,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,998,Interesting,2568,Movies,13,Nature-Travel,534,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,557,Social Media,137,Sports,996,Video,29,Άρθρα,552,Αστυνομιία-Έγκλημα,1275,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,282,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,12450,Ηealth - Μedicine,1226,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,6,Μαγειρική-συνταγές,760,Μουσική,208,Νίκος Ράμμος,241,Ομογένεια,879,Συγγραφείς,147,
ltr
item
TGBNEWS: Κορυφαίος παγκοσμίως φυσικός λέει ότι οι κβαντικοί υπολογιστές είναι "εργαλεία καταστροφής, όχι δημιουργίας
Κορυφαίος παγκοσμίως φυσικός λέει ότι οι κβαντικοί υπολογιστές είναι "εργαλεία καταστροφής, όχι δημιουργίας
https://3.bp.blogspot.com/-sraQpjM2Kxs/WZMYSWlj9ZI/AAAAAAAAc5Q/irQc6c2s4p0thVKBqKf5IQ0GIcnucsGiwCLcBGAs/s640/mining-difficulty-increases-by-over-due-to-bitcoin-price-increase-and-next-generation-chips.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-sraQpjM2Kxs/WZMYSWlj9ZI/AAAAAAAAc5Q/irQc6c2s4p0thVKBqKf5IQ0GIcnucsGiwCLcBGAs/s72-c/mining-difficulty-increases-by-over-due-to-bitcoin-price-increase-and-next-generation-chips.jpg
TGBNEWS
http://www.tgbnews.com/2017/08/blog-post_702.html
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2017/08/blog-post_702.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy