Σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τις απαράδεκτες αναμονές στις ακτινοθεραπείεςΟ ΙΣΑ καταγγέλλει για άλλη μια φορά, την απαράδεκτη αναμονή στην έναρξη της ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών ,για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα και η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε πρόσφατα στη Βουλή 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ,με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις απαράδεκτες αναμονές στην έναρξη της ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών τονίζει για άλλη μια φορά τις εγκληματικές ευθύνες των αρμοδίων, για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ασθενών.

Ο ΙΣΑ όπως υποστηρίζει, τα τελευταία χρόνια έχει κατά επανάληψη καταγγείλει την απαράδεκτη και εγκληματική (ενόψει της φύσης της νόσου) αναμονή ,στην οποία υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς προκειμένου να ξεκινήσουν ακτινοθεραπείες και έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να πάρει μέτρα.

Πρέπει να επισημανθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα μετά από αναφορά που κατέθεσε ο ΙΣΑ, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών στις 26 Μαΐου 2016, ζητώντας να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες ,για την τριτοκοσμική αυτή κατάσταση. Σύμφωνα με πρόσφατη δε πληροφόρηση, η σχηματισθείσα δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 22 Ιουνίου 2017 ,δια του υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ειδικότερα ο ΙΣΑ στις 24 Δεκεμβρίου 2014, έστειλε επιστολή στο υπουργείο Υγείας, με την οποία ζητούσε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να διασφαλιστεί, η πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στην αναγκαία γι αυτούς θεραπεία.

Επανήλθε στο θέμα στις 28 Μαρτίου 2016, με νέα επιστολή στην οποία επεσήμανε την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ζητούσε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα. Στις 11 Μαΐου 2016, με αφορμή περιστατικό 55χρονου ασθενή που περίμενε 4 μήνες για να ξεκινήσει τη θεραπεία του, ο ΙΣΑ ζήτησε για άλλη μια φορά με επιστολή του, στο υπουργείο Υγείας να λάβει άμεσα μέτρα για να επιλυθεί το πρόβλημα. Στη συνέχεια στις 26 Μαΐου 2016, κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία ,με την οποία ζητούσε να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, για τις μεγάλες αναμονές για έναρξη ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών που έχει ως αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή τους.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης επεσήμανε τα εξής:.

«Ο ΙΣΑ έχει εκφράσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την αγωνία και την αγανάκτησή του, για τις απαράδεκτες αναμονές, στις θεραπείες των ογκολογικών ασθενών. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, για την υγεία των ασθενών και εξαναγκάζει τις οικογένειές τους να επωμιστούν τεράστια ψυχολογικά και οικονομικά βάρη καθώς το κόστος των ακτινοθεραπειών στον ιδιωτικό τομέα είναι δυσβάσταχτο ειδικά για πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Η άμεση και έγκαιρη υποβολή των ασθενών στη δέουσα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και πρωτόκολλα ακτινοθεραπεία αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση όλων ιατρών και πολιτείας».

Ο ΙΣΑ ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να διευκρινίσει ποιος είναι ο χρόνος αναμονής, για την έναρξη ακτινοθεραπείας στη δημόσια νοσοκομεία και τι προτίθεται να κάνει για να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των ογκολογικών τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στη θεραπεία τους. Ακόμη ο ΙΣΑ ζητά από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο,- ο οποίος είναι υπεύθυνος βάση Βασιλικού Διατάγματος για την επικοινωνία των Ιατρικών Συλλόγων με τους Φορείς - να πάρει σαφή θέση για το θέμα διευκρινίζοντας ποιες σχετικές ενέργειες έχει κάνει τα τελευταία χρόνια καθώς και να ζητήσει άμεσα από την πολιτική ηγεσία του υπέργειου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της για την εγκληματική αυτή κατάσταση.

Παρέμβαση για την «αποκατάσταση της αλήθειας» σχετικά με την Ακτινοθεραπεία στη χώρα μας, με αφορμή στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), έκανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Γεώργιος Πισσάκας και η διοίκηση του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

Παρέμβαση προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Γ. Πισσάκα

Με δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Γεώργιος Πισσάκας, τόνισε ότι δεν αμφισβητεί την αγωνία της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση της Ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα, όμως το κείμενο περιλαμβάνει πάρα πολλές ανακρίβειες με αποτέλεσμα να χάνει την δύναμη του. «Η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας είναι πρόθυμη να ενημερώσει την ΠΟΕΔΗΝ για την πραγματική εικόνα της Ακτινοθεραπείας γιατί η δύναμη κάθε παρέμβασης στηρίζεται στην αλήθεια της, χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση μιας και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ την τελευταία 15ετία και ως εκ τούτου αφορά όλα τα χρώματα διακυβέρνησης».

 Ο κ. Πισσάκας παραδέχεται ότι υπάρχει υστέρηση στην Ελλάδα σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών που κάνουν ακτινοθεραπεία στην ΕΕ, ωστόσο δεν έχουμε ακριβή στοιχεία και αναρωτιέται που βρήκε η ΠΟΕΔΗΝ το νούμερο των 13.000 ασθενών που, όπως λέει, αποκλείονται από την ακτινοθεραπεία. Όσον αφορά τις αναμονές στα Δημόσια Νοσοκομεία αναφέρει ότι τα τελευταία 10 χρόνια είναι από 2 έως 4 με 6 μήνες, κάνοντας λόγο για «οδυνηρή περιπλάνηση του ασθενή», ωστόσο «με τη δωρεά 10 Γραμμικών Επιταχυντών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μπαίνουμε σε νέα εποχή», τονίζει.

«Στο τέλος του 2016 είχαμε 27 μηχανήματα στο δημόσιο, εκ των οποίων τα 14 πάνω από 12ετία και 15 στον ιδιωτικό τομέα. Με την ολοκλήρωση της δωρεάς στο δημόσιο θα υπάρχουν 30 μηχανήματα τα 19 τελευταίας τεχνολογίας και 17 στον ιδιωτικό τομέα, σχεδόν όλα τελευταίας τεχνολογίας, σύνολο 46, με αναλογία 4,5 εκατ., σε σχέση με τα περίπου 70 που θα έπρεπε να έχουμε», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πισσάκας. Η Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας έχει επισημάνει το πρόβλημα των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων αρκετές φορές, καθώς αυτό δεν είναι σημερινό, αναφέρει.

Ωστόσο, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κάθε φορά που έρχεται στη δημοσιότητα, παρατηρείται η ίδια έκπληξη, από τα ΜΜΕ, αλλά και την Πολιτεία, η οποία κρατά τρεις μέρες. Μετά το θέμα ξεχνιέται και ξανά όταν βγει, πάλι η ίδια έκπληξη. Και από το κράτος και από τα μέσα ενημέρωσης λες και ζουν σε χώρα λωτοφάγων». Όσον αφορά την απόκτηση μηχανημάτων από κοινοτικά κονδύλια ο κ. Πισσάκας, αναφέρει ότι έχουν χαθεί άπειρα χρήματα από προγράμματα διότι δεν τηρούνταν οι προθεσμίες. Προσθέτει ότι «το 2010 είχε ανακοινωθεί η προμήθεια 8 γραμμικών επιταχυντών μέσω ΕΣΠΑ, αποκτήσαμε 4 και στο διάστημα της δεκαετίας μόνο ένας γραμμικός επιταχυντής εγκαταστάθηκε, το 2012, με κρατικά κονδύλια».

Η ακτινοθεραπεία είναι ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες της αντιμετώπισης του καρκίνου, έχει συμμετοχή στο 40% των ιάσεων από τη νόσο, ενώ πάνω από το 60% των ασθενών θα την χρειασθούν σε κάποια φάση της θεραπεία τους, καταλήγει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Παρέμβαση της διοίκησης του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» 

Η διοίκηση του μεγαλύτερου αντικαρκινικού νοσοκομείου της Ελλάδας «Άγιος Σάββας», απαντά στην ΠΟΕΔΗΝ διευκρινίζοντας σχετικά με το χρόνο αναμονής ασθενών για ακτινοθεραπεία ότι «δεν ξεπερνά σήμερα τους 3 μήνες, από 7 που ήταν τον Ιούνιο του 2016, υπάρχει πρόνοια και δίνεται προτεραιότητα σε περιστατικά που βιβλιογραφικά απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Για τα περιστατικά αυτά αποφασίζει τριμελής επιτροπή από επιστήμονες της Υγείας, που έχει συσταθεί προκειμένου να τηρηθεί η αντικειμενικότητα και η διαφάνεια στην επιλογή.

Τα επείγοντα, επίσης, περιστατικά αντιμετωπίζονται αυθημερόν με τις ίδιες διαφανείς διαδικασίες». Αναφέρει επίσης, ότι σε πλήρη λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2016 έχουν τεθεί και οι δύο νέοι γραμμικοί επιταχυντές (ο ένας δωρεά της οικογένειας Αγγελόπουλου και ο άλλος μέσω ΕΣΠΑ), τα εγκαίνια των οποίων θα γίνουν πολύ σύντομα. Με απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου, τέθηκε εκτός λειτουργίας από την αρχή του έτους το ένα κοβάλτιο παλαιάς τεχνολογίας με πλήρως εξασθενημένη πηγή, ενώ θα ακολουθήσει και η απόσυρση - πολύ σύντομα - ενός ακόμη κοβαλτίου παλαιάς τεχνολογίας.

Η διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρει ότι στα τέλη του 2016 υπέβαλε αίτημα για την προμήθεια ενός νέου γραμμικού επιταχυντή, ο οποίος μαζί με τους ήδη υπάρχοντες θα συμβάλλει σε περεταίρω αποκλιμάκωση της λίστας αναμονής, και η διαδικασία έγκρισης ολοκληρώνεται σύντομα. Επίσης ένα ακόμη κοβάλτιο λειτουργεί στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», το οποίο -πέραν των συμβατικών θεραπειών- χρησιμοποιείται και για ολοσωματική θεραπεία στο πλαίσιο της διαδικασίας μεταμόσχευσης μυελού, θεραπεία η οποία πραγματοποιείται σε δύο μόνο κέντρα (Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) σε όλη τη χώρα. Σε εξέλιξη, επίσης, βρίσκεται προσπάθεια για ανεύρεση πόρων, αλλά και για τη μεταφορά αδιάθετου γραμμικού επιταχυντή (η τοποθέτηση μπορεί να γίνει άμεσα, αφού και ο χώρος είναι έτοιμος, αλλά και το προσωπικό υπάρχει), ο οποίος θα αντικαταστήσει, τον γραμμικό επιταχυντή 25ετίας.

Υπογραμμίζει ότι ο συγκεκριμένος γραμμικός επιταχυντής είχε αγοραστεί για το Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισίας, «αλλά επειδή, υποδομές και προσωπικό δεν υπήρχαν, τοποθετήθηκε τότε στον Άγιο Σάββα». «Επιδίωξή μας επίσης είναι στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» να τοποθετηθεί ένας ακόμη υπερσύγχρονος γραμμικός επιταχυντής, σημειώνει η διοίκηση του νοσοκομείου, προσθέτοντας ότι «στην επίτευξη της μείωσης του χρόνου αναμονής, βασικός συντελεστής ήταν το προσωπικό του Νοσοκομείου, το οποίο λειτουργεί σε δύο βάρδιες (πρωί και απόγευμα) και είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει οποιοδήποτε νέο μηχάνημα ακτινοθεραπείας και να εφαρμόσει οποιαδήποτε νέα τεχνολογία (IMRT ή άλλη), αφού διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία, αλλά και μεγάλη εμπειρία, μετά την πλήρη λειτουργία των νέων γραμμικών επιταχυντών, αλλά και του νέου σύγχρονου εξομοιωτή, ο οποίος έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία και είναι δωρεά ανώνυμου».

Σύμφωνα με τη διοίκηση στο νοσοκομείο λειτουργούν δύο σύγχρονες μονάδες διάλυσης φαρμάκων (μια στον κεντρικό κτίριο και μία στο ΚΗΝ «Νίκος Κούρκουλος», οι οποίες γίνονται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

 με πληροφορίες από ΑΠΕ

  Dikaiologitika News
Name

Admin Says,736,Break News,10324,History,515,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,975,Interesting,2403,Movies,13,Nature-Travel,482,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,536,Social Media,136,Sports,950,Video,29,Άρθρα,530,Αστυνομιία-Έγκλημα,1078,Βιβλία-Εκδόσεις,72,Γιώργος Φάκος,240,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,11801,Ηealth - Μedicine,1155,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,10,Λογοτεχνία.,5,Μαγειρική-συνταγές,687,Μουσική,194,Νίκος Ράμμος,237,Ομογένεια,862,Συγγραφείς,142,
ltr
item
TGBNEWS: Σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τις απαράδεκτες αναμονές στις ακτινοθεραπείες
Σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τις απαράδεκτες αναμονές στις ακτινοθεραπείες
https://1.bp.blogspot.com/-8SWmFQcGJMs/WZ141KFi0SI/AAAAAAAB7vE/uicPRkpExW8hHD2hbizOsYsm0AR00ctYACLcBGAs/s640/%25CE%25BB%25CE%25AE%25CF%2588%25CE%25B7%2B%25281%2529.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-8SWmFQcGJMs/WZ141KFi0SI/AAAAAAAB7vE/uicPRkpExW8hHD2hbizOsYsm0AR00ctYACLcBGAs/s72-c/%25CE%25BB%25CE%25AE%25CF%2588%25CE%25B7%2B%25281%2529.jpg
TGBNEWS
http://www.tgbnews.com/2017/08/blog-post_819.html
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2017/08/blog-post_819.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy