Όταν ο Φρόυντ ανέβηκε στην Ακρόπολη του συνέβη κάτι μοναδικό


Η ιδέα που συνέλαβε ο ψυχαναλυτής όταν ήρθε αντιμέτωπος με το ναό του Παρθενώνα είναι σήμερα ένα από τα πιο διάσημα συμπλέγματα στην παγκόσμια ψυχολογία. Ο Σίγκμουντ Φρόυντ επισκέφθηκε την χώρα μας στο τέλος του 1904, μαζί με τον μικρότερο αδελφό του Aλεξάντερ στον οποίο είχε μεγάλη αδυναμία. Μάλιστα ο ίδιος είχε επιλέξει το όνομα του έτρεφε μεγάλο θαυμασμό για την αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα για τον Μέγα Αλέξανδρο. Οι δυο τους έφτασαν στην Αθήνα το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς με σκοπό να περάσουν χρόνο στο ιστορικό κέντρο, στο Θησείο και, φυσικά στην Ακρόπολη.

Παρά το γεγονός ότι δεν σώζονται μέχρι σήμερα φωτογραφίες από το συγκεκριμένο ταξίδι ο ίδιος ο Φρόυντ μέσα από επιστολές του στη γυναίκα του, Μάρθα, αποκαλύπτει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με αυτή την επίσκεψη και κυρίως για την εμπειρία του στον βράχο στης Ακρόπολης όπου, σύμφωνα πάντα με δικές τους μαρτυρίες, του συνέβη κάτι το μοναδικό. Ο ίδιος αποκάλεσε το συναίσθημα που του δημιουργήθηκε αντικρίζοντας τον Παρθενώνα ως «σύγχυση της μνήμης» και το περιέγραψε εκτενώς σε γράμμα που έστειλε στον φίλο του Ρομέν Ρολάν.

Ήταν σαν να μην πίστευε ότι το μνημείο αυτό, για το οποίο τόσα είχε μάθει και διαβάσει, υπήρχε όντως. Η Ακρόπολη στις αρχές του 20ου αιώνα. Αναστατωμένος από αυτή την εμπειρία, ο Φρόυντ δεν κατάφερε να την αναλύσει ικανοποιητικά παρά μόνο 32 χρόνια μετά το συμβάν, το 1936. Τη χρονιά αυτή έγραψε γράμμα στον Ρομέν Ρολάν με τίτλο «Ανάμνηση μιας Διαταραχής στην Ακρόπολη», όπου προσπαθεί να αυτο-αναλύσει εκείνο που του συνέβη το 1904 επάνω στον ιερό βράχο. Ο Φρόυντ είχε αρχίσει να αλληλογραφεί με τον Γάλλο φίλο του από το 1923.

Το «ωκεάνιο» συναίσθημα του Ρολάν το βρίσκουμε στις πρώτες γραμμές του Έργου του Φρόυντ «Πολιτισμός Πηγή Δυστυχίας». Στο γράμμα του προς τον Ρολάν ο Φρόυντ αυτο-αναλύεται και αναφέρει το ταξίδι στην Αθήνα σαν αντικείμενο επιθυμίας ανάμικτης με ενοχή. Η επιθυμία πηγαίνει πίσω στην αρχή της παιδικής ηλικίας, όταν ο Φρόυντ είχε ταξιδιωτικά όνειρα, εκφράζοντας την επιθυμία να ξεφύγει από την οικογενειακή ατμόσφαιρα, τους περιορισμούς και την φτώχεια που έζησε στη νιότη του. Από την άλλη μεριά, υπήρχε και ενοχή, αφού η επίσκεψη στην Αθήνα σήμαινε ότι ο Φρόυντ είχε ξεπεράσει τον πατέρα του, που ήταν πολύ φτωχός για να ταξιδέψει, και αμόρφωτος για να έχει οποιοδήποτε ενδιαφέρον για αυτά τα μέρη.

Η άνοδος στην Ακρόπολη στο μυαλό του Φρόυντ ήταν η επιβεβαίωση ότι είχε ξεπεράσει τον πατέρα του, κάτι που ένας γιος δεν επιτρεπόταν να κάνει.Διονυσίου Αεροπαγίτου. Γράφει ο Φρόυντ στην επιστολή του στον Ρομάν Ρολάν: «Αμφέβαλα αν θα έβλεπα ποτέ την Αθήνα με τα ίδια μου τα μάτια. Το να πάω τόσο μακριά, «να κάνω τον δικό μου δρόμο, μου φαινόταν εκτός κάθε δυνατότητας. Αυτό το αίσθημα ήταν συνδεδεμένο με την οικονομική δυσπραγία και τις φτωχές συνθήκες ζωής μας όταν ήμουν νέος. Και σίγουρα, τα όνειρά μου για ταξίδια εξέφραζαν επίσης το πάθος να αποδράσω από την οικογενεικάη ατμόσφαιρα, αυτό το ίδιο πάθος που ωθεί τόσους εφήβους να φεύγουν από το σπίτι.

Είχα καταλάβει από καιρό ότι ένα μέρος της επιθυμίας μου να ταξιδέψω οφειλόταν σε αυτή την επιθυμία να έχω ελεύθερη ζωή, με άλλα λόγια στην δυσαρέσκειά μου από την οικογένεια. Οταν κάποιος βλέπει την θάλασσα για πρώτη φορά, όταν διασχίζει τον ωκεανό, πόλεις και πραγματικά τοπία που τα ονειρευόταν από καιρό ως μακρινά και απροσπέλαστα, νιώθει σαν ήρωας που έκανε απίστευτα κατορθώματα. «Θα μπορούσα εκείνη τη μέρα στην Ακρόπολη να είχα πει στον αδελφό μου: «Θυμάσαι που όταν ήμαστε μικροί, περπατούσαμε κάθε μέρα στους ίδιους δρόμους για να πάμε στο σχολείο, και πως κάθε Κυριακή πηγαίναμε στο Πράτερ ή εκδρομή σε ένα μέρος που ξέραμε πολύ καλά; Και τώρα, είμαστε στην Αθήνα, επάνω στην Ακρόπολη! Μα την αλήθεια, διαβήκαμε μεγάλη απόσταση!…»

«Πρέπει να παραδεχθώ ότι ένα αίσθημα ενοχής μένει συνδεδεμένο με την απόλαυση όταν κάποιος πετυχαίνει τους στόχους του: Ενυπάρχει εδώ κάτι άδικο και απαγορευμένο. Αυτό εξηγείται από την κριτική του παιδιού προς τον πατέρα … όλα συμβαίνουν λες και το πρωταρχικό στοιχείο στην επιτυχία είναι να πας πιο μακριά από τον πατέρα σου, και ταυτόχρονα σαν να ήταν πάντα απαγορευμένο να τον ξεπεράσεις».

«…Ο πατέρας μας ήταν έμπορας, δεν είχε κάνει λυκειακές σπουδές, η Αθήνα δεν σήμαινε πολλά πράγματα για εκείνον. Ετσι, αυτό που μας εμπόδιζε να απολαύσουμε το ταξίδι μας ήταν ένα αίσθημα λύπησης». Εκεί, στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ένα από τα μεγάλα μυστήρια της ψυχής, το λεγόμενο «Οιδιπόδειο σύμπλεγμα», αποκαλυπτόταν ήδη από το 1904 στον γιο που επρόκειτο να γίνει πατέρας της ψυχανάλυσης. Ο Φρόυντ ήταν λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και άριστος γνώστης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας -δεν ήταν άλλωστε τυχαίο που το γνωστό σύνδρομο το ονόμασε «οιδιπόδειο». Το μοναδικό του αυτό ταξίδι στην Ελλάδα αναλύεται στο βιβλίο του Ernest Jones, Σίγκμουντ Φρόυντ. Η ζωή και το έργο του.

Πηγή Tromaktiko

  www.newsnowgr.com
Name

Admin Says,737,Break News,10324,History,543,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,985,Interesting,2491,Movies,13,Nature-Travel,511,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,548,Social Media,137,Sports,983,Video,29,Άρθρα,539,Αστυνομιία-Έγκλημα,1202,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,262,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,12168,Ηealth - Μedicine,1189,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,12,Λογοτεχνία.,6,Μαγειρική-συνταγές,721,Μουσική,197,Νίκος Ράμμος,237,Ομογένεια,871,Συγγραφείς,147,
ltr
item
TGBNEWS: Όταν ο Φρόυντ ανέβηκε στην Ακρόπολη του συνέβη κάτι μοναδικό
Όταν ο Φρόυντ ανέβηκε στην Ακρόπολη του συνέβη κάτι μοναδικό
https://4.bp.blogspot.com/--CuCT6tAA38/WcETYbA_QZI/AAAAAAAB-oI/xny62RSEFPAy3-5WXsnQAPfXS9nurR5PgCLcBGAs/s640/otan-o-froynt-anevike-stin-akropoli-tou-synevi-kati-monadiko-1-315x236.jpg
https://4.bp.blogspot.com/--CuCT6tAA38/WcETYbA_QZI/AAAAAAAB-oI/xny62RSEFPAy3-5WXsnQAPfXS9nurR5PgCLcBGAs/s72-c/otan-o-froynt-anevike-stin-akropoli-tou-synevi-kati-monadiko-1-315x236.jpg
TGBNEWS
http://www.tgbnews.com/2017/09/blog-post_190.html
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2017/09/blog-post_190.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy