Aνεκτίμητοι θησαυροί τα προσκυνήματα της Ηλείας [Μέρος Πρώτο]

SHARE:


Mύθοι και παραδόσεις των μοναστηριών της Ηλείας

Το μοναστήρι Αγίας Ελεούσας 

Το μοναστήρι που κτίστηκε και οργανώθηκε τον 10ο μ.Χ. αιώνα βρίσκεται στα δυτικά του σημερινού Βαρθολομιού. Πολύ κοντά του βρίσκονται και τα χωριά Γλύφα και Λυγιά. Το συγκρότημα του μοναστηριού είναι κτισμένο μέσα σε βαθύ φαράγγι όπου οργιάζει η βλάστηση.

Οι κτήτορές του διάλεξαν την τοποθεσία αυτή για να είναι προφυλαγμένο από τον κίνδυνο των πειρατών. Το μοναστήρι της Αγίας Ελεούσας απέκτησε με τον καιρό σεβασμό και μεγάλη ακίνητη περιουσία που άρχισε από τη σημερινή λουτρόπολη του Λίντζι και έφθανε μέχρι τις εκβολές του Πηνειού ποταμού στη θάλασσα της «Μπούκας», δηλαδή το Ιόνιο Πέλαγος.


Κατά την τουρκοκρατία στην περιοχή του μοναστηριού κατοικούσαν Έλληνες αγροτοποιμένες. Ο Πατριάρχης Παίσιος το 1741 σε σιγίλλιό του ονομάζει το μοναστήρι «σεβάσμιο ενοριακόν». Στα δύσκολα χρόνια της πρώτης τουρκοκρατίας το μοναστήρι έγινε καταφύγιο πολλών κατατρεγμένων ραγιάδων και κατατρομαγμένων αγοριών και κοριτσιών που οι φιλήδονοι Τούρκοι ήθελαν να μπάσουν στα χαρέμια τους.


Κινδύνευε από πειρατές.

Από κώδικα της μονής Βλαχερνών μαθαίνουμε πως στα 1683 οι πειρατές κούρσεψαν και έκαψαν το μοναστήρι αυτό. Τότε οι Χριστιανοί της περιοχής του και οι μοναχοί του έκτισαν γύρω από τον περίβολό του ψηλούς τοίχους με πολεμίστρες και στη μέση πύργο ψηλό για να κλείνονται μέσα σε ώρα πειρατείας, ώστε να προστατεύουν με όπλα πλέον το βασανισμένο και πολυκουρεμένο μοναστήρι.

Άγιος Νικόλαος Φραγκοπηδήματος 

Ανάμεσα στις δύο μεγάλες πόλεις της Ηλείας, έξι χλμ νοτιοανατολικά της Αμαλιάδας και δώδεκα χλμ βορειοανατολικά του Πύργου, πάνω σε δασόφυτους λοφίσκους βρίσκεται η Ιερά Μονή Φραγκοπηδήματος. Καθώς πλησιάζουμε, την αγναντεύουμε να είναι χτισμένη σε μια ρεματιά που πριν μερικές δεκαετίες την κάλυπτε ένα πυκνό δάσος από πεύκες σε υψόμετρο μόλις 350 μ. Και με τους λοφίσκους της προς τα δυτικά να χαμηλώνουν τόσο, ώστε να φαίνεται καθαρά ο κόλπος με το κάστρο της Κυλλήνης, καθώς και η Ζάκυνθος με το φάρο της.

Η προσωνυμία «Φραγκοπήδημα» μας καλεί να ανατρέξουμε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας. Τότε, λέει η παράδοση, Σαρακηνοί πειρατές βγήκαν για αρπαγές και λεηλασίες στα παράλια του Κατακόλου. Μαθαίνοντας για τον Φράγκο-πρίγκιπα [η Φραγκαβίλλα βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο νοτιοανατολικά από την Αμαλιάδα] που έβγαινε και κυνηγούσε στην περιοχή της μονής, πήραν μαζί τους Έλληνες ομήρους που γνώριζαν την περιοχή, χωρίστηκαν σε τρία αποσπάσματα και άρχισαν να τον καταδιώκουν.

Το ένα από το δρόμο του Βουνάργου, το άλλο από το δρόμο του Ασφαλαχτού και το τρίτο από το δρόμο της Κουκουβίτσας. Όσο περνούσε η ώρα έκαναν όλο και πιο στενό τον κλοιό της καταδίωξης του Φράγκου πρίγκιπα. Αυτός, μη έχοντας άλλο τρόπο διαφυγής, στρέφει το άλογό του προς την απότομη χαράδρα μπροστά του. Προσεύχεται στον Άγιο Νικόλαο και κάνοντας τάμα για την σωτηρία του ότι θα του δώριζε «όλα όσα έβλεπε το μάτι του», πηδάει στον γκρεμό [πήδημα του Φράγκου, Φραγκοπήδημα].

Η προσευχή του εισακούεται και ο Φράγκος καταφέρνει να ξεφύγει από τους κουρσάρους. Συνεπής προς την υπόσχεσή του δώρισε στον Άγιο «ολόκληρο το βουνώδες συγκρότημα από Βούναργο μέχρι Γεράκι και από Αλποχώρι-Καρδαμά και Αμαλιάδα μέχρι Μπεσερέ και άνωθεν «Κουκουβίτσας». Η παράδοση συνεχίζει λέγοντας ότι κατά την πτώση του Φράγκου στην χαράδρα αποτυπώθηκε πάνω σε μια πέτρα το πέταλο του αλόγου του. Αυτό ήταν το πρώτο θαύμα…

Ιστορική αναδρομή

Από τις αρχές του 17ου αιώνα η μονή βρισκόταν ήδη στην ακμή της, ενώ για αρκετά χρόνια υπήρξε μετόχι της πατριαρχικής σταυροπηγιακής μονής «Κοιμήσεως Θεοτόκου» Χρυσοπηγής Δίβρης. Μέχρι την επανάσταση του 1821 η μονή γνωρίζει την ακμή της. Τότε βοηθάει στον αγώνα. Μελετητές αναφέρουν ότι οι μοναχοί έλαβαν μέρος στις μάχες κατά του Ιμπραήμ και διακρίθηκαν για την τόλμη και τον ηρωισμό τους.

Με ιδιαίτερη αυτοθυσία αγωνίστηκε ο ηγούμενος Κυπριανός με τους μοναχούς Νάρκισσο και Αγάπιο στη θέση Φονικά –περιοχή κοντά στη μονή- το 1825. Μετά την επανάσταση ωστόσο πέφτει σε μαρασμό και αναγκάζεται να γίνει μετόχι της μονής Σκαφιδιάς. Το 1929 με βασιλικό διάταγμα η μονή μετατρέπεται σε γυναικεία και γίνεται ανεξάρτητη.

Για το μοναστήρι χαρακτηριστική εικόνα μας δίνει ο Στάθης Ηλ. Παρασκευόπουλος στην σχετική έκδοση της Μητρόπολης Ηλείας.
«Τα θολερά πεύκα με τις ισκιόφυλλες αριές, σε ένα συνταίριασμα αρμονικό, σχηματίζουν τις αλέες τους, πάνω από το δρόμο που φιδοσέρνεται στον κατήφορο τώρα. Και να, το κτιριακό σύμπλεγμα του μοναστηριού, κάτω στο πλάτωμα, εντυπωσιάζει με το μέγεθός του και με το φαιοκόκκινο χρώμα των κεραμιδιών της στέγης του. Ολόγυρα τα κτίρια των κελιών. Παλιά και νέα σε ένα σφιχτοδέσιμο παλιού και καινούργιου. Στη μέση ο ναός, μικρός σε μάκρος και πλάτος, ψηλός όμως στην τρίτη του διάσταση».

 Άλλη μια αξιοπρόσεχτη αναφορά γίνεται από τον αείμνηστο Γεώργιο Παπανδρέου:
«Η Μονή Φραγκοπηδήματος. Αυτή τιμωμένη επ’ ονόματι του Αγ. Νικολάου και κείμενη Β.Δ. του Βουνάργου επί επικλινούς χαράδρας μεταξύ των εκεί πευκοβριθών βουνών, φαίνεται ότι αρχικώς ήτο μονή ανεξάρτητος, είτα δε εγένετο μετόχιον της Μονής Ανω Δίβρης, νεταξύ των ετών 1732 και 1804 εγένετο πάλιν αυτοτελής, είτα εγένετο και αύθις μετόχιον της μονής Σκαφιδιάς. Εχει πέριξ μεγάλην έκτασιν εις δάση, ελειώνας, αγρούς κ.λ.π. Επί τουρκοκρατίας, δ’ είχε και όλην την έκτασιν και περιοχήν του νυν χωρίου Κουκουβίτσης. Φαίνεται ότι ουδέποτε εγένετο Φραγκική ει και το όνομα αυτής υπεμφαίνει τούτο. Η μονή κείται εις ύψος 280 μ. υπέρ την θάλασσαν».

Προσκυνήματα

Στη μονή ανήκει ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου [«Παναγούλα»], ο οποίος είναι και μετόχι της. Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Αλποχώρι και Ξυλοκέρα. Στην Ιερά μονή ανήκει αι το εξωκκλήσιο της Αναλήψεως στην περιοχή του Μάζι, οικοδομημένο το 1948 πάνω σε θεμέλια ναού των Αγίων Αρχαγγέλων. Επίσης ανήκει και το εξωκκλήσιον της Αγίας Ξένης στην ομώνυμη περιοχή, κοντά στην Τριανταφυλλιά .

Οι θησαυροί της

Στην βιβλιοθήκη της μονής υπάρχουν πολλά βιβλία, θεολογικού κυρίως περιεχομένου. Επίσης, ιστορικά, πατερικά κείμενα, δογματικές ομιλίες, λειτουργικά [ιερά ευαγγέλια από το 1540], το 1833, το 1848, το 1899, το 1921] εκδόσεων Βιέννης, Βενετίας, Λειψίας, Πετρουπόλεως, Ιεροσολύμων, Κωνσταντινουπόλεως κ.α. Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα είναι τα χειρόγραφα που διαθέτει. Μεταξύ αυτών είναι και το σιγίλλιον του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’ του 1798.

 [Συνεχίζεται..]
Name

Admin Says,740,Break News,10324,History,554,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,998,Interesting,2568,Movies,13,Nature-Travel,534,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,557,Social Media,137,Sports,996,Video,29,Άρθρα,552,Αστυνομιία-Έγκλημα,1275,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,282,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,12450,Ηealth - Μedicine,1226,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,6,Μαγειρική-συνταγές,760,Μουσική,208,Νίκος Ράμμος,241,Ομογένεια,879,Συγγραφείς,147,
ltr
item
TGBNEWS: Aνεκτίμητοι θησαυροί τα προσκυνήματα της Ηλείας [Μέρος Πρώτο]
Aνεκτίμητοι θησαυροί τα προσκυνήματα της Ηλείας [Μέρος Πρώτο]
https://3.bp.blogspot.com/-wbjJCco1Dfc/Wes-4FgMmRI/AAAAAAACC2k/9cFMI_Ta28MGGOo8M9c52QJLK4zdAko5gCLcBGAs/s640/article%2B%25281%2529.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-wbjJCco1Dfc/Wes-4FgMmRI/AAAAAAACC2k/9cFMI_Ta28MGGOo8M9c52QJLK4zdAko5gCLcBGAs/s72-c/article%2B%25281%2529.jpg
TGBNEWS
http://www.tgbnews.com/2017/10/a.html
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2017/10/a.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy