Μια βόλτα στην Αρχαία Ολυμπία [φωτογραφίες]


«Όποιος έζησε κάποτε μια άγρια χειμερινή καταιγίδα με εκτυφλωτικές αστραπές στον ουρανό της κοιλάδας του Αλφειού ή τρόμαξε από ένα δυνατό κεραυνό μια αποπνικτική καλοκαιριάτικη μέρα, δεν θα έχει κανένα λόγο να απορεί που το πιο σημαντικό ιερό του κεραυνοσείστη Διός, του πατέρα των Θεών, βρίσκεται σ’ αυτήν την απόμακρη περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου» 

-Κλάους Χέρμαν - Ολυμπία-

 Στον πατέρα των Θεών, Ολύμπιο Δία, η Ολυμπία είναι ο τόπος που γεννήθηκαν και τελούνταν κατά την αρχαιότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Σήμερα, αποτελεί το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, η ιερή πόλη, σύμβολο για τις περισσότερες χώρες του κόσμου, εκεχειρίας και συναδέλφωσης των λαών.

Σε μια ειδυλλιακή και γαλήνια κοιλάδα, ανάμεσα στον Κρόνιο Λόφο και στην συμβολή των ποταμών Αλφειού και Κλαδέου, αναπτύχθηκε στην αρχαιότητα ένα από τα πιο αξιόλογα ιερά. Το ιερό της Ολυμπίας που ονομάστηκε Άλτης. Στον περίβολό της περιλαμβάνονται τα κυριότερα θρησκευτικά οικοδομήματα ενώ στον ευρύτερο χώρο ανακαλύφθηκαν κατοικίες ιερέων, λουτρά, εγκαταστάσεις προετοιμασίας των αθλητών, ξενώνες κ.λ.π.

Πανελλήνιος τόπος λατρείας

Γύρω στα 1200 π.Χ., στην περιοχή του Ιερού, εγκαθίστανται οι Αιτωλοί, δωρικό φύλο με αρχηγό τον Οξυλο. Τότε πιθανότατα άρχισε και η λατρεία του Δία κι έτσι η Ολυμπία από τόπος κατοίκησης έγινε τόπος λατρείας. Την πρώιμη αρχαϊκή εποχή έγιναν τα πρώτα κτήρια του Ιερού και το 776 π.Χ. ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες προς τιμή του Διός. Οι αγώνες περιβάλλονταν από θρησκευτικό χαρακτήρα και αυστηρό τελετουργικό. Σημαντικότερα αναθήματα αυτής της περιόδου είναι οι εξαιρετικής τέχνης χάλκινοι τρίποδες και λέβητες καθώς και όπλα. Με το πέρασμα των αιώνων διαμορφώθηκε το αρχιτεκτονικό πρόγραμμα του Ιερού, το οποίο ολοκληρώθηκε από το τέλος του 4ου αιώνα π.Χ.

Κατά την Ρωμαϊκή εποχή κατασκευάστηκαν νέα οικοδομήματα [θέρμες, επαύλεις, υδραγωγείο κ.α.]. Η Ολυμπία λειτουργούσε και ως χώρος προβολής γι’ αυτό και αρκετές φορές μετείχαν στους αγώνες μεγάλες προσωπικότητες της εποχής. Το 267 μ.Χ., υπό την απειλή της επιδρομής των Ερούλων, κτίστηκε βιαστικά ένα τείχος για την προστασία του Ιερού και των αναθημάτων του. Τότε, αρκετά κτήρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές προκειμένου το οικοδομικό τους υλικό να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του τείχους.

Το τέλος του Ιερού του Διός ήλθε στα 393 μ.Χ. όταν ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α’ με διάταγμα απαγόρευσε την λειτουργία των ειδωλολατρικών ιερών. Λίγο αργότερα, το 426 μ.Χ., ο Θεοδόσιος ο Β’ διέταξε την καταστροφή των κτηρίων της Αλτεως. Η καταστροφή του Ιερού ολοκληρώθηκε με δύο ισχυρούς σεισμούς το 522 και 551 μ.Χ. Τον 5ο και 6ο αιώνα μ.Χ., εγκαταστάθηκε στην Ολυμπία ένας μικρός χριστιανικός οικισμός και το εργαστήριο του Φειδία διαμορφώθηκε σε χριστιανική βασιλική. Λίγο αργότερα, οι πλημμύρες των ποταμών Αλφειού και Κλαδέου, καθώς και οι κατολισθήσεις του Κρονίου, κάλυψαν το Ιερό. Για πολλούς αιώνες η Ολυμπία ξεχάστηκε μέχρι που άρχισαν οι πρώτες έρευνες τον 19ο αιώνα.

Οι αγώνες και η παράδοση

Σύμφωνα με την παράδοση, πρώτα οι θεοί αγωνίστηκαν στην Ολυμπία. Ο Δίας νίκησε τον Κρόνο στην πάλη, ο Απόλλωνας τον Ερμή στο δρόμο και τον Άρη στην πυγμή. Επίσης, αναφέρονται αρκετοί ήρωες ως ιδρυτές των αγώνων. Στη μυκηναϊκή παράδοση ανήκει ο μύθος του Πέλοπα. Μετά τη νίκη του επί του Οινόμαου, ο Πέλοπας ίδρυσε αγώνες προς τιμή του Οινόμαου για να καθαρθεί, αλλά και για να ευχαριστήσει τους θεούς για τη νίκη που του χάρισαν. Η Ιπποδάμεια ίδρυσε γυναικείους αγώνες προς τιμή της Ήρας, τα λεγόμενα Ηραία. Έτσι, λοιπόν, καθιερώθηκαν οι αγώνες στην Ολυμπία.

Η ίδρυση των αγώνων, σύμφωνα με άλλους μύθους, αποδίδεται στον ημίθεο Ηρακλή, ο οποίος ίδρυσε τους αγώνες δρόμου και τις αρματοδρομίες. Ο Ηρακλής είναι εκείνος που έφερε την αγριελιά από τη χώρα των Υπερβορείων, τη φύτεψε στο Ιερό και καθόρισε τα όρια της Ιεράς Αλτεως. Επίσης, σύμφωνα με άλλους μύθους, ο Ιδαίος Ηρακλής με τα τέσσερα αδέλφια του, τους Δακτύλους ή Κουρήτες, έφτασε στην Ολυμπία από την Κρήτη, όρισε το μήκος του σταδίου, οργάνωσε τους αγώνες δρόμου με τα αδέλφια του και στεφάνωνε το νικητή με αγριελιά.

Ανάμεσα στα ονόματα των ιδρυτών των αγώνων αναφέρονται επίσης ο Νηλέας, ο Πελίας και ο Πίσος, ήρωας της Πισάτιδας. Τέλος, ο Στράβων θεωρεί ότι οι αγώνες οργανώθηκαν από τον Οξυλλο, βασιλιά των Ηρακλείδων μετά την κάθοδό τους στην Ηλεία. Αργότερα, αναδιοργανώθηκαν από τον Ιφιτο που σύναψε συμφωνία [την ιερή εκεχειρία] με τον βασιλιά και νομοθέτη της Σπάρτης Λυκούργο και τον βασιλιά της Πίσας Κλεισθένη. Τότε λοιπόν η Ολυμπία μετατράπηκε σε πανελλήνιο κέντρο.

Οι αρχαίες γραπτές πηγές αναφέρουν ως έτος έναρξης των αγώνων το 776 π.Χ. Από αυτό το έτος αρχίζει και ο κατάλογος των Ολυμπιονικών. Οι Πισάτες διοργάνωναν τους αγώνες από το 688 έως το 572 π.Χ. Το 570 π.Χ. οι Ηλείοι κατέλαβαν την Πίσα και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την διοργάνωση των αγώνων. Τον 5ο π.Χ. αιώνα, οι αγώνες έφτασαν στο απόγειο της δόξας τους. Στην ελληνιστική όμως εποχή έχασαν τον αρχικό τους χαρακτήρα και μετατράπηκαν σε επαγγελματικές αθλητικές εκδηλώσεις κάτι που παγιώθηκε στη ρωμαϊκή εποχή. Τελικά, καταργήθηκαν από τον Θεοδόσιο τον Α’ το 393 μ.Χ. [293η Ολυμπιάδα].

«Όπως το νερό είναι το πολυτιμότερο από τα στοιχεία, 
και όπως ο χρυσός προβάλλει σαν το πιο ακριβό 
ανάμεσα σε όλα τα αγαθά, και όπως ο ήλιος 
φωτοβολεί περισσότερο από κάθε άλλο άστρο, 
έτσι και η Ολυμπία λάμπει σκιάζοντας κάθε άλλον αγώνα…» 

 [Ο Πίνδαρος στην πρώτη Ολυμπιακή ωδή του] Τι βλέπει σήμερα ο επισκέπτης… 

Γυμνάσιο

Μεγάλο περίκλειστο ορθογώνιο κτήριο [120*220 μ.], με ευρύχωρη αυλή στο μέσον και δωρικές στοές στις τέσσερεις πλευρές του. Κτίστηκε τον 2ο π.Χ. αιώνα και στα τέλη του ίδιου αιώνα προστέθηκε ανάμεσα σ’ αυτό και την παλαίστρα, ένα μνημειακό κορινθιακό αμφιπρόστυλο πρόπυλο. Εδώ γινόταν η προπόνηση των αθλητών στα αγωνίσματα που απαιτούσαν εκτεταμένο χώρο, δηλαδή, δρόμο, δίσκο, ακόντιο. Το Γυμνάσιο δεν έχει ερευνηθεί σε όλη του την έκταση, ενώ η δυτική του πλευρά έχει παρασυρθεί από τον ποταμό Κλαδέο.

Παλαίστρα

Τετράγωνο οικοδόμημα [66,35*66,75 μ.] του 3ου π.Χ. αιώνα με περίστυλη αυλή, γύρω από την οποία υπήρχαν στεγασμένοι βοηθητικοί χώροι, όπως αποδυτήρια, ελαιοθέσιον [χώρος που αλείφονταν οι αθλητές με λάδι], κονιστήριο [όπου οι αθλητές έβαζαν στο σώμα τους σκόνη ή άμμο], λουτρά, καθώς και αίθουσες με πάγκους για διδασκαλία. Εδώ προπονούνταν οι αθλητές στην πάλη, την πυγμή και το άλμα.

Θετικολεών

Έδρα των θετικόλων, ιερέων της Ολυμπίας, που είχαν την φροντίδα του Ιερού και των θυσιών. Πρόκειται για ορθογώνιο κτήριο με περίστυλη αυλή και δωμάτια γύρω από αυτήν, που κτίστηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη χρονολογείται στον 4ο π.Χ. αιώνα και η δεύτερη στη ρωμαϊκή εποχή.

Ηρώων

Κυκλικό κτήριο εγγεγραμμένο σε τετράγωνο, όπου υπήρχε βωμός αφιερωμένος στον άγνωστο ήρωα. Στο χώρο του βρέθηκε υστεροελληνιστική επιγραφή με τη λέξη ΗΡΩΟΣ. Έχει διατυπωθεί η γνώμη ότι αρχικά θα ήταν χώρος θερμών λουτρών και στη συνέχεια μετατράπηκε σε ηρώο.

Εργαστήριο του Φειδία

Ορθογώνιο, μακρόστενο κτήριο με δύο εσωτερικές κιονοστοιχίες. Κτίστηκε γύρω στο 440-430 π.Χ. για την κατασκευή του χρυσελεφάντινου άγαλμα του Διός από τον Φειδία. Έχει τις ίδιες διαστάσεις με το σηκό του ναού του Διός. Εδώ βρέθηκαν πολλά εργαλεία, γυάλινα κοσμήματα και πήλινες μήτρες που ο Φειδίας χρησιμοποιούσε για την κατασκευή του αγάλματος, καθώς και μια μικρή μελαμβαφής οινοχόη, στη βάση της οποίας ο μεγάλος γλύπτης είχε χαράξει το όνομά του «ΦΕΙΔΙΟΥ ΕΙΜΙ». Τον 5ο αιώνα μ.Χ., το εργαστήριο μετατράπηκε σε χριστιανική τρίκλιτη βασιλική.

Λουτρά-Δυτικές Θέρμες

Κοντά στον Κλαδέο ποταμό, κτίστηκαν τον 5ο π.Χ. αιώνα λουτρά και κολυμβητήριο. Τα λουτρά επεκτάθηκαν γύρω στο 300 π.Χ. και στο 100 π.Χ. εφοδιάστηκαν με υπόκαυστα. Πλησίον των λουτρών κτίστηκαν στα ρωμαϊκά χρόνια οι λεγόμενες Δυτικές Θέρμες. Τα δάπεδα των δωματίων διακοσμούνταν με ωραιότατα ψηφιδωτά, μερικά από τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα, σε αρκετά καλή κατάσταση.

Το Σπίτι των Φαιδρυντών

Νότια του εργαστηρίου του Φειδία, σώζονται ερείπια κτηρίου που πιθανότατα ανήκουν στο σπίτι των Φαιδρυντών οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη φροντίδα και την συντήρηση του χρυσελεφάντινου αγάλματος του Διός καθώς και άλλων αγαλμάτων του Ιερού.

Ρωμαϊκοί ξενώνες

Στα ρωμαϊκά χρόνια, πλησίον των Δυτικών Θερμών και δυτικά του εργαστηρίου του Φειδία, κτίστηκαν ξενώνες. Πρόκειται για ορθογώνιο οικοδόμημα με αρκετά δωμάτια και ψηφιδωτά δάπεδα.

Λεωνιδαίο

Μεγάλος ξενώνας που κτίστηκε στα 330 π.Χ. Οφείλει το όνομά του στο Νάξιο Λεωνίδα ή Λεωνίδη, που ήταν δωρητής και ο αρχιτέκτονας του κτηρίου. Προοριζόταν για την φιλοξενία των επισήμων. Είναι ένα τετράγωνο κτήριο που εξωτερικά περιβάλλεται από 138 ιωνικούς κίονες και στο κέντρο είχε περίστυλη αυλή με 44 δωρικούς κίονες. Ανάμεσα στις δύο κιονοστοιχίες υπήρχαν τα δωμάτια. Στα ρωμαϊκά χρόνια ήταν η κατοικία των Ρωμαίων αξιωματούχων.

Ρωμαϊκά Λουτρά

Στα ρωμαϊκά χρόνια, χτίστηκαν σε διάφορα σημεία του Ιερού λουτρικές εγκαταστάσεις. Αυτά είναι τα Νότια Λουτρά [νοτίως του ναού του Διός] και οι λεγόμενες ΝΔ Θέρμες του Λεωνιδαίου. Τα δάπεδά τους διακοσμούνταν με ψηφιδωτά, μερικά από τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα.

Νότια Στοά

Αποτελούσε το νότιο όριο του Ιερού με κύρια πρόσοψη προς τον Αλφειό ποταμό. Χρονολογείται στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. και είχε μια εξαιρετική δωρική κιονοστοιχία και μία εσωτερική κορινθιακού ρυθμού.

Βουλευτήριο

Έδρα στην οποία συνεδρίαζε το ανώτατο Συμβούλιο του Ιερού, η Ολυμπιακή Βουλή. Η κατασκευή του άρχισε στα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα και ολοκληρώθηκε τν 4ο π.Χ. αιώνα. Αποτελείται από δύο επιμήκη αψιδωτά κτήρια, που συνδέονται μεταξύ τους με ένα τετράγωνο κτίσμα στην ιωνική στοά στο ανατολικό τμήμα τους. Στο τετράγωνο κτίσμα που βρισκόταν μεταξύ των αψιδωτών κτηρίων, υπήρχε το άγαλμα και ο βωμός του Ορκίου Διός, στον οποίο οι αθλητές και οι κριτές έδιναν τον καθιερωμένο ιερό όρκο πριν τους αγώνες.

Ναός του Διός

Ο γιγάντιος περίπτερος δωρικός ναός [64,12*27,68 και ύψος 20,25 μ.] με 6 κίονες στις στενές και 13 κίονες στις μακριές πλευρές καταλαμβάνει την περίοπτη θέση στο ιερό. Υπήρξε έργο του Ηλείου αρχιτέκτονα Λίβωνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ναό της Πελοποννήσου και κτίστηκε μεταξύ του 470-456 π.Χ. Ήταν αφιέρωμα στο Ιερό από τα λάφυρα των Ηλείων εναντίον των Πισατών. Θεωρείται η τέλεια έκφραση, «ο κανών» της δωρικής ναοδομίας. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε κογκυλιάτης λίθος. Αποτελείται από πρόναο, σηκό και οπισθόδρομο. Στο δάπεδο του πρόναου σώζεται ψηφιδωτό δάπεδο ελληνιστικών χρόνων με παράσταση Τριτώνων. Στο βάθος του Σηκού στο κεντρικό κλίτος, βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία που κατασκευάστηκε το 430 π.Χ.

Το άγαλμα, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, ύψους 12 μέτρων περίπου απεικόνιζε τον Δία καθισμένο στο θρόνο του. Κρατούσε το σκήπτρο του στο αριστερό χέρι και φτερωτή Νίκη στο δεξί. Μετά την κατάργηση των Ολυμπιακών Αγώνων το 393 μ.Χ. το άγαλμα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου και καταστράφηκε το 475 μ.Χ. από φωτιά.

Ν.Α κτήριο

Κτίστηκε γύρω στο 400 π.Χ. στη ΝΑ γωνία της Αλτεως. Ήταν και ιερό της Εστίας. Στα ρωμαϊκά χρόνια υπέστη μετατροπές και προεκτάσεις προς τα ανατολικά.

Στοά της Ηχούς

Μεγάλη στοά, που κατασκευάστηκε στα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα για να χωρίζει την Άλτη από το Στάδιο. Είχε μια εξωτερική κιονοστοιχία δωρικού ρυθμού και μια εσωτερική, ίσως κορινθιακού. Οφείλει το όνομά της στην ακουστική της, ενώ ονομαζόταν και «επτάηχος», επειδή ο ήχος επαναλαμβανόταν επτά φορές. Ονομαζόταν, επίσης, και «ποικίλη στοά» εξαιτίας των ζωγραφικών πινάκων που διακοσμούσαν το εσωτερικό της. Γύρω στα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ μπροστά στη στοά της Ηχούς στήθηκαν πάνω σε δύο ψηλούς ιωνικούς κίονες τα επίχρυσα αγάλματα του βασιλιά Πτολεμαίου Β’ του Φιλαδέλφου και της συζύγου του Αρσινόης.

Κρύπτη

Είναι η μνημειακή είσοδος του Σταδίου Κτίστηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα για να συνδέσει το στάδιο με το Ιερό Είναι ένας στενός αψιδωτός διάδρομος που στο δυτικό του τμήμα απέληγε σε πύλη με κορινθιακούς κίονες.

Στάδιο

Το στάδιο είναι το πρώτο κατά σειρά της Ολυμπίας και χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. Το στάδιο των αρχαϊκών χρόνων ήταν απλό, χωρίς κανονικά πρανή και πρέπει να εκτεινόταν κατά μήκος του ανδήρου των θησαυρών. Ο στίβος του σταδίου έχει μήκος 212,54 μέτρα και πλάτος 28,50 μέτρα. Οι λίθινες αφέσεις [αφετηρία και τέρμα] απέχουν η μία από την άλλη 192,28 μέτρα. Τα πρανή διαμορφώνονται κανονικά στις τέσσερεις πλευρές και δεν είχαν λίθινα καθίσματα εκτός από λίγα που υπήρχαν για τους επισήμους. Στο νότιο πρανές ήταν η Εξέδρα των Ελλανοδικών και απέναντι, στο βόρειο πρανές, ο βωμός της θεάς Δήμητρας Χαμύνης. Η χωρητικότητα ΤΟΥ Σταδίου είναι 45.000 θεατές που κάθονταν στη γη.

Ιππόδρομος

Στον ιππόδρομο διεξάγονταν οι αρματοδρομίες και οι ιπποδρομίες. Βρισκόταν νότια του σταδίου και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Παυσανία θα πρέπει να είχε μήκος 600 μ. και πλάτος 200 μ. Η ακριβής θέση του ιπποδρόμου δεν έχει εντοπιστεί επειδή καταχώθηκε από τις προσχώσεις του ποταμού Αλφειού.

Ζάνες

Κατά μήκος του αναλημματικού τοίχου του ανδήρου των θησαυρών υπήρχαν οι Ζάνες [πληθυντικός της λέξης Ζευς]. Πρόκειται για χάλκινα αγάλματα του Διός, που αφιερώνονταν στο ιερό από τα χρηματικά πρόστιμα που πλήρωναν όσοι παρέβαιναν τους κανονισμούς των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μητρώο

Μικρός δωρικός ναός με έξι κίονες στις στενές και έντεκα μακριές πλευρές, αφιερωμένη στη μητέρα των θεών, Ρέα [ή Κυβέλη]. Κτίστηκε στις αρχές του 4ου π.Χ. αιώνας. Στη ρωμαϊκή εποχή χρησιμοποιήθηκε ως χώρος λατρείας των Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Τα αγάλματα που έχουν βρεθεί στο Μητρώο εκτίθονται στο Μουσείο της Ολυμπίας.

Θησαυροί

Πάνω σε φυσικό άνδηρο που σχηματίζεται στο νότιο πρανές του Κρονίου λόφου, έχουν κτιστεί οι θησαυροί. Είναι μικρά ναόσχημα οικοδομήματα που αφιέρωναν διάφορες πόλεις στο Ιερό για να στεγάσουν τα πλούσια αναθήματά τους στον Δία. Οι θησαυροί άρχισαν να χτίζονται τν 6ο π.Χ. αιώνα και ολοκληρώθηκαν στα μέσα του 5ου αιώνα.

Νυμφαίον

Υδραγωγείο που κτίστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό προς τιμήν της συζύγου του Ρήγιλας. Είναι ημικυκλικού σχήματος με δυο κυκλικούς ναΐσκους στα δύο άκρα του και ανισοϋψείς δεξαμενές. Στο διώροφο ημικυκλικό τοίχο, υπήρχαν κόγχες που διακοσμούνταν με τους ανδριάντες του Αντωνίνου Πιου, του Ηρώδη του Αττικού και των οίκων τους. Κτίστηκε περίπου το 160 π.Χ. Πρόκειται για σημαντικότατο έργο ύδρευσης που έλυσε το πρόβλημα λειψυδρίας το οποίο υπήρχε στην Ολυμπία κυρίως ατά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Προϊστορικό κτήριο

Σε βαθύτερο στρώμα, Ν.Α. του Ηραίου, διατηρείται η θεμελίωση ενός μεσοελλαδικού αψιδωτού κτηρίου [2.000-1600 π.Χ.]. Πρόκειται για το αρχαιότερο οικιστικό κατάλοιπο στο χώρο της Αλτεως.

Ναός της Ήρας

Δωρικός περίπτερος ναός με έξι κίονες στις στενές και δεκαέξι στις μακριές πλευρές που κτίστηκε περίπου τον 7ο π.Χ. αιώνα. Αρχικά οι κίονες ήταν ξύλινοι. Σταδιακά, σε διάστημα πολλών αιώνων, αντικαταστάθηκαν με λίθινους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποτυπώνεται στο μνημείο η εξέλιξη του δωρικού ρυθμού [κυρίως του κιονόκρανου]. Εντός του ναού φυλασσόταν ο δίσκος της ιερής εκεχειρίας καθώς και άλλα πολύτιμα αντικείμενα [όπως η τράπεζα του Κολώτη, η λάρνακα του Κυψέλου κ.α.]. Στο Μουσείο εκτίθεται επίσης και ο Ερμής του Πραξιτέλους που βρέθηκε κατά τις ανασκαφές στο σηκό του ναού, καθώς και το κεντρικό πήλινο ακρωτήριο του ναού. Το Ηραίο της Ολυμπίας αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα δείγματα μνημειακής δωρικής αρχιτεκτονικής.

Βωμός της Ήρας 

Βρίσκεται μπροστά στο ναό της Ήρας και εδώ γίνεται η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας κάθε τέσσερα χρόνια.

Μεγάλος Βωμός Διός

Στο κέντρο περίπου της Αλτεως, ΝΑ του ναού της Ήρας, βρισκόταν ο Μεγάλος Βωμός του Διός από τον οποίο δυστυχώς δεν έχει σωθεί κανένα ίχνος. Ο βωμός ήταν μεγάλος, κωνικού σχήματος και είχε διαμορφωθεί από την τέφρα των θυσιών και της εστίας του Πρυτανείου.

Πελόπιο

Ταφικό μνημείο [κενοτάφιο] αφιερωμένο στον ήρωα Πέλοπα. Πρόκειται για μικρό γήλοφο που δημιουργήθηκε κατά την μυκηναϊκή εποχή. Στα κατώτερα στρώματα του Πελοπίου βρέθηκαν οικοδομικά λείψανα που χρονολογούνται από την Πρωτοελλαδική εποχή.

Φιλιππείο

Περίπτερο κυκλικό οικοδόμημα με δεκαοκτώ ιωνικούς κίονες εξωτερικά και κορινθιακούς ημικίονες εσωτερικά. Αφιερώθηκε από τον Φίλιππο Β’, τον πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου στον οποίο οφείλει και την ονομασία του, μετά τη μάχη της Χαιρωνείας το 338 π.Χ. Το έργο αποπεράτωσε ο Αλέξανδρος επειδή το 336 π.Χ. ο Φίλιππος δολοφονήθηκε. Ήταν ένα όμορφο, κομψό οικοδόμημα όπου στο εσωτερικό του [στο σηκό] απέναντι από την είσοδο, σε ένα ημικυκλικό βάθρο ήταν στημένοι πέντε χρυσελεφάντινοι ανδριάντες της βασιλικής οικογένειας [Φιλίππου, Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδας, Αμύντα και Ευρυδίκης], έργα του φημισμένου γλύπτη Λεωχάρτους.

Πρυτανείο

Ήταν η έδρα των πρυτάνεων, αξιωματούχων του Ιερού. Το κτήριο βρίσκεται στη ΒΔ γωνία της Αλτεως. Πρόκειται για ένα τετράγωνο οικοδόμημα, η κατασκευή του οποίου άρχισε στον 5ο αιώνα π.Χ., αλλά υπήρξαν στη συνέχεια διάφορες οικοδομικές φάσεις. Σε έναν από τους χώρους του στεγαζόταν ο βωμός της Εστίας όπου έκαιγε το άσβεστο πυρ, ενώ σε μία από τις αίθουσες γίνονταν οι πανηγυρικές συνεστιάσεις προς τιμή των Ολυμπιονικών και των επισήμων κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
Name

Admin Says,736,Break News,10324,History,515,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,975,Interesting,2403,Movies,13,Nature-Travel,482,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,536,Social Media,136,Sports,950,Video,29,Άρθρα,530,Αστυνομιία-Έγκλημα,1078,Βιβλία-Εκδόσεις,72,Γιώργος Φάκος,240,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,11801,Ηealth - Μedicine,1155,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,10,Λογοτεχνία.,5,Μαγειρική-συνταγές,687,Μουσική,194,Νίκος Ράμμος,237,Ομογένεια,862,Συγγραφείς,142,
ltr
item
TGBNEWS: Μια βόλτα στην Αρχαία Ολυμπία [φωτογραφίες]
Μια βόλτα στην Αρχαία Ολυμπία [φωτογραφίες]
https://1.bp.blogspot.com/-2jwjJWiMaZ8/WfNKosLqvAI/AAAAAAACD7M/CCVBAoE39dQEDLVtftLPYc9vX6GgxyunwCLcBGAs/s640/columns-2858915_960_720.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-2jwjJWiMaZ8/WfNKosLqvAI/AAAAAAACD7M/CCVBAoE39dQEDLVtftLPYc9vX6GgxyunwCLcBGAs/s72-c/columns-2858915_960_720.jpg
TGBNEWS
http://www.tgbnews.com/2017/10/blog-post_265.html
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2017/10/blog-post_265.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy