ΛΕΠΡΕΟ: Η πανάρχαιη πόλη

SHARE:


Από αρχαιοτάτων χρόνων το Λέπρεο κατείχε δεσπόζουσα θέση στην ευρύτερη περιοχή, λαμβανομένου υπόψη ότι τα άφθονα νερά του συντελούσαν στην παραγωγικότητα του Λεπρεάτικου χώρου. Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι και η σημερινή Νέα Φιγαλεία αποτελούσε ζωτικό χώρο του Λεπρέου, θα διαπιστώσουμε ότι πέντε μεγάλες πηγές [η Μπόνισκα στο σημερινό Λέπρεο, ο Αγιάννης και οι Αγιασμοί στη Φασκομηλιά και οι δύο ανάλογες πηγές στη Νέα Φιγαλεία] μαζί με περισσότερες από 10 δευτερεύουσες πηγές δίνουν την εικόνα του τοπίου.

 Έτσι δικαιολογείται απόλυτα η άποψη του Στράβωνα σύμφωνα με την οποία οι Λεπρεάτες είχαν ευδαίμονα χώρο. Ειδικά το νερό της Μπόνισκας προέρχεται από τη συμβολή τριών γεωλογικών ρηγμάτων που ξεκινάνε κυρίως από βορειοανατολική κατεύθυνση που φέρουν εκεί το πολυτιμότερο νερό που συγκεντρώνουν μέσα από τον ασβεστολιθικό όγκο, που βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του Λεπρέου.

Ο ασβεστολιθικός όγκος με πολλά δευτερεύοντα γεωλογικά ρήγματα συνεχίζεται σε μεγάλη έκταση καταλαμβάνοντας σημαντικό χώρο από τους Ταξιάρχες, τη Φιγαλεία, τη Μίνθη, τα Μυρώνια κ.λ.π. Οι κλιματολογικές συνθήκες και η παραγωγικότητα της ευρύτερης περιοχής δικαιολογούσαν τη δημιουργία και ανάπτυξη του αρχαίου Λεπρέου. Η φυσική όμως και δευτερευόντος η τεχνητή οχύρωση της αρχαίας πόλης έδωσε στο Λέπρεο τη δυνατότητα της μακράς παρουσίας του στην περιοχή σε αντίθεση με την αρχαίας Τριφυλιακή Πύλο που η θέση της δεν της επέτρεψε να αντέξει στις επιδρομές των γειτόνων της.

 Έτσι αν και κατά την προϊστορική περίοδο συνυπήρχε στην περιοχή και η Τριφυλιακή Πύλος στο χώρο που καταλαμβάνουν σήμερα τα χωριά Καλλίδονα και Κακόβατος, με την πάροδο του χρόνου επικράτησε το Λέπρεο για να το συναντήσουμε πολλές φορές κατά την ιστορική περίοδο, όταν πολλά από τα παραπλήσια βασίλεια έπαψαν να υπάρχουν.

Η έκταση του Αρχαίου Λεπρέου

Λαμβάνοντας υπόψη ότι στην ευρύτερη περιοχή κατά την ιστορική περίοδο υπήρχαν οι πόλεις Λέπρεο, Αρήνη, Μάκιστος, Σαμικό, Κυπαρισσία και Φιγαλεία, η εδαφική έκταση που κάλυπτε το αρχαίο Λέπρεο μπορεί να θεωρηθεί εκείνη που σήμερα καταλαμβάνεται από τα χωριά Άγιος Ηλίας, Γιαννιτσοχώρι, Πρασιδάκι, Λέπρεο, Φασκομηλιά, Ν. Φιγαλεία, Ταξιάρχες, Νεοχώρι, Κακόβατος, Ανήλιο, Ζαχάρω και Ξηροχώρι, περιλαμβανομένου του Μπισκινόκαμπου μέχρι και του Καϊάφα, Σχίνοι, Σκλήβα, Μίνθη, Γολέμη, Κρυονέρη, Αρήνη και Κοστομέρα. Βόρεια από το σημείο που σμίγουν τα ποτάμια Γλατσίτικο και Καλιδονίτικα υπήρχε η αρχαία Ομηρική Πύλος. Αυτή η πόλη έπαψε να υπάρχει κατά τους ιστορικούς χρόνους και μόνο από τα κείμενα του Ομήρου και του Στράβωνα καθώς και τις αρχαιολογικές ανασκαφές προκύπτει η πραγματική της θέση.

Έτσι ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής της Ομηρικής Πύλου μέχρι το Λαπίθα κατά τους ιστορικούς χρόνους περιήλθε στο Λέπρεο. Έτσι, με το χαρακτηρισμό της Ομηρικής Πύλου σαν Λεπρεατικής, φαίνεται καθαρά για άλλη μια φορά ότι το Λέπρεο κατείχε δεσπόζουσα θέση στην ευρύτερη περιφέρεια. Οπωσδήποτε ένα σημαντικό τμήμα από την πεδινή περιοχή των σημερινών χωριών Γιαννιτσοχωρίου, Θολού, Νεοχωρίου, Κακοβάτοτυ και Σχίνων πρέπει να θεωρείται ανύπαρκτο κατά την περίοδο ακμής του Λεπρέου, αφού αυτό προήλθε από μεταγενέστερες προσχώσεις με ποταμοχειμαρρώδεις υποθέσεις που συμπληρώνονται από την παρατηρούμενη και συνεχώς μετακινούμενη καθόλη την παραλία του κυπαρισσιακού κόλπου λεπτόκοκκη άμμο αιολικής προέλευσης.

Το μυθικό και το προϊστορικό Λέπρεο

Το Λέπρεο ήταν αρχαία πόλη της Ηλειακής Τριφυλίας, που σήμερα περιλαμβάνεται στην επαρχία Ολυμπίας. Βρισκόταν στην βορειοανατολική πλευρά του σημερινού Λεπρέου και σε υψόμετρο 400 μ. σε σχέση με την θάλασσα. Από τα αρχαιολογικά ευρήματα προκύπτει η οίκησή του από τη νεολιθική εποχή [προς του 3000 π.Χ.]. Περί του ιδρυτή του Λεπρέου ο μύθος διαφοροποιείται. Κατά άλλους το Λέπρεο ή Λεπρέος, ήταν γιος του Πυργέα ιδρυτή των πύργων που προαναφέρθηκαν και κατ’ άλλους γιος του Καύκωνα, εγγονός του Ποσειδώνα. Σύμφωνα με τον δεύτερο μύθο ο Λεπρέας είχε πατέρα τον Καύκωνα [γιο του Ποσειδώνα και μητέρα την Αστυδάμεια την αδελφή του Αυγέα]. Αν ο μύθος ήταν αληθινός θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε χρονικά την ίδρυση του Λεπρέου λίγο πριν από τον Τρωικό Πόλεμο. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Λεπρέας ανταγωνίστηκε τον Ηρακλή στην άντληση νερού, την πολυφαγία, την ταχυφαγία, την πολυποσία, την δισκοβολία κ.λ.π. Σε όλες τις περιπτώσεις ο Λεπρέας ηττήθηκε με πολύ μικρή διαφορά. Τότε ο ίδιος αποπειράθηκε να πείσει τον θείο του Αυγέα να μην πληρώσει τον Ηρακλή για την κάθαρση της κόπρου, αλλά να τον δέσει.

Ο Αυγέας από την πλευρά του αρνήθηκε να πληρώσει τον Ηρακλή με την δικαιολογία ότι δεν κόπιασε για τον καθαρισμό της κόπρου, αφού με τέχνασμα έστρεψε προς τα εκεί τα νερά του ποταμού. Αρνήθηκε όμως να τον δέσει με την παρέμβαση της κόρης της Αστυδάμειας, η οποία είχε ιδιαίτερη συμπάθεια στον ημίθεο. Τότε, σύμφωνα με τον μύθο, ο Λεπρέας προκάλεσε τον Ηρακλή σε ένοπλη αναμέτρηση. Κατά τον αγώνα που ακολούθησε ο Λεπρέας φονεύτηκε από τον Ηρακλή και τάφηκε στην Φιγαλεία. Μάταια ο Παυσανίας έψαχνε το 173-174 μ.Χ. να βρει στη Φιγαλεία τον τάφο του μυθικού ιδρυτή της πόλης του Λεπρέου. Άλλος μύθος αναφέρει ότι το όνομα της πόλης προήλθε από την Λεπρέα θυγατέρα του Πυργέα. Από μεταγενέστερη παράδοση το Λέπρεο συνδέεται με την ασθένεια της λέπρας που κάποτε αποδεκάτισε τους κατοίκους ή από τα αδρομερή υλικά [λεπτόμορφους βράχους] που καταλαμβάνουν τον ευρύτερο χώρο.

Ωστόσο, η τελευταία άποψη, πρέπει να είναι νεοφανής αφού κατά την προϊστορική και πρωτοιστορική άποψη τα νεογενή υλικά [χώματα] κάλυπταν μεγάλο μέρος από τους σημερινούς βράχους και με την πάροδο του χρόνου κατολίσθησαν ή παρασύρθηκαν από τα νερά της βροχής, μετά από την ονομασία της αρχαίας πόλης. Και η ασθένεια της Λέπρας θα πρέπει να αποκλεισθεί, αφού δεν δικαιολογείται η παρουσία της σε μία και μόνο πόλη, χωρίς να επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας, της Φιγαλείας, της Πύλου κ.α. Άλλωστε και προϊστορικά δεν δικαιολογείται κάτι τέτοιο αφού στην πράξη δεν αναφέρεται αλλού επιδημία λέπρας. Τέλος, σημειώνεται ότι οι κάτοικοι δεν θα ταύτιζαν ποτέ το όνομα της πόλης τους με κάποιες εφιαλτικές ημέρες της ζωής τους.

Το Λέπρεο πιστεύεται ότι οικήθηκε από Καύκωνες. Στη συνέχεια, κατά την άποψη του Ηροδότου, μετανάστευσαν εκεί νέοι κάτοικοι από τη Λήμνο. Ο Στράβωνας απορρίπτει την άποψη του Ηρόδοτου περί εγκατάστασης Μινυών. Ο Καλλίμαχος από την δική του πλευρά αποκαλεί το Λέπρεο Καυκώνων πτολίεθρου. Ο Όμηρος με την σειρά του ονομάζει Μινυήιο τον Ανιγρο ποταμό.

Το Εξωβίγλι [Ξωβίγλι]

Ανατολικά και πάνω από το φρούριο του αρχαίου Λεπρέου υπάρχει το Ξωβίγλι. Πρόκειται για ύψωμα από το οποίο μπορεί κάποιος να βλέπει την ευρύτερη περιοχή προς κάθε κατεύθυνση. Η λέξη Ξωβίγλι προήλθε από τις λέξεις έξω και βίγλα, δηλαδή εξωτερικό παρατηρητήριο. Από το αρχαιολογικό στοιχείο του χώρου προκύπτει ότι το Ξωβίγλι αποτελούσε βασικό στοιχείο άμυνας της αρχαίας πόλης, χωρίς όμως να προκύπτει ότι ήταν σε θέση να την προστατεύσει μόνο του.

Το νέο Λέπρεο

Σήμερα, κάτω από το φρούριο του αρχαίου Λεπρέου υπάρχει το χωριό Λέπρεο με το παλιό όνομα Στροβίτσι. Η μετονομασία του αρχαίου Λεπρέου σε Στροβίτσι ανάγεται στην περίοδο του 8ου μέχρι 11ου αιώνα, δηλαδή κατά την βυζαντινή περίοδο. Το όνομα Στροβίτσι αποτελεί κατάλοιπο από την κάθοδο των Σλαύων κατά την περίοδο που προαναφέρεται σαν πιθανός χρόνος μετονομασίας του αρχαίου Λεπρέου. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας το Στροβίτσι υπαγόταν στο φρούριο του Αράκλοβου. Τούτο προκύπτει από επιγραφή στη Δημητσάνα και το 275 κώδικα της μονής Πάτμου. Η σύνδεση του Αράκλοβου με το Στροβίτσα οριοθετεί και τη θέση του Φρουρίου του Αράκλοβου που πολλοί το αναζήτησαν σε άλλες περιοχές ενώ βρισκόταν στους πρόποδες της Μίνθης. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, μεγάλες εκτάσεις των Λεπρεατών αποσπάστηκαν από τους κατοίκους και κατά την τακτική των Τούρκων δόθηκαν σε αγάδες.

Μετά την απελευθέρωση από τον τούρκικο ζυγό το Λέπρεο συνέχισε να θεωρείται σαν τόπος ζωτικής σημασίας, από τον παραγωγικό του χώρο, τα νερά του και τους επτά νερόμυλους που άλεθαν τα δημητριακά της περιοχής με κινητήρια δύναμη το νερό της Μπάνισκας. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, το Λέπρεο αποτέλεσε έδρα του δήμου Λεπρέου στο οποίο περιλήφθηκαν τα χωριά Ζούρτσα, Κοπάνιτσα, Μουντρά, Τριάντα, Πρασιδάκι, Λέπρεο και Άγιος Ηλίας. Αυτός ο δήμος καταργήθηκε το 1840 που ιδρύθηκε ο δήμος Φιγαλείας με έδρα την Κάτω Φιγαλεία. Τόσο το Λέπρεο όσο και τα επόμενα χωριά Φασκομηλιά και Ν. Φιγαλεία, συνδεόμενα με αμαξητό δρόμο κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής διέτρεχαν τον κίνδυνο ξαφνικής εμφάνισης Γερμανών η οποία θα ήταν επικίνδυνη αφού μπορούσαν να εγκλωβιστούν όλοι οι κάτοικοι των χωριών. Γι’ αυτό τον λόγο βρέθηκε μια πολύ φθηνή λύση.

Οι κάτοικοι έκοψαν πολλά πεύκα που έπεσαν στο δρόμο και η μετατόπισή του θα ήταν αρκετά χρονοβόρα. Έτσι και ο δρόμος προσφερόταν για την γρήγορη μετακίνηση των Γερμανών με οχήματα και οι ακριβείς γέφυρες σώθηκαν. Στις 29-30 Απριλίου 1944 οι Γερμανοί πυρπόλησαν μερικά σπίτια του χωριού. Τον Ιούλιο του 1944 περνούσε από εκεί μια γερμανική φάλαγγα η οποία δέχτηκε ασυντόνιστη επίθεση από τοπικές αντιστασιακές οργανώσεις. Λίγο έξω από τα όρια του χωριού και πάνω από την γέφυρα της Κορακοφωλιάς η κατά των Γερμανών επίθεση απέτυχε και οι Γερμανοί έφθασαν στο Λέπρεο το οποίο και πυρπόλησαν και φόνευσαν όσους κατοίκους βρήκαν εκεί. Από τη φωτιά διασώθηκαν λίγα σπίτια και η εκκλησία του χωριού.

Ο Θολοπόταμος

Θολοπόταμος ονομαζόταν το ποτάμι που περνάει από τις περιοχές Βράνια, Βρασίτσα, Κορακοφωλιά, Λέπρεο και καταλήγει στη θάλασσα και στο σημερινό οικισμό του Θολού, ενώ στη διαδρομή του δέχεται τα νερά των Ταξιαρχών, της Μπάνισκας, του Σκουπά, της Φασκομηλιάς, του Χόχλακα, του Άγιου Ηλία και πολλών μικροχειμάρρων. Ονομαζόταν Θολοπόταμος διότι τα νερά του ήταν θολά κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου επειδή περνούσαν από γαιώδη αργιλικά υλικά και θόλωναν με την παρασυρόμενη καθαρή άργιλο [γλίνα] που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή. Από το Θολοπόταμο πήρε και το όνομά του ο παραλιακός οικισμός του Θολού.
Name

Admin Says,740,Break News,10324,History,554,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,998,Interesting,2567,Movies,13,Nature-Travel,533,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,557,Social Media,137,Sports,996,Video,29,Άρθρα,551,Αστυνομιία-Έγκλημα,1274,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,282,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,12431,Ηealth - Μedicine,1223,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,6,Μαγειρική-συνταγές,758,Μουσική,208,Νίκος Ράμμος,241,Ομογένεια,879,Συγγραφείς,147,
ltr
item
TGBNEWS: ΛΕΠΡΕΟ: Η πανάρχαιη πόλη
ΛΕΠΡΕΟ: Η πανάρχαιη πόλη
https://3.bp.blogspot.com/-L9REZVExYpg/WeHu7zrERKI/AAAAAAACB3E/BZMznxf90-AocDzSjoCfLcSMDuPhl7n5ACLcBGAs/s640/544490_532598766762556_1994372856_n.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-L9REZVExYpg/WeHu7zrERKI/AAAAAAACB3E/BZMznxf90-AocDzSjoCfLcSMDuPhl7n5ACLcBGAs/s72-c/544490_532598766762556_1994372856_n.jpg
TGBNEWS
http://www.tgbnews.com/2017/10/blog-post_464.html
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2017/10/blog-post_464.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy