Δολοφονία Κένεντυ: Τι αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα

SHARE:


Μεγάλο αριθμό απόρρητων, μέχρι πρότινος, φακέλων έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση, καθυστερώντας, όμως, μετά από πιέσεις, την δημοσιοποίηση "ευαίσθητων" εγγράφων 

Τη δημοσιοποίηση 3.100 απόρρητων φακέλων σχετικών με τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι ενέκρινε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αποφασίζοντας όμως να αναβάλει για 180 ημέρες την αποκάλυψη κάποιων "ευαίσθητων" εγγράφων.


Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, η μη δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων εγγράφων πραγματοποιείται μετά από πιέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας των ΗΠΑ, καθώς, όπως λένε, συνδέονται με ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχθηκε το αίτημα και έδωσε στις υπηρεσίες αυτές έξι μήνες προθεσμία για να του εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει τα έγγραφα αυτά να δοθούν στη δημοσιότητα, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνησή του, υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Συνεχίζουν να υπάρχουν ευαίσθητες πληροφορίες στους φακέλους» αυτούς, εξήγησε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι αφορούν πληροφοριοδότες και τους ιδιαίτερους ρόλους τους στο πλαίσιο των ερευνών.


«Ο πρόεδρος θέλει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια» στο ζήτημα, «θέλει να δημοσιοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες το ταχύτερο δυνατόν», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Επιτροπή έρευνας που συστάθηκε μερικές ημέρες μετά τη δολοφονία του χαρισματικού αμερικανού προέδρου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δράστης ήταν ο πρώην πεζοναύτης Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ και ότι ενήργησε μόνος του.
Αλλά αυτή η επίσημη εκδοχή δεν υπήρξε ποτέ αρκετή για εκείνους που διατύπωσαν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για την δολοφονία του 35ου αμερικανού προέδρου στο Ντάλας του Τέξας. Χιλιάδες βιβλία και ταινίες εξερευνούν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας, που ενοχοποιούν από αντιπάλους των ΗΠΑ στον Ψυχρό Πόλεμο (Σοβιετική Ένωση, Κούβα), ως τη μαφία, πράκτορες κρατικών αμερικανικών υπηρεσιών, ή ακόμη και τον αντιπρόεδρο του Κένεντι, τον Λίντον Τζόνσον. Οι περισσότεροι ειδικοί πάντως δεν περιμένουν να γίνει καμιά μεγάλη αποκάλυψη από τους φακέλους που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, ούτε πολύ περισσότερο να πάψουν οι υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας να πιστεύουν πως η επίσημη εκδοχή δεν στέκει.


Το αμερικανικό Κογκρέσο είχε δώσει εντολή το 1992 όλα τα έγγραφα που συνδέονται με την έρευνα για τη δολοφονία του Κένεντι να δοθούν στη δημοσιότητα και όρισε ως καταληκτική προθεσμία την 26η Οκτωβρίου 2017. Ο Τραμπ είχε δηλώσει το Σάββατο ότι θα επέτρεπε να δημοσιοποιηθούν όλα τα έγγραφα. Η δολοφονία του Κένεντι ήταν η πρώτη μιας σειράς φόνων με πολιτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων αυτού του αδελφού του, του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, αλλά και του ηγέτη του κινήματος για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ του νεότερου, που είχαν προκαλέσει σοκ στις ΗΠΑ.

To βίντεο Ζαρπρούντερ Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των θεωριών συνωμοσίας έπαιξε το βίντεο Ζαρπρούντερ. Πρόκειται για ερασιτεχνική λήψη της αυτοκινητοπομπής του Κένεντυ στο Ντάλας. Αν και δεν είναι το μοναδικό βίντεο, λόγω της γωνίας λήψης του, θεωρείται από τα πιο "ολοκληρωμένα" καθώς καλύπτει χρονικά όλη την δολοφονία. Σύμφωνα με αυτό, η γωνία, υπό την οποία η σφαίρα χτύπησε τον Κένεντυ, δεν θα μπορούσε να προέρχεται από το σημείο όπου βρισκόταν ο Όσβαλντ.
   
Τι αποκαλύπτουν τα δημοσιευθέντα έγγραφα

1. Το FBI είχε ενημέρωσει την αστυνομία του Ντάλας απειλή κατά του Όσβαλντ Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) είχε ενημερώσει την αστυνομία του Ντάλας σχετικά με μία απειλή κατά της ζωής του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, όπως αναφέρει σημείωμα του Τζ. Έντγκαρ Χούβερ. "Ενημερώσαμε τον αρχηγό της αστυνομίας, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι ο Όσβαλντ θα λάμβανε επαρκή προστασία. Το επόμενο πρωί επαναλάβαμε την προειδοποίηση για πιθανή επίθεση κατά του Όσβαλντ και μας επιβεβαίωσε για δεύτερη φορά ότι θα υπήρχε επαρκή προστασία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν συνέβη".


Δείτε το έγγραφο

2. Ανησυχίες Σοβιετικής Ένωσης για εκτόξευση πυραύλου από τις ΗΠΑ Σύμφωνα με τους ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης, ο Όσβαλντ ήταν "ένας νευρωτικός μανιακός που δεν μη αφοσιωμένος στην πατρίδα του, ούτε και σε κανέναν άλλον". Όπως αναφέρεται στα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, σοβιετικοί αξιωματούχοι θεωρούσαν πιθανή την συνωμοσία πίσω από την δολοφονία, με την πιθανότητα οργάνωσής της από "ακροδεξιούς πραξικοπηματίες", ή τον διάδοχό του Λύντον Τζόνσον. Επίσης, οι σοβιετικοί φοβούνταν πόλεμο μετά τον θάνατο του Κένεντυ: Θεωρούσαν πιθανό, χωρίς ηγεσία, κάποιος ανεύθυνος στρατηγός θα μπορούσε να προχωρήσει σε πυραυλική εκτόξευση κατά της Σ.Ε.

Δείτε το έγγραφο

3."Ενθουσιασμένη" η Κούβα Ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο δήλωσε σε αμερικανούς βουλευτές ότι η χώρα του δεν εμπλέκετο στο σχέδιο δολοφονίας, όταν αμερικανοί ερευνητές επισκέφτηκαν το νησί της Καραϊβικής το 1978. Παρ'όλα αυτά, ο κουβανός διπλωμάτης στις ΗΠΑ αντέδρασε με "ενθουσιασμό" στην δολοφονία, σύμφωνα με σημείωμα της CIA.

Δείτε το έγγραφο

4.Ο Όσβαλντ επικοινώνησε με "μέλος της ομάδας εκτελέσεων της KGB" Σύμφωνα με κλήση που υπέκλεψαν οι αμερικανικές υπηρεσίες στην πόλη του Μεξικού, ο Όσβαλντ βρέθηκε στην σοβιετική πρεσβεία της πόλης στις 28 Σεπτεμβρίου και μίλησε με τον πρόξενο Βαλέρι Βλαντιμίροβιτς Κοστίκοβ. Την 1η του Οκτώβρη, κάλεσε την πρεσβεία, δηλώνοντας τα στοιχεία του και μιλώντας σπαστά αγγλικά, ρωτώντας τον φρουρό εάν "υπήρξε κάποιο νεότερο σχετικά με το τηλεγράφημα στην Ουάσινγκτον". Όπως αναφέρει σημείωμα της CIA, ο Κοστίκοβ, ήταν "ταυτοποιημένος πράκτορας της KGB" μέλος του "Τμήματος 13", μονάδας υπεύθυνης για "δολιοφθορές και εκτελέσεις".

Δείτε το έγγραφο

5.Το FBI αναζητούσε τον Όσβαλντ πριν από την επίθεση Το παράρτημα του FBI στο Ντάλας προσπαθούσε να εντοπίσει τον Όσβαλντ από τον Οκτώβρη του 1963. Πράκτορας, αναφέρει ότι ο Όσβαλντ αποτελούσε "πρόσωπο ενδιαφέροντος" σύμφωνα με "πηγές στην Κούβα" και ότι είχε προωθήσει την πληροφορία στο γραφείο του Ντάλας,το οποίο πραγματοποίησε έρευνες για τον εντοπισμό του.

Δείτε το έγγραφο

6.Το FBI ενδιαφέρθηκε από την αρχή για τις θεωρίες συνωμοσίας Στο σημείωμά του της 24ης Νοεμβρίου, ο Χούβερ ήδη φοβόταν για τις θεωρείες συνωμοσίας. "Αυτό που με ανησυχεί", ανέφερε, "είναι να δημοσιεύσουμε μία αναφορά που δεν θα πείθει τον κόσμο ότι ο Όσβαλντ είναι όντως ο δολοφόνος".

Δείτε το έγγραφο

 Πληροφορίες:ΑΜΠΕ, Guardian Φωτογραφία:AP Photo

  news247.gr
Name

Admin Says,739,Break News,10324,History,553,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,997,Interesting,2562,Movies,13,Nature-Travel,530,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,557,Social Media,137,Sports,996,Video,29,Άρθρα,549,Αστυνομιία-Έγκλημα,1268,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,279,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,12416,Ηealth - Μedicine,1221,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,6,Μαγειρική-συνταγές,752,Μουσική,206,Νίκος Ράμμος,241,Ομογένεια,878,Συγγραφείς,147,
ltr
item
TGBNEWS: Δολοφονία Κένεντυ: Τι αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα
Δολοφονία Κένεντυ: Τι αποκαλύπτουν τα απόρρητα έγγραφα
https://3.bp.blogspot.com/-cgytxUBkz94/WfLnjRaKR2I/AAAAAAACDxY/JcEHo9MLrWk-4s0nRkWE8GiAdWozQ7wowCLcBGAs/s640/kenedy.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-cgytxUBkz94/WfLnjRaKR2I/AAAAAAACDxY/JcEHo9MLrWk-4s0nRkWE8GiAdWozQ7wowCLcBGAs/s72-c/kenedy.jpg
TGBNEWS
http://www.tgbnews.com/2017/10/blog-post_508.html
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2017/10/blog-post_508.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy