Γιάννης Λέντζας: "Η φύση της άσκησης της ιατρικής δε συγχωρεί ούτε το ανθρώπινο λάθος..."


Αν όχι ο καλύτερος, τότε σίγουρα ένας από τους καλύτερους Διοικητές που πέρασαν από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ηλείας, είναι ο νυν Διοικητής του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, Γιάννης Λέντζας.
Πάντα γελαστός, εξυπηρετικός και αγαπητός από συναδέλφους του γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και από τους ασθενείς που λένε τα καλύτερα λόγια. Πάντα κοντά σε κάθε πρόβλημα για το οποίο θα προσπαθήσει να δώσει την καλύτερη δυνατή λύση, παρά τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτει το νοσοκομείο, τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κρίσης.
Τον συναντήσαμε στο γραφείο του, στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, και μας παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη που αφορά την ιατρική. Βέβαια, δεν αποφύγαμε τον πειρασμό να του θέσουμε ερώτημα και για την πορεία του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, στον οποίο δήμο είναι δημοτικός σύμβουλος μετέχοντας φυσικά σε όλες τις συνεδριάσεις.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φάκο


Γιατί γίνατε γιατρός; Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να σπουδάσετε ιατρική; 

Η Ιατρική ως σχολή επιλέχθηκε λίγο πριν ξεκινήσω την 3η Λυκείου. Βρισκόμουν μεταξύ Ιατρικής και Πολυτεχνείου. Στην τελική μου απόφαση να επιλέξω την ιατρική καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ανιδιοτελής προσφορά προς τον συνάνθρωπό μας. Είναι πολύ έντονα τα συναισθήματα που νιώθεις όταν βοηθάς τον συνάνθρωπό σου, απαλύνοντας τον από τον πόνο ψυχικό ή σωματικό, όταν ευοδώνονται οι προσπάθειές σου για βελτίωση του επίπεδο υγείας του κοινωνικού συνόλου ή όταν σχεδιάζεις και εφαρμόζεις ιατρικές πράξεις που αφορούν την πρόληψη, και την αγωγή της υγείας του πληθυσμού.

Η ιατρική ως επιστήμη κ. Φάκο είναι η μοναδική επιστήμη που καταχωρείται ως ανθρωπιστική με τεράστια κοινωνική προσφορά. Όλα τα παραπάνω με οδήγησαν στο να επιλέξω να ακολουθήσω την ιατρική επιστήμη.

Γιατί ακολουθήσατε τη συγκεκριμένη ειδικότητα;

Η ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής είναι η πρώτη ειδικότητα που έρχεται σε πρώτη επαφή με τον άρρωστο. Είναι η ειδικότητα που αντιμετωπίζει τον ασθενή ολιστικά και όχι κατά συστήματα. Είναι εκείνη η ειδικότητα που έρχεται αντιμέτωπη με τον ασθενή από την κούνια της γεννήσεως του έως και το θάνατο. Είναι η ειδικότητα που έχει άμεση εμπλοκή με την αγωγή και την προαγωγή της υγείας του κοινωνικού συνόλου. Είναι σε καθημερινή μάχη με την ασθένεια και είναι προσανατολισμένη στη φροντίδα του αδύναμου και στην επίτευξη ευεξίας του κοινωνικού συνόλου.

Πότε αισθανθήκατε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση, μέχρι σήμερα, στην καριέρα σας; 

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση που μπορεί να νιώσει ο ιατρός είναι όταν ακούει το ευχαριστώ από το στόμα του ασθενή του. Ο ιατρός σήμερα κ. Φάκο έχει απαξιωθεί. Έχουμε γίνει πολλές φορές μάρτυρες λεκτικών και σωματικών βιαιοπραγιών σε ιατρούς από ασθενείς και συνοδούς τους. Αλλά και οι ιατροί είναι άνθρωποι που καλούνται να δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες με ωράρια συνεχόμενα για να μπορούν να προσφέρουν το μεγαλύτερο αγαθό της ζωής που είναι η υγεία. Για αυτό το λόγο το να ακούς το ευχαριστώ και το χαμόγελο από κάποιον ασθενή σου είναι μια τεράστια ηθική ικανοποίηση.

Όσο αφορά την πρόληψη, πως πιστεύετε ότι μπορεί να περάσει καλύτερα ως μήνυμα στο κοινό, προκειμένου να προστατευτεί από μεταδοτικά νοσήματα, όπως π.χ. η εποχική γρίπη;

Η πρόληψη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ιατρικής. Από τα χρόνια του Ιπποκράτη είναι γνωστή η ρήση καλύτερα το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Στις αναπτυγμένες χώρες τα χρήματα που δίνονται για την πρόληψη είναι σαφώς περισσότερα από ότι για τις θεραπείες. Η ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου είτε με παρεμβάσεις στην κοινότητα, είτε με διαφημιστικά σποτ, η με ευαισθητοποίηση των φορέων με ομιλίες διαλέξεις σίγουρα θα είχαν θετικά αποτελέσματα στο τομέα της πρόληψης. Επίσης πρέπει η πρόληψη πρέπει να αποτελεί και κομμάτι εκπαίδευσης του σύγχρονου ιατρού ο οποίος θα το εφαρμόζει στο κοινωνικό σύνολο και θα πρέπει να αξιολογείται για τα αποτελέσματά του.

Οι Έλληνες κάνουν τακτικά εξετάσεις;

Οι Έλληνες δεν πραγματοποιούν προληπτικές εξετάσεις. Πρέπει να φτάσει στο παραπέντε για να επισκεφθεί το νοσοκομείο η το κέντρο υγείας, και όταν η νόσος έχει εξελιχθεί. Υπάρχει βέβαια και μια άλλη κατηγορία ασθενών συνήθως τρίτης τετάρτης ηλικίας που πραγματοποιούν εξετάσεις συνέχεια περιττές και δαπανηρές χωρίς αιτία.

Γιατί εγκαταλείψατε την Αθήνα και ήρθατε στην επαρχία; 

Ο λόγος που εγκατέλειψα την Αθήνα ήταν, πως πάντα μου ασκούσε μια ιδιαίτερη γοητεία η επαρχία. Η ποιότητα ζωής, οι ρυθμοί ,καθώς και η αμεσότητα με τον απλό κόσμο, σίγουρα αποτελούν ελκυστικούς λόγους για να ξεφύγεις από τους ρυθμούς της πρωτεύουσας. Επίσης η άσκηση των ιατρικών καθηκόντων στην επαρχία λόγω της ειδικότητας μου, βοηθάει στην ολιστική προσέγγιση των ασθενών φροντίζοντας για καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας.

Τι προβλήματα έχει η επαρχία σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;

Τα προβλήματα αφορούν την υποστελέχωση των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων τόσο σε νοσηλευτικό, διοικητικό, και ιατρικό προσωπικό. Από το 2010 και μετά δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία πρόσληψη ενώ αντίθετα οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων ήταν μαζικές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά τμήματα των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας να είναι στο κόκκινο όσο αφορά την λειτουργικότητά τους. Επίσης η φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό διόγκωσε αυτό το πρόβλημα και έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεται οι εργαζόμενοι στα Νοσηλευτικά ιδρύματα γερασμένοι λείποντας ο αέρας της ανανέωσης και της φρεσκάδας που φέρνουν οι νέοι άνθρωποι. Άλλο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη κινήτρων για βελτίωση της απόδοσης του υπάρχοντος προσωπικού.

Πόσο ενημερωμένοι είναι σήμερα οι Έλληνες ιατροί;

Οι σημερινοί ιατροί είναι από τους καλύτερους επιστήμονες. Έχουν λάβει άριστη εκπαίδευση και διαθέτουν πολλές δεξιότητες. Το επίπεδο των Ιατρικών σχολών της χώρας είναι υψηλό και φαίνεται από την παρουσίαση πολλών εξαιρετικών και σημαντικών μελετών Ελλήνων ερευνητών σε παγκόσμια συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ο Υπουργός Υγείας της Γερμανίας ότι η κρίση στη χώρα μας βοήθησε με την μετανάστευση των Ελλήνων ιατρών να φτιαχτεί το Ε.Σ.Υ. της Γερμανίας.


Χρειαζόμαστε κι άλλους γιατρούς στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα σήμερα δε χρειαζόμαστε άλλους ιατρούς ως προς το ποσοτικό μέρος. Υπάρχει μελέτη του ΟΟΣΑ που μιλάει για 72.500 ιατρούς λίγο μετά την έναρξη της κρίσης ενώ οι πραγματικές ανάγκες της χώρας σε ιατρικό προσωπικό είναι περίπου 27.000. Από αυτές τις 72.000 μόνο οι 2500 είναι ιατροί γενικής-οικογενειακής ιατρικής οπότε όπως καταλαβαίνεται αυτό που πραγματικά χρειάζεται η χώρα είναι ιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Στη χώρα μας σήμερα υπάρχει πληθώρα εξειδικευμένων ιατρών ενώ δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός γενικών-οικογενειακών ιατρών, κάτι που επιχειρείται τώρα με την σύσταση των Τ.ΟΜ.Υ.

Ένας γιατρός μπορεί να γίνει επικίνδυνος;

Ένας ιατρός που αγαπά τη δουλειά του και νοιάζεται για τον συνάνθρωπό του δε μπορεί να είναι επικίνδυνος. Η φύση όμως της άσκησης της ιατρικής δε συγχωρεί ούτε το ανθρώπινο λάθος αφού ασχολείται με το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η υγεία και ένα λάθος πολλές φορές μπορεί να αποβεί μοιραίο. Επίσης τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, οι πολλές και συνεχόμενες εφημερίες των ιατρών, μπορούν να παίζουν ρόλο στο ιατρικό λάθος.

Οι νέοι γιατροί πρέπει να φεύγουν από την Ελλάδα ή να μείνουν να «πολεμήσουν» στη χώρα τους;

Οι νέοι επιστήμονες πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα να δώσουν τη καθημερινή μάχη για την ανασυγκρότηση της χώρας. Άλλωστε αποτελούν το μέλλον, τα νιάτα, και την πηγή αναζήτησης και αμφισβήτησης για κάθε χώρα. Γνωρίζω πως αυτή τη στιγμή οι συνθήκες δεν είναι πρόσφορες για να παραμείνεις στη χώρα. Παρόλα αυτά και κάτω από όλες τις αντιξοότητες πρέπει να δώσουμε τη μάχη και να την κερδίσουμε για τις επόμενες γενεές που ακολουθούν. Χρειάζεται πολύ κόπος και μόχθος και ένας επαναπροσδιορισμός των αναγκών μας.

Είστε και δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Πως βλέπετε τη πορεία του δήμου σας τα τελευταία χρόνια; 

Η πορεία του Δήμου τα τελευταία χρόνια είναι φθίνουσα. Σίγουρα η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτό αλλά επιτρέψτε μου να πω πως δεν φταίει μόνο αυτό αφού γειτονικοί δήμοι ευημερούν.

Χρειάζεται αλλαγή φιλοσοφίας και πολλές φορές το μαχαίρι να φτάσει στο κόκκαλο. Είναι αδύνατο τα τελευταία χρόνια όλα τα δημοτικά διαμερίσματα να χάνουν υπηρεσίες και να μην υπάρχει μια γενικευμένη αντίδραση. Είναι αδύνατον να αποτάσσονται αναπτυξιακά έργα που θα πραγματοποιούνταν με πόρους από ΕΣΠΑ και θα βελτίωναν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Είναι αδύνατο να μην πραγματοποιούνται μελέτες και να χάνονται έργα που μπορούν να γίνουν σε συνεργασία με την περιφέρεια. Τέλος είναι άδικο για αυτόν το δήμο να βιώνει την υποβάθμιση όλων των υπηρεσιών του είτε αποψιλώνοντας τις από προσωπικό είτε υποβαθμίζοντας τις για εξυπηρέτηση μεγαλυτέρων δήμων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και για ακόμα περισσότερους πρέπει οι ίδιοι οι δημότες να πάρουν τη τύχη στα χέρια τους και να κινητοποιηθούν επιζητώντας το καλύτερο αύριο για τους ίδιους και για τις οικογένειες τους.

Και με το Κέντρο Υγείας Βάρδας; Γνωρίζετε την ανησυχία των κατοίκων για το θέμα.

Για το Κ.Υ. Βάρδας υπάρχει η διαβεβαίωση από τον Υπουργό Υγείας και από τον Διοικητή της 6 Υ.ΠΕ. πως το Κ.Υ. δε πρόκειται να υποβαθμιστεί, αντίθετα θα εκσυγχρονιστεί με καινούργιους αιματολογικούς και βιοχημικούς αναλυτές. Η λειτουργία του θα συνεχίσει να είναι 24άωρη 7 φορές την εβδομάδα 365 ημέρες το χρόνο.

Επίσης θα γίνουν προσλήψεις τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία του. Παρ όλες όμως τις διαβεβαιώσεις χρειάζεται όλοι να είμαστε σε επαγρύπνηση γιατί οι καιροί είναι πονηροί.

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Λέντζα για όσα μου είπατε. 
"Σας ευχαριστώ κι εγώ κ. Φάκο για την ευκαιρία που μου δώσατε"
Name

Admin Says,736,Break News,10324,History,515,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,975,Interesting,2403,Movies,13,Nature-Travel,482,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,536,Social Media,136,Sports,950,Video,29,Άρθρα,530,Αστυνομιία-Έγκλημα,1078,Βιβλία-Εκδόσεις,72,Γιώργος Φάκος,240,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,11801,Ηealth - Μedicine,1155,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,10,Λογοτεχνία.,5,Μαγειρική-συνταγές,687,Μουσική,194,Νίκος Ράμμος,237,Ομογένεια,862,Συγγραφείς,142,
ltr
item
TGBNEWS: Γιάννης Λέντζας: "Η φύση της άσκησης της ιατρικής δε συγχωρεί ούτε το ανθρώπινο λάθος..."
Γιάννης Λέντζας: "Η φύση της άσκησης της ιατρικής δε συγχωρεί ούτε το ανθρώπινο λάθος..."
https://2.bp.blogspot.com/-ySFIxAktsrA/Wfdi2XYvenI/AAAAAAACEgk/uZEfPjiAPHQDAOAlMYsf7IOpWpelV4oaQCLcBGAs/s640/%25CE%259B%25CE%2595%25CE%259D%25CE%25A4%25CE%2596%25CE%2591%25CE%25A311.JPG
https://2.bp.blogspot.com/-ySFIxAktsrA/Wfdi2XYvenI/AAAAAAACEgk/uZEfPjiAPHQDAOAlMYsf7IOpWpelV4oaQCLcBGAs/s72-c/%25CE%259B%25CE%2595%25CE%259D%25CE%25A4%25CE%2596%25CE%2591%25CE%25A311.JPG
TGBNEWS
http://www.tgbnews.com/2017/10/blog-post_645.html
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2017/10/blog-post_645.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy