Το Ψέμα έχει κοντά ποδάρια

SHARE:


Του Δρα Γιώργου Μελικόκη 

Συχνά πυκνά ακούω στη Βουλή των Ελλήνων την έκφραση « Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια»ειδικά για εξαγγελίες που αποδεικνύονται ψευδείς ή αναληθείς κι ότι σύντομα θα αποκαλυφτούν.

Αυτή η φράση μού 'δωσε αφορμή για ένα θέμα που μας καίει με την έναρξη της καινούριας σχολικής χρονιάς, ειδικά όλα τα σχολεία, τα Ελληνικά μας Σχολεία Ημερήσια, Απογευματινά, Σαββατιανά και κάθε είδους σχολείου που διδάσκει την Ελληνική γλώσσα ανά την Αμερική.

Για να γίνω πιο σαφής θα αναφερθώ στη παρουσίαση του βιβλίου «Τα Ελληνικά μου»στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Με επισημότητα παρουσιάστηκε από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο στις 29 Ιουνίου 2009 με παρουσία και μόνο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όπως προκύπτει από άρθρο της εφημερίδας «GREEKNEWS» την έκτη Ιουλίου 2009. Κατά την παρουσίαση του καινούριου βιβλίου που αποσκοπεί στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης ξένης γλώσσας.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι τα υπάρχοντα βιβλία είχαν ορισμένα μειονεκτήματα, είχαν δυσκολία εφαρμογής και θα αντικατασταθούν με τα καινούρια που γράφτηκαν για τα παιδιά της Αμερικής και μόνο.

Σε ερώτηση του κ. Απόστολου Ζουπανιώτη, Εκδότη Διευθυντήτης πιο πάνω εφημερίδας, να δώσει συγκεκριμένη αιτία γιατί τα βιβλία « Μαθαίνω Ελληνικά» βρέθηκαν ακατάλληλα ύστερα από είκοσι χρόνια εφαρμογής και οι δάσκαλοι τα προτιμούν; Ο Σεβασμιώτατος απάντησε ότι το θέμα είναι πολύπλοκο για ανάλυση.

Ένα βιβλίο και μάλιστα γλωσσικό δεν καταργείται, ανανεώνεται, επανεκδίδεται με τις απαιτούμενες διορθώσεις, προσαυξήσεις ή άλλες αλλαγές να ανταποκριθεί στις παιδοψυχολογικές και διδακτικές απαιτήσεις των σχολείων και των μαθητών,ένα βιβλίο που για πάνω από 25 χρόνια εξυπηρετεί τα σχολεία μας. Ένα βιβλίο, ειδικά γλωσσικό, αλλάζει όταν αλλάξει η παιδαγωγική, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, παραμένει η ίδια με φιλοσοφικές και διδακτικές προσαρμογές.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι το καινούριο βιβλίο « Τα Ελληνικά μου» είναι το πιο κατάλληλο και θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά και ίσως ληφθούν μέτρα για όποιον εσκεμμένα αρνηθεί να το χρησιμοποιήσει. Όμως δεν είμαστε και αστυνομικό κράτος διαβεβαίωσε. Βέβαια έτσι του είπανε οι συμβουλάτορες κι αυτός ούτε από περιέργεια δεν άνοιξε ένα βιβλίο για να έχει άμεση επαφή με αυτό, γιατί κατά τη λαϊκή ρήση όπου τον ξύνεις εκεί τον τρώει.

Στην ανακοίνωση αυτή δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το βιβλίο θα δίνεται δωρεάν στα σχολεία και ότι το ταμείο «ΠΙΣΤΙΣ» πληρώνει όλα τα έξοδα. Τα χρόνια άρχισαν να περνούν και έγινε κάθε προσπάθεια για εφαρμογή του καινούριου βιβλίου, δεν ήταν εύκολη προσπάθεια εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής για τη χρήση του βιβλίου και δυστυχώς έγινε η Ιερά Αρχιεπισκοπή αστυνομικό κράτος, απειλές, εκφοβισμοί ειδικά γιατί οι δάσκαλοι προτιμούσαν τα βιβλία που ο Σεβασμιώτατος έβγαλε ακατάλληλα και μάλλον επιζήμια για τη διδασκαλία της γλώσσας μας της ελληνικής.

Και ο εκπαιδευτικός, ο φτωχός δάσκαλος/α αρχίζει έναν Γολγοθά χωρίς τέλος. Πως να εκφέρει την παιδαγωγική του γνώμη και να καταθέσει τη διδακτική του εμπειρία, όταν κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις που σημαίνουν απομάκρυνση και χάσιμο χρόνων και θυσίας για λίγα ψίχουλα σύνταξης, όχι φυσικά από την Αρχιεπισκοπή, αλλά από την Ελληνκή Κυβέρνηση;

Και ενώ η προσπάθεια εφαρμογής συνεχίζεται για να αποδεχτούν τα βιβλία πανάκεια, η συγγραφική ομάδα ανακαλύπτει ότι δεν υπάρχει βιβλίο για το Νηπιαγωγείο, το παρέλειψαν στη αρχή μάλλον από άγνοια ότι το σχολικό σύστημα στη Αμερική αρχίζει από το Νηπιαγωγείο και όχι από την πρώτη τάξη όπως τότε στη Ελλάδα.

Το βιβλίο έγινε, εκδόθηκε και τέθηκε σε κυκλοφορία στα σχολεία μας αντί 25 Δολλαρίων διότι κατά τα λεγόμενά τους το Ταμείο Πίστης έχασε την πίστη του, δηλαδή δεν το χρηματοδότησε, αλήθεια, ψέματα δεν γνωρίζω, Το γραφείο Παιδείας εισπράττει το ως άνω ποσό, αφού κατάφερε να ακυρώσει τη δωρεά αποστολή την ολοκληρωμένη σειρά «Μαθαίνω Ελληνικά».

Πριν ένα χρόνο άρχισαν εκπαιδευτικές περιοδείες και σεμινάρια ανά την Αμερική για τη διάδοση και τη χρησιμότητα των καινούριων βιβλίων. Άγνωστο ποιος πλήρωνε για τα όχι ασήμαντα έξοδα των ταξιδίων και παρουσιάσεων. Η ομάδα, συγγραφική, διδακτική κλπ είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει σ’ ανατολή και δύση διδάσκοντας και παρουσιάζοντας τα βιβλία που θα μάθουν τα παιδιά μας τη γώσσα μας την Ελληνική και τον πολιτισμό μας.

Ο χρόνος πέρασε, η σχολική χρονιά τελείωσε και οι ιεραπόστολοι της γλώσσας, της Θρησκείας και του αθάνατου πολιτισμού μας απέδειξαν ότι έχουν κατά τη λαϊκή ρήση «θεωρία Επισκόπου και καρδιά μυλωνά». Το πρώτο τηλεφώνημα από Διευθυντή σχολείου κατά το τέλος Ιουνίου εκτός Νέας Υόρκης μου εξέθεσε με λύπη ότι του ζητήθηκε να πληρώσει για τα «Ελληνικά μου» εκτός του Νηπιαγωγείου, λέγοντάς μου πώς μπορεί να πληρώσει γύρω στις είκοσι χιλιάδες δολλάρια για τα βιβλία, όταν μάλιστα ο προϋπολογισμός του σχολικού έτους 2017-18 έχει εγκριθεί; Τον καθησύχασα και του υποσχέθηκα ότι θα ερευνήσω το θέμα και θα επανέλθω. Δυστυχώς είναι μια πικρή αλήθεια, τα βιβλία θα κοστίζουν 15 δολλάρια το αντίτυπο σε όλα τα σχολεία μας και όλων των τύπων.

Μια καινούρια Οδύσσεια αρχίζει για τις κοινότητες και τα σχολεία. Το ποσό δεν είναι ευκαταφρόνητο και δεν μπορεί εύκολα να καλυφθεί με τις συνθήκες που επικρατούν στις κοινότητες και τα σχολεία μας. Είναι άδικο να επιβαρύνουμε τους γονείς με περιττά έξοδα, αρκετά ξοδεύουν για τη εκμάθηση της γλώσσας, κι αντί να συμβάλει η Αρχιεπισκοπή και να προσφέρει τα βιβλία δωρεάν δημιουργεί προβλήματα σοβαρά και δύσκολα λες και ότι οι νέοι γονείς έχουν την ευθύνη για τη διατήρηση της γλώσσας της Ορθόδοξης Πίστης μας και του πολιτισμού μας τη στιγμή που τρομάζουν να βρούν το δρόμο τους να αποκατασταθούν, να μορφώσουν τα παιδιά τους και να ανταποκριθούν στις τόσες απαιτήσεις της ζωής.

Από την άλλη οι κοινότητητες με τις χορηγίες –χαράτσιπου κατάντησε μηνιαίος λογαριασμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής με ένα σύστημα που να μην επιτρέπει καμιά χρηματική εκτροπή και μάλιστα με αυξημένη χορηγία τα τελευταία χρόνια. «Όλα εν σοφία εποίησεν η Ιερά Αρχιεπισκοπή».
Κι ας προχωρήσουμε ένα βήμα ακόμη να φτάσουμε στο σήμερα.

Απ’ ότι υπεύθυνα μου γνωστοποίησαν ότι το Γραφείο Παιδείας αρνήθηκε να χορηγήσει τα βιβλία για τούτη τη χρονιά σε ένα από τα μεγαλύτερά μας σχολεία για τρεις βδομάδες τώρα, γιατί ένα υπόλοιπο μερικών δολαρίων δεν έχει πληρωθεί και τρέχουν και αγωνιούν να βρούν κατάλληλο διδακτικό υλικό για τους μαθητές δάσκαλοι και Διευθυντές. Αλγεινή κατάσταση για τα παιδιά, τα σχολεία μας, την Ιερά Αρχιεπισκοπή και θα επαναλάβω παραποιημένα τα λόγια του αείμνηστου Κ. Καραμανλή «Ποιος κυβερνά την Ιερά Αρχιεπισκοπή;»

Μερικά ερωτήματα γεννιούνται με όλα όσα συνέβηκαν τα τελευταία χρόνια με τα βιβλία.
Γιατί Σεβασμιώτατε ενώ υποσχεθήκατε ότι τα βιβλία θα προσφέρονται δωρεάν από το Ταμείο «ΠΙΣΤΙΣ», πριν αλέκτωρ φωνήσει τρις, άλλαξε πορεία το Ταμείο με ανυπολόγιστες επιπλοκές στα σχολεία μας και τα προβλήματα στη διδασκαλία της γλώσσας; Σχολεία, δάσκαλοι, μαθητές και γονείς πρέπει να έχουν μια σωστή και έντιμη ενημέρωση.

Ύστερα από όλα αυτά ποια η προσφορά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και του Γραφείου Παιδείας για τα σχολεία και τα παιδιά της Ομογένειας; Εξηγήστε μας πώς μπορεί να καλυφτεί το ποσόν της αγοράς των βιβλίων όταν από άγνοια ή αδιαφορία ανακοίνωσαν την πώληση των βιβλίων μετά τη έγκριση του σχολικού προϋπολογισμού; Πρέπει να γνωρίζουν ότι ο προϋπολογισμός, όπως ανέφερα πιο πάνω εγκρίνεται συνήθως τον μήνα Μάϊο. Ούτε ίχνος ευαισθησίας εκ μέρους των υπευθύνων.

Και τέλος τί αλήθεια κρύβεται πίσω από όλα αυτά μήπως ο αφελληνισμός της Ομογένειας; Χάθηκε κατά πολύ η ελληνική γλώσσα στις εκκλησίες μας, μήπως τώρα γίνεται στροφή στα σχολεία μας; Παρακαλώ μια έντιμη απάντηση θα έφερνε ηρεμία στους κόλπους των κοινοτήτων μας και των σχολείων μας όσον αφορά τη γλώσσα την ελληνική. Το ελπίζω και το προσδοκώ!!

Δρ Γιώργος Μελικόκης, Παιδαγωγός

GreekNews ΝΥ
Name

Admin Says,740,Break News,10324,History,554,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,998,Interesting,2568,Movies,13,Nature-Travel,534,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,557,Social Media,137,Sports,996,Video,29,Άρθρα,552,Αστυνομιία-Έγκλημα,1275,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,282,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,12450,Ηealth - Μedicine,1226,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,6,Μαγειρική-συνταγές,760,Μουσική,208,Νίκος Ράμμος,241,Ομογένεια,879,Συγγραφείς,147,
ltr
item
TGBNEWS: Το Ψέμα έχει κοντά ποδάρια
Το Ψέμα έχει κοντά ποδάρια
https://1.bp.blogspot.com/-XaNVcg3DKdk/WeZLjs1fZBI/AAAAAAAAdxU/zTpj0qqUFsYfkTvziSsGAtlg95rDhM4XwCLcBGAs/s640/2017-10-17_14-24-19.png
https://1.bp.blogspot.com/-XaNVcg3DKdk/WeZLjs1fZBI/AAAAAAAAdxU/zTpj0qqUFsYfkTvziSsGAtlg95rDhM4XwCLcBGAs/s72-c/2017-10-17_14-24-19.png
TGBNEWS
http://www.tgbnews.com/2017/10/blog-post_834.html
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2017/10/blog-post_834.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy