Άλλη μια βιομηχανική μονάδα κλείνει – Λουκέτο στο εργοστάσιο της BSH Hellas, πρώην Πίτσος

SHARE:


Του Απόστολου Σκουμπούρη

Η μακροχρόνια οικονομική κρίση στην Ελλάδα, η επί σειρά ετών μείωση στην κατανάλωση αλλά και η αναδιάταξη των παγκόσμιων ισορροπιών στις πρώτες ύλες και εν γένει στη βιομηχανία, οδηγεί ένα ακόμη εργοστάσιο, με έδρα την Ελλάδα, σε λουκέτο. Αυτό που εδώ και τέσσερα χρόνια κουβεντιάζονταν και συζητούνταν – τόσο στο προσκήνιο, όσο στο παρασκήνιο – ήτοι το κλείσιμο του εργοστασίου της Bosch-Siemens Hausgerate Hellas (ΒSH Hellas) - πρώην Πίτσος - στο Ρέντη στο οποίο απασχολούνται 250 εργαζόμενοι, δυστυχώς γίνεται.

Η εταιρεία, μέσω επιστολής στους εργαζόμενους, τους ενημερώνει πλήρως για την κατάσταση, γνωστοποιώντας ξεκάθαρα ότι κάποια στιγμή, μέσα στο 2018 το εργοστάσιο θα κλείσει. Παράλληλα, αναφέρει ότι το εργοστάσιο θα λειτουργήσει για έναν περίπου χρόνο ακόμη (καθώς υπάρχει ένα project παραγωγής 140.000 εντοιχισμένων φούρνων νους Bosch), όμως κατόπιν η μονάδα θα σταματήσει τη λειτουργία της. Η γερμανική πολυεθνική εδώ και καιρό είχε δείξει τις διαθέσεις της, καθώς την τελευταία διετία είχε κάνει διάφορες προτάσεις εθελουσίας εξόδου προς τους εργαζόμενους, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής έχει μεταφερθεί στην Τουρκία, εδώ και χρόνια. Τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί αρχές Νοεμβρίου.

Το πρόγραμμα προσφέρει μπόνους 4.000 ευρώ για κάθε έτος απασχόλησης στο εργοστάσιο με ανώτατο όριο τις 120.000 ευρώ για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, υποστήριξε πως δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας και εξέφρασε την άποψη ότι το κλείσιμο του εργοστασίου της πρώην «ΠΙΤΣΟΣ» στα τέλη του 2018, αποτελεί μέρος αναδιάρθρωσης της πολυεθνικής που το ελέγχει.

 Αναλυτικά, η επιστολή της διοίκησης προς τους εργαζόμενους αναφέρει: 

«Με την παρούσα ανακοίνωση επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε τις κινήσεις τις οποίες σχεδιάζει και θα υλοποιήσει η Εταιρεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της BSH στην Αθήνα στις 31 Δεκεμβρίου 2017 η οποία ήταν αντικειμενικά επιβεβλημένη, ιδίως μετά από τη μακρά και παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία 7 σχεδόν χρόνια. Όπως ήδη γνωρίζετε, από την 1η Ιανουαρίου 2018 το εργοστάσιο της Αθήνας δεν μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή οποιουδήποτε προϊόντος του Ομίλου και ως εκ τούτου η οριστική διακοπή της λειτουργίας της παραγωγικής του δραστηριότητας ήταν αντικειμενικά δεδομένη και απαραίτητη.

Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση του Ομίλου αλλά και η τοπική διοίκηση της εταιρείας, έχοντας πάντοτε ως γνώμονα την εύρεση της βέλτιστης δυνατής λύσης προκειμένου να αμβλυνθούν, όσο αυτό είναι εφικτό, οι επιπτώσεις ιδίως προς το προσωπικό της εταιρείας λόγω της ολοκλήρωσης του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της Αθήνας, εδώ και καιρό εξετάζει λεπτομερώς κατά πόσο θα ήταν εφικτό να παραχθούν, έστω και προσωρινά, κάποια άλλα προϊόντα στο εργοστάσιο αυτό. Αν και δεν υφίστανται οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, η διοίκηση είναι διατεθειμένη να λάβει τα ακόλουθα μέτρα και να δεχθεί προσωρινά μία σημαντική αύξηση της επιβάρυνσης του κόστους λειτουργίας, προκειμένου να μετριάσει τις συνέπειες για το προσωπικό της από την ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της Αθήνας.

Η διοίκηση της εταιρείας και σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, μετά από μεγάλη προσπάθεια κατάφερε και πέτυχε να μεταφερθεί μέρος της μελλοντικής παραγωγής της προϊοντικής σειράς IC4 EVO στο εργοστάσιο της Αθήνας που αρχικά είχε αποφασιστεί να εκτελεστεί σε άλλη χώρα, καταρχήν για διάστημα ενός έτους, δηλαδή από την 1.1.2018 έως και την 31.12.2018, για τους λόγους που αναφέρθηκαν ανωτέρω. Το μικρότερο εύρος παραγωγής του IC4 EVO απαιτεί ταυτόχρονα την προσαρμογή του μοντέλου λειτουργίας του εργοστασίου της Αθήνας σε αυτές τις νέες συνθήκες.

Η απόφαση της μεταφοράς μέρους της παραγωγής του ανωτέρω προϊόντος, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου της Αθήνας για ακόμη ένα έτος, οριστικοποιήθηκε μόλις πρόσφατα και λήφθηκε κατ’ εξαίρεση των αρχών λειτουργίας του Ομίλου, αφού είναι γνωστό ότι η παραγωγή του ανωτέρω προϊόντος είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό να πραγματοποιηθεί σε άλλη χώρα, και η δε απόφαση αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από αντικειμενικούς επιχειρηματικούς κανόνες και κριτήρια αφού επιβαρύνει περαιτέρω τη λειτουργία της εταιρείας. Ακόμα και σε αυτές τις αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες, σας διαβεβαιώνουμε ότι πρώτιστο μέλημά μας είναι η φροντίδα και στήριξη των εργαζομένων μας. Αναγνωρίζοντας την μακρόχρονη προσφορά και αφοσίωσή σας, καθώς και την ιδιαιτερότητα του εργοστασίου της Αθήνας και τη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ομίλου, υποχρεωμένη όμως και να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες λειτουργίας του εργοστασίου, η Εταιρεία αποφάσισε να προτείνει ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ με, μεταξύ άλλων, καταβολή πρόσθετης αποζημίωσης, που σχεδιάστηκε με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή αποζημίωση κι ενίσχυση των εργαζομένων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό έντυπο το αργότερο μέχρι τις 10 Νοεμβρίου 2017 (λεπτομέρειες του προγράμματος θα δείτε στη σχετική ανακοίνωση). Σημειώνουμε ότι η αποδοχή της κάθε αιτήσεως ανήκει στη απόλυτη κρίση της εταιρείας. Μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος Εθελοντικής Αποχώρησης θα εκτιμηθεί η κατάσταση που θα διαμορφωθεί προκειμένου στο χρόνο που θα έχουμε μπροστά μας να προσδιοριστεί το μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου της Αθήνας σύμφωνα με τις ανάγκες προσαρμογής που θα προκύψουν από τις νέες συνθήκες. Οι λύσεις αυτές θα αναζητηθούν από τη διοίκηση της εταιρείας και σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με γνώμονα πάντα την εύρεση του βέλτιστου, όσο είναι εφικτό, πλαισίου και για τους εργαζόμενους αλλά και για την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου για το διάστημα που προαναφέραμε».

  www.liberal.gr
Name

Admin Says,740,Break News,10324,History,554,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,998,Interesting,2568,Movies,13,Nature-Travel,534,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,557,Social Media,137,Sports,996,Video,29,Άρθρα,552,Αστυνομιία-Έγκλημα,1275,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,282,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,12450,Ηealth - Μedicine,1226,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,6,Μαγειρική-συνταγές,760,Μουσική,208,Νίκος Ράμμος,241,Ομογένεια,879,Συγγραφείς,147,
ltr
item
TGBNEWS: Άλλη μια βιομηχανική μονάδα κλείνει – Λουκέτο στο εργοστάσιο της BSH Hellas, πρώην Πίτσος
Άλλη μια βιομηχανική μονάδα κλείνει – Λουκέτο στο εργοστάσιο της BSH Hellas, πρώην Πίτσος
https://1.bp.blogspot.com/-NKXe-6zUsDo/WeiT3tnDn7I/AAAAAAACCfA/4LnJgb2ImKcGt15DgDhRBhFRQqitdleIgCLcBGAs/s640/625_DEF4E646-59BD-5111-4775-763BDB94D60A.jpeg
https://1.bp.blogspot.com/-NKXe-6zUsDo/WeiT3tnDn7I/AAAAAAACCfA/4LnJgb2ImKcGt15DgDhRBhFRQqitdleIgCLcBGAs/s72-c/625_DEF4E646-59BD-5111-4775-763BDB94D60A.jpeg
TGBNEWS
http://www.tgbnews.com/2017/10/bsh-hellas.html
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2017/10/bsh-hellas.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy