Οι νεκροί του Πολυτεχνείου του 1973-Οι 24 πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις


ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ 
Μαθητής-δολοφονήθηκε από φρουρούς 

Ο πρώτος βεβαιωμένος νεκρός του ξεσηκωμού

Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, 17 χρονών, μαθητής, κάτοικος Λευκάδας 7, Αθήνα. Στις 16 Νοεμβρίου, μεταξύ 9 και 10 το βράδυ, διαδήλωνε μαζί με άλλους στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ και Μάρνη. Χτυπήθηκε θανάσιμα στην καρδιά από πυρά που έριχναν "εκτελεστές" της φρουράς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Μεταφέρθηκε στον Σταυρό Πρώτων Βοηθειών του ΕΕΣ [Γ' Σεπτεμβρίου]. Από κει νεκρός πια, διακομίστηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών [σήμερα Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο στη Μεσογείων], όπου διαφέντευε ο περίφημος Μπουλούκος, κακοποιώντας τραυματίες και τρομοκρατώντας τους πάντες με το πιστόλι στο χέρι.

Την ίδια ώρα, ο ραδιοφωνικός σταθμός των εξεγερμένων μετέδιδε "Εδώ Πολυτεχνείο... Ελληνικέ λαέ, αγωνίσου και θα νικήσεις... Προσοχή... Προσοχή... Σας ομιλούμε από το ιατρείο του Πολυτεχνείου... Κάνουμε έκκληση σε όλα τα ιδιωτικά αυτοκίνητα να έρθουν να παραλάβουν τους τραυματίες. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δε μας έστειλε παρά δύο ασθενοφόρα... Όσοι μπορείτε και έχετε ιδιωτικά αυτοκίνητα να έρθετε μνα παραλάβετε τραυματίες... Επίσης στο σπίτι της κυρίας Βέμπο, Στουρνάρη 23, έχει στηθεί πρόχειρος σταθμός πρώτων βοηθειών..."


Ο Κομνηνός είναι ο πρώτος βεβαιωμένος νεκρός του ξεσηκωμού. Έγινε ποίημα, τραγο΄θυδι, ζωγράφοι και χαράκτες αποτύπωσαν τη μορφή του. Σύμβολο των αγώνων για ψωμί, παιδεία, ελευθερία...
Η Αθήνα από το απόγευμα της ίδιας μέρας που δολοφονήθηκε έμοιαζε με πεδίο μάχης. Οι στρατοκράτες είχαν αποφασίσει να αντιμετωπίσουν τον λαό μέσα, γύρω από το Πολυτεχνείο, παντού όπου διαδηλώνουν δημοκράτες πολίτες, ως εξωτερικό εχθρό.
Την ίδια περίπου ώρα που ο Κομνηνός κείτονταν νεκρός κι άλλοι έπεφταν χτυπημένοι από τα πυρά. Σε μέρη που δεν είχαν σχέση με το πολιορκημένο από διαδηλωτές υπουργείο ούτε με τους "πανικόβλητους", "εν συγχύσει" φρουρούς.

"Βαράτε στο ψαχνό"
Ο Σπυρίδων Κοντομάρης, 57 χρονών, δικηγόρος και πρώην βουλευτής με την Ένωση Κέντρου. Χτυπήθηκε στη διασταύρωση Σταδίου και Γ. Σταύρου.
Ο Σωκράτης Μιχαήλ, 57 χρονών, εμπειρογνώμονας ασφαλιστικής εταιρείας, μεταξύ Μπουμπουλίνας και Σόλωνος.
"Βαράτε στο ψαχνό", ήταν οι διαταγές, που μάταια αργότερα θα αναζητηθεί ποιος τις έδινε. Ουδείς από τους μεγαλόσχημους του καθεστώτος ανέλαβε την ευθύνη...

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΦΑΜΕΛΟΣ
Δολοφονήθηκε από χωροφύλακες

Μου είπαν να μη μιλήσω και θα με "τακτοποιήσουν"

Πολλά στόματα παρέμειναν κλειστά μετά το μακελειό. Ακόμη και μετά τη μεταπολίτευση. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και στην έκκληση Τσαβά, τον Σεπτέμβριο του 1974, για κατάθεση στοιχείων σχετικά με νεκρούς και τραυματίες, δεν έγινε δυνατόν να συγκεντρωθούν στοιχεία.
Χρειαζόταν τόλμη και θάρρος. Όπως είχε η 17χρονη μαθήτρια Θεοδώρα Φάμελλου. Είχε "μικροπαντρευτεί με τον 26χρονο Βασίλειο Φάμελλο, ιδιωτικό υπάλληλο από τον Πύργο Ηλείας. Άνευ σχολίων η λιτή και συγκλονιστική μαρτυρία της:
"Την Παρασκευή το βράδυ [16 Νοεμβρίου] γύρω στις 7.30 ο άντρας μου έφυγε από το σπίτι μας στην Κυψέλη.
Παρακολουθούσα τον ραδιοσταθμό του Πολυτεχνείου που μετέδιδε τα γεγονότα. Περίμενα... Ο άνδρας μου δεν είχε έλθει.
Τότε αποφάσισα να κατέβω στο Πολυτεχνείο και να τον αναζητήσω. Κατάφερα να φτάσω μετά την εισβολή με μια φίλη μου κι έναν ξάδελφό μου.
Αστυνομικοί που είπαν να πάω στο Ρυθμιστικό. Εκεί μας έδωσαν τρεις κόλλες με ονόματα. Δεν ήταν το όνομα του συζύγου μου. Κάποιος αστυνομικός είπε για έναν νεκρό, ψηλό και γεροδεμένο. Ζήτησα να με πάνε και είδα κάποιον που το κεφάλι του ήταν συντριμμένο. Λιποθύμησα. 
Μου έφεραν τη βέρα του κι έτσι τον αναγνώρισα. Ένας αστυνομικός μου είπε να είμαι ευχαριστημένη, γιατί δεν τον πέταξαν σ' έναν λάκκο γυμνό..".

Η ιστορία της συνεχίζεται αργότερα. 
Η ιατροδικαστική έκθεση έγραφε ότι ο άντρας της είχε χτυπηθεί εξ αποστάσεως. Οι γιατροί της έλεγαν "σχεδόν εξ επαφής".
Δέχτηκε πολλές... επισκέψεις: "[αξιωματικός] μου είπε να το βουλώσω και να μη λέω εναντίον της χωροφυλακής".
Όταν κήδεψε τον σύντροφό της, είπαν πως, αν δεν μιλήσει, θα την "τακτοποιήσουν"...

Για την δολοφονία του Φάμελου απαγγέλθηκε κατηγορία κατά του Ηλία Τσαπούρα και άλλων χωροφυλάκων. Ο δράστης ανήκε στους προβοκάτορες που δρούσαν τότε. Εμφανιζόταν ως μακρυμάλλης σπουδαστής Νομικών ή ενωμοτάρχης και φυγοδίκησε....

Όποιον πάρει ο χάρος...
Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης μετατράπηκε σε "τόπο εκτελέσεων" το βράδυ της Παρασκευής. Εκεί έπεσαν οι δύο πρώτοι γνωστοί νεκροί της εξέγερσης [Κομνηνός, Φάμελλος].
Εκεί έπεσε ακόμη η Νορβηγίδα φοιτήτρια Toril Margrethe Engeland, 23 χρονών. Από το δώμα στη ταράτσα του κτιρίου πυροβολούσαν κι όποιον πάρει ο χάρος. Είναι ενδεικτικό ότι ο στρατηγός Σταύρος Βαρνάβας, διοικητής του Μεικτού Επιτελείου του υπουργείου, καταδικάστηκε στη δεύτερη βαρύτερη ποινή για τη σφαγή του Πολυτεχνείου [τρις ισόβια].

Σε 34 ανέρχονται επισήμως οι νεκροί κατά την εξέγερση, όμως υπολογίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος αφού πολλοί βαριά τραυματίες δεν πήγαν σε νοσοκομείο προκειμένου να αποφύγουν την ανάκριση. 

[Δημοσίευση του ειδικού αφιερώματος του "Έθνους της Κυριακής" για την επέτειο του Πολυτεχνείου το 2007] 


Διαβάστε τα στοιχεία της έρευνας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο Πολυτεχνείο. Δείτε σχεδιάγραμμα με το σημείο όπου έπεσαν νεκροί ή τραυματίστηκανOI 24 ΠΛΗΡΩΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 

1. Σπυρίδων Κοντομάρης του Αναστασίου, 57 ετών, δικηγόρος (πρώην βουλευτής Κερκύρας της Ένωσης Κέντρου), κάτοικος Αγίου Μελετίου, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 20.30-21.00, ενώ βρισκόταν στη διασταύρωση οδών Γεωργίου Σταύρου & Σταδίου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έρριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

2. Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, 17 ετών, μαθητής, κάτοικος Λευκάδος 7, Αθήνα. Στις 16.11.1973, μεταξύ 21.30 και 21.45, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ & Μάρνη, τραυματίστηκε θανάσιμα στην καρδιά από πυρά που έρριξαν εναντίον του άνδρες της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών (όπως λεγόταν τότε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο).

3. Σωκράτης Μιχαήλ, 57 ετών, εμπειρογνώμων ασφαλιστικής εταιρείας, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Στις 16.11.1973, μεταξύ 21.00 και 22.30, ενώ βρισκόταν μεταξύ των οδών Μπουμπουλίνας και Σόλωνος, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έρριχνε η Αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί απόφραξη της αριστεράς στεφανιαίας. Μεταφέρθηκε ημιθανής στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. (F Σεπτεμβρίου), όπου και πέθανε.

4. Toril Margrethe Engeland του Per Reidar, 22 ετών, φοιτήτρια από το Molde της Νορβηγίας. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» και αργότερα, νεκρή ήδη, στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Αιγυπτία Τουρίλ Τεκλέτ» και η παρεξήγηση αυτή επιβιώνει ακόμη σε κάποιους «καταλόγους νεκρών».

5. Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, 26 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από τον Πύργο Ηλείας, κάτοικος Κάσου 1, Κυψέλη, Αθήνα. Στις 16.11.1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. και από εκεί, νεκρός πλέον, στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών.

6. Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, 22 ετών, φοιτητής Παντείου, από την Πάτρα, κάτοικος πλατείας Κουντουριώτου 7, Κουκάκι. Στις 16.11.1973 γύρω στις 24.00, ενώ βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου (Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων), τραυματίστηκε θανάσιμα στον τράχηλο από πυρά της αστυνομίας. Μεταφέρθηκε στο πρόχειρο ιατρείο του Πολυτεχνείου, όπου απεβίωσε. Από εκεί μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α. Ανακριβώς είχε αναφερθεί αρχικά από την Αστυνομία ως «Χαμουρλής».

7. Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, 35 ετών, οικοδόμος, από τα Καλάβρυτα, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Κατά τις βράδυνες ώρες της 16.11.1973 ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια και στη συνέχεια κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, συνεπεία των οποίων πέθανε, από οξεία ρήξη αορτής, τρεις ημέρες αργότερα, στις 19.11.1973, ενώ μεταφερόταν στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ.

8. Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου, επονομαζόμενος Γεωργαράς, 31 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από την Εξωχώρα Ζακύνθου. Κατά τις βράδυνες ώρες της 16.11.1973, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανιοε-γκεφαλικές κακώσεις. Μεταφέρθηκε στο Θεραπευτήριο Πεντέλης, όπου πέθανε τη Δευτέρα, 19.11.1973, από οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τάφηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου στις 9.9.1974, έγινε τελετή στη μνήμη του.

9. Νικόλαος Μαρκούλης του Πέτρου, 24 ετών, εργάτης, από το Παρ-θένι Θεσσαλονίκης, κάτοικος Χρηστομάνου 67, Σεπόλια, Αθήνα, εργάτης. Κατά τις πρωινές ώρες της 17.11.1973, ενώ βάδιζε στην πλατεία Βάθης, τραυματίστηκε στην κοιλιά από ριπή στρατιωτικής περιπόλου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε τη Δευτέρα 19.11.1973.

10. Αικατερίνη Αργυροπούλου σύζυγος Αγγελή, 76 ετών, κάτοικος Κέννεντυ και Καλύμνου, Αγιοι Ανάργυροι Αττικής. Στις 10.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της, τραυματίστηκε στην πλάτη από σφαίρα. Διακομίστηκε στην κλινική «Παμμακάριστος» (Κάτω Πατήσια), όπου νοσηλεύτηκε επί ένα μήνα και κατόπιν μεταφέρθηκε στο σπίτι της, όπου πέθανε συνεπεία του τραύματος της μετά από ένα εξάμηνο (Μάιος 1974).

11. Στυλιανός Καραγεώργης του Αγαμέμνονος, 19 ετών, οικοδόμος, κάτοικος Μιαούλη 38, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 10.15 το πρωί της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στην οδό Πατησίων, μεταξύ των κινηματογράφων «ΑΕΛΑΩ» και «ΕΑΛΗΝΙΣ», τραυματίστηκε από ριπή πολυβόλου που έρριξε εναντίον τους περίπολος πεζοναυτών που επέβαινε ενός τεθωρακισμένου οχήματος. Μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου πέθανε μετά από 12 μέρες, στις 30.11.1973.

12. Μάρκος Καραμανής του Δημητρίου, 23 ετών, ηλεκτρολόγος, από τον Πειραιά, κάτοικος Χίου 35, Αιγάλεω. Στις 10.30 περίπου το πρωί της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα πολυκατοικίας επί της πλατείας Αιγύπτου 1, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε. (αυτουργός ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Αυμπέρης, 573ου Τάγματος Πεζικού). Μεταφέρθηκε στην κλινική «Παντάνασσα» (πλατεία Βικτωρίας), όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

13. Αλέξανδρος Σπαρτίδης του Ευστρατίου, 16 ετών, μαθητής, από τον Πειραιά, κάτοικος Αγίας Λαύρας 80, Αθήνα. Στις 10.30 με 11.00 περίπου το πρωί της 17.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Κότσικα, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του Ο.Τ.Ε. (αυτουργός ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Δυμπέρης, 573ου Τάγματος Πεζικού). Με διαμπερές τραύμα μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου τον βρήκε νεκρό ο πατέρας του.

14. Δημήτριος Παπαϊωάννου, 60 ετών, διευθυντής ταμείου αλευροβιομηχάνων, κάτοικος Αριστομένους 105, Αθήνα. Γύρω στις 11.30 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην πλατεία Ομονοίας, προσβλήθηκε από δακρυγόνα αέρια που έριχνε η Αστυνομία. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του, συνεπεία εμφράγματος.

15. Γεώργιος Γεριτσίδης του Αλεξάνδρου, 47 ετών, εφοριακός υπάλληλος, κάτοικος Ελπίδος 29, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 12.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του στα Νέα Λιόσια, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά που διέσχισαν τον ουρανό του αυτοκινήτου. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.

16. Βασιλική Μπεκιάρη του Φωτίου, 17 ετών, εργαζόμενη μαθήτρια, από τα Αμπελάκια Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Μεταγένους 8, Νέος Κόσμος. Στις 12.00 το μεσημέρι της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού της, τραυματίστηκε θανάσιμα στον αυχένα από πυρά. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό», όπου πέθανε αυθημερόν.

17. Δημήτρης Θεοδώρας του Θεοφάνους, 52 ετών, κάτοικος Ανακρέοντος 2, Ζωγράφου. Στις 13.00, της 17.11.1973, ενώ διέσχιζε με τη μητέρα του τη διασταύρωση της οδού Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά στρατιωτικής περιπόλου με επικεφαλής αξιωματικό (πιθανόν ο ίλαρχος Σπυρίδων Σταθάκης του Κ.Ε.Τ/Θ), που βρισκόταν ακροβολισμένη στο λόφο του Αγίου Θεράποντος. Εξέπνευσε ακαριαία και όταν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο των Παίδων, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

18. Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας, 43 ετών, Αφγανός τουρκικής υπηκοότητας, ταχυδακτυλουργός, κάτοικος Μύρων 10, Αγιος Παντελεήμονας, Αθήνα. Στις 13.00, της 17.11.1973, ενώ βάδιζε με τον 13χρονο γιο του στη διασταύρωση των οδών Χέϋδεν και Αχαρνών, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από ριπή μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε απευθείας στο νεκροτομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

19. Αλέξανδρος Παπαθανασίου του Σπυρίδωνος, 59 ετών, συνταξιούχος εφοριακός, από το ΚεράσοΒο Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Νάξου 116, Αθήνα. Στις 13.30 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε με τις ανήλικες κόρες του στη διασταύρωση των οδών Δροσοπούλου και Κύθνου, απέναντι από το ΙΣΤ' Αστυνομικό Τμήμα, βρέθηκε εν μέσω πυρών, προερχομένων από τους αστυνομικούς του Τμήματος, με αποτέλεσμα να πάθει συγκοπή. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

20. Ανδρέας Κούμπος του Στέργιου 63 ετών, βιοτέχνης, από την Καρδίτσα, κάτοικος Αμαλιάδος 12, Κολωνός. Γύρω στις 11.00 με 12.00 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Γ' Σεπτεμβρίου και Καποδιστρίου, τραυματίστηκε στη λεκάνη από πυρά μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ., κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και τέλος στο Κ.Α.Τ., όπου και πέθανε στις 30.1.1974.

21. Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, 20 ετών, ηλεκτρολόγος, από τη Μυτιλήνη, κάτοικος Ασημάκη Φωτήλα 8, Αθήνα. Στις 12.00 το μεσημέρι της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά περιστρόφου αξιωματικού του Στρατού (αυτουργός ο συνταγματάρχης Νικόλςος Ντερτι-λής). Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. σε κωματώδη κατάσταση και κατόπιν στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου πέθανε αυθημερόν.

22. Κυριάκος Παντελεάκης του Δημητρίου, 44 ετών, δικηγόρος, από την Κροκέα Λακωνίας, κάτοικος Φερρών 5, Αθήνα. Στις 12.00 με 12.30 το μεσημέρι της 18.11.1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά διερχομένου άρματος μάχης. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, όπου και πέθανε στις 27.12.1973.

23. Ευστάθιος Κολινιάτης, 47 ετών, από τον Πειραιά, κάτοικος Νικο-πόλεως 4, Καματερό Αττικής. Κτυπήθηκε στις 18.11.1973 από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, και υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνεπεία των οποίων πέθανε στις 21.11.1973.

24. Ιωάννης Μικρώνης του Αγγέλου, 22 ετών, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, από την Ανω Αλισσό Αχαΐας. Συμμετείχε στην κατάληψη του Πανεπιστημίου Πατρών. Κτυπήθηκε μετά τα γεγονότα, υπό συνθήκες που παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστες. Συνεπεία της κακοποίησης του υπέστη ρήξη του ήπατος, εξαιτίας της οποίας πέθανε στις 17.12.1973 στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν. Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις, ο τραυματισμός του συνέβη στην Πάτρα, άλλες όμως πληροφορίες τον τοποθετούν στην Αθήνα. Η περίπτωση του παραμένει υπό έρευνα.

  news247.gr
Name

Admin Says,737,Break News,10324,History,546,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,987,Interesting,2497,Movies,13,Nature-Travel,513,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,548,Social Media,137,Sports,984,Video,29,Άρθρα,540,Αστυνομιία-Έγκλημα,1213,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,265,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,12194,Ηealth - Μedicine,1192,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,12,Λογοτεχνία.,6,Μαγειρική-συνταγές,723,Μουσική,197,Νίκος Ράμμος,237,Ομογένεια,871,Συγγραφείς,147,
ltr
item
TGBNEWS: Οι νεκροί του Πολυτεχνείου του 1973-Οι 24 πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις
Οι νεκροί του Πολυτεχνείου του 1973-Οι 24 πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις
https://3.bp.blogspot.com/-Sh3fRBNg9TE/Wg2nuGH4yiI/AAAAAAACIY8/LaOuh-aBFx41Sf7pSgDsb_234jYXASbbACLcBGAs/s640/nekroi-politexneio-1973-1.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-Sh3fRBNg9TE/Wg2nuGH4yiI/AAAAAAACIY8/LaOuh-aBFx41Sf7pSgDsb_234jYXASbbACLcBGAs/s72-c/nekroi-politexneio-1973-1.jpg
TGBNEWS
http://www.tgbnews.com/2017/11/1973-24.html
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2017/11/1973-24.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy