Πολυτεχνείο '73: Οι απολογίες των χουντικών: Αμετανόητοι και την ύστατη ώρα


Κανένας από τους 32 κατηγορούμενους δεν είχε καμία ευθύνη για το αιματοκύλισμα. Προκλητικότερος όλων ο αμετανόητος Ιωαννίδης, ο οποίος δεν δίστασε να δηλώσει: "Αποκλείω την ανθρωποκτόνου διάθεσιν του στρατού και δη εκ μέρους των μικρών αξιωματικών. Οπωσδήποτε έμπειροι στρατιώτες, οι οποίοι έχασαν την ψυχραιμία των, μπορεί να έκαναν λάθη...".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ρουφογιάλης της ΚΥΠ, ένιψε τας χείρας του: "Ουδεμία ανάμιξιν είχε η ΚΥΠ στο Πολυτεχνείο... Δεν έχωμεν καμμίαν υπηρεσίαν που ν' ασχολείται με τα Πανεπιστημιακά και ούτε καμμία πληροφορία είχαμε για την εξέγερσιν...".

Μέχρι και ο αρχηγός Παπαδόπουλος το βράδυ της 16ης προς 17η Νοεμβρίου "ήταν σπίτι του κι ενημερωνόταν από τον Ζαγοριαννάκο...".

Οι λίγοι που δέχτηκαν ότι έδρασαν για την κατάπνιξη της εξέγερσης εκτελούσαν διαταγές.

Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

"Προέβησαν εις... οχλοκρατικάς πράξεις"

Ο "αρχηγός" απέδωσε τα γεγονότα στους "πολιτικούς που εκινητοποίησαν μάζες και εκμεταλλεύτηκαν τας συγκλεντρώσεις".
"Δεν υπάρχει φοβερότερον όπλον από τον όχλον και ήτο όπλο οι συγκεντρωθέντες, διότι προέβησαν εις οχλοκρατικές πράξεις και δεν μπορούσα να αφήσω την Αθήνα στα χέρια του...".
"Εγώ απεφάσισα την ενίσχυσιν της αστυνομίας δια του στρατού και την εκκένωσιν του Πολυτεχνείου... Με την βοήθειαν του Θεού εκκεκενώθη το Πολυτεχνείον χωρίς θύματα. Εγώ απεφάσισα την κήρυξιν του στρατιωτικού νόμου [Σάββατο πρωί 17 Νοεμβρίου] και ως μέσον ψυχολογικής βίας..."
"Δεν υπήρχε διαταγή χρησιμοποιήσεως των όπλων, αλλά μπορούσαν να πυροβολούν στον αέρα, εν ανάγκη δε αν παραστή τοιαύτην να γίνει χρήσις των όπλων...".
"Αποκλείω σχεδίασιν προβοκάτσιας από οιονδήποτε... Δεν έχω κανένα στοιχείο ότι ο Ιωαννίδης έβαλε ανθρώπους του να κάνουν ανθρωποκτονίες..."

ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

"Γνώριζα ότι οι άνδρες της ΕΣΑ ήταν ζωηροί"

Υπερήφανος για την προσφορά στην πατρίδα, θύμα του φασισμού και υπερασπιστής της Κύπρου εμφανίστηκε ο Δ. Ιωαννίδης. Καμιά σχέση δεν είχε με το Πολυτεχνείο! Μίλησε για "μύθο που επλάσθη εις βάρος του". Είχε πρόταση από Καραμανλή και Αβέρωφ για να φύγει στο εξωτερικό, αλλά "δεν το εδέχθην"...

"Αν εγώ σχεδίαζα τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, θα μπορούσα να τα εκμεταλλευτώ, αλλά δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις..."

"Εγνώριζα ότι οι άνδρες της ΕΣΑ είναι ζωηροί και γι' αυτό απαγόρευσα να εξέλθουν από το κτίριο της ΕΣΑ..."

"Στο Πολυτεχνείο πήγα κατόπιν διαταγής προκειμένου να ενημερώσω τον διοικητή της ΑΣΔΕΝ... Την εκδήλωσιν του Πολυτεχνείου έκαναν οι κομμουνισταί...."

"Ηθικοί αυτουργοί είναι εκείνοι που έστειλα τα παιδιά να χτυπήσουν το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως..."

ΝΤΕΡΤΙΛΗΣ

"Ήμουν καλός στρατιώτης"

Ο αμετανόητος "σύνδεσμος μεταξύ στρατού και αστυνομίας" στα γεγονότα, παρουσιάζεται αδέκαστος. Καμιά σχέση, βεβαίως, δεν έχει με τον Μυρογιάννη που σκότωσε Δεν έχει πάρει, λέει, καμιά οικονομική ενίσχυση κατά την επταετία, δεν έχει ιδιωτικό αυτοκίνητο και πάντα υπηρέτησε ως καλός στρατιώτης. Οι κατηγορίες εναντίον του είναι "κατασκευασμένες". Ακόμη και η φωτογραφία που τον δείχνει με το πιστόλι στο χέρι. Ακόμη και οι καταγγελίες του οδηγού του [Αγριτέλης] που δε ήταν οδηγός του!

"Δεν ενθυμούμαι πότε ακριβώς ελήφθη η φωτογραφία, πάντως θα είναι ή της 25ης Νοεμβρίου [όταν έγινε η χούντα του Ιωαννίδη] ή 2-3 μέρες προ αυτής... Ο Αγριτέλης αποτελεί προϊόν κατασκευής μάρτυρος. Λέει ότι επυροβόλησα μια φορά, ενώ άλλοι δύο..."

ΒΑΡΝΑΒΑΣ

"Δεν διέταζα πυροβολισμούς"

Ο αντιστράτηγος ήταν επικεφαλής του Μεικτού Επιτελείου του υπουργείου Αμύνης και έδινε διαταγές "εντός των νομίμων πλαισίων". Συγκατηγορούμενοί του τον καταγγείλανε για το αίμα που χύθηκε μπροστά στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Έναν από αυτούς [Καραγιάννης, επικεφαλής της φρουράς του κτιρίου] τον απείλησε με στρατοδικείο, σε περίπτωση που δεν τον "καλύψει".

"Διέταξα [του εντός του ΥΔΤ] να απωθούν τους διαδηλωτές με τα χέρια και με τα γκλομπς και εν ανάγκη πυρά στον αέρα..."

"Δεν είπα εγώ, χτυπήστε στο ψαχνό, αυτό είναι ψεύδος. Δεν έδωσα διαταγή να πυροβολήσουν κατά των διαδηλωτών. Εάν κατελαμβάνετο το υπουργείο από τους διαδηλωτές, θα περνούσαμε όλοι από στρατοδικείο..."

ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ

"Εξύβριζαν τους αξιωματικούς"

Ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ επιχειρεί να αποδώσει... στασιαστικές προθέσεις στους συγκεντρωμένους. Αναφέρει μάλιστα το γεγονός "ότι εσταμάτησαν έναν αξιωματικό οι φοιτητές και τον εξύβρισαν, ως επίσης και δύο ευέλπιδες που πέρασαν από το Πολυτεχνείο"! Ο στρατός δεν πυροβολούσε, αλλά η αστυνομία ήταν υπεύθυνη γι' αυτό...

"Μας εζητήθη βοήθεια του στρατού και κατόπιν συνεννοήσεως με τους προϊσταμένους διατέθηκαν από την ΕΣΔΕΝ διάφορες μονάδες... Απεφασίσθη η εκκένωσις και έδωσα τις σχετικές διαταγές [στον επικεφαλής τους Γιοβάνη], εφιστών την προσοχήν του να μη γίνη χρήσις όπλων..."

"Αι μονάδες που πήραν μέρος στο πραξικόπημα του Ιωαννίδη ήσαν οι ίδιες που έλαβον μέρος στο Πολυτεχνείο, δεν ξέρω όμως αν ήσαν αρεσταί του Ιωαννίδη..."

ΖΑΓΟΡΙΑΝΝΑΚΟΣ

"Η εκκένωσις ήταν αναίμακτος"

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στην απολογία του κρατά κλειστά τα χαρτιά του. Μόνο κάποιες διαρροές επιχειρεί στη διάρκεια της δίκης για σχέδια στρατιωτικής επέμβασης πριν από την εκκένωση. Πήρε διαταγή το βράδυ της Παρασκευής να "ενισχύσει" την αστυνομία και η "εκκένωσις έγινεν αναιμάκτως".

"Ουδεμίαν επίσημον αναφοράν είχαμε περί τραυματισμών και θυμάτων, εν τούτοις στείλαμε ανθρώπους σε διάφορα νοσοκομεία και μάθαμε ότι υπάρχουν αρκετοί τραυματίες ως και 12 νεκροί.."

"Πίστευα ότι ο στρατός θα συμπεριφερθή καλώς έναντι των πολιτών. Δεν ξέρω τι έγινε και ποιοι λόγοι που δεν ενημερώθην δια τους πυροβολισμούς, ένα μόνο ξέρω ότι εστασίασαν εναντίον μου..."

"Δεν γνωρίζω εάν εδόθη διαταγή της χρήσεως των όπλων... Τη νύχτα της Παρασκευής ήκουσα τα ασθενοφόρα και αντελήφθην ότι υπήρχαν θύματα..."

["Η Δίκη του Πολυτεχνείου": Δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2004 από το "ΕΘΝΟΣ της Κυριακής"]Name

Admin Says,737,Break News,10324,History,546,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,987,Interesting,2497,Movies,13,Nature-Travel,513,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,548,Social Media,137,Sports,984,Video,29,Άρθρα,540,Αστυνομιία-Έγκλημα,1213,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,265,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,12194,Ηealth - Μedicine,1192,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,12,Λογοτεχνία.,6,Μαγειρική-συνταγές,723,Μουσική,197,Νίκος Ράμμος,237,Ομογένεια,871,Συγγραφείς,147,
ltr
item
TGBNEWS: Πολυτεχνείο '73: Οι απολογίες των χουντικών: Αμετανόητοι και την ύστατη ώρα
Πολυτεχνείο '73: Οι απολογίες των χουντικών: Αμετανόητοι και την ύστατη ώρα
https://2.bp.blogspot.com/-f5JM7cI5bNI/Wg79RdU08dI/AAAAAAACIrA/a0uQUWbBLJkTesbMlQdw9Srrrwn579cowCLcBGAs/s640/1503496601179-diki2-1021x580.jpeg
https://2.bp.blogspot.com/-f5JM7cI5bNI/Wg79RdU08dI/AAAAAAACIrA/a0uQUWbBLJkTesbMlQdw9Srrrwn579cowCLcBGAs/s72-c/1503496601179-diki2-1021x580.jpeg
TGBNEWS
http://www.tgbnews.com/2017/11/73.html
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2017/11/73.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy