Τοτό Ριίνα: Το αφεντικό των αφεντικών της Σικελικής Μαφίας & η έπαυλή του


Με τον θάνατο του Τοτό Ριίνα, προχθές, έκλεισε ένας κύκλος ισχυρών, παραδοσιακών μαφιόζων που έβαψαν τα χέρια τους με πολύ αίμα. 
Ο Ριίνα συνελήφθη το 1993 και θεωρείται ο εντολοδότης, μεταξύ των άλλων, των δολοφονιών των εισαγγελέων Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, μαζί με τους εννέα άνδρες της σωματοφυλακής τους, πριν από δεκαπέντε χρόνια. 

Η έπαυλη του Τοτό Ριίνα

Το Αγροτικό Κολέγιο του Κορλεόνε είναι ένα παράξενο κτήριο, πράγμα ασυνήθιστο για κρατικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ολοκαίνουργιο, τριώροφο και χτισμένο σε αστική περιοχή, διαθέτει υπόγειο χώρο στάθμευσης, ανελκυστήρες, εξαερισμό και θέρμανση, όπως και έναν περιποιημένο κήπο. Στο μπροστινό μέρος είναι παραφορτωμένο με φανταχτερές μεταλλικές κατασκευές, διαθέτει μπαλκόνια, διακοσμητικά κάγκελα, επιβλητική πύλη και φαναράκια. Στο εσωτερικό του, τα έδρανα, οι μαυροπίνακες και οι υπολογιστές έρχονται σε έντονη αντίθεση με τα πατώματα από μαύρο και κόκκινο μάρμαρο, τις βαριές ξύλινες πόρτες και τους τοίχους από γυψομάρμαρο. Στην πραγματικότητα, το Istituto Profesionale di Stato per I' Agricoltura του Κορλεόνε δεν προοριζόταν για κολέγιο αλλά για αυτό ακριβώς που μοιάζει: μια πολυτελής έπαυλη χτισμένη από έναν αυτοδημιούργητο γόνο της περιοχής, κάποιον "Ζουμπά" Τοτό Ριίνα.

Κανείς δεν έχει ρωτήσει ποτέ τον Ριίνα τι σκόπευε να κάνει ένα σπίτι στο οποίο ουδέποτε κατάφερε να κατοικήσει. Δεν αποκλείεται όμως να σκόπευε να συγκεντρώσει εκεί τη μεγάλη του οικογένεια, όταν η μακρόχρονη καριέρα του θα έφτανε στο τέλος της. Αυτός ήταν ο οίκος ευγηρίας που είχε κατασκευάσει ο Ριίνα με την προϋπόθεση ότι θα μπορούσε να απολαύσει τους καρπούς των έργων του. Συνεπώς, μολονότι μπορεί εύκολα κανείς να γελάσει με την κραυγαλέα κακογουστιά της έπαυλής του, είναι δύσκολο να μην εντυπωσιαστεί από την αυτοπεποίθηση που αποπνέει, χάρη στην παντελή αδυναμία του Ριίνα να παραδεχτεί ότι, η πολιτεία ίσως διατηρεί τις ενστάσεις της για μία περιουσία που έχει αποκτηθεί έπειτα από ολόκληρες δεκαετίες δολοφονιών.

Ευτυχώς, η αυτοπεποίθηση του Ριίνα αποδείχτηκε κούφια. Μέχρι τα τέλη του 1995, είχαν κατασχεθεί από το αφεντικό των αφεντικών περίπου 125 εκατομμύρια δολάρια, κυρίως σε ακίνητη περιουσία. Και πάλι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ασύλληπτο αυτό νούμερο δεν αντιπροσωπεύει την έκταση της περιουσίας του "Ζουμπά" Ριίνα. Η έπαυλή του στο Κορλεόνε κατασχέθηκε το 1992 και στη συνέχεια, το 1997, παραχωρήθηκε στον δήμο κατόπιν αγωγής που υπέβαλλε σε βάρος της οικογένειας ένας θαρραλέος νεαρός αντιμαφιόζος δήμαρχος.

Οι κάτοικοι του Κορλεόνε ήξεραν καλά τι έκαναν μετατρέποντας την έπαυλη του Ριίνα σε κάτι τόσο κοινό -σε δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η Κόζα Νόστρα αντιμετωπίζει όλο το δημόσιο πλούτο, ανεξαρτήτως σημασίας -υδάτινους πόρους, δρόμους, νοσοκομεία, σχολεία- ως πιθανή λεία. Το αποτέλεσμα είναι ότι ολόκληρες γενιές Σικελών που έχουν αποφύγει την τροχιά της, έχουν στερηθεί αυτά τα κοινά αλλά τόσο σημαντικά μονοπάτια προς την πρόοδο. Και όταν το κράτος εκμεταλλεύεται σωστά τα περιουσιακά στοιχεία της μαφίας, το κόστος για τους μαφιόζους δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά πλήττει σε βάθος κάθε πρόφαση για τις πράξεις τους. Περικυκλωμένοι από την προδοσία και τον θάνατο, μπορούν τουλάχιστον να διατηρούν την πεποίθηση πως κάνουν ότι κάνουν προς όφελος των αγαπημένων τους προσώπων.

Από το 1984 κιόλας, όταν ο Μπουσκέτα έγινε μ΄'αρτυρας κατηγορίας, ο Ριίνα είχε υποσχεθεί στους ανθρώπους του ότι σε περίπτωση που η τρομοκρατία και η διαφθορά δεν κατάφερναν να βάλουν φρένο στις δικαστικές διώξεις σε βάρος της Κόζα Νόστρα στο Παλέρμο, θα το κατάφερναν οι πολιτικές του διασυνδέσεις στη Ρώμη. Το πρόβλημα όμως που αντιμετώπισε στην τήρηση αυτών των υποσχέσεων ήταν η σταδιακ΄ξη διακοπή των σχέσεων της Κόζα Νόστρα με τους κόλπους της Χριστιανικής Δημοκρατίας. Οι βιαιοπραγίες που διαπράχθηκαν κατά τη δεκαετία του 1980 οδήγησαν στην ψήφιση της αντιμαφιόζικης νομοθεσίας την οποία η Κόζα Νόστρα επιθυμούσε πάση θυσία να εξουδετερώσει. Ο Ριίνα ήταν πλέον υποχρεωμένος να επηρεάσει την κεντρική κυβερνητική πολιτική και όχι απλώς να εκμαιεύσει αποσπασματικές παρασκηνιακές εκδουλεύσεις. Όμως, όσο πιο "διακεκριμένα" γίνονταν τα πτώματα, τόσο μεγάλωνε η απροθυμία των πολιτικών να εκτεθούν, υποστηρίζοντας την μαφία.

Το πρόβλημα κορυφώθηκε μετά τη μετακίνηση του Φαλκόνε στη Ρώμη, το 1991. Οι μαφιόζοι εξέλαβαν την μετάθεσή του στην πρωτεύουσα ως ένδειξη ότι σύντομα θα τον απορροφούσαν οι έριδες της ιταλικής πολιτικής και θα έχανε το κύρος και την επιρροή του. Τ επιτεύγματα του Φαλκόνε στο υπουργείο Δικαιοσύνης αντέστρεψαν αναπάντεχα αυτές τις προσδοκίες. Το σκηνικό έγινε ανατριχιαστικό για τους μαφιόζους, οι οποίοι συνήθιζαν να θεωρούν τους κυβερνητικούς συνασπισμούς ως παθητικούς εταίρους στην ανομία: στην προκειμένη περίπτωση όμως είχαν να κάνουν με τον θανάσιμο εχθρό της Κόζα Νόστρα, ο οποίος διαμόρφωνε την πολιτική κατά της εγκληματικότητας του σοσιαλιστή υπουργού Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση ενός χριστιανοδημοκράτη. Μεταξύ πολλών άλλων αλλαγών, το 1991 ψηφίστηκαν νέοι νόμοι που αφορούσαν το ξέπλυμα χρήματος, τη νομιμοποίηση της παρακολούθησης των τηλεφωνιξκών συνδιαλέξεων και την ανάθεση ειδικών αρμοδιοτήτων στην κυβέρνηση για τη διάλυση δημοτικών συμβουλίων, στα οποία είχε παρεισφρήσει το οργανωμένο έγκλημα.

Όση ανησυχία κι αν προκαλούσαν οι εξελίξεις αυτές στην Κόζα ΜΝόστρα, η λαϊκή βάση της μαφίας πίστευε ότι ο "σφαγέας των δικαστικών αποφάσεων", δικαστής Καρνεβάλε αποτελούσε την απόλυτη εγγύηση για την αίσια έκβαση της κατάστασης. Κατά συνέπεια, η απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου τον Ιανουάριο του 1992 κατάφερε το συντριπτικό πλήγμα στα σχέδια του Ριίνα για το μέλλον της οικογένειάς του και για την επιρροή του στους κόλπους της Κόζα Νόστρα. Ήταν η τελική απόδειξη ότι το ισχυρότερο αφεντικό στην ιστορία της μαφ΄θιας είχε οδηγήσει την οργάνωση σε πολιτική ορφάνια.

Τώρα πλέον κινδύνευε η ίδια η επιβίωση του Ριίνα. Όπως εξηγεί ο δικαστής Γκουίντο Λα Φόρτε, "Στη μαφία δεν μπορείς να υποβάλλεις την παραίτησή σου. Απλώς αποδυναμώνεσαι. Στην προκειμένη περίπτωση [ο Ριίνα και οι άνθρωποι του] είτε θα αποδέχονταν την αποδυνάμωσή τους είτε θα προσπαθούσαν να επαναβεβαιώσουν τη δύναμή τους στα μάτια όλων των μελών". Ο Ριίνα επέλεξε να επαναβεβαιώσει τη δύναμή του μέσω της πρωτοφανούς κλιμάκωσης της σύγκρουσης ανάμεσα στη Κόζα Νόστρα και το ιταλικό κράτος. Η μαφία είχε ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, να επηρεάσει την πολιτική διαδικασία, αλλά το μόνο μέσον επιρροής που της απέμεινε ήταν η βία. Το κράτος θα δεχόταν συντριπτικά πυρά προκειμένου να υπαναχωρήσει στα ζητήματα που ενδιέφεραν περισσότερο τον Ριίνα και τους υποστηρικτές του: την απόφαση της δίκης και το νόμο του 1982, ο οποίος προέβλεπε την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της μαφίας.
"Πρέπει να κάνουμε πόλεμο προκειμένου να εδραιώσουμε την ειρήνη", φερόταν να λέει ο Ριίνα.
Οι θανατικές καταδίκες της Επιτροπής εις βάρος του Φαλκόνε και του Μπορσελίνο -που εκκρεμούσαν από καιρό- τέθηκαν ξανά σε ισχύ, ελάχιστες ημέρες μετά την έκδοση της απόφασης του Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Το 1992 και το 1993 υπήρξαν τα πλέον δραματικά χρόνια σε ολόκληρη την ιστορία της σικελικής μαφίας μετά την ιστορική απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Η αντιπαράθεση του Ριίνα με το κράτος εξελίχθηκε σε τρομοκρατική εκστρατεία με βομβιστικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στην ηπερωτική Ιταλία Αυτή η πρωτοφανής ανάληψη στρατιωτικής δράσης έμελλε να καταλήξει σε μία τόσο σημαντική ήττα της μαφίας, που για πρώτη φορά μετά την εποχή του Μουσολίνι η επιβίωση της οργάνωσης τέθηκε υπό απειλή. Τόσο η Κόζα όστρα όσο και η Ιταλία εξακολουθούν να ζουν με τις συνέπειες των αποτυχημένων σχεδίων "συνταξιοδότησης" του Ριίνα.

[Το κείμενο "Η έπαυλη του Τοτό Ριίνα", δημοσιεύεται στο βιβλίο, "ΚΟΖΑ ΝΟΣΤΡΑ: Η ιστορία της Σικελικής Μαφίας" [εκδόσεις Κανάκη, 2007]

10 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη μαφία της Σικελίας

- Ένα απ' τα αφεντικά της μαφίας, ο Γκαετάνο Λο Πρέστι που αυτοκτόνησε το 2008, είχε συλληφθεί σε μια γιγάντια αστυνομική επιχείρηση με 1.200 αστυνομικούς και ελικόπτερα.

- Η κωμόπολη του Κορλεόνε έγινε συνώνυμο της μαφίας, καθώς εκεί μεγάλωσαν τόσο ο Σαλβατόρε Ρίινα όσο και ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο. Επιλέχθηκε επίσης ως γενέτειρα για τους χαρακτήρες του κινηματογραφικού «Νονού».

- Ο Προβεντσάνο, παρόλο που πέρασε τη μαφία στη high-tech εποχή της, δεν εμπιστεύτηκε ποτέ τα τηλέφωνα ή τα email, καθώς πολύ εύκολα θα μπορούσαν να εντοπιστούν απ' τις αρχές. Όλα του τα μηνύματα ήταν γραμμένα σε γραφομηχανή και παραδίδονταν δια χειρός.

- Οι κάτοικοι του Κορλεόνε έκαναν συλλογή υπογραφών προκειμένου να αλλάξει το όνομα της κωμόπολης σε ένδειξη απέχθειας για τη σύνδεση της περιοχής με τη μαφία.

- Σχεδόν 8 στις 10 επιχειρήσεις στο Παλέρμο αναγκάζονται να δώσουν λεφτά στη μαφία για «προστασία».

- Στη νότια Ιταλία εκτιμάται ότι η μαφία κάνει ετήσιο τζίρο πάνω από 20 δισ. τον χρόνο.

- Η ιταλική κυβέρνηση άρχισε να λαμβάνει σοβαρά το θέμα της μαφίας μετά το 1992 και τη δολοφονία των δύο δικαστών Giovanni Falcone και Paolo Borsellino που προσπαθούσαν να πατάξουν το οργανωμένο έγκλημα.

- Αν και οι Σικελοί βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών, τα ηνία στη συνέχεια ανέλαβε η Καμόρα απ' τη Νάπολη, η Ντράγκετα της Καλαβρίας και η Sacra Corona Unita στην περιοχή της Απουλίας.

- Για να γίνει κάποιος επίσημα μέλος της Κόζα Νόστρα πρέπει να βάψει με το αίμα του μια εικόνα αγίου και να δώσει ένα όρκο καθώς η εικόνα τυλίγεται στις φλόγες

- Ο Λίμπερο Γκράσι, ένας ιδιοκτήτης καταστήματος, η ανοιχτή επιστολή του οποίου κατά των εκβιαστών της μαφίας δημοσιεύτηκε στο πρωτοσέλιδο τοπικής εφημερίδας το 1991, δολοφονήθηκε τρεις εβδομάδες μετά. Ο ίδιος όμως έγινε η σπίθα για τη δημιουργία του κινήματος Addiopizzo, του κινήματος δηλαδή που δημιούργησαν επιχειρηματίες που αρνούνταν να πληρώσουν «φόρο» στους εκβιαστές της μαφίας.
Name

Admin Says,737,Break News,10324,History,546,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,987,Interesting,2497,Movies,13,Nature-Travel,513,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,548,Social Media,137,Sports,984,Video,29,Άρθρα,540,Αστυνομιία-Έγκλημα,1213,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,265,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,12194,Ηealth - Μedicine,1192,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,12,Λογοτεχνία.,6,Μαγειρική-συνταγές,723,Μουσική,197,Νίκος Ράμμος,237,Ομογένεια,871,Συγγραφείς,147,
ltr
item
TGBNEWS: Τοτό Ριίνα: Το αφεντικό των αφεντικών της Σικελικής Μαφίας & η έπαυλή του
Τοτό Ριίνα: Το αφεντικό των αφεντικών της Σικελικής Μαφίας & η έπαυλή του
https://3.bp.blogspot.com/-RXvkuq5w00c/WhDO1mUpeFI/AAAAAAACJBo/w7SnVBNUBqIS0Gekbjsnpfcq5aGWUpkBgCLcBGAs/s640/totu00f2-riina-arresto.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-RXvkuq5w00c/WhDO1mUpeFI/AAAAAAACJBo/w7SnVBNUBqIS0Gekbjsnpfcq5aGWUpkBgCLcBGAs/s72-c/totu00f2-riina-arresto.jpg
TGBNEWS
http://www.tgbnews.com/2017/11/blog-post_257.html
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2017/11/blog-post_257.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy