Τα εξυπνότερα ζώα του κόσμου


Συχνά υποτιμούμε τα ζώα (εξ' ου και η σχετική προσφώνηση "ζώο"), με την δικαιολογία ότι "δεν είναι αρκετά έξυπνα". Θα εκπλαγείτε, ωστόσο, αν μάθετε ότι είναι σε θέση να κάνουν πολύ περισσότερα απ' ότι φανταζόμαστε: μπορεί να μην κάνουν... επιστημονικές ανακαλύψεις, αλλά αυτά που κατορθώνουν με ότι διαθέτουν είναι πραγματικά εκπληκτικά. Ιδού κάποια από τα εξυπνότερα ζώα στον κόσμο.


ΚΟΡΑΚΙΑ

Το κοράκι είναι ένα απίστευτα έξυπνο πουλί, το οποίο, σύμφωνα με ερευνητές από τον Καναδά και την Σκωτία, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λογική του για να κατανοήσει το περιβάλλον του. Με έναν από τους μεγαλύτερους εγκεφάλους σε σχέση με τα υπόλοιπα πτηνά, το έξυπνο αυτό πουλί δεν...πιάνεται από τη μύτη, αλλά μπορεί να θέσει άλλα ζώα στις υπηρεσίες του. Τα κοράκια διαθέτουν επίσης μεγάλη ικανότητα στην επίλυση ζητημάτων, ενώ, μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά πονηρά στο ζήτημα της εξεύρεσης τροφής.


ΣΚΥΛΟΙ

Ερευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Current Biology" απέδειξε ότι ο σκύλος είναι σε θέση να ξεχωρίσει τις συναισθηματικές εκφράσεις άλλων ειδών .Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι σκύλκοι μπορούν να "διαβάσουν" εύκολα τους ανθρώπους μέσω των αισθήσεών τους, με αποτέλεσμα ένα χαμόγελο ή ένα συνοφρύωμα να είναι αρκετό για να καταλάβουν τη διάθεση κάποιου. Κάτι που πολλοί άνθρωποι, δυστυχώς δεν μπορούν....


ΧΤΑΠΟΔΙΑ

Σχετική μελέτη του 2009 κατέδειξε ότι τα χταπόδια μπορούν να μεταφέρουν κελύφη καρύδας και να τα χρησιμοποιήσουν ως κρυψώνες για να προστατευθούν από τους θηρευτές. Σε πειραματικές συνθήκες έχουν επίσης επιδείξει ικανότητες μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης μνήμης.


ΔΕΛΦΙΝΙΑ

Ο Lori Marino, από τους κορυφαίους ερευνητές δελφινιών, μετά από μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου των συμπαθέστατων αυτών θηλαστικών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μυαλό τους ήταν τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερο αναλογικά με το μέγεθος του σώματός τους, σε σχέση με άλλα ζώα του ίδιου μεγέθους. Ο Marino πραγματοποίησε επίσης μελέτες συμπεριφοράς που κατέδειξαν ότι τα δελφίνια μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, να κατανοήσουν συστήματα επικοινωνίας που βασίζονται σε σύμβολα, και να συνειδητοποιήσουν πολιτισμικά στοιχεία.


ΓΑΤΕΣ

Ως γνωστόν, οι γάτες είναι απίστευτα έξυπνοι κυνηγοί γιατί διαθέτουν οξύτατη αίσθηση. Γνωρίζατε, ωστόσο, ότι το μυαλό μιας γάτας ξεπερνά ακόμα και τα πιο σύγχρονα gadget; Σύμφωνα με το περιοδικό "Scientific American", το μυαλό μιας γάταε έχει 1.000 φορές περισσοτερο χώρο συσσώρευσης δεδομένων από ένα iPad και λειτουργεί ένα εκατομμύριο φορές πιο γρήγορα.


ΑΡΑΧΝΕΣ PORTIA LABIATA

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η αράχνη Portia Labiata είναι είδος εξαιρετικά έξυπνο. Διαβιοί στα δάση της Αφρικής, της Ασίας και της Αυστραλίας και έχει επιδείξει εκπληκτικές μαθησιακές ικανότητες και δεξιότητες στην επίλυση προβλημάτων. Είναι επίσης "μανούλα" στο να δελεάζει άλλες αράχνες με τον ιστό της για φαγητό.


AΡΟΥΡΑΙΟΙ

Αυτό το εξόχως έξυπνο τρωκτικό είναι εξαιρετικιά ευφυές όσον αφορά τις διαδικαστικές "τρύπες" που παραβλέπουν οι άνθρωποι, σύμφωνα με τον ερευνητή Hank Davis του University of Guelph, στον Καναδά. Σε ξεχωριστή μελέτη, ο Ben Vermaercke και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο της Λέουβεν ανακάλυψαν ότι οι αρουραίοι μπορούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικά μοτίβα, σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερα από τους ανθρώπους.


ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ

Σύμφωνα με μελέτη των New York Times, ένα γουρούνι καταλαβαίνει πώς λειτουργεί ένας καθρέφτης και μπορεί να τον χρησιμοποιήσει για να βρει φαγητό. Οι ερευνητές ισχυρίζονται επίσης ότι τα γουρούνια μπορούν να κάνουν πολλά κόλπα, όπως να πηδούν μέσα από τρύπες, να γυρίζουν σε κύκλους, ακόμα και να παίζουν...βιντεοπαιχνίδια με χειριστήρια (joysticks).


ΜΠΟΝΟΜΠΟ

Οπως και οι κοινοί χιμπατζήδες, οι μπονόμπο μπορούν να κατανοήσουν την ομιλία, αλλά και να χρησιμοποιήσουν σήματα και σύμβολα για να εκφραστούν. Σύμφωνα με το National Geographic, ο μπονόμπο κάντζι μπορεί να "μιλήσει" στους ανθρώπους-ερευνητές μέσω κώδικα επικοινωνίας συμβόλων. Και όχι μόνο: έχει εφεύρει ο ίδιος συνδυασμούς συμβόλων για να επικοινωνεί.


ΑΓΕΛΑΔΕΣ

Η Krista McLennan, στο πλαίσιο της έρευνά της για το διδακτορικό της στο Northampton University, της Βρετανίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αγελάδες είναι πολύ κοινωνικά ζώα που μπορούν ακόμα κα να κάνουν "κολλητούς" φίλους, αλλά και νιώσουν....στρεσαρισμένες σε περίπτωση χωρισμού. Οι συμπεριφοριστές ζώων, ισχυρίζονται επίσης ότι οι αγελάδες μπορεί να θυμώσουν με άλλες αγελάδες, αν δεν...τους συμπεριφερθούν καλά....


ΠΡΟΒΑΤΑ

Τα πρόβατα μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα από το να ακολουθούν απλώς το κοπάδι. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Nature", ένα πρόβατο μπορεί να θυμάται πάνω από 50 "πρόσωπα" άλλων προβάτων από το κοπάδι του, ακομα και αν έχει μεσολαβήσει διάστημα από την τελευταία φορά που τα είδαν, πάνω από δύο χρόνια. Διαθέτουν επίσης απίστευτο ένστικτο και είναι σε θέση να επιδείξουν ευρεία γκάμα συναισθημάτων.


ΣΚΙΟΥΡΟΙ

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα "Science Daily," οι γκρι σκίουροι έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν από τους ομοίους τους, ειδικά όσον αφορά την....κλοπή τροφής. Μπορούν επίσης να αναγνωρίσουν τους άλλους σκίουρους, ως πιθανούς...κλέφτες τροφής.


ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ

Οι ελέφαντες έχουν μεγάλους εγκεφάλους, οι οποίοι ζυγιζουν γύρω στα 5 κιλά. Το περιοδικό "Scientific American" ανέφερε ότι μετά από πολύχρονη παρατήρηση ελεφάντων, και μια σειρά αυστηρά ελεγχόμενων πειραμάτων τα τελευταία οκτώ χρόνια, οι επιστήμονες συμφωνούν πλέον ότι ελέφαντες με μακροχρόνιες συγγένειες μιλούν ο ένας στον άλλον μέσω μίας ευρείας γκάμας βουητών και "σαλπισμάτων", ενώ επίσης λαμβάνουν ομαδικές αποφάσεις, παίζουν, μιμούνται τους γονείς τους, αλλά και συνεργάζονται για την επίλυση προβλημάτων: χρησιμοποιούν εργαλεία, παρηγορούν ο ένας των άλλον όταν είναι αγχωμένοι κλπ Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να έχουν και συναίσθηση τουεαυτού τους.


ΜΕΛΙΣΣΕΣ

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μέλισσες είναι πιο έξυπνες όταν είναι σε μελίσσι. "Ευλογημένες" με εξαιρετικές ικανότητες πλοήγησης, έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν συνεχώς νέκταρ και λουλούδια. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο τρόπος που παίρνουν αποφάσεις: σύμφωνα με την ιστοσελίδα "Science Daily", οι μέλισσες καταλήγουν σε συμφωνία μετά από μία- απολύτως δημοκρατική- χορευτική "μονομαχία".

  Photos
Name

Admin Says,743,Break News,10324,History,574,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1013,Interesting,2648,Movies,13,Nature-Travel,546,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,562,Social Media,137,Sports,1022,Video,29,Άρθρα,569,Αστυνομιία-Έγκλημα,1365,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,288,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,12783,Ηealth - Μedicine,1271,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,6,Μαγειρική-συνταγές,808,Μουσική,214,Νίκος Ράμμος,246,Ομογένεια,897,Συγγραφείς,151,
ltr
item
TGBNEWS: Τα εξυπνότερα ζώα του κόσμου
Τα εξυπνότερα ζώα του κόσμου
https://1.bp.blogspot.com/-lqRd_38ou8U/WsYcv2B0SuI/AAAAAAAChMU/nUa4WLFM8MkgibQhPNh9w8dSPOfVH_1IQCLcBGAs/s640/BBjPiB6.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-lqRd_38ou8U/WsYcv2B0SuI/AAAAAAAChMU/nUa4WLFM8MkgibQhPNh9w8dSPOfVH_1IQCLcBGAs/s72-c/BBjPiB6.jpg
TGBNEWS
http://www.tgbnews.com/2018/04/blog-post_17.html
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2018/04/blog-post_17.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy