Δυσάρεστες αλήθειες για το εμφιαλωμένο νερό


Πενήντα χρόνια πριν και μόνο η σκέψη να αγοράσει κάποιος εμφιαλωμένο νερό όταν υπάρχουν βρύσες παντού φάνταζε εντελώς παράλογη στους περισσότερους ανθρώπους. Σήμερα ωστόσο οι πωλήσεις είναι πιο ψηλά από ποτέ. Ας δούμε πόσο εμφιαλωμένο νερό πίνουμε, πόσο εθισμένοι είμαστε σε αυτό και πόσο κακό κάνουμε στο περιβάλλον.


Το εμφιαλωμενο νερο πρωτοεμφανιστηκε στις ΗΠΑ το 1700

Η πρώτη επίσημα καταχωρημένη περίπτωση εμπορικής πώλησης εμφιαλωμένου νερού πραγματοποιήθηκε το 1767. Διατίθετο σε γυάλινα μπουκάλια από το Jackson’s Spa στη Βοστώνη. Αρχικά προωθήθηκε ως θεραπευτικό προϊόν και οι άνθρωποι πίστευαν ότι το να το πίνεις ή να κάνεις μπάνιο σε αυτό θεράπευε κάποιες κοινές παθήσεις.


Τα πλαστικα μπουκαλια εφευρεθηκαν τη δεκαετια του '40.

Τα οικονομικά πλαστικά μπουκάλια υπάρχουν στο εμπόριο από το 1947 αλλά η χρήση τους έγινε ευρύτατη το 1960 όταν εμφανίστηκε το ανθεκτικό πουλυαιθυλένιο. Η ανακάλυψη των μπουκαλιών από ΡΕΤ το 1973, στα οποία πωλείτο και η Coca-Cola και άλλα αναψυκτικά έδωσε τεράστια ώθηση στην χρήση τους.


Η εμμονη μας με το εμφιαλωμενο νερο ξεκινησε περιπου την δεκαετια του '80

Οι πωλήσεις του εμφιαλωμένου νερού εκτοξεύθηκαν στις ΗΠΑ γύρω στο 1977 ύστερα από μια διαφημιστική καμπάνια 3,73 εκ. δολ. της γαλλικής μάρκας Perrier. Απευθυνόμενο στους baby-boomers με εκλεκτά γούστα, το ανθρακούχο αυτό νερό διαφημιζόταν ως ένα αναψυκτικό που απευθυνόταν στους λίγους και εκλεκτούς.


Σημερα το εμφιαλωμενο νερο ειναι πιο δημοφιλες απο τα αναψυκτικα

Το 2016, οι πωλήσεις του εμφιαλωμένου νερού ξεπέρασαν για πρώη φορά εκείνες των αναψυκτικών. Οι ΗΠΑ μόνο κατανάλωσαν περίπου 150 λίτρα εμφιαλωμένο νερό ανά άτομο, πολύ περισσότερο από την μπύρα ή το γάλα.


Οι εταιρειες αναψυκτικων ειναι εκεινες που παραγουν το μεγαλυτερο ποσοστο των εμφιαλωμενων νερων

Τα νέα πάντως δεν επηρέασαν και τόσο τις εταιρείες αναψυκτικών. Οι μεγαλύτερες από αυτές προωθούν στην αγορά τα δικά τους brands εμφιαλωμένο νερού εξισορροπώντας τις απώλειες από την μείωση της κατανάλωσης των αναψυκτικών.


Οι πωλησεις ανεβηκαν στα 325 δισ. λιτρα

Η παγκόσμια κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού την τελευταία δεκαετία παρουσίασε αλματώδη άνοδο και έφτασε από τα 177 δισ. λίτρα το 2007 στα 325 δισ. λίτρα στο τέλος του 2017, σύμφωνα με την ιστοσελίδα statista.com.


Η καταναλωση αυξανεται κατα 10% καθε χρονο

Οι πωλήσεις του εμφιαλωμένου νερού στις ΗΠΑ ανέβηκαν στα 48,4 δισ. λίτρα το 2016, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη αρμόδιου φορέα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε χρόνο η κατανάλωση εμφιαλωμένο νερού αυξάνεται κατά 10%.


Οι εβδομαδιαιες πωλησεις στην Αμερικη θα μπορουσαν να 'αγκαλιασουν' τη Γη

Το 2016, σύμφωνα με έρευνα της Guardian, πουλήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 480 δισ. μπουκάλια. Ο αριθμός αυτός θα επαρκούσε να διανύσει την μισή διαδρομή μέχρι τον Ήλιο εάν έμπαιναν στην σειρά. Η εταιρεία Brita υπολογίζει ότι μόνο οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τόσα πλαστικά μπουκάλια νερού κάθε χρόνο που θα αρκούσαν να "αγκαλιάσουν" τη Γη πάνω από 190 φορές.


Οι πωλησεις θα αγγιξουν το μισο τρις μεχρι το 2021

Εάν οι πωλήσεις εξακολουθήσουν με τους σημερινούς ρυθμούς, οι οικολόγοι προειδοποιούν ότι θα φτάσουν το μισό τρις μέχρι το 2021.


Το εμφιαλωμενο νερο ειναι 300 φορες πιο ακριβο απο εκεινο της βρυσης

Σε όλο τον κόσμο δαπανούμε 74,5 δισ. στερλίνες κάθε χρόνο για εμφιαλωμένο νερό. Το εμφιαλωμένο νερό που αγοράζουμε είναι περίπου 300 φορές πιο ακριβό από εκείνο της βρύσης, παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις είναι φυσικά ακόμη πιο ακριβό. Μπορείτε να φανταστείτε να πληρώνατε 300 φορές πάνω για οτιδήποτε; Πώς θα σας φαινόταν να δίνατε 1.000 δολάρια για ένα μπέργκερ ή 600 ευρώ για ένα καφεδάκι;


Το ενα τριτο σχεδον των εμφιαλωμενων προερχεται απο αντλια νερου

Οι εταιρείες εμφιαλωμένο νερού προωθούν τα προϊόντα τους με εικόνες από φυσικές πηγές σε χιονισμένα βουνά και άλλα παρόμοια. Ωστόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Ασφαλούς Νερού, υπολογίζεται ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο του εμφιαλωμένου νερού είναι απλώς πολύ καλά φιλτραρισμένο νερό από τη βρύση.


Στις ΗΠΑ οι εταιρειες αναγκαστηκαν να αναγραφουν την αληθεια

Το 2007, η εταιρεία PepsiCo άλλαξε την ετικέτα του νερού Aquafina προκειμένου να είναι σαφές στον καταναλωτή ότι περιέχει και νερό βρύσης μετά από πιέσεις.


Οι περισσοτεροι απο εμας δεν μπορουμε να καταλαβουμε τη διαφορα

Πιστεύετε ότι προτιμάμε το εμφιαλωμένο λόγω της γεύσης; Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να καταλάβουμε την διαφορά, σύμφωνα με διάφορα πειράματα. Μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από φοιτητές του Παεπιστημίου της Βοστώνης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ένα τρίτο των συμμετεχόντων δεν ήταν σε θέση να ξεχωρίσει το εμφιαλωμένο δείγμα.


To Κλιβελαντ απεδειξε οτι το νερο της βρυσης της πολης ειναι καλυτερο απο εκεινο της μαρκας Fiji

Το 2006, οι αρμόδιες αρχές της πόλης, μετά από πρόκληση της εταιρείας Fiji πραγματοποίησε ανάλυση και έρευνα και απέδειξε πως το συγκεκριμένο εμφιαλωμένο νερό είναι κατώτερης ποιότητας από εκείνο του δικτύου της πόλης και ήταν χειρότερο στη γεύση.


Μονο ενα στα εξι πλαστικα μπουκαλια ανακυκλωνεται

Παρά τις προσπάθειες συγκέντρωσης των άδειων μπουκαλιών και τα κέντρα ανακύκλωσης, τα αρμόδια ινστιτούτα αναφέρουν ότι μόνο ένα στα έξι μπουκάλια νερού ανακυκλώνεται στις ΗΠΑ και σύμφωνα με την Brita, οι Αμερικανοί πετούν 35 δισ. πλαστικά μπουκάλια νερού κάθε χρόνο.


Σχεδον ολα τα πλαστικα μπουκαλια καταληγουν στις χωματερες

Σύμφωνα με άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2017, μόνο το 1% των πλαστικών μπουκαλιών νερού ανακυκλώνεται περισσότερες από μία φορές και ως εκ τούτου σχεδόν όλα τα μπουκάλια καταλήγουν στις χωματερές.


Χρειαζονται 450 χρονια για να αποσυντεθουν τα πλαστικα μπουκαλια

Τα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια χρειάζονται κατά μέσο όρο 450 χρόνια για διασπαστούν πλήρως, παρόλο που κάποια από αυτά μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 1000 χρόνια. Τα μπουκάλια από ΡΕΤ δεν είναι βιοδιασπώμενα.


Το ενα τριτο των θαλασσιων χελωνων εχουν καταπιει πλαστικο

Η Greenpeace υπολογίζει ότι 12,7 εκ. τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις θάλασσές μας κάθε χρόνο. Η παρουσία των πλαστικών είναι τόσο έντονη που υπολογίζεται ότι η μια στις τρεις χελώνες έχει καταπιεί πλαστικό.


Καθε χρονο χρησιμοποιουνται 17 εκ. βαρελια πετρελαιο για την παραγωγη τους

Το 2006, το Ινστιτούτο Ειρηνικού υπολόγισε ότι χρειάζονται 17 εκ. βαρέλια πετρέλαιο για να παραχθούν τα πλαστικά μπουκάλια που χρειάζεται μόνο η Αμερική, ποσότητα που επαρκεί για να λειτουργούν ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα επί έναν ολόκληρο χρόνο. Με την αυξητική τάση που παρουσιάζεται, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα στο μέλλον.


Χρειαζονται τεραστιες ποσοτητες νερου για να κατασκευαστει ενα μπουκαλι νερου

Είναι τραγικό και θλιβερό το γεγονός ότι χρειάζεται περισσότερο νερό για να κατασκευαστεί ένα μπουκάλι νερού από την ποσότητα που περιέχει. Χρειάζονται 1360 ml για να παραχθεί ένα μπουκάλι του ενός λίτρου.


Τα εισαγομενα εμφιαλωμενα νερα καταναλωνουν τεσσερεις φορες περισσοτερη ενεργεια για να παραχθουν

Ακόμη περισσότερα καύσιμα χρειάζονται στη συνέχεια για να μεταφερθούν σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστούν με ακρίβεια οι ποσότητες καθώς οι τρόποι μεταφοράς και οι αποστάσεις διαφέρουν, αλλά σε γενικές γραμμές τα εισαγόμενα καταναλώνουν δύο με τέσσερεις φορές περισσότερη ενέργεια από τις ντόπιες μάρκες.


Τα πλαστικα PET αυξανουν τις εκπομπες ανθρακα

Η υπερβολική κατανάλωση πηγών ενέργειας αυξάνει δραματικά τις εκπομπές άνθρακα, έναν από τους κύριους λόγους της κλιματικής αλλαγής.


Περισσοτεροι απο 800 εκ. ανθρωποι δεν εχουν προσβαση σε καθαρο νερο

Την ώρα που ξοδεύονται αναίτια εκατομμύρια δολάρια για εμφιαλωμένο νερό, ένας στους δέκα ανθρώπους του πλανήτη μας δεν έχει καμία πρόσβαση σε καθαρό νερό. Σύμφωνα με την οργάνωση WaterAid, 844 εκ. άνθρωποι ζουν χωρίς το βασικό αυτό είδος πρώτης ανάγκης και 289.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν από ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής. Ένα παιδί κάθε δύο λεπτά.


Στο Σαν Φρανσισκο εχει εφαρμοστει περιορισμος στις πωλησεις εμφιαλωμενου νερου

Σε όλη την Αμερική πολλές πόλεις έχουν λάβει μέτρα προκειμένου να περιορίσουν την βλαβερή επίπτωση που προκαλούν τα πλαστικά μπουκάλια στο περιβάλλον. Το 2014, το Σαν Φρανσίσκο απαγόρευσε την πώληση εμφιαλωμένου νερού σε μπουκάλια μικρότερα του μισού λίτρου σε δημόσιο χώρο. Από τότε περισσότερες από 100 πόλεις έχουν υιοθετήσει παρόμοια μέτρα.


Στις ΗΠΑ τα εμφιαλωμενα νερα απαγορευονται σε κολλεγια και εθνικα παρκα

Η πώληση μπουκαλιών νερού μιας χρήσης έχει απαγορευτεί σε περίπου 15 Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, στα εστιατόρια και στα μηχανήματα αυτόματης πώλησης με πρωτοπόρο το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον το 2009.

  Lovefood
Name

Admin Says,743,Break News,10324,History,574,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1013,Interesting,2648,Movies,13,Nature-Travel,546,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,562,Social Media,137,Sports,1022,Video,29,Άρθρα,569,Αστυνομιία-Έγκλημα,1365,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,288,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,12783,Ηealth - Μedicine,1271,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,6,Μαγειρική-συνταγές,808,Μουσική,214,Νίκος Ράμμος,246,Ομογένεια,897,Συγγραφείς,151,
ltr
item
TGBNEWS: Δυσάρεστες αλήθειες για το εμφιαλωμένο νερό
Δυσάρεστες αλήθειες για το εμφιαλωμένο νερό
https://3.bp.blogspot.com/-gmoG7_ubWb4/WtMoHsvvrJI/AAAAAAACjQk/xDpx-tcEu9oqx4yEuBGAzMV59UyrPsQPACLcBGAs/s640/BBGokti.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-gmoG7_ubWb4/WtMoHsvvrJI/AAAAAAACjQk/xDpx-tcEu9oqx4yEuBGAzMV59UyrPsQPACLcBGAs/s72-c/BBGokti.jpg
TGBNEWS
http://www.tgbnews.com/2018/04/blog-post_719.html
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2018/04/blog-post_719.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy