«Καλωσήρθατε στο Limassolgrad». Ή αλλιώς στην Λεμεσό που πλέει σε ρωσικό χρήμα όπως γράφει ο Guardian

SHARE:


Στη μαρίνα της πόλης, που λειτουργεί από το 2014, super-yacht είναι αραγμένα μπροστά από βίλες 15 εκατ. με ελικόπτερα στην οροφή των κτισμάτων και ορατές πολλές ακόμη περιπέτειες που αρέσκονται να απολαμβάνουν οι Ρώσοι κροίσοι. Στα ανατολικά, ο ορίζοντας γεμίζει με πολυώροφα κτίρια πολυτελών διαμερισμάτων, στα δυτικά, έως το 2021 θα έχει ανοίξει τις πόρτες του το μεγαλύτερο καζίνο resort της Ευρώπης.

Μια επένδυση 550 εκατ. ευρώ, με στόχο να προσελκύσει τουλάχιστον 300.000 τουρίστες και να δημιουργήσει 11.000 θέσεις εργασίας. Με τέτοιες και άλλες πολλές ανάλογες περιγραφές, «ζωγραφίζει» ο βρετανικός Guardian την εικόνα της σημερινής κυπριακής Λεμεσού ή Limassolgrad όπως αναφέρεται σε αυτή στον τίτλο του δημοσιεύματος για να υπογραμμίσει την αλλοίωση της ταυτότητάς της εξαιτίας της μαζικής απόβασης Ρώσων κροίσων που κάνουν απόβαση στην περιοχή ελπίζοντας, όπως γράφει «διεκδικώντας ένα μικρό κομμάτι της ΕΕ».

Και επισημαίνει φυσικά το πρόγραμμα παροχής υπηκοοτήτων σε ξένους μέσω επενδύσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η ρωσική απόβαση έχει φυσικά επηρεάσει την κτηματαγορά στην περιοχή η οποία καταγράφει μια κατακόρυφη αύξηση. Όπως επισημαίνεται οι Ρώσοι φαίνεται να αγοράζουν σωρηδόν ακίνητα κατά μήκος της νότιας ακτής της Κύπρου. Κάποιοι αγοράζουν και φεύγουν, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότερες βίλες γύρω από τη μαρίνα δεν κατοικούνται, καθώς οι ιδιοκτήτες τους προτιμούν να ζουν αλλού.

Ωστόσο το να διαθέτουν ένα ακίνητο σε μια χώρα μέλος της ΕΕ είναι γι αυτούς εξαιρετικά σημαντικό. Άλλοι επιλέγουν να παραμένουν στα yacht τους και έτσι ήδη υπάρχουν σχέδια για άλλες έξι μαρίνες στην Κύπρο προς κάλυψη της «ζήτησης» αλλά και προς προσέλκυση περισσότερων εύπορων Ρώσων και μη. Παράλληλα το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις του Νικηφόρου Παμπακά, διευθυντή μάρκετινγκ της μαρίνας Λεμεσού, που επισημαίνει ότι «Στόχος μας είναι να γίνουμε το Μόντε Κάρλο της Aνατολικής Μεσογείου. Αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι είμαστε οι Κάννες αυτής της περιοχής του κόσμου.

Οι περισσότεροι από τους πελάτες μας είναι Ρωσόφωνοι». Όπως υπογραμμίζεται η όλη εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα την οικονομική κρίση του 2013 και τονίζεται πως κάποιοι επενδυτές έχασαν εκατομμύρια πριν από πέντε χρόνια με το κούρεμα των καταθέσεων και το κλείσιμο της Λαικής Τράπεζας, αλλά κατάφεραν να επαλρθουν δυναμικά.

«Το έργο μας αποδείχθηκε αλεξίσφαιρο», λέει ο Ανδρέας Χριστοδουλίδης, διευθύνων σύμβουλος της μαρίνας των 24 εκατ. ευρώ στη Λεμεσό. «Οι επενδυτές σε αυτό το project [μαρίνα στη Λεμεσό] είχαν χάσει 8 εκατ. ευρώ ή 9 εκατ. ευρώ κατά το bailout αλλά οι αγοραστές συνεχίζουν να έρχονται» αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Τώρα, έχουν καλύψει αυτές τις ζημιές, σύμφωνα με τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη.

Η οικονομική ανάκαμψη της Κύπρου οφείλεται εν μέρει στη νεοφιλελεύθερη αισιοδοξία, υποστηρίζει η δημοσιογράφος της Guardian, και προσθέτει ότι ο συντηρητικός ηγέτης του νησιού, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος κέρδισε μια δεύτερη θητεία νωρίτερα αυτόν το μήνα, έχει αναγνωριστεί ευρέως με την επανεκκίνηση μιας οικονομίας που μόλις πριν από λίγα χρόνια θεωρήθηκε ως χαμένη ευρωπαϊκή υπόθεση.

Κάτω από την επίβλεψη του Αναστασιάδη, σημειώνει, η Κύπρος βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης τον Μάρτιο του 2016, πολύ νωρίτερα από ό τι αναμενόταν, ύστερα από αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και περικοπές μισθών τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. «Είμαστε προσκολημένοι στους κανόνες», αναφέρει ο κ. Πανίκος Κωνσταντίνου, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, για να συνεχίσει πως «είμαστε επίσης μια μικρή, ανοιχτή οικονομία όπου οι μεγάλες επενδύσεις μπορούν να έχουν αντίκτυπο».

Ακόμη αναφέρει ότι το ρεκόρ αύξησης του τουρισμού οδήγησε επίσης στην ανάπτυξη και επισημαίνει ότι αυτό το έτος αναμένεται να είναι καλύτερο από το τελευταίο, που έφερε πάνω από 3,6 εκατομμύρια επισκέπτες στο νησί της Μεσογείου. Από αυτούς, τουλάχιστον 1 εκατ. ήταν Ρώσοι, κάτι που αποτελεί αύξηση 65% σε σύγκριση με τα προ κρίσης στοιχεία. Αναφέρεται βέβαια πως Λεμεσός υπήρξε μεγάλος μαγνήτης για τους εύπορους Ρώσους εν μέρει λόγω της φήμης της ως κόμβος για ρωσικές παράκτιες off-shore εταιρίες και για αυτούς που θέλουν να κρύψουν τα πλούτη τους.

Προσθέτει ότι αν και οι Ρώσοι επιχειρηματίες ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων όταν η ΕΕ ανάγκασε τους καταθέτες των τραπεζών της Κύπρου με αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ να βοηθήσουν στο bailout , ανέτρεψαν τις προσδοκίες και παρέμειναν. «Ο μεταβαλλόμενος ορίζοντας της Λεμεσού αποτελεί επίσης τεκμήριο της Κύπρο-Ρωσικής αγάπης» αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι στο πλαίσιο προγράμματος παροχής υπηκοοτήτων που έχει θεσπιστεί για να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης, οι αλλοδαποί μπορούν να γίνουν Κύπριοι πολίτες σε μόλις έξι μήνες αν επενδύσουν 2 εκατ. ευρώ σε ακίνητα.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι στην Κύπρο υπάρχουν καταστήματα με πινακίδες σε κυριλλική γραφή, ρωσικά ΜΜΕ, σχολεία και εκκλησίες. Προσθέτει ότι οι Ρώσοι απελπισμένοι για ένα διαβατήριο που θα δώσει σε αυτούς και την οικογένειά τους την εύκολη πρόσβαση σε άλλες χώρες της ΕΕ έχουν ακολουθήσει το κύμα. Συνεχίζει πως «πέρυσι, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι το αμφισβητούμενο επιχειρηματικό μοντέλο είχε εισφέρει περίπου 4 δισ. ευρώ σε ξένες επενδύσεις στην κυπριακή οικονομία - σχεδόν το 25% του ΑΕΠ του νησιού». Καταλήγει πως σύμφωνα με τον κ. Αντρέα Χριστοδουλίδη «Εάν πρόκειται να πληρώσουν 2 εκατομμύρια ευρώ για ένα ακίνητο, γιατί να μην πάρουν και ένα διαβατήριο».

 Πηγή: The Guardian

  www.huffingtonpost.gr

COMMENTS

Name

Admin Says,741,Break News,10322,History,580,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1020,Interesting,2660,Movies,13,Nature-Travel,552,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,563,Social Media,137,Sports,1027,Video,29,Άρθρα,577,Αστυνομιία-Έγκλημα,1381,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,290,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,12820,Ηealth - Μedicine,1278,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,6,Μαγειρική-συνταγές,820,Μουσική,216,Νίκος Ράμμος,249,Ομογένεια,900,Συγγραφείς,151,
ltr
item
TGBNEWS: «Καλωσήρθατε στο Limassolgrad». Ή αλλιώς στην Λεμεσό που πλέει σε ρωσικό χρήμα όπως γράφει ο Guardian
«Καλωσήρθατε στο Limassolgrad». Ή αλλιώς στην Λεμεσό που πλέει σε ρωσικό χρήμα όπως γράφει ο Guardian
https://3.bp.blogspot.com/-v_cF9GSahLw/WomQXvEWpfI/AAAAAAACYVE/KjBu4zve0xIOhjmAbFRAIzYicCmGKZQhwCLcBGAs/s640/5a892ad91e00002c007ac036.jpeg
https://3.bp.blogspot.com/-v_cF9GSahLw/WomQXvEWpfI/AAAAAAACYVE/KjBu4zve0xIOhjmAbFRAIzYicCmGKZQhwCLcBGAs/s72-c/5a892ad91e00002c007ac036.jpeg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/02/limassolgrad-guardian.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/02/limassolgrad-guardian.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy