Δημοκρατία & Δημοσιογραφία

SHARE:


"Η πανανθρώπινη ακτινοβολία της χώρας μας, ως μητέρας της Δημοκρατίας και η συμβολή της δημοσιογραφίας στην εδραίωσή της" 

Του Σπύρου Αβαρκιώτη

Είκοσι πέντε ολόκληρους αιώνες από τότε που στήθηκε πάνω στο λόφο της Πνύκας το πρώτο βήμα πολιτικής δημοκρατίας στην ιστορ΄'ια της ανθρωπότητας, η Ελλάδα συνεχίζει ν' ακτινοβολεί στον παγκόσμιο ορίζοντα σαν η κοιτίδα και το λίκνο της δημοκρατίας.

Δημοκρατική ιδέα και ελευθερία έσμιγαν στην Αθήνα του 508 π.Χ., σε μια άρρηκτη λειτουργική ενότητα, με κορυφαίο καρπό την Αθηναϊκή Δημοκρατία, που μέσα από τις τολμηρές κυρίως μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη και τη θαυμαστή οργάνωση του Περικλή, οδήγησε τον ελληνισμό στο θρίαμβο των Μηδικών πολέμων και στην αθάνατη Κλεισθενική δημιουργία του ελληνικού πνεύματος, η οποία κατά κοινή αναγνώριση φωτοδότησε και θεμελίωσε τον ευρωπαικό πολιτισμό.

Ανοικτή σε όλους τους πολίτες η Αθηναϊκή Δημοκρατία μαζί με τη δυνατότητα ν' αναλάβουν όλοι τις ευθύνες της εξουσίας, μέσα από τους θεσμούς και τους νόμους της, τους πρόσφερε την ευκαιρία ν' αποδείξουν την εντιμότητα και τη χρησιμότητά τους στη διαχείριση των κοινών και ν' απέλθουν οίκαδε με τη σφραγίδα της έξωθεν καλής μαρτυρίας, αφού κανένας Αθηναίος πολίτης, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν μπορούσε στη ζωή του να εκλεγεί δύο φορές στο ίδιο αξίωμα.

Έτσι απλά, άμεσα, αληθινά, ουσιαστικά και λειτουργικός ωφέλιμα για το κοινωνικό σύνολο, υλοποίησαν οι αρχαίοι Αθηναίοι την ιδέα της Δημοκρατίας, που γέννησε ο αρχαιοελληνικός φιλοσοφικός στοχασμός εκφράζοντας το πάθος του Έλληνα για ελευθερία.
Πολλούς αιώνες αργότερα ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν Ζαν Ρουσσώ, χαρακτήρισε τη Δημοκρατία σαν "πολίτευμα κατάλληλο μόνο για θεούς...".

Η παρουσία τους στις τακτικές συνελεύσεις της Εκκλησίας του Δήμου, σαν ομιλητών, πολιτικών και στρατιωτικών μορφών της ελληνικής αρχαιότητας, όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής, ο Περικλής, ο Δημοσθένης, ο Αριστείδης ο Κίμων, ο Θεμιστοκλής, ο Θουκυδίδης, ο Ηρόδοτος, ανάμεσα στους απλούς Αθηναίους πολίτες υπογράμμιζε τη σημασία των συνελεύσεων και τόνιζε την ισχύ και την αίγλη της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.
Ο δημόσιος έλεγχος των πράξεων και της συμπεριφοράς της εκτελεστικής εξουσίας από εκφραστές της κοινής γνώμης, η ενημέρωση του πολίτη, ο σεβασμός στην αλήθεια και η ελευθεροτυπία, που αποτελούν τις βασικές αρχές του δημοσιογραφικού λειτουργήματος και επιβεβαιώνουν την πρακτική εφαρμογή των αρχών της Δημοκρατ΄'ιαςε, 'εχουν τις ρίζες τους στις τολμηρές δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη, με τις οποίες η Αθηναϊκή Δημοκρατία απέκτησε περισσότερη σταθερότητα, ισχύ και αίγλη,.

Πηγάζουν δε από το θεσμό της ισηγορίας, με τον οποίο ο μεγαλύτερος μεταρρυθμιστής διασφάλισε στον Αθηναίο πολίτη το δικαίοωμα να κρίνει ελεύθερα από το Βήμα της Εκκλησίας του Δήμου το υπέρτατο όργανο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, τις πράξεις των ασκούντων την εξουσία. Η κριτική της εξουσίας εδραζ΄'οταν και αφορούσε στην αλήθεια κατ' απαίτηση της αποτελεσματικής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Καμιά μορφή τυραννίας, ενδογενούς ή ξενόφερτης, δεν μπορούσε να σβήσει στη σκέψη, στην ψυχή και στην καρδιά του Έλληνα, τη βαθιά πίστη του και την απέραντη αγάπη του στην ιδέα της Δημοκρατίας, που ο ίδιος πρωτοεμπιστεύθηκε και έκανε πολιτική πράξη, φιλοσοφία και τρόπο ζωής.
Ειλικρινής, τολμηρός και δημιουργικός εκφραστής του δημοκρατικού "πιστεύω του Έλληνα" στάθηκε ξ ελληνική δημοσιογραφία, η οποία είναι άρρηκτα δεμένη με τους αγ΄'ωνες του Ελληνισμού για την ελευθερία, τη Δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την ελευθεροτυπία.
Φωτισμένοι και γενναίοι δημοσιογράφοι όπως ο Θεόκλητος Φαρμακίδης, ο Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ, ο Ιωσήφ Κιάπε, ο Ιωάννης Φιλήμων, ο Γεώργιος Ψύλλας, ο Εμμανουήλ Αντωνιάδης, μέσα στις φλόγες του αγώνα του '21 ύψωσαν τις λέξεις Σύνταγμα και Ελευθεροτυπία, μαζί με τη λέξη Ελευθερία.

"Η δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης" έγραψε με μορφή καθημερινού συνθήματος η εφημερίδα "Ελληνικά Χρονικά", που εξέδιδε στο Μεσολόγγι από το 1824 μέχρι το 1826 ο Ελβετός φιλέλληνας Μάγερ.
Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, δεκάδες εφημερίδων και περιοδικών, πολιτικών και σατιρικών, υπηρέτησαν με πάθος και συνέπεια τα δημοκρατικά ιδεώδη με αποτέλεσμα αρκετοί εκδότες και συντάκτες τους να διωχθούν με σκληρότητα από τους εχθρούς της Δημοκρατίας, μερικοί δε απ' αυτούς να εγκλεισθούν για πολλά χρόνια στις φοβερές φυλακές της εποχής εκείνης ή ν' αυτοκτονήσουν.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του εκδότη της εφημερίδας "ΦΩΣ" Σοφοκλή Καρύδη, που καταδικάσθηκε σε πολυετή φυλάκιση, καθώς και του εκδότη και συντάκτη της περίφημης εφημερίδας "Ραμπαγάς" Κλεάνθη Τριανταφυλλίδη, ο οπο΄θιος αυτοκτόνησε μέσα στις φοβερές φυλακές της Χαλκίδας.
Στις φυλακές κλείστηκε και ο εκδότης των "ΚΑΙΡΩΝ" Πέτρος Κανελλίδης για τη δημοσίευση του ιστορικού άρθρου του Χαρίλαου Τρικούπη "Τις πταίει", μαζί με τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό.

Γενικά ο Ελληνικός Τύπος της περιόδου εκείνης, με τη μαχητικότητα, την υπεύθυνη και εμπνευσμένη παρουσία του στην πολιτική και κοινωνική ζωή των Ελλήνων, προσέφερε στη μεγάλη πλειονότητά του ανεκτίμητες υπηρεσίες στους σκληρούς αγώνες του λαού μας για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την Ελευθεροτυπία.

Ιδού ακόμη μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Με σύνθημα "να υπερασπίζεται με πάθος η Δικαιοσύνη", εκδόθηκε το 1833 η εφημερίδα "ΧΡΟΝΟΣ" του αγωνιστή του '21 Ιωάννη Φιλήμονα, ενώ η εφημερίδα "ΑΙΩΝ" που εξέδωσε ο ίδιος τρία χρόνια αργότερα, είχε ως σύνθημα "Το Έθνος θέλει Σύνταγμα και επιμένει να το λάβη".

Η εφημερίδα "ΩΡΑ" του Χαρίλαου Τρικούπη μπήκε το 1875 στο δημοσιογραφικό στίβο με την υπόσχεση -πολιτική αρχή της έκδοσης- να παράσχει τη συνδρομή της σ' αυτούς που αγωνίζονται για την παγίωση των κοινοβουλευτικών θεσμών.

Η "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" του Βλάση Γαβριηλίδη [1833-1920], ύψωσε τη σημαία των κοινωνικών αγώνων και ακολούθησε τη δημοκρατική αρχή "η κοινή γνώμη οφείλει να αγωνίζεται απ' αγαθώ της πατρίδος".

Η σατιρική εφημερίδα "ΦΩΣ" του Σοφοκλή Καρύδη από της εκδόσεώς της το 1860 δεν σταμάτησε να καταγγέλλει την αθλιότητα του κρατούντος τότε κοινωνικοπολιτικού συστήματος. "Η κατάστασίς μας", έγραφε, "είναι αθλία, αθλιωτάτη. Παν βήμα του επικρατούντος συστήματος είναι και μια καταπάτησις των ελευθεριών μας. Η εισαγγελική ψαλίδα έκοψε την γλώσσαν των τολμηρότερων δημοσιογράφων και εχειρόδεσεν αυτούς".

Με τέτοια, πράγματι, ανεκτίμητη προσφορά, που δεν έμεινε χωρίς συνεχιστές, η Ελληνική Δημοσιογραφία κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία των αγώνων του Ελληνισμού για την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία, τη Δημοκρατία και την ελευθεροτυπία. 
Name

Admin Says,739,Break News,10313,History,589,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1058,Interesting,2777,Movies,13,Nature-Travel,601,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,570,Social Media,138,Sports,1085,Video,29,Άρθρα,611,Αστυνομιία-Έγκλημα,1494,Βιβλία-Εκδόσεις,77,Γιώργος Φάκος,300,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13197,Ηealth - Μedicine,1359,Καταγγελίες,209,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,7,Μαγειρική-συνταγές,892,Μουσική,224,Νίκος Ράμμος,248,Ομογένεια,913,Συγγραφείς,155,
ltr
item
TGBNEWS: Δημοκρατία & Δημοσιογραφία
Δημοκρατία & Δημοσιογραφία
https://2.bp.blogspot.com/-aFZ7a1WsA0o/Www5F659C1I/AAAAAAACrxw/93RdWcmkSaUcQW0X_YBP165M6YcxB_jHQCLcBGAs/s640/newspaper-1595773_960_720.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-aFZ7a1WsA0o/Www5F659C1I/AAAAAAACrxw/93RdWcmkSaUcQW0X_YBP165M6YcxB_jHQCLcBGAs/s72-c/newspaper-1595773_960_720.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/05/blog-post_135.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/05/blog-post_135.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy