Η λατρεία του Αθλητισμού & η ψύχωση του φανατισμού

SHARE:


του Γιώργου Καραγιάννη

Ο αθλητισμός σε όλες του τις μορφές, επαγγελματικές ή μη, παραμένει ελκυστικός και εξακολουθεί να εξιτάρει εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, ιδίως ,ε την ιδιότητα του θεατή ή έστω του τηλεθεατή, οι περισσότεροι από εμάς έχουν βρεθεί στη θέση να απολαύσουν κάποιο αθλητικό γεγονός, να ζήσουν την αγωνία για την τελική έκβαση, να χαρούν ή να λυπηθούν ανάλογα με τη νίκη ή την ήττα της αγαπημένης τους ομάδας. Οι κοινωνικές προεκτάσεις αθλητικών γεγονότων, ακόμα και σε προηγμένες χώρες της Ευρώπης ή της Αμερικής, είναι τεράστιες, όπως και τα οικονομικά μεγέθη που τα συνοδεύουν, καθιστώντας μέγεθος πρώτης τάξης τον αθλητισμό. Από όποια πλευρά κι αν το εξετάσει κανείς, άσχετα από την κοινωνική θέση του καθένα, τα οικονομικά του, την ενασχόλησή του, η μαγεία του αθλητισμού αγγίζει τους πάντες και χαρίζει ασύγκριτα συναισθήματα σε ολόκληρους λαούς, που "ζουν και αναπνέουν" για επιτυχίες των αντιπροσωπευτικών τους συγκροτημάτων, ιδίως στο ποδόσφαιρο.

Δυστυχώς, όπως σε κάθε κοινωνική εκδήλωση, παρατηρούνται και ακραία φαινόμενα άποψης ή συμπεριφοράς στους κόλπους όσων αγαπούν τον αθλητισμό, αφού η λατρεία γίνεται εύκολα ψύχωση και φανατισμός. Αρκετοί, μάλιστα, καταφεύγουν ακόμα και στη βία στην προσπάθεια να "υπερασπιστούν" την αγαπημένη τους ομάδα, τυφλωμένοι από το πάθος.

Πολλοί οπαδοί, έχοντας χάσει την ιδιότητα του φιλάθλου, καταστρέφουν με τις ενέργειές τους ότι όμορφο πρεσβεύει μια αθλητική αναμέτρηση και συμπαρασύρουν με το φανατισμό τους, λόγω της ψυχολογίας του όχλου, ακόμα και άλλους φίλους του ίδιου συλλόγου ή της ίδιας ομάδας. 

Πρόκειται για φαινόμενα που δύσκολα ερμηνεύονται και ακόμα πιο δύσκολα αντιμετωπίζονται και βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τη μόρφωση του καθένα, τα βιώματά του, τις καταβολές του, τα πάθη του. Υπάρχουν άνθρωποι που ταυτίζονται σε τέτοιο βαθμό με κάποιο σύλλογο, ώστε η προσωπική τους ευτυχία και ισορροπ΄θια να εξαρτάται από τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες του. Είναι τόσο έντονα τα συναισθήματα που βιώνει ο κάθε "φανατικός" φίλαθλος ή οπαδός, ώστε να γίνεται δύσκολα αντιληπτό σε κάποιον χωρίς ιδιαίτερη σχέση και αγάπη περί των αθλητικών, πως είναι δυνατόν κάποιοι συνάνθρωποί του να "ζουν και να αναπνέουν" μέσω κάποιας φανέλας ή μπάλας.

Ακόμη και τα τελευταία χρόνια, που ο επαγγελματισμός κάνει την εμφάνισή του στην πιο στυγνή μορφή και τα πάντα, σχεδόν, γύρω από τον αθλητισμό κινούνται σε άμεση συνάρτηση με το χρήμα, οι περισσότεροι φίλαθλοι και οπαδοί εξακολουθούν να... αρνούνται αυτήν την εξέλιξη και παραμένουν ρομαντικοί, πιστοί σε σύμβολα και αξίες που πρεσβεύουν οι αγαπημένοι τους σύλλογοι.

Πολιτιστικές, θρησκευτικές, ταξικές διαφορές, εξακολουθούν να χωρίζουν και να δικάζουν φίλους του ποδοσφαίρου, αφού το άθλημα γι' αυτούς δεν έχει μόνο την αυτονόητη διάστασξη που θα περίμενε κανείς, αλλά πολύ περισσότερες και πιο πολύπλοκες.

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο μπορεί να μετέχει στο ισπανικό πρωτάθλημα, αλλά παραμένει σύμβολο ανεξαρτησίας για χιλιάδες Βάσκους. Μπαρτσελόνα και Ρεάλ δεν έχουν να χωρίσουν μόνο αθλητικές διαφορές, αφού το "μίσος" που χωρίζει τους οπαδούς τους είναι βαθιά τοξικό και πηγάζει από την εποχή του Φράνκο και τη διαφορετική αντιμετώπιση που έτυχαν εκείνη την περίοδο.

Στην "αιώνια πόλη" οι φίλοι της Ρόμα αντιπροσωπεύουν το λαϊκό, προέρχονται από τα πιο χαμηλά κοινωνικά στρώματα σε αντίθεση με εκείνους της Λάτσιο. Είναι χιλιάδες τα παραδείγματα από ολόκληρο τον κόσμο που αποδεικνύουν τις τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις του αθλητισμού, μέσα από τις οποίες ο απλός φίλαθλος καλείται να λειτουργήσει χωρίς υπερβολές, φανατισμούς και υπέρμετρο πάθος, αλλά στην πράξη και για λόγους που αφορούν τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και τον περίγυρό του, αυτό δεν είναι εύκολο.

Η μαγεία του αθλητισμού, τα έντονα συναισθήματα που χαρίζει ακόμα και σε μη... μυημένους, εύκολα ξεφεύγουν από τον έλεγχο και την ουσία της χαράς του παιχνιδιού.

Στο τέλος ενδιαφέρει μόνο το αποτέλεσμα, άσχετα από το πως επιτεύχθηκε, η ομάδα του καθένα είναι πάντα η καλύτερη και όποτε χάνει, ευθύνονται όλοι οι άλλοι εκτός από την ίδια, οι απόψεις που αρέσουν είναι μόνο όσες χαϊδεύουν τα αυτιά και όσοι κάνουν κριτική είναι εχθροί.
Όταν χάνεται ο έλεγχος και ο φανατισμός τυφλώνει, η χαρά του παιχνιδιού, του θεάματος, άσχετα από τη νίκη, την ισοπαλία ή την ήττα, μπαίνει στο περιθώριο. Ο καθένας από εμάς ανάλογα με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον αθλητισμό, παίρνει ότι του αξίζει από αυτόν.

Όσοι τυχεροί έχουν την ικανότητα να τον κρατούν στο μυαλό τους στην αγνή, πραγματική του διάσταση, μπορούν να τον απολαύσουν. Οι υπόλοιποι που τον αντιλαμβάνονται ως μέσο εκτόνωσης και ευκαιρία να βάλουν απωθημένα, πρέπει να απομονωθούν, όσο δύσκολο πρακτικά κι αν είναι κάτι τέτοιο, γιατί δηλητηριάζουν τη σχέση του κόσμου με τον αθλητισμό.

Ως καθαρά κοινωνικό φαινόμενο, ιδίως το ποδόσφαιρο, δύσκολα θα έμενε μακριά από τέτοιες συμπεριφορές, αφού πηγάζουν από κοινωνικές - ταξικές διαφορές, αλλά οι υγιώς σκεπτόμενοι φίλαθλοι, που δεν είναι και η πλειονότητα, μπορούν να επιβάλλουν με την παρουσία τους το σωστό και να παραμερίσουν τη βία, το μίσος, το φανατισμό. 

COMMENTS

Name

Admin Says,742,Break News,10320,History,588,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1049,Interesting,2740,Movies,13,Nature-Travel,585,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,565,Social Media,137,Sports,1070,Video,29,Άρθρα,597,Αστυνομιία-Έγκλημα,1449,Βιβλία-Εκδόσεις,77,Γιώργος Φάκος,295,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13088,Ηealth - Μedicine,1332,Καταγγελίες,210,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,7,Μαγειρική-συνταγές,869,Μουσική,223,Νίκος Ράμμος,249,Ομογένεια,913,Συγγραφείς,153,
ltr
item
TGBNEWS: Η λατρεία του Αθλητισμού & η ψύχωση του φανατισμού
Η λατρεία του Αθλητισμού & η ψύχωση του φανατισμού
https://2.bp.blogspot.com/-E25ZFGl77F8/WwyAZrfXw3I/AAAAAAACr3Q/JcCzaaBdS8Q-eSO8lE3H0_4lZvIUuMFXQCLcBGAs/s640/audience-1866738_960_720.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-E25ZFGl77F8/WwyAZrfXw3I/AAAAAAACr3Q/JcCzaaBdS8Q-eSO8lE3H0_4lZvIUuMFXQCLcBGAs/s72-c/audience-1866738_960_720.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/05/blog-post_174.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/05/blog-post_174.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy