ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ στον αντίποδα της Δημοκρατίας & της Ειρήνης

SHARE:


του Κώστα Κατή

Όταν είχα ρωτήσει τον διάσημο Αμερικανό αστροφυσικό επιστήμονα Τζον Ουίλερ, ποια είναι η θέση του ανθρώπου απέναντι και μες το φυσικό περιβάλλον που ζει, μου απάντησε απερίφραστα ότι ο άνθρωπος είναι μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του Σύμπαντος. Μια δύναμη όμως, που μπορεί ν' αποβεί μοιραία για τον ίδιο και τη Φύση -αν δεν ελέγξει την ορμέμφυτη καταστροφική μανία του: αρχέγονο κακόηθες στίγμα και λάθος ή δολιοφθορά [;] στην κατασκευή του ανθρώπινου μηχανισμού.

Μιλώντας με τον Έλληνα αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλο για το αν ο άνθρωπος θα μπορέσει κάποτε να ανακαλύψει αν υπάρχουν πολιτισμοί και σε άλλους πλανήτες κι αν ποτέ μπορέσει να εξηγήσει την παρουσία της ύπαρξής του στον κόσμο των αισθήσεων, μου απάντησε ότι η επιστήμη μπορεί να προχωρήσει σε ασύλληπτα όρια και να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στα μέγιστα αυτά προβλήματα, με τη δραματική αίρεση να μην καταστρέψει, πριν ο ίδιος, τον πλανήτη που ζει.

Την άποψη αυτή έχουν εκφράσει πολλοί επιστήμονες, σε όλο τον κόσμο και έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό.

Ανοίγοντας τις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας -από τους πρώιμους αρχαϊκούς χρόνους μέχρι σήμερα- διαπιστώνεις το δισυπόστατο της ανθρώπινης φύσης: Από τη μια πλευρά η τάση να δημιουργεί, να ανακαλύπτει, να εξελίσσεται και να χτίζει πολιτισμούς. Κι από την άλλη η μανία της καταστροφής και της αλληλεξόντωσης, ο τυφλός φανατισμός και η ασυγκράτητη δίψα για χρήμα και εξουσία, αλλά και για στυγνή εκμετάλλευση και καταπίεση του ανθρώπου πάνω στον άνθρωπο...

Από το ένα μέρος υψώνεται ο Παρθενώνας: αιώνιο σύμβολο πολιτισμού και αστείρευτης γνώσης, το φως της Δημοκρατίας και της Άμιλλας, η ελπίδα του Αιώνιου Ανθρώπου.

Και στον αντίποδα, το έρεβος και ο ζόφος, η αμάθεια, η ζούγκλα και η πορεία του ανθρώπου προς το Κτήνος.

Η σημερινή εικόνα της Ανθρωπότητας έχει όλα τα στοιχεία των αντιφάσεων που συνθέτουν την ανθρώπινη φύση. Μια εικόνα, που δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη των περασμένων καιρών. Μόνο που σήμερα όλα γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα -έτσι για να είναι πιο άνετη και πιο πολιτισμένη [!] η πρόσβαση Του Ανθρώπου στο "Καλό" και το "Κακό".

Πέρασαν περισσότερα από 2.000 χρόνια από τότε που ο Κλεισθένης και ο Περικλής, έβαλαν τις βάσεις της Δημοκρατίας και την δοκίμασαν στην πράξη.
Στο διάστημα αυτό των 2.000 χρόνων και αφού η Δημοκρατία είχε χαθεί μαζί με το ελληνικό θαύμα στην αχλύ της ιστορίας, η Ανθρωπότητα μπήκε και πάλι στο ζόφος του αρχέγονου λάθους της.
Νέοι "πολιτισμοί", ισχυρές αυτοκρατορίες, επιδρομές βαρβάρων και σταυροφορίες, θρησκευτικοί φανατισμοί, γενοκτονίες, υποδούλωση των λαών, στέρηση των δικαιωμάτων του ατόμου και στείρωση του πνεύματος, άνθρωποι στην πυρά από την Ιερά Εξέταση, Μεσαίωνας, ζούγκλα και αποθέωση του Κτήνους: Αυτή ήταν η ιστορική τοιχογραφία των 2.000 χρόνων από την πτώση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Οι άνθρωποι έχουμε ένα κοινό παρανομαστή: ότι είμαστε όλοι άνθρωποι!

Όσα φωτεινά πνεύματα θέλησαν να φωτίσουν τα φοβερά σκοτάδια και να δώσουν ελπίδα και νέα μηνύματα στην Ανθρωπότητα υπέστησαν εξευτελισμούς και βασανιστήρια. [Το πνεύμα τους όμως παραμένει μέχρι σήμερα ζωντανό και η συνεισφορά τους στην εξέλιξη και την πρόοδο υπήρξε μεγάλη].

Στα τέλη του 18ου αιώνα, η Γαλλική Επανάσταση [παρά τα τραγικά λάθη και την αλόγιστη χρήση της γκιλοτίνας του πρώτου καιρού] άρχισε να αντλεί από τα πιθάρια της Ιστορίας, το απόσταγμα της ελληνικής σκέψης: Τη Δημοκρατία!
Η Γαλλική Επανάσταση επηρέασε σταδιακά όλη την Ευρώπη και αργότερα τις νεοσύστατες Πολιτείες της Αμερικής.
Και έτσι σιγά-σιγά άρχισε να οικοδομείται [αυτό που λέμε σήμερα] ο "Δυτικός Πολιτισμός", βασισμένος στις αρχές της Δημοκρατίας, με όλα τα συστατικά της: Ελευθερία, Δικαιοσύνη και σεβασμός στα δικαιώματα κάθε ανθρώπου.

Για να πάρει τη σημερινή του μορφή, το δημοκρατικό πολίτευμα, πέρασε από πολλές κρίσιμες φάσεις. Σε πολλά κράτη μες την ίδια την Ευρώπη -καταλύθηκε από άφρονες δικτάτορες και αυτόκλητους λαϊκούς και εθνικούς "σωτήρες". Άλλοτε πάλι -για διάφορους λόγους και αιτίες- λειτούργησε "κουτσουρεμένα" και προς όφελος των ολίγων.

Για την καθιέρωση και την προστασία της Δημοκρατίας οι Έλληνες πολέμησαν τους Τυράννους και την Περσική Αυτοκρατορία

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και ιδιαίτερα μετά την δεκαετία του 1960 -τα δημοκρατικά καθεστώτα στην Ευρώπη [με θλιβερή εξαίρεση την Ελλάδα] και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παγιώθηκαν στη συνείδηση των [εκάστοτε] κυβερνώντων και έγιναν τρ΄'οπος ζωής για τους πολίτες.

[Στην Ελλάδα η Δημοκρατία λειτουργεί απρόσκοπτα και σταθερά από τον Ιούλιο του 1974].

Τα αγαθά της Δημοκρατίας χαίρονται σήμερα οι πολίτες των ελεύθερων χωρών -έστω κι αν ορισμένα απ' αυτά δίνονται με το Δελτίο.
Για την καθιέρωση της Δημοκρατίας πολέμησε ο Κλεισθένης τους τυράννους της Αθήνας. Για την προστασία της Δημοκρατίας και των αγαθών της πολέμησαν οι Έλληνες την Περσική Αυτοκρατορία στις Θερμοπύλες, στον Μαραθώνα, στη Σαλαμίνα.
Για τη Δημοκρατία θυσιάστηκαν χιλιάδες άνθρωποι στα χρόνια του σκοταδισμού και της στέρησης.

Και να τώρα!
Στις αρχές του 21ου αιώνα η Δημοκρατία στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δέχεται φοβερά πλήγματα από φανατικούς τρομοκράτες του Ισλάμ.
Προφανής στόχος τους είναι να δημιουργήσουν σύγχυση και φόβο στις δυτικές κοινωνίες, ελπίζοντας ότι έτσι θα εκτραπούν από τις δημοκρατικές αρχές τους και να βυθιστούν στο χάος, στην αναρχία και τέλος στον αφανισμό.

Οι αδίστακτοι τρομοκράτες, που δήθεν αγωνίζονται εν ονόματι του Ισλάμ, μισούν το δυτικό τρόπο ζωής, την ελευθερία και όλα τα αγαθά που προσφέρει η Δημοκρατία στον Άνθρωπο. 

Ένα ζητούμενο είναι που βρίσκουν τόσα χρήματα, για να έχουν ένα τέτοιο εκτεταμένο δίκτυο -σε όλο τον κόσμο- φανατικών και αποφασισμένων εκτελεστών και να διαθέτουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό; Ποιος τους ενισχύει και ποιος και γιατί τους καλύπτει;

Στις δύσκολες αυτές στιγμές οι δημοκρατικές κοινωνίες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να πάρουν τα αναγκαία μέτρα -χωρίς να θιγούν καθόλου οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών του- και να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις των χωρών απ' όπου προέρχονται οι τρομοκράτες και να φέρουν στο φως όλους αυτούς που σκορπούν τον όλεθρο και τη φρίκη.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι τρομοκράτες είναι μια αλυσίδα με αρχή και τέλος και ότι κι ένας μικρός κρίκος αν σπάσει, τότε όλη η αλυσίδα θα σκορπίσει. Οι απλοί πολίτες που πιστεύουν στο Ισλάμ είναι σαν όλους τους άλλους πολίτες του υπόλοιπου κόσμου. Θέλουν να ζουν και να εργάζονται ειρηνικά -στο πλαίσιο του δικού τους τρόπου ζωής. Και είναι βέβαιο ότι καταδικάζουν τις πράξεις των ομοθρήσκων τους, γιατί ξέρουν ότι αν συμβεί κάτι, αυτοί θα την "πληρώσουν". Ο λαός.

Οι ηγέτες του δυτικού κόσμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Δημοκρατία "Δυτικού Τύπου" δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στις μουσουλμανικές χώρες. Και ούτε να επιβληθεί "έξωθεν".
Άλλη κουλτούρα, άλλη νοοτροπία και άλλη αντίληψη για τη ζωή.

Και στην Τουρκία ακόμα, που έγινε επανάσταση από τον Κεμάλ Ατατούρκ, γκρεμίζοντας την μισοερειπωμένη Οθωμανική Αυτοκρατορία και που άλλαξε πολλά πράγματα -μέχρι και το αλφάβητο- ... και στην Τουρκία ακόμα, η Δημοκρατία -παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από την επανάσταση του Κεμάλ- δεν μπορεί να σταθεί με σιγουριά στα πόδια της.

Οι δημοκρατικές κοινωνίες πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην τρομοκρατία

Όπως έχουν χρέος και καθήκον οι ηγέτες της Δύσης να θωρακίσουν τις χώρες τους και τους πολίτες τους από πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα και να εργασθούν για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας έτσι και οι ηγέτες των μουσουλμανικών χωρών έχουν κι αυτοί το ίδιο χρέος και την ίδια ευθύνη, να κινητοποιήσουν τους μηχανισμούς τους και να φέρουν στο φως τα επικίνδυνα -για την παγκόσμια τάξη και ασφάλεια- στοιχεία που δρουν σαν αόρατοι φαντομάδες.
Όλοι ξέρουμε ότι η τυφλή τρομοκρατία, το μίσος και ο φανατισμός, οδηγούν μόνο σ' ένα δρόμο: Στον ολοκληρωτικό πόλεμο και στον αφανισμό.

Οι άνθρωποι -όλοι μας- έχουμε ιερό χρέος να προστατεύσουμε τη ζωή πάνω στον πλανήτη που γεννηθήκαμε και ζούμε.

Κι αν η δημοκρατία είναι για μας τους δυτικούς πολίτες το πιο ιδανικό πολίτευμα -και είναι!- άλλοι λαοί έχουν επιλέξει διαφορετικά να ζήσουν και με άλλο καθεστώς να λειτουργήσουν.

Σεβασμός, λοιπόν, στη διαφορετικότητα και στον άλλο τρόπο ζωής!

Οι άνθρωποι έχουμε ένα κοινό παρανομαστή: ότι είμαστε όλοι άνθρωποι!

Ούτε οι πόλεμοι, ούτε η τρομοκρατία, ούτε καμιά άλλη δύναμη, μπορεί να ακυρώσει αυτή την πραγματικότητα.

Όπως και δεν μπορεί κανένας να αρνηθεί ότι όλοι οι λαοί θέλουν να ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια. 

COMMENTS

Name

Admin Says,741,Break News,10322,History,580,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1020,Interesting,2660,Movies,13,Nature-Travel,552,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,563,Social Media,137,Sports,1027,Video,29,Άρθρα,577,Αστυνομιία-Έγκλημα,1381,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,290,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,12820,Ηealth - Μedicine,1278,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,6,Μαγειρική-συνταγές,820,Μουσική,216,Νίκος Ράμμος,249,Ομογένεια,900,Συγγραφείς,151,
ltr
item
TGBNEWS: ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ στον αντίποδα της Δημοκρατίας & της Ειρήνης
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ στον αντίποδα της Δημοκρατίας & της Ειρήνης
https://1.bp.blogspot.com/-Hzngka5kRkg/Ww2oY0ELrJI/AAAAAAACsEg/xwNgTt-7McUP-41e9dzMJ57_sgjqAFkgACLcBGAs/s640/pentagon-60569_960_720.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-Hzngka5kRkg/Ww2oY0ELrJI/AAAAAAACsEg/xwNgTt-7McUP-41e9dzMJ57_sgjqAFkgACLcBGAs/s72-c/pentagon-60569_960_720.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/05/blog-post_414.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/05/blog-post_414.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy