Κοινωνικές Δομές Δήμου Ηλιδας: Ανακούφιση για τους άπορους αλλά..... μεγάλες αντιδράσεις για το Κοινωνικό Φαρμακείο

SHARE:


* Χρήστος Χριστοδουλόπουλος: "Βοηθάνε πολύ κόσμο...." 

*Κώστας Τσαούσης: "Με τίνος την εντολή δίνονται τα φάρμακα; ..." 

* Δημήτρης Θεοδωρόπουλος: "Έχει γίνει μηνυτήρια αναφορά... Θα κινηθούμε ανάλογα..." 


Όταν στις 14 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Ήλιδας, πολλοί συνάνθρωποί μας οι οποίοι βιώνουν την φτώχεια στην έσχατη μορφή της ένιωσαν μια βαθιά ανακούφιση βλέποντας τον δήμαρχο Χρήστο Χριστοδουλόπουλο να υλοποιεί μία από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Ο δήμος Ήλιδας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα «Ίκελος», δημιούργησαν το Κοινωνικό Παντοπωλείο, την Παροχή Συσσιτίου, το Κοινωνικό Φαρμακείο και διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ήλιδας.

Απ' όλες όμως τις κοινωνικές δομές του δήμου Ήλιδας, αυτή που έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες είναι το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Εδώ, αξίζει να τονιστεί ότι μετά από προσφυγή του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και ερώτημα στο Υπουργείο Υγείας, η απάντηση του Υπουργείου ήταν ότι δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο για την λειτουργία κοινωνικών φαρμακείων και το τμήμα φαρμακείων και φαρμάκων της περιφερειακής ενότητας Ηλείας με πρόσφατο έγγραφό του παρακαλεί για την αναστολή λειτουργίας του. Φυσικά η αναστολή ποτέ δεν έγινε και η λειτουργία του συνεχίζεται κανονικά, παρά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των φαρμακοποιών.

Να σημειωθεί επίσης και κάτι ακόμα: Όπως αυτοδιαφημίζουν δήμοι σε όλη την Ελλάδα που διατηρούν Κοινωνικά Φαρμακεία, σε μια περίοδο εκτεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, το Κοινωνικό Φαρμακείο φιλοδοξεί να αποτελέσει ισχυρό κρίκο μιας αλυσίδας κοινωνικών δομών αλληλεγγύης, με σκοπό να διατηρηθεί η συνοχή του κοινωνικού ιστού της χώρας.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο φέρνει Αρ. Πρωτ. οικ. 293, ημερομηνία 23-11-2017 και στάλθηκε στους Περιφερειάρχες και τις Διαχειριστικές Αρχές ΕΣΠΑ Περιφερειών, σε ότι αφορά τα Κοινωνικά Φαρμακεία, "είναι προφανές δε ότι δεν πρόκειται για επαγγελματική δραστηριότητα των Δήμων, αλλά για την παροχή κοινωνικής αρωγής και αλληλεγγύης σε δημότες τους που την έχουν ανάγκη".

Με βάση αυτό, εύλογα αναρωτιέται σε δηλώσεις του, στο newsgf.net, ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Κώστας Τσαούσης: "Εφόσον ο ανασφάλιστος γράφει τα φάρμακά του στο νοσοκομείο και τα παίρνει δωρεάν από τα φαρμακεία, τα πληρώνει δηλαδή το κράτος, τι δουλειά έχει το κοινωνικό φαρμακείο να δίνει φάρμακα;"
Ένα ερώτημα που όμως μένει αναπάντητο....

Επικαλούμενος μία σειρά πρόσφατων νομοθετικών παρεμβάσεων με τις οποίες παρέχεται δωρεάν περίθαλψη στους ανασφάλιστους, και ο νομικός σύμβουλος του ΠΦΣ αναρωτιέται για ποιόν λόγο να ιδρυθούν κοινωνικά φαρμακεία από Δήμους ή άλλους φορείς.

«Για μια ακόμη φορά πλήττεται το μικρομεσαίο φαρμακείο από μνημονιακές επιταγές, που επιθυμούν διακαώς να ευνοήσουν τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΦΣ. Σημειώνεται επίσης, ότι το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός αποτελούν τα μοναδικά εχέγγυα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, τα κοινωνικά φαρμακεία εν μέσω κρίσης προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες προς τους πολίτες που αδυνατούσαν να πληρώσουν για τα φάρμακά τους. Ωστόσο από τον Αύγουστο και μετά οι ανασφάλιστοι έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία με τους ίδιους όρους που τα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι και ήδη κάποια κοινωνικά φαρμακεία έχουν αλλάξει προσανατολισμό προσφέροντας φάρμακα σε ιδρύματα και χώρους φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών.

Οι αντιπαραθέσεις για το Κοινωνικό Φαρμακείο -είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί- δεν αφορά μόνο τη λειτουργία του στον δήμο Ήλιδας, αλλά σε όλη την Ελλάδα, όπου αυτά έχουν ιδρυθεί. Και συνεχίζονται αμείωτα μέχρι σήμερα, όσο και αν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και η Αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, προσπαθούν να πείσουν ότι τα κοινωνικά φαρμακεία έχουν λόγο ύπαρξης συμβάλλοντας στο συνολικό σχέδιο καθολικής και ισότιμης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κάλυψης των κατοίκων της χώρας.

Σε μια χώρα όμως που άλλα λέγονται δημόσια και άλλα γίνονται στο παρασκήνιο, ως πολύ λογική εμφανίζεται η δήλωση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολου Βαλτά, πως οι αντιδράσεις των φαρμακοποιών έγκειται στην πιθανότητα οι Δήμοι μέσω των κοινωνικών φαρμακείων να προχωρήσουν στην ίδρυση Δημοτικών Φαρμακείων που θα μπουν σε ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά.
Μάλιστα ο ίδιος, συνεχίζοντας τις δηλώσεις του τον περασμένο Νοέμβριο, έφερε ως παράδειγμα την Ιταλία όπου εκεί λειτούργησαν φαρμακεία για ανασφάλιστους εργάτες και άπορους και τελικά εξαγοράστηκαν από ιδιωτικές εταιρείες οδηγώντας στα ύψη τον ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Μία άποψη που ενισχύεται από ένα ενδιαφέρον σημείο που έχει να κάνει με την πρόταση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου: "Από τη στιγμή κατά την οποία το 2016 θεσπίστηκε το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή της νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ευλόγως τίθεται το ερώτημα, ως προς τη σκοπιμότητα τόσο της συνέχισης της λειτουργίας των ήδη λειτουργούντων κοινωνικών φαρμακείων, πόσο μάλλον της ίδρυσης νέων κοινωνικών φαρμακείων από Δήμους ή άλλους φορείς".
Επίσης ο Π.Φ.Σ. στο σκεπτικό του υπογραμμίζει ότι τίθεται θέμα δημόσιας υγείας και προστασίας της υγείας των πολιτών από την ανέλεγκτη χορήγηση, προμήθεια και αποθήκευση φαρμάκων.

Ποιος λοιπόν μπορεί να πει ότι ο κος Βαλτάς έχει άδικο όταν αναφέρεται στο παράδειγμα της Ιταλίας; Ο ίδιος, επίσης, τόνισε και κάτι ακόμη σημαντικό: "Συνειδητοποιούμε ότι όχι μόνο οι ανασφάλιστοι αλλά και οι μη πηγαίνουν στο κοινωνικό φαρμακείο το οποίο χρησιμοποιείται για ψηφοθηρικούς λόγους".

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, στην Ήλιδα η Συντονίστρια των Κοινωνικών Δομών, Νικολίνα Νικολοπούλου, σε δηλώσεις της εκτός των άλλων τονίζει: "Σε ότι αφορά το κοινωνικό φαρμακείο λειτουργούμε όπως και τα κανονικά φαρμακεία, με συνταγή γιατρού", επισημαίνοντας παράλληλα ότι 831 άτομα ωφελούνται αυτή την στιγμή από το κοινωνικό φαρμακείο.

Κι ενώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητάει την κατάργηση των κοινωνικών φαρμακείων, με δηλώσεις στις 30 Οκτωβρίου 2017, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Γιάννης Τοικανδηλάκης, καταψήφισε την πρόταση του Π.Φ.Σ. χαρακτηρίζοντάς την ατυχή, επειδή όπως ο ίδιος δήλωσε, "υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους στα φάρμακα", έστω και αν ο κος Βαλτάς είχε δηλώσει ότι, "την ελάχιστη συμμετοχή των ανασφάλιστων θα μπορούσαν να καλύψουν οι φαρμακοποιοί". 

Στο "παιχνίδι" των αντιδράσεων έχουν πλέον μπει και κάποιοι δήμοι οι οποίοι υποστηρίζουν την λειτουργία των κοινωνικών φαρμακείων, όπως του Δήμου Αγρινίου, του οποίου ο αντιδήμαρχος Κώστας Καλαντζής, με άρθρο του σε τοπική εφημερίδα τον Μάιο του 2017, αναρωτιέται γιατί ζητούν την κατάργησή τους, τονίζοντας, εκτός των άλλων, ότι υπηρεσίες στα κατά τόπους φαρμακεία προσφέρουν φαρμακοποιοί σε συνεργασία με τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους!

Επιστρέφοντας και πάλι στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Ήλιδας, αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΠΦΣ, έχει προβεί και σε εξώδικες δηλώσεις, τόσο στον Δήμο Ήλιδας όσο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά την ενημέρωση που είχε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ηλείας ότι επρόκειτο να ιδρυθεί και να λειτουργήσει κοινωνικό φαρμακείο.

«Με την εν λόγω εξώδικη δήλωση καλούσαμε τον Δήμο Ήλιδας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος: 1) να προβούν στην διακοπή λειτουργίας του κοινωνικού φαρμακείου στην Αμαλιάδα, και 
2) να απέχουν από οιανδήποτε ενέργεια για την επαναλειτουργία του εν λόγω κοινωνικού φαρμακείου, αναφέροντας ότι στην περίπτωση που δεν ενεργήσουν όλα όσα ανωτέρω ορίζονται, θα προσφύγουμε άμεσα ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων επί σκοπώ προστασίας της Δημόσιας Υγείας και της υγείας των πολιτών».

Επιπλέον, στο έγγραφό του ο ΠΦΣ σημειώνει ότι «με δεδομένη την αποδοχή του υπ. Υγείας», βάσει εγγράφου του υπουργείου με ημερομηνία 26/9/2017 (δημοσιεύεται παρακάτω) ότι «“στην ισχύουσα φαρμακευτική νομοθεσία δεν υφίσταται θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία Κοινωνικών Φαρμακείων” (Διεύθυνση Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας, Τμήμα Β΄) δυνάμει του υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου Γ5(β)/Γ.Π./70644/26.9.2017 εγγράφου σε απάντηση ερωτήματος της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Τμήμα Φαρμάκων – Φαρμακείων), ο ΠΦΣ, θέτει μείζον ζήτημα νομιμότητας ως προς την ίδρυση και λειτουργία των κοινωνικών φαρμακείων από οιονδήποτε φορέα», και καλεί άμεσα τους φαρμακευτικούς Συλλόγους να ενημερώσουν τα μέλη τους, τις Περιφέρειες και τους Δήμους της περιφέρειάς τους αναφορικά με το ζήτημα νομιμότητας ίδρυσης και λειτουργίας των κοινωνικών φαρμακείων.

Διαβάστε όμως και αυτό: 
Τροπολογία κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, στην οποία προβλέπεται το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, «άδεια φαρμακείου χορηγείται
α) σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού,
β) σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού,
γ) σε συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

Η άδεια χορηγείται με απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου Περιφερειάρχη. Ο κάτοχος της άδειας μπορεί να λειτουργήσει φαρμακείο είτε ως ατομική επιχείρηση είτε ως εμπορική εταιρεία οποιασδήποτε μορφής, πλην αυτής της ανώνυμης εταιρείας. Με προεδρικό διάταγμα έπειτα από πρόταση του υπουργού Υγείας, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια των φαρμακείων είτε ως ατομικών επιχειρήσεων είτε ως εμπορικών εταιρειών οποιασδήποτε μορφής πλην ανωνύμου εταιρείας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για την τροπολογία και για τις αλλαγές ως προς τις άδειες ιδρύσεως φαρμακείων, εκφράζοντας την αντίθεσή του. Όπως υποστηρίζει ο ΠΦΣ, «το υπουργείο επαναφέρει επί της ουσίας το σύνολο των ρυθμίσεων που προέβλεπε η σχετική ΚΥΑ περί ιδιοκτησιακού, η οποία όμως ακυρώθηκε με την υπ' αριθμόν 1804/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε τα εξής: «Το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο το έκρινε προ εξαμήνου η Ολομέλεια του ΣτΕ με συντριπτική πλειοψηφία (20-2). Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να σεβαστεί την απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, η οποία άλλωστε συμπίπτει με σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι σε τέτοιες ρυθμίσεις και δεν θα επιτρέψουν με κανένα τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες . Όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς απλώς θα χάσει τα χρήματα του». [Διαβάστε κι εδώ...]


 ΔΗΛΩΣΕΙΣ: 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ 
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΛΙΔΑΣ 

Σε ότι αφορά τις κοινωνικές δομές, ήταν μία προεκλογική μας δέσμευση, ότι θα κάνουμε το παν για να δημιουργήσουμε κοινωνικές δομές. Και πράγματι με τη βοήθεια της Περιφέρειας ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα των κοινωνικών δομών και κάναμε το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο, το συσσίτιο.

Εύχομαι πολύ σύντομα να κλείσουν όλα. Να μη τα χρειάζεται η κοινωνία. Αυτή τη στιγμή βοηθάμε πάρα πολύ κόσμο ο οποίος από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκε να είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αυτούς τους ανθρώπους, που είναι καταγεγραμμένοι κι έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα με κάθε τρόπο, με τη βοήθεια των χορηγών μας –γιατί εμείς δεν βάζουμε χρήματα για να αγοράσουμε είδη, δεν είμαστε έμποροι, ούτε φαρμακείο έχουμε όπως δυστυχώς κατηγορηθήκαμε αλλά τελικά δικαιωθήκαμε.

Τα τρόφιμα που έχουμε είναι από τη βοήθεια των συνανθρώπων μας, από τη βοήθεια καταστηματαρχών και κατά καιρούς μας δίνουν, από τη βοήθεια που πήραμε από το ΣΤΟΙΧΗΜΑΝ και μπορούμε να βοηθούμε αυτούς που έχουν ανάγκη.

Σε ότι αφορά τα φάρμακα, είναι φάρμακα που αν δεν τα μοιράζαμε εμείς θα πήγαιναν στα σκουπίδια. Δεν μπορούν να ξαναμπούν σε φαρμακείο, αντιποίηση επαγγέλματος δεν κάνουμε κανενός, ούτε αγοράσαμε. Είναι από προσφορές. Για παράδειγμα όταν πέθανε η μητέρα μου τα φάρμακα που έμειναν τα έδωσα εκεί, όπως τόσοι άλλοι που δυστυχώς έχασαν δικούς τους ανθρώπους, φέρνουν τα φάρμακα κι εκεί καταγράφονται. Μετά με συνταγή που γράφουν οι πάσχοντες από το νοσοκομείο, έχουμε φαρμακοποιό, που τα δίνει σε όσους έχουν ανάγκη και αν φυσικά υπάρχουν τα φάρμακα. Αν δεν υπάρχουν πηγαίνουν στα φαρμακεία της πόλης και τα αγοράζουν. Όμως έστω κι ένα ευρώ που γλυτώνουν από τη συνταγή που πληρώνουν στο φαρμακείο για πολλούς είναι μεγάλο θέμα.

Σε ότι αφορά το συσσίτιο, να δείτε πόσοι μπαίνουν από την πίσω πόρτα. Πόσοι συνάνθρωποί μας ντρέπονται να φάνε εκεί και παίρνουν το φαγητό και φεύγουν. Πιστεύω ότι τις κοινωνικές δομές τις είχε ανάγκη με βάση τις σημερινές συνθήκες η κοινωνία μας. Θα ήθελα σύντομα να κλείσουν οι κοινωνικές δομές, να μη τις έχουμε ανάγκη.

Εχουμε επίσης και το Κέντρο Κοινότητας των φτωχών θα έλεγα, όπου όλοι όσοι έχουν πρόβλημα οικονομικό πηγαίνουν και παίρνουν ότι πληροφορία χρειάζονται για να μπορέσουν να βοηθηθούν.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

ΤΕΛΙΚΑ Η ΚΡΙΣΗ ΓΕΝΝΑΕΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ….

Είναι σαφές ότι με τον τρόπο με τον οποίον η Κυβέρνηση λειτουργεί αυτήν την στιγμή τα «κοινωνικά φαρμακεία» αφήνει πολλά ερωτηματικά και όσον αφορά την αναγκαιότητα της ίδρυσης τους και όσον αφορά την νομιμότητα της λειτουργίας τους. Όσον αφορά την αναγκαιότητα η εύκολη απάντηση είναι η Οικονομική κρίση ....

Και για να ακριβολογούμε δεν είναι καν απάντηση. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό από την μια μεριά η Κυβέρνηση να Νομοθετεί και να διαφημίζει την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων και μετά να δημιουργεί δομές για να τους καλύψει αυτούς που λέει ότι δεν έχουν ασφάλεια ....

Είναι απολύτως ενδεικτικό το έγγραφο της κυρίας Φωτίου το οποίον είναι γεμάτο από ίξης αφίξεις που όσο και αν φιλοδοξεί να δώσει μια κάποια νομιμοφανή κάλυψη σε αυτές τις δομές το μόνο που καταφέρνει εν τέλει είναι να κάνει ξεκάθαρο ότι είναι κυριολεκτικά στον αέρα και όσον άφορα την αποστολή τους και όσο άφορα αυτήν καθ αυτήν την μονιμότητα τους....

Το ότι αυτό είναι έγγραφο του Υπουργείου εργασίας και έχει και την υπογραφή του Υπουργού Υγείας απλά σημαίνει ότι η Κα Φωτίου ήθελε και κάποιον μάρτυρα σε αυτό το Νομικό ανοσιούργημα. Το ότι κάποιοι Δήμαρχοι όπως και ο Δήμαρχος Αμαλιάδας αισθάνθηκαν καλυμμένοι και δικαιωμένοι από αυτό το χαρτί σημάνει πολύ άπλα αυτό που λέει ο λαός ότι ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Επειδή αναφέρονται στους συμπολίτες μας που δεν έχουν πληρώσουν την συμμετοχή να θυμίσουμε στους αρμοδίους ότι οι ανασφάλιστοι έχουν ήδη μηδενική συμμετοχή.

Αν βέβαια τόσο πολύ κόπτονται για τους ασφαλισμένους που οι ίδιοι με την πολιτική τους έχουν φτωχοποίησει και δεν έχουν να πληρώσουν ούτε την συμμετοχή είναι πανεύκολο να το λύσουν από την στιγμή που μπορούν να θεσμοθετήσουν αυτά τα άτομα να μην πληρώνουν συμμετοχή. Όλα αυτά τα λέμε για να δειχτεί πέρα πάσης αμφιβολίας ότι αυτές οι δομές δημιουργήθηκαν μόνο και μόνο να βολευτούν κάποιοι ημέτεροι και για να βρουν αντικείμενο κάποιες ΜΚΟ που από ότι φαίνεται μυρίζουν από μακριά τα «πτώματα» ......

Άλλα το σημαντικότερο θέμα είναι το θέμα αυτής καθ αυτής της Νομιμότητας των δομών αυτών Κατ αρχάς είναι τουλάχιστον περίεργο τα Φαρμακεία να ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας και η λειτουργία να διέπεται από ένα συγκεκριμένο Νομοθετικό πλαίσιο και τα κοινωνικά Φαρμακεία να ανήκουν στον Υπουργείο Εργασίας Νόμιζαν ότι με αυτόν τον τρόπο θα παρέκαμπταν τα όποια θέματα Νομιμότητας θα προέκυπταν ???? Φαίνεται αφελές αλλά μπορεί και να μην είναι …..

Όπως και να έχει το θέμα, για να ιδρυθεί και να λειτουργήσει ένα Φαρμακείο υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις και ειδικές υπηρεσίες που ελέγχουν για την συμμόρφωση σε αυτές τις διατάξεις. Και όλα αυτά έχουν θεσμοθετηθεί γατί τα φάρμακα είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν η διάθεση του οποίου διεθνώς διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες. Είναι απαράδεκτο να ακούμε από αρμοδίους ότι «διαθέσαμε τόσους τόνους πορτοκάλια και δεν βρέθηκε κάνεις να μιλήσει και σεις οι Φαρμακοποιοί τώρα τι θέλετε»

Κάποιος πρέπει να πληροφορήσει αυτούς τους αρμοδίους ότι η Νομοθεσία και αυτού του κράτους διαχωρίζει σαφώς τα Φάρμακα από τα Πορτοκάλια.... Τουλάχιστον μέχρι τώρα Αν αυτοί ξέρουν κάτι που δεν το ξέρουμε να μας το πουν. Αυτές οι διατάξεις έχουν να κάνουν με προδιαγραφές χώρου και με προδιαγραφές φύλαξης και σε καμιά περίπτωση δεν ξεπερνιούνται όλα αυτά μόνο με την παρουσία του επιστήμονα φαρμακοποιού

Αν ήταν έτσι όποιος είναι φαρμακοποιός θα μπορούσε να ανοίξει ένα φαρμακείο χωρίς τον έλεγχο καμιάς υπηρεσίας μόνο και μόνο επειδή θα το χαρακτήριζε κοινωνικό. Με αυτήν την λογική και ένας οδοντίατρος θα μπορούσε να στήσει ένα παραβάν στην λαϊκή και να κάνει κοινωνικό οδοντιατρείο χωρίς τον έλεγχο καμιάς υπηρεσίας που ελέγχει την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων που διέπουν την λειτουργία ενός οδοντιατρείου. Όλα αυτά δείχνουν αν μη τι άλλο έλλειψη σοβαρότητας και πάνω απ όλα εμμονή σε λύσεις που καταπατούν την ίδια την Νομιμότητα στο όνομα της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων τα οποία σημειωτέον έχουν να κάνουν μόνο με τα λειτουργικά έξοδα.....

Για όσους δεν κατάλαβαν δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για την αγορά φαρμάκων και όλο το προβλεπόμενου ποσό έχει να κάνει με τα λειτουργικά έξοδα της ΜΚΟ... Οπότε εύκολα καταλαβαίνουμε ότι με αυτήν την λογική δεν είναι δυνατόν να φέρουν καν εις πέρας την υποτιθέμενη αποστολή τους. Από την στιγμή που διαχειρίζονται φάρμακα που έχουν περισσέψει στα σπίτια από την μία μεριά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτά θα είχαν τύχει της σωστής φύλαξης και από την άλλη σαν ποσότητες σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι ικανά να καλύψουν όσους κατ αυτούς έχουν ανάγκη.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι σαν Σύλλογος έχουμε απευθυνθεί στον Δήμαρχο Αμαλιάδας δυο φορές την πρώτη την 09-02-2017 και την δεύτερη την 06-04-2017. Ο Δήμαρχος απαξίωσε καν να μας απαντήσει και την ίδια συμπεριφορά είχε απέναντι μας και η Περιφέρεια στην οποία και απευθυνθήκαμε την 04-05-2017. Δεν αξίζαμε σαν Σύλλογος αυτήν την συμπεριφορά από εκλεγμένους εκπροσώπους μας αλλά το βλέπουμε με μια κάποια κατανόηση γιατί οι άνθρωποι φαίνεται ότι ήταν πολύ αφιερωμένοι στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και δεν θα βρήκαν τον χρόνο να μας απαντήσουν …..

Μετά από αυτό έγινε εξώδικο από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο προς τον Δήμαρχο Αμαλιάδας και την ΜΚΟ που έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος Εν συνεχεία έγινε επώνυμη καταγγελία από συνάδελφο στο Τμήμα Φαρμάκων και Φαρμακείων του Νομού που είναι υπεύθυνο για την αδειοδότηση των φαρμακείων Από την στιγμή πού δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη έγινε από συνάδελφο μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Αμαλιάδας στην οποία και κλήθηκα και κατέθεσα σαν Πρόεδρος

Εννοείται ότι αυτήν την στιγμή είμαστε αναμονή της επίσημης θέσης από το Τμήμα Φαρμάκων και Φαρμακείων και από την Εισαγγελία Αμαλιάδας για να καθορίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.


ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΟΥΣΗΣ 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ 

Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις στο θέμα του κοινωνικού φαρμακείου. Πρόκειται, για μένα, μια πονεμένη ιστορία, διότι δεν υπάρχουν δικαιούχοι.

Εμένα το πρόβλημά μου είναι το εξής: Εφόσον ο ανασφάλιστος γράφει τα φάρμακά του στο νοσοκομείο και τα παίρνει δωρεάν από τα φαρμακεία, τα πληρώνει δηλαδή το κράτος, τι δουλειά έχει το κοινωνικό φαρμακείο να δίνει φάρμακα; Είναι ένα ερώτημα. Σε ποιους λοιπόν δίνει τα φάρμακα; Με τίνος την εντολή δίνει το φάρμακο; Με τίνος συνταγογράφηση δίνει το φάρμακο; 

Γι’ αυτό και αντιδρά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος. Σε ποιους λοιπόν τα δίνει, ποιους έχει ως δικαιούχους; Είναι βασικό ερώτημα. Διότι εάν τα δίνει στους ίδιους τότε υπάρχει πρόβλημα με τα φαρμακεία της πόλης. Είναι διαφυγόντα κέρδη αυτά. Δεν συμβιβάζονται αυτά τα πράγματα»


ΝΙΚΟΛΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ  
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ 

Και οι τρεις δομές που είναι εδώ είναι το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο και το συσσίτιο. Και οι τρεις δομές λειτουργούν από προσφορές του κόσμου και από τρόφιμα που μαζεύουμε εμείς από διάφορες δράσεις που κάνουμε.

Τα κριτήρια για να ενταχθεί κάποιος σε αυτές τις δομές είναι το οικονομικό δηλαδή να έχουν εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ και να είναι δημότες του δήμου Ήλιδας. Μόνο για τους ωφελούμενους οι οποίοι έχουν ήδη γραφτεί κι έχουν επιλεγεί από μια επιτροπή που έχει συσταθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Τους δίνουμε μια κάρτα και με αυτή παραλαμβάνουν τα αγαθά.

Σε ότι αφορά το κοινωνικό φαρμακείο λειτουργούμε όπως και τα κανονικά φαρμακεία, με συνταγή γιατρού.

831 άτομα ωφελούνται από το κοινωνικό φαρμακείο, 799 άτομα για το κοινωνικό παντοπωλείο τα οποία χωρίσαμε σε δύο 6μηνα. Στο συσσίτιο είναι καθημερινά 32 άτομα.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Σε αυτά τα ντουλάπια φυλάγονται τα φάρμακα


Το οίκημα που στεγάζει τις Κοινωνικές Δομές
του Δήμου Ήλιδας, στην Αμαλιάδα

* newsgf.net: Θερμές ευχαριστίες του site στις υπαλλήλους των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Ήλιδας, για την βοήθειά τους στο ρεπορτάζ
Name

Admin Says,741,Break News,10324,History,560,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1004,Interesting,2585,Movies,13,Nature-Travel,536,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,558,Social Media,137,Sports,1002,Video,29,Άρθρα,555,Αστυνομιία-Έγκλημα,1305,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,284,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,12570,Ηealth - Μedicine,1251,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,6,Μαγειρική-συνταγές,775,Μουσική,210,Νίκος Ράμμος,242,Ομογένεια,880,Συγγραφείς,148,
ltr
item
TGBNEWS: Κοινωνικές Δομές Δήμου Ηλιδας: Ανακούφιση για τους άπορους αλλά..... μεγάλες αντιδράσεις για το Κοινωνικό Φαρμακείο
Κοινωνικές Δομές Δήμου Ηλιδας: Ανακούφιση για τους άπορους αλλά..... μεγάλες αντιδράσεις για το Κοινωνικό Φαρμακείο
https://1.bp.blogspot.com/-pq3OLark-hk/WvM2eLpMULI/AAAAAAACnuo/GELwNQhVgsMik_48r-YwESEp2ZAlS5DLQCLcBGAs/s640/P1120475.JPG
https://1.bp.blogspot.com/-pq3OLark-hk/WvM2eLpMULI/AAAAAAACnuo/GELwNQhVgsMik_48r-YwESEp2ZAlS5DLQCLcBGAs/s72-c/P1120475.JPG
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/05/blog-post_58.html
https://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2018/05/blog-post_58.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy