Ελληνες: Τα παιδιά ενός ανώτερου θεού!

SHARE:


Οι μνήμες των προσώπων χάνονται μέσα στα βάθη της προϊστορίας. Για πολλούς οι Έλληνες είναι λευκά αγάλματα και παράξενοι ήρωες κυνηγημένοι από αρχαίες κατάρες. 
Στα πέρατα της γης η εικόνα των Ελλήνων ταξιδεύει με τις περιποιημένες μορφές του Μ Αλεξάνδρου και του Αχιλλέα. 
Ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα είδα τα πρόσωπα των Ελλήνων και των Ελληνίδων, πρόσωπα παράξενα και διαφορετικά, πρόσωπα συνηθισμένα και χαμένα στις σκέψεις τους, πρόσωπα σκαμένα από την αλμύρα και τον ήλιο, σαν παράξενες ξερολιθιές, πρόσωπα δροσερά και ρόδινα σαν γαλήνιο νερό στο απόσταμα του ήλιου.


Εκεί κάτω στην Κρήτη είδα κεφάλια μαυρομαντιλοδεμένα και βλέμματα σκούρα, άγρια ή χαμογελαστά, διεισδυτικά, αποφασιστικά και γεμάτα δύναμη./ Είδα γυναίκες με μακριά σγουρά μαλλιά που θυμίζουν τις Κρητομινωίτισσες αρχόντισσες.
Και αγόρια λυγερά, μελαχρινά σαν τον πρίγκιπα με τα κρίνα.
Και οι γέροι μου φωνάζανε μαντινάδες στα σοκάκια γιατί μέσα σ' αυτές έχουν σφραγίσει και τα του πολέμου και τα του έρωτα.

Στη γη της Πελοποννήσου το τοπίο αντικατοπτρίζεται στα πρόσωπα των ντόπιων. Οι απόγονοι του μεγάλου βασιλιά Αγαμέμνονα που νίκησε τους Τρώες κοιτάζουν μακριά με μισόκλειστα μάτια, αστραπές του γαλάζιου, μοιάζουν υπομονετικοί στα περάσματα των καιρών αλλά και φύλακες στα κάστρα των παλαιών εποχών.

Οι Κυκλαδίτες, πολυάσχολοι και άνυδροι σαν τη γη τους, ευλύγιστοι και κοινωνικοί, έτοιμοι να ρωτήσουν, να απαντήσουν, να σχολιάσουν.

Κεφαλλονίτες πεισματάρηδες αποφεύγουν τους ξένους με το βλέμμα παράξενο σαν να αντιπαλεύουν τα δαιμόνιά τους.

Οι Κερκυραίοι τραγουδούν αντί να μιλούν κι οι γυναίκες τους, με τα λευκά κεφαλομάνδηλα, σε τυλίγουν στη γλύκα για να ασκήσουν πάνω σου την θηλυκή τους αποπλανητική χάρη. Και δεν σ' αφήνουν να στονάρεις επί ποινή θανάτου.

Στη Ρόδο οι νέοι άνδρες κοιτάζουν τις ξανθές εκ Σκανδιναβίας καλλονές στα μάτια και τις ταΐζουν φρέσκο ψάρι στο στόμα με τα δάκτυλα για να τις απομουρλάνουν, τώρα που έφυγαν για πάντα οι αυστηροί Ιωαννίτες Ιππότες κι άφησαν πίσω τους μόνο τα βαριά επιβλητικά τους κάστρα και παλάτια.

Στην Κάλυμνο οι σφουγγαράδες απλώνουν στο λιμάνι την πραμάτειά τους, την κρεμάνε έξω από τα μαγαζιά, κίτρινα απαλά σφουγγάρια, σαν μικροί κίτρινοι σπογγοειδής πλανήτες και μικρά κίτρινα, χρυσά μάτια που κοιτάζουν στην γαλάζια άβυσσο να ξαναβρούν τον ήλιο στο υγρό σκοτάδι.

Οι Αμορφινοί στέκουν κάτω από το λιοπύρι ανάμεσα στα δίχτυα τους και με χέρια ροζιασμένα ξεμπλέκουν, πλέκουν, στοιβάζουν τα χοντρά κίτρινα σκοινιά.

Η περηφάνια κι η δύναμη του Ηπειρώτη είναι καθαρή σαν τρεχούμενο νερό. Ντόμπρος, λιγομίλητος, αυστηρός, σηκώνει ένα ροζιασμένο ξύλο για να μαζέψει το λιγοστό κοπάδι να περάσεις, σφυρίζοντας σα να στέλνει σινιάλο στο αντικριστό βουνό.

Με ένα πλατύ χαμόγελο οι Συριανοί σε καλοδέχονται παντού σαν στο σπίτι τους και σου θυμίζουν ενός σπουδαίου ρεμπέτη την καλοδεχούμενη σπιρτάδα και το πνεύμα ανθρώπων που γλυκοζυμώθηκαν με τη μουσική τους.

Απότομοι και μοναχικοί οι Μυτιληνιοί δεν ανοίγουν τις πόρτες τους εύκολα μα μπορείς να τους βυθομετρήσεις αλλιώτικα όταν χυθεί το ντόπιο ούζο στο ποτήρι.

Μακεδόνες, σαν τη Θεσσαλονίκη τους φιλόξενοι και με τις αγκαλιές μεγάλες να χωράνε όλο τον κόσμο, ήρθαν και μάζεψαν απ' όλη τη γη πρόσφυγες και ξένους και τους έκαναν δικούς τους, γεννήματα του τόπου τους για τις καλές και τις κακές στιγμές.

Στη Θράκη, ξανθοί και ψηλοί, αλλιώτικοι άνθρωποι στέκονται έξω από τα καφενεία τους αλύγιστοι, στηριγμένοι στα μπαστούνια τους, οι γυναίκες με τα μαντήλια σφιχτοδεμένα στα κεφάλια και βλέμματα ριπές μην παρεξηγηθούν.
Εκεί πάνω στα πομακοχώρια τα παιδιά ορμάνε κοπάδια πάνω σου να σου δείξουν δρόμους, σπίτια και αστραφτερά δόντια μέσα από πλατιά χαμόγελα.
Μουσουλμάνοι λέει και χριστιανοί εκεί έχουν τα μαγαζιά τους και τα σπιτικά τους πλάι πλάι, όταν ο παπάς χτυπάει για τον εσπερινό ακούγεται απόμακρη απ' την άλλη μπάντα η φωνή του μουεζίνη.

Οι γριές στη Χίο σκύβουν υπομονετικά πάνω από τα κεντήματά τους και τους σπόρους τους και τα νοικοκυριά τους, νοικοκυρές όσο δεν παίρνει κι άλλο τόσο κυράδες κι αφέντισσες.

Στην Ιθάκη κι εγώ ξαναγύρναγα μετά από περιπέτειες ανάμεσα στο μύθο και το κύμα. Εκεί... θα αναπαυόμουν ήσυχα ακούγοντας τις κουβέντες των θαμώνων στα καφενεία, τα σχόλιά τους αυτά που παραπλάνησαν πολλούς και έφεραν άλλους τόσο κοντά στη δόξα.

Υδραίος καπετάνιος θα πει άντρας με το κοφτερό βλέμμα του ταξιδευτή. Μα της καπετάνισσας μην της κάνεις κόνξες γιατί έτσι όπως εκείνοι κουμαντάρουν τα πλοία τους, αυτές κουμαντάρουν τον κόσμο όλο μαζί με τον αφέντη τους.

Πίσω από τα πυργόσπιτά τους, ψηλές, γαλαζομάτες, μαυροντυμένες και λιγομίλητες οι μανιάτισσες σηκώνουν με την ίδια άνεση το μπαστούνι, το καζάνι, το ντουφέκι.
Μανάδες αυστηρές με το βλέμμα τους πίσω από τις πόρτες και τη σκιά τους πάνω σε κάθε δράση, αποστρέφονται τις ψευτοευγένειες και τα λίγα που έχουν να πουν θα τα πουν μόνο εκεί που εμπιστεύονται, μέσα στις φαμίλιες τους, στην Παναγιά πίσω από το χλωμό καντήλι, στα εικονίσματα.

Τραγούδι είναι τα πρόσωπα των κοριτσιών στην Ικαρία κι όσο για τους μεγαλύτερους, δεν ξέρουν ώρα και δεν ξέρουν νεύρο. Χαλάνε την δική σου την απαντοχή κι ανυπομονησία με μια μακάρια, ήσυχη κουβέντα... έτσι τόχουμε εμείς εδώ. Εδώ ότι ήξερες να το ξεχάσεις".
Άντε να ξεχάσει τώρα ο Αθηναίος τουρίστας πως παράγγειλε μια ομελέτα για πρωινό και την έφαγε για δείπνο.

Όταν θα ταξιδέψεις στην Ελλάδα μην κοιτάξεις μόνο τοπία. Κοίταξε πρόσωπα.
Τα πρόσωπα που δεν πρέπει να ξεχάσεις, τα πρόσωπα είναι που σε κοιτάζουν μέσα απ' τα τοπία και σου δ΄'ινουν αμέσως στίγμα: που βρίσκεσαι, τι κάνεις, γιατί το κάνεις; Πόσοι τόκαναν πριν από σένα;
Και πως εσύ θα το τελέψεις σωστά.

Το ταξίδι θέλεις ναναι εικόνες, μελωδίες, φράσεις.
Κράτησε τις φράσεις.
Θα ακουστούν σαν μελωδίες έξω από τον τόπο τους, θα φέρουν πίσω τις εικόνες έτσι που καμιά φωτογραφία δεν μπορεί.

Σαν πας στην Καλαμάτα να μου φέρεις μεταξωτό μαντήλι κι απ' το Σουφλί μεταξωτό φουστάνι, μα σαν πας στα Άγραφα φέρε μου μια γουλιά γέλιο ντόπιο, σαν ανέβεις στα ορεινά της Ηπείρου θέλω ένα τραγούδι που να αντιμάχεται το βουητό του Αώου κι όταν φτάσεις ως τα σύνορα, στους Κήπους άρπαξε για μένα το χαμόγελο ενός απλού φαντάρου.

Μη σταματήσεις. Όπου και να πας φέρνε μου πάντα βλέμματα και στόματα σφιγμένα μια γραμμή αποφασιστικότητας. Και χαρακωμένα μάγουλα και μάτια μισόκλειστα που είχαν δει το φως στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Και πήγαινε ακόμα πιο πίσω και φέρε μου το μυστηριώδες χαμόγελο της Αθηναίας του Χρυσού αιώνα, της κόρης που στόλισε τον Παρθενώνα.
Και ταξίδεψε με γοργούς ρυθμούς στους Δελφούς και φέρε μου της Πυθίας το ανεξερεύνητο πρόσωπο.
Και γύρνα πάλι για να μου φέρεις αγιασμό από πρόσωπα κι από κορμιά...

Και γρήγορους διασκελισμούς και χέρια που απλώνουν νοικοκυρεμένα το τραπεζομάντιλο τραβώντας το στις άκρες για να μη ζαρώσει.
Και μια κουβέντα φέρε μου που κάποτε άκουσα απ' τους παλιούς και που ποτέ δεν έγινε να λησμονηθεί:

"Είμαστε τα παιδιά ενός ανώτερου θεού εμείς οι Έλληνες. Δεν είμαστε από χώμα. Είμαστε άνθρωποι. Πλασμένοι από υλικό άλλο και μαθημένοι να κοιτάμε ψηλά για να χωρίζουμε απ' τα ζώα τ' άλλα και να αποδείχνουμε την αλλιώτικη φύση μας. 
Έτσι αρχινά το παραμύθι ετούτο..."
Name

Admin Says,740,Break News,10324,History,554,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,999,Interesting,2568,Movies,13,Nature-Travel,535,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,557,Social Media,137,Sports,996,Video,29,Άρθρα,552,Αστυνομιία-Έγκλημα,1277,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,282,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,12461,Ηealth - Μedicine,1227,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,6,Μαγειρική-συνταγές,763,Μουσική,208,Νίκος Ράμμος,241,Ομογένεια,879,Συγγραφείς,147,
ltr
item
TGBNEWS: Ελληνες: Τα παιδιά ενός ανώτερου θεού!
Ελληνες: Τα παιδιά ενός ανώτερου θεού!
https://1.bp.blogspot.com/-SPOALd-uMVI/Wvh9S4QAo3I/AAAAAAACohc/eJQ7khcIl-U6Eb7Q59xUPDoBcCZid9ASQCLcBGAs/s640/sculpture-3234983_960_720.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-SPOALd-uMVI/Wvh9S4QAo3I/AAAAAAACohc/eJQ7khcIl-U6Eb7Q59xUPDoBcCZid9ASQCLcBGAs/s72-c/sculpture-3234983_960_720.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/05/blog-post_795.html
https://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2018/05/blog-post_795.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy