Λουτρά Κυλλήνης: Το μυστηριακό Spa της αρχαιότητας (VIDEO DRONE)

SHARE:


Ήταν μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ο ο βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας χαρακτήριζε την Ηλεία, «επίγειο παράδεισο», κάνοντας αναφορά και στα έργα εξυγίανσης των ιαματικών υδάτων. Από τον Μάρτιο του 2017 άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει λόγο για έργα ανάπτυξης, μιλώντας στα εγκαίνια του Μουσείου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα.

Ο κ. Μπαλαούρας υπογράμμιζε πως τα Λουτρά Κυλλήνης κινδυνεύουν να παρουσιάσουν κι αυτά εικόνα εγκατάλειψης αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, και αυτό είναι ένα γεγονός. Το υδροθεραπευτήριο στα Λουτρά Κυλλήνης είναι πραγματικά μια «ανοιχτή πληγή», μιας και από τον Απρίλιο του 1997 όταν και παραδόθηκαν προς χρήση, δεν έχουν λειτουργήσει όπως θα έπρεπε. Αντιθέτως, έχουν απαξιωθεί και χρόνο με τον χρόνο υποβιβάζονται.

 Δείτε το drone βίντεο του haanity:
 
Το ιστορικό χθες και το σήμερα

Στις Ιαματικές πηγές κατά την αρχαιότητα υπήρχαν Ιερά του Ασκληπιού, της Αφροδίτης και άλλων θεοτήτων. Υδροθεραπευτήριο υπήρχε εκεί κατά την Αρχαιότητα στους Ρωμαϊκούς χρόνους και μετέπειτα όπως μαρτυρούν τα σωζόμενα ερείπια Ρωμαϊκών Λουτρών. Οι ιαματικές πηγές είχαν εγκαταλειφθεί επί αιώνες και το έτος 1890 – επί Χαριλάου Τρικούπη – άρχισε η αξιοποίηση με την παραχώρηση στην εταιρεία ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομος Πειραιώς – Αθηνών – Πελοποννήσου) για πενήντα χρόνια. Τότε ακριβώς κατασκευάσθηκε η παρακαμπτήριος σιδηροδρομική γραμμή προς τα Λουτρά με αφετηρία τον σταθμό Καβάσιλα.

Η γραμμή λειτούργησε μέχρι το έτος 1940, και καταστράφηκε στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Η εταιρεία ΣΠΑΠ, αξιοποιώντας τα Λουτρά προέβη στην κατασκευή υδροθεραπευτικού καταστήματος με μεγάλη αίθουσα αναμονής, με 50 μαρμάρινους λουτήρες, τμήμα εισπνευσοθεραπείας, ως και εγκαταστάσεις ωτο-ρινόπλυσης και ψεκασμών του λάρυγγα, ξενοδοχεία, ως και ιδιαίτερους ξενώνες, με διαμερίσματα για ενοικίαση, αγορά, πάρκο, ανθόκηπους κ.λπ. Κατά την διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου, οι εγκαταστάσεις των Λουτρών καταστράφηκαν και μόλις το 1951 ανέλαβε την οργάνωση και εκμετάλλευση ο Ε.Ο.Τ. (Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού) με τη δημιουργία υδροθεραπευτηρίου, ξενοδοχείων και camping στην περιοχή. Από το 1998 η έκταση των Λουτρών ενοικιάσθηκε στον Δασκαλαντωνάκη Νικόλαο για 46 έτη όπου χτίστηκαν και λειτουργούν υδροθεραπευτήριο και πολυτελή ξενοδοχεία.

Τον Απρίλιο 1997, ο ΕΟΤ προκήρυξε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την τουριστική αξιοποίηση και τη μακροχρόνια χρήση και εκμετάλλευση έκτασης 1900 στρεμμάτων στην περιοχή. Με βάση την προκήρυξη αυτού του διαγωνισμού του ΕΟΤ (άρθρο 1 παρ. 3), στόχος ήταν η ως άνω εκμίσθωση της όλης περιοχής να διαπνέεται από ένα σοβαρό επενδυτικό σχέδιο με σκοπό τη δημιουργία υποχρεωτικών εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής που θα συνέβαλε στην ανάδειξη της περιοχής ως κέντρου παραθερισμού, παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και περιβαλλοντικής προστασίας. Μισθωτής του ως άνω διαγωνισμού στις 21-05-1998 ανακηρύχτηκε η εταιρεία ΛΟΥΤΡΑ ΚΥΛΛΗΝΗΣ Α.Ε του ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη.

Με 3 χρόνια καθυστέρηση η μισθώτρια εταιρεία έκανε την πρώτη κίνηση για την υλοποίηση του επενδυτικού έργου που είχε αναλάβει, το οποίο περιλάμβανε τις υποχρεωτικές εγκαταστάσεις ειδικής υποδομής. Οι εγκαταστάσεις αυτές αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών του υδροθεραπευτηρίου και σύμφωνα με τη σύμβαση εκμίσθωσης προβλέπονταν να ολοκληρωθούν μέσα σε 36 μήνες από την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας, η μισθώτρια εταιρεία δε τήρησε τους όρους της σύμβασης και επί 15 και πλέον χρόνια, μέχρι και σήμερα ακόμη, δεν προχώρησε στην ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων ειδικής υποδομής.

Ο παραπάνω φορέας ισχυρίζεται ότι εξαιτίας της αδράνειας της μισθώτριας εταιρείας, το Νέο Υδροθεραπευτήριο των ιαματικών Λουτρών Κυλλήνης περιήλθε σε τραγική στασιμότητα και λειτουργεί σήμερα μόνο κατά το 25% των εγκαταστάσεών του. Συν τοις άλλοις, στο συγκρότημα δεν έχουν πρόσβαση άτομα με κινητικά προβλήματα επειδή η μισθώτρια εταιρεία ουδέποτε ολοκλήρωσε τις απαραίτητες υποδομές, όπως έχουν αναφέρει και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2017 με τότε ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών.

Για πολλά χρόνια η Ένωση Ξενοδόχων Δυτικής Ηλείας έκανε διαβήματα προς την μισθώτρια εταιρεία ΛΟΥΤΡΑ ΚΥΛΛΗΝΗΣ ΑΕ, ζητώντας της την ολοκλήρωση των υποδομών και τη λειτουργία και των υπολοίπων εγκαταστάσεων του κτιριακού συγκροτήματος του Νέου Υδροθεραπευτηρίου.

Στις 21 Απριλίου του 2018, στη συζήτηση που έλαβε χώρα στην ΕΤΑΔ στην Αθήνα στην οποία συμμετείχαν ο Διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ κ. Γ. Τερζάκης , ο βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας, ο Δήμαρχος Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ , ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Μίγκος και η ειδική συνεργάτης κ. Κ. Θανασούλα, ζητήθηκε από το Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ ΕΤΑΔ και ομίλου Δασκαλαντωνάκη, που έχει παραχωρηθεί η έκταση με πολυετή σύμβαση. Ακόμη, συζητήθηκε η προοπτική να πάρει ο Δήμος τη διαχείριση των παλαιών Λουτρών και το θέατρο που βρίσκεται πίσω τους, προκειμένου να τα συντηρήσει και να τα αξιοποιήσει.

 Πηγή: haanity

 patrisnews
Name

Admin Says,741,Break News,10324,History,560,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1004,Interesting,2585,Movies,13,Nature-Travel,536,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,558,Social Media,137,Sports,1002,Video,29,Άρθρα,555,Αστυνομιία-Έγκλημα,1305,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,284,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,12570,Ηealth - Μedicine,1251,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,6,Μαγειρική-συνταγές,775,Μουσική,210,Νίκος Ράμμος,242,Ομογένεια,880,Συγγραφείς,148,
ltr
item
TGBNEWS: Λουτρά Κυλλήνης: Το μυστηριακό Spa της αρχαιότητας (VIDEO DRONE)
Λουτρά Κυλλήνης: Το μυστηριακό Spa της αρχαιότητας (VIDEO DRONE)
https://4.bp.blogspot.com/-R-zb5XD0AC4/WuzJJFhrj7I/AAAAAAACm9Y/fJ3VjgS5H-At-z_WOYI4ReE-s6XQeEraQCLcBGAs/s640/kylini.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-R-zb5XD0AC4/WuzJJFhrj7I/AAAAAAACm9Y/fJ3VjgS5H-At-z_WOYI4ReE-s6XQeEraQCLcBGAs/s72-c/kylini.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/05/spa-video-drone.html
https://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2018/05/spa-video-drone.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy