13 φορές που ο καιρός άλλαξε τον ρου της ιστορίας

SHARE:


Σε όλη την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας, ο καιρός κατάφερε να αλλάξει πολλές φορές την εξέλιξη των γεγονότων. Από τον καταστροφικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα μέχρι τις αποφάσεις του Ναπολέοντα, η Μητέρα Φύση κατάφερε να αλλάξει τη μοίρα και την τύχη ολόκληρων πολιτισμών. Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια από αυτά τα γεγονότα.


Η Γερμανικη εισβολη στη Ρωσια το 1941

Ο Χίτλερ δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι ο Ρωσικός χειμώνας θα ανέτρεπε τα σχέδια του για τη Ρωσία. Το Σεπτέμβριο του 1941, ο γεμάτος σιγουριά για τις δυνάμεις του γερμανικός στρατός εισέβαλε στη Ρωσία πιστεύοντας σε μια γρήγορη και σίγουρη νίκη. Δεν είχε υπολογίσει όμως το βαρύ χειμώνα και έχασε 734.000 στρατιώτες μέσα στους πρώτους πέντε μήνες. Η συγκεκριμένη ήττα καθόρισε τελικά την έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Η πρωτη πυρηνικη επιθεση στη Χιροσιμα

Στις 6 Αυγούστου του 1945, η πόλη της Χιροσίμα καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από την ατομική βόμβα που έριξε το αμερικανικό βομβαρδιστικό B-29 Enola Gay. Αυτό που σφράγισε για πάντα τη μοίρα της πόλης ήταν ο καθαρός καιρός που διευκόλυνε την ακριβή ρίψη της βόμβας. (Φωτο) Φωτογραφία που τραβήχτηκε λίγα λεπτά μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας "Little Boy" πάνω από την πόλη το πρωί της μοιραίας ημέρας.


Ο βομβαρδισμος στο Ναγκασακι

Μετά τον βομβαρδισμό στη Χιροσίμα είχε προγραμματιστεί επίθεση στην πόλη Κοκούρα της Ιαπωνίας για τις 8 Αυγούστου του 1945 αλλά ο βαρύς ουρανός ακύρωσε τα σχέδια των Αμερικανών. Κι έτσι έμελλε να είναι το Ναγκασάκι η δεύτερη πόλη που δέχθηκε πυρηνική επίθεση στις 9 Αυγούστου του 1945.


Η βυθιση του Τιτανικου

Στις 14 Απριλίου του 1912 βυθίστηκε ο Τιτανικός παρασύροντας 1.500 άτομα στο θάνατο. Παρόλο που πολλοί παράγοντες, όπως η ταχύτητα, η απόκλιση από την πορεία, το γεγονός ότι αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις για ύπαρξη πάγου, έπαιξαν ρόλο, πιστεύεται ότι ο καιρός αποτέλεσε τον παράγοντα κλειδί. Στην εφημερίδα Weather, οι επιστήμονες ανέφεραν, “Ο καιρός, οι συνθήκες παγετού και η εποχή του χρόνου συνέβαλαν στο συμβάν τη μοιραία εκείνη ημέρα”.


Ο Κουμπλαι Χαν και οι Καμικαζι

Ο εγγονός του Τζέκινς Χαν, ο Κουμπλάι Χαν ηγήθηκε δύο επιθέσεων κατά της Ιαπωνίας, το 1274 και το 1281, αλλά και στις δύο ηττήθηκε. Παρόλο που η πρώτη προσπάθεια απέτυχε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και λάθους στο σχεδιασμό των καραβιών, η δεύτερη προσπάθεια έπεσε κι εκείνη στο κενό χάρη σε έναν αέρα που οι Ιάπωνες ονομάζουν "καμικάζι".


Η καταστροφη του Hindenburg

Το καμάρι της Γερμανίας, το αεροσκάφος Hindenberg τυλίχθηκε στις φλόγες κατά την προσπάθειά του να προσγειωθεί στο Lakehurst, στο New Jersey, στις 6 Μαίου 1937 παρασύροντας στο θάνατο 36 άτομα. Παρόλο που για καιρό πιστεύετο ότι η καταστροφή συνέβη λόγω τεχνικών δυσλειτουργιών, η φωτιά αποδόθηκε στη διαρροή ατμοσφαιρικού ηλεκτρισμού κοντά στο υδρογόνο που είχε συγκεντρωθεί στο πίσω μέρος του αεροσκάφους.


Η ηττα της Ισπανικης Αρμαδας το 1588

Λέγεται ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αποτέλεσαν την κύρια αιτία της ήττας της Ισπανικής Αρμάδας το 1588. Όταν ο Φίλιππος ο Β' της Ισπανίας ξεκίνησε με το στόλο του να εισβάλει στην Αγγλία και να εκθρονίσει τη Βασίλισσα Ελισάβετ την Α', μια καταιγίδα στον Ατλαντικό απέτρεψε τα σχέδιά του, αφήνοντας τον Ισπανικό στρατό πεινασμένο και με πολλούς τραυματίες ενώ 26 από τα καράβια είχαν καταστραφεί. Η Αρμάδα αναγκάστηκε να επιστρέψει ηττημένη στην Ισπανία


Η μαχη του Βατερλο το 1815

Η μάχη του Βατερλό, η τελική ήττα του Ναπολέοντα οφείλετο σε μεγάλο βαθμό και στις καιρικές συνθήκες. Μια έντονη βροχόπτωση την νύχτα πριν τη μάχη έκανε το έδαφος λασπώδες και υγρό. Η τακτική του Ναπολέοντα που περιλάμβανε κανόνια απέτυχε παταγωδώς. Στη συνέχεια ο Δούκας του Ουέλινγκτον συμμάχησε με τον Πρωσικό στρατό και ο Γάλλος αυτοκράτορας ηττήθηκε και εξορίστηκε.


Το τελος της αυτοκτρατοριας του Ναπολεοντα

Αυτό που έζησε ο Χίτλερ τον 20ο αιώνα στο Ρωσικό έδαφος το είχε ζήσει ήδη το 1812 ο Ναπολέων. Ο ισχυρός γαλλικός στρατός είχε αποδεκατιστεί όταν η θερμοκρασία έπεσε στους -40 βαθμούς Κελσίου, καθώς οι στρατιώτες υπέφεραν από σοβαρά κρυοπαγήματα και πείνα. Ο Denis Davydov, Ρώσος στρατιώτης και ποιητής, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο "Ο παγετός άραγε αποδεκάτισε το γαλλικό στρατό το 1812;". Η ήττα αυτή σηματοδότησε την άνοδο της Ρωσίας ως απόλυτη δύναμη στην Ευρώπη και την αρχή του τέλους της Ναπολεόντειας εποχής.


Η αεροπορικη καταστροφη της Τενεριφης το 1977

Πρόκειται μάλλον για τη μεγαλύτερη καταστροφή τέτοιου είδους στην παγκόσμια ιστορία. Δύο αεροσκάφη Boeing 747 που βρίσκονταν στο έδαφος, η πτήση 4805 της KLM και η πτήση 1736 της Pan Am, συγκρούστηκαν μεταξύ τους λόγω έντονης ομίχλης. Η μειωμένη ορατότητα και τα σήματα που δεν ερμηνεύτηκαν σωστά οδήγησαν στην πρωτοφανή αυτή τραγωδία. Μετά από το συμβάν ενισχύθηκε η επικοινωνία μεταξύ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και των πιλότων και η εκπαίδευση Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Πληρώματος αποτέλεσε πλέον υποχρεωτική πρακτική.


Η Γαλλικη Επανασταση

Η Γαλλική Επανάσταση πιστεύεται ότι πυροδοτήθηκε, μεταξύ άλλων, και λόγω της κλιματικής αλλαγής που συνέβαινε την εποχή εκείνη. Πρώτον, η περίοδος του Μικρού Παγετώνα επηρέασε τις σοδειές, δεύτερον η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, του Laki, από τον Ιούνιο του 1783 μέχρι τον Φεβρουάριο του 1784 προκάλεσε μεγάλες αλλαγές στη θερμοκρασία και τέλος το φαινόμενο El Nino μεταξύ 1788 και 1794 έπαιξε εξίσου σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.


Η μαχη του Λονγκ Αιλαντ το 1776

Παρόλο που τελικά ο George Washington έχασε τη μάχη, κατάφερε ωστόσο να συνεχίσει να μάχεται για ακόμη μία ημέρα λόγω των καιρικών συνθηκών. Ενώ τα αγγλικά στρατεύματα τους είχαν σχεδόν κατατροπώσει στη Νέα Υόρκη το 1776, ο Washington χρησιμοποίησε την πυκνή ομίχλη προς όφελός του και απέδρασε.


Το κυνηγι των μαγισσων στο Σαλεμ

Μία από τις πιο τραγικές στιγμές της ιστορίας συνδέεται άμεσα με τον καιρό. Κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά κρύας περιόδου, που ονομάστηκε Μικρός Παγετώνας, οι άνθρωποι κατηγόρησαν κάποιες γυναίκες ότι έκαναν μάγια και τις θεώρησαν υπεύθυνες για το χάσιμο της σοδειάς και τις γενικότερες κακουχίες που είχαν πλήξει το λαό.
Name

Admin Says,739,Break News,10314,History,589,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1057,Interesting,2771,Movies,13,Nature-Travel,599,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,569,Social Media,138,Sports,1084,Video,29,Άρθρα,608,Αστυνομιία-Έγκλημα,1487,Βιβλία-Εκδόσεις,77,Γιώργος Φάκος,297,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13176,Ηealth - Μedicine,1354,Καταγγελίες,209,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,7,Μαγειρική-συνταγές,888,Μουσική,224,Νίκος Ράμμος,248,Ομογένεια,914,Συγγραφείς,155,
ltr
item
TGBNEWS: 13 φορές που ο καιρός άλλαξε τον ρου της ιστορίας
13 φορές που ο καιρός άλλαξε τον ρου της ιστορίας
https://1.bp.blogspot.com/-Aa50ZdpaZVI/WxFADGe109I/AAAAAAACseo/vkg5bUILsL8gvVcL59ctT2ud7LkGUJPjQCLcBGAs/s640/AAf1ZgY.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-Aa50ZdpaZVI/WxFADGe109I/AAAAAAACseo/vkg5bUILsL8gvVcL59ctT2ud7LkGUJPjQCLcBGAs/s72-c/AAf1ZgY.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/06/13.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/06/13.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy