Ισαάκ Νεύτων [1642-1727]

SHARE:


Η φύση και οι νόμοι της φύσης κρύβονται στα βάθη της νύχτας: 
Ο Θεός είπε, Γεννηθήτω Νεύρων! Και εγένετο φως 
 -Αλεξάντερ Πόουπ-

 Ο Ισαάκ Νεύτων, ο κορυφαίος και σημαντικότερος επιστήμονας που έζησε ποτέ, γεννήθηκε στο Γούλσθορπ της Αγγλίας την ημέρα των Χριστουγέννων του 1642, την ίδια χρονιά που πέθανε ο Γαλιλαίος. Δεν πρόλαβε να γνωρίσει τον πατέρα του. Ως παιδί επέδειξε αξιοσημείωτη κλίση στη μηχανική και εξαιρετική δεξιοτεχνία στις κατασκευές. Μολονότι ευφυής δεν ήταν καλός μαθητής και δεν τράβηξε την προσοχή των δασκάλων του.

Φτάνοντας στην εφηβεία, η μητέρα του τον πήρε από το σχολείο με την ελπίδα να τον μετατρέψει σε επιτυχημένο αγρότη. Τελικά όμως πείστηκε ότι ο γιος της διέθετε άλλα χαρίσματα, κι έτσι σε ηλικία δεκαοκτώ ετών ο Ισαάκ εισήχθη στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Εκεί, αφού αφομοίωσε ταχύτατα όσα γνώριζαν εκείνη την εποχή γύρω από την φυσική και τα μαθηματικά, αποδόθηκε σύντομα σε δικές του ανεξάρτητες έρευνες. Μεταξύ 21 και 27 ετών έθεσε τα θεμέλια των επιστημονικών θεωριών που αργότερα έφεραν επανάσταση στον κόσμο.

Τα μέσα του 17ου αιώνα ήταν μια περίοδος έντονων επιστημονικών ζυμώσεων. Η εφεύρεση του τηλεσκοπίου στις αρχές του αιώνα είχε αλλάξει τη φυσιογνωμία της αστρονομίας. Ο Άγγλος φιλόσοφος Φραγκίσκος Βάκων και ο Γάλλος συνάδελφός του Ρενέ Ντακάρτ προέτρεπαν τους επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη να πάψουν να βασίζονται στην αυθεντία του Αριστετέλη και να επιδοθούν σε προσωπικά πειράματα και ατομικές παρατηρήσεις. Όσα διακήρυτταν ο Βάκων και ο Ντεκάρτ τα είχε θέσει ήδη σε εφαρμογή ο Γαλιλαίος. Οι αστρονομικές παρατηρήσεις του, με τη χρήση του νεοεφευρεθέντος τηλεσκοπίου, είχαν θέσει σε νέες βάσεις την επιστήμη της αστρονομίας, ενώ τα πειράματά του στο χώρο της μηχανικής είχαν καθιερώσει αυτό που σήμερα αναγνωρίζουμε ως πρώτο νόμο της κίνησης του Νεύτωνα.

Άλλοι επιστήμονες, όπως ο Γουίλιαμ Χάρβεΐ, που απέδειξε την κυκλοφορία του αίματος και ο Ιωάννης Κέπλερ ο οποίος ανακάλυψε τους νόμους που διέπουν την κίνηση των πλανητών γύρω από τον ήλιο, προσέφεραν νέα ζωτικά δεδομένα στην επιστημονική κοινότητα. Παρ' όλα αυτά, η καθαρή επιστήμη εξακολουθούσε ακόμη να αποτελεί κατά κύριο λόγο παιχνιδάκι των διανοούμενων και μέχρι τότε τίποτε δεν πρόδιδε ότι η τεχνολογική της εφαρμογή θα άλλαζε τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, όπως είχε προβλέψει ο Βάκων.

Μολονότι Κοπέρνικος και Γαλιλαίος είχαν ανατρέψει κάποιες εσφαλμένες θεωρίες της αρχαίας επιστήμης συμβάλλοντας σε μια ευρύτερη κατανόηση του σύμπαντος, δεν είχε ακόμα σχηματιστεί κάποιο σύστημα αρχών ικανό να μετατρέψει αυτή τη συλλογή φαινομενικά ασύνδετων δεδομένων σε μια ενιαία θεωρία για τη διενέργεια επιστημονικών προβλέψεων. Ο Ισαάκ Νεύτων ήταν εκείνος που τελικά συγκρότησε αυτή την ενοποιημένη θεωρία και έθεσε τη σύγχρονη φυσική στην τροχιά που ακολούθησε έκτοτε.

Ο Νεύτων αντιμετώπιζε πάντοτε με απροθυμία τη δημοσίευση των πορισμάτων του και μολονότι το 1669 είχε ήδη διαμορφώσει το βασικό υπόβαθρο του συνόλου της δουλειάς του, πολλές από τις θεωρίες του είδαν το φως της δημοσιότητας πολύ αργότερα. Η πρώτη από τις ανακαλύψεις του που δημοσιεύτηκε ήταν το ρηξικέλευθο έργο του γύρω από τις ιδιότητες του φωτός. Χάρη σε μια σειρά σχολαστικών πειραμάτων ο Νεύτων ανακάλυψε ότι το λευκό φως είναι μια δέσμη όλων των χρωμάτων του ουράνιου τόξου. Είχε επίσης προβεί σε μια προσεκτική ανάλυση των επιδράσεων των νόμων της αντανάκλασης και της διάθλασης του φωτός.
Χρησιμοποιώντας αυτούς τους νόμους σχεδίασε και κατασκεύασε το 1668 το πρώτο κατοπτρικό τηλεσκόπιο, τον τύπο δηλαδή που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα σε όλα τα μεγάλα αστεροσκοπεία.

Αυτές οι ανακαλύψεις σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα αναρίθμητων άλλων οπτικών πειραμάτων που διεξήγαγε, παρουσιάστηκαν από τον ίδιο στο Βρετανικό Βασιλικό Σύλλογο όταν ήταν μόλις 29 ετών.
Και μόνο τα επιτεύγματα του Νεύτωνα στο τομέα της οπτικής θα αρκούσαν για να του εξασφαλίσουν μια θέση σε αυτόν τον κατάλογο. Μολοντούτο, ωχριούν σε σύγκριση με τα επιτεύγματά του στον τομέα των μαθηματικών και της μηχανικής. Η μέγιστη συμβολή του στα μαθηματικά ήταν η επινόηση του απειροστικού λογισμού [αυτό το νέο είδος μαθηματικού υπολογισμού εφηύρε ο Νεύτων για να καταγράψει την κίνηση που παρατηρούσε στο φυσικό κόσμο, ο οποίος κάλυπτε και τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων. Ένας από τους σημαντικούς τύπους του μοντέλου του είναι ο νόμος της βαρύτητας], τον οποίο συνέλαβε σε ηλικία 23 ή 24 ετών. Αυτή η θεωρία, η πιο σημαντική ίσως για την σύγχρονη επιστήμη, δεν είναι απλώς η βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκαν τα σύγχρονα μαθηματικά, αλλά και ένα ζωτικό εργαλείο χωρίς το οποίο θα ήταν αδύνατες οι πρόοδοι που συντελέστηκαν μεταγενέστερα.

Οι πιο σημαντικές ανακαλύψεις του Νεύτωνα όμως εκτείνονται στο πεδίο της μηχανικής -επιστήμης που εξετάζει την κίνηση των αντικειμένων. Ο Γαλιλαίος είχε διατυπώσει τον πρώτο νόμο της κίνησης που περιγράφει την κίνηση αντικειμένων  τα οποία δεν υφίστανται εξωτερικές δυνάμεις. Στην πράξη βεβαίως όλα υπόκεινται  στην πίεση των εξωτερικών δυνάμεων. Και το πιο σημαντικό ερώτημα στην μηχανική είναι πως διαμορφώνεται η κίνηση των αντικειμένων κάτω από τέτοιες συνθήκες. Αυτό το πρόβλημα έλυσε ο Νεύτων με τον περίφημο δεύτερο τόμο της κίνησης, που δικαίως θεωρείται ο πιο θεμελιώδεις νόμος της Φυσικής.
Ο δεύτερος νόμος [που εκφράζεται μαθηματικά με την ισότητα F=ma] ορίζει ότι η επιτάχυνση ενός αντικειμένου [δηλαδή ο ρυθμ΄ς μεταβολής της ταχύτητάς του] ισούται με την καθαρή δύναμη που ασκείται  στο αντικείμενο διαιρουμένης με τη μάζα του αντικειμένου.

Στους δύο πρώτους νόμους ο Νεύτων προσέθεσε τον περιώνυμο τρίτο νόμο της κίνησης [που ορίζει ότι για κάθε δράση -π.χ. φυσική δύναμη- υπάρχει μια ίση και αντίθετη αντίδραση] καθώς και τον πιο διάσημο από τους επιστημονικούς του νόμους, το νόμο της βαρύτητας.
Οι τέσσερις νόμοι συνδυασμένοι διαμορφώνουν ένα ενιαίο σύστημα μέσω του οποίου όλα τα μικροσκοπικά μηχανικά συστήματα, από την ταλάντωση του εκκρεμούς μέχρι την τροχιά των πλανητών γύρω από τον ήλιο, μπορούν να ερευνηθούν και να προβλεφθεί η συμπεριφορά τους.
Ο Νεύτων δεν διατύπωσε απλώς τους παραπάνω νόμους. Χρησιμοποιώντας το μαθηματικό εργαλείο του απειροστικού λογισμού κατέδειξε τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι θεμελιώδεις νόμοι μπορούν να εφαρμοστούν για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων.

Οι νόμοι του Νεύτωνα έχουν εφαρμοστεί σε ευρύτατο φάσμα επιστημονικών και μηχανολογικών προβλημάτων. Όσο ζούσε, οι θεωρίες του εφαρμόστηκαν κυρίως στην αστρονομία με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Και σε αυτόν τον τομέα υπήρξε πρωτοπόρος.
Το 1687 δημοσίευσε το σπουδαίο έργο του με τίτλο "Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας", που συνήθως αναφέρεται ως Αρχές, όπου παρουσίασε το νόμο της βαρύτητας και τους νόμους της κίνησης. Ο Νεύτων απέδειξε ότι με γνώμονα τους εν λόγω νόμους μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια η κίνηση των πλανητών γύρω από τον ήλιο. Το θεμελιώδες πρόβλημα της δυναμικής αστρονομίας -δηλαδή η ακριβής πρόβλεψη των θέσεων και των κινήσεων των αστέρων και των πλανητών- είχε λυθεί με αριστοτεχνικό τρόπο από τον Νεύτωνα. Δεν είναι λοιπόν άξιο απορίας που θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος αστρονόμος όλων των εποχών.

Ο Νεύτων πέθανε το 1727 και τάφηκε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Ήταν ο πρώτος επιστήμονας στον οποίο αποδόθηκε αυτή η τιμή.

COMMENTS

Name

Admin Says,742,Break News,10320,History,588,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1049,Interesting,2739,Movies,13,Nature-Travel,584,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,565,Social Media,137,Sports,1069,Video,29,Άρθρα,597,Αστυνομιία-Έγκλημα,1449,Βιβλία-Εκδόσεις,77,Γιώργος Φάκος,295,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13086,Ηealth - Μedicine,1332,Καταγγελίες,210,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,7,Μαγειρική-συνταγές,866,Μουσική,223,Νίκος Ράμμος,249,Ομογένεια,912,Συγγραφείς,152,
ltr
item
TGBNEWS: Ισαάκ Νεύτων [1642-1727]
Ισαάκ Νεύτων [1642-1727]
https://1.bp.blogspot.com/-Xb_t_8rG_oc/Wx0IkRNvUgI/AAAAAAACuF8/0NmQCGifre4Zlc1NjufS7R-RIZziyABigCLcBGAs/s640/filesnefton_976362492.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-Xb_t_8rG_oc/Wx0IkRNvUgI/AAAAAAACuF8/0NmQCGifre4Zlc1NjufS7R-RIZziyABigCLcBGAs/s72-c/filesnefton_976362492.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/06/1642-1727.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/06/1642-1727.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy