Ελντα Πανοπούλου: "Η κοινωνία μας δεν βοηθάει τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον πολιτισμό..."

SHARE:


Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου, με αφορμή την αυριανή παράσταση "Αχόρταγος" του Δημήτρη Ψαθά, [διαβάστε εδώ...], καταφέραμε να έχουμε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με την γνωστή ηθοποιό και πλέον δασκάλα, την Ελντα Πανοπούλου. Η ίδια δεν δίστασε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις μας, ενώ εντυπωσιαστήκαμε από την αίσθηση του χιούμορ που διαθέτει, αλλά και τις ξεκάθαρες απόψεις της.

Είναι μια ταινία ο "Αχόρταγος", στην οποία πρωταγωνίστησε ο Γιάννης Γκιωνάκης και σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία. Αυτό σας προβληματίζει στο ότι τα παιδιά σας ενδεχομένως μπουν σε κάποιο μέτρο σύγκρισης από τους θεατές που θα έχουν την εικόνα της ταινίας στο μυαλό τους;

"Κοιτάξτε, δεν υπάρχει παρθενογένεση από πλευράς δημιουργίας ρόλου στο ελληνικό τουλάχιστον ρεπερτόριο αλλά και στο παγκόσμιο. Όλα τα παιδιά και όλοι οι σπουδαστές μιας ανώτερης δραματικής σχολής γνωρίζουν ότι τους ρόλους που αγγίζουν, τους έχουν αγγίξει άνθρωποι εξαιρετικών δεξιοτήτων στο παρελθόν και άλλοι όχι τόσο υψηλών δεξιοτήτων. Αυτό όμως δεν μπορεί να φοβίσει έναν νέο ηθοποιό γιατί με τον ίδιο τρόπο κι εγώ δεν θα έφτανα ποτέ να παίξω την Σαπφώ Νοταρά στο ρόλο της κυρά Μαριγώς δίπλα στην αείμνηστη Ρένα Βλαχοπούλου, όταν έπαιξα στην τελευταία της παράσταση την 'Χαρτοπαίκτρα'.

Δεν πρέπει ένας νέος ηθοποιός να φοβάται διότι κάποιο ιερό τέρας έπαιξε έναν ρόλο στο παρελθόν. Πρέπει να προσπαθεί να φτάσει σε αυτό το ύψος και γιατί όχι να το ξεπεράσει διδασκόμενος από τον προηγούμενο".

Το γεγονός ότι ακόμη σήμερα παίζονται ταινίες των παλιών μεγάλων ηθοποιών δεν σας προβληματίζει ότι ενδεχομένως να μην υπάρχουν νέοι ηθοποιοί που να μπορούν επάξια να αντικαταστήσουν τους παλαιούς;

"Δεν θα σας πω το ουδείς αναντικατάστατος. Για μένα είναι αναντικατάστατη η Βλαχοπούλου. Είναι αναντικατάστατος ο Αυλωνίτης. Είναι αναντικατάστατος ο Παπαγιανόπουλος, είναι αναντικατάστατη η Σαπφώ Νοταρά".


Υπάρχουν σήμερα κωμικοί ηθοποιοί για να θέσω το ερώτημα διαφορετικά.

"Θα σας απαντήσω, κατάλαβα πολύ καλά την ερώτησή σας. Γι' αυτό είπα νωρίτερα ότι δεν υπάρχει παρθενογένεση στην ερμηνεία, στην προσέγγιση του ρόλου. Δεν γίνεται ένας νέος καλλιτέχνης κι εγώ υπήρξα νέα καλλιτέχνης, δεν γίνεται να πω ότι δεν επηρεάστηκα από το πως έπαιζε η Ρένα Βλαχοπούλου επί σκηνής όταν βρέθηκα μαζί της. Το θέμα είναι πως ενσαρκώνεις τα στοιχεία που παίρνεις από τους μεγάλους ηθοποιούς, πως τα αφομοιώνεις και πως τα διανθίζεις με την δική σου προσωπικότητα ώστε να εξακολουθούν να είναι διαχρονικά και σπουδαία.

Αν με ρωτήσετε εάν γεννηθεί μια επόμενη Ρένα Βλαχοπούλου νομίζω πως η απάντησή μου θα είναι κατηγορηματικά όχι. Δεν θα ξαναγεννηθεί. Δεν θα ξαναγεννηθεί Αυλωνίτης, Κωνσταντάρας, Σαπφώ Νοταρά, Γεωργία Βασιλειάδου, ο Διονύσης Παπαγιανόπουλος ή ο Ορέστης Μακρής. Είναι προσωπικότητες που σφράγισαν τον προηγούμενο αιώνα καλλιτεχνικά στην Ελλάδα ειδικά, αλλά όχι μόνο για τις ερμηνευτικές τους ικανότητες, αλλά για την λατρεία τους απέναντι στην τέχνη.

Αυτό είναι που εσάς σας κάνει σήμερα να διερωτάστε εάν κάποιος νέος καλλιτέχνης θα μπορέσει να αποδώσει το ίδιο. Δεν είναι θέμα ταλέντου, είναι θέμα αγάπης, είναι θέμα ανάγκης να υπάρχουν μέσα στο θέατρο. Ξέρετε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι... ο Ορέστης Μακρής, για παράδειγμα, κοιμόταν στο θέατρο, ξύπναγε στο θέατρο. Ο Διονύσης Παπαγιανόπουλος πέθανε μόνος του γιατί η ζωή του ήταν μόνο το θέατρο. Όταν λοιπόν θα γεννηθεί πάλι ένας νέος ηθοποιός που θα ζει, θα αναπνέει, θα κοιμάται και θα ξυπνάει με πρώτη του έγνοια το θέατρο και το σανίδι να είστε σίγουρος ότι θα κάνει την ίδια καριέρα με τους προηγούμενος".

Τα νέα παιδιά πως τα βλέπετε σήμερα;

"Με πολύ μεγάλη αγάπη και με μεγάλη αυταπάρνηση σε δύσκολους καιρούς"

Έχουν την ίδια αγάπη με τους παλιούς;

"Είναι δύσκολη η εποχή. Πρέπει να συγχωράμε πολλά λάθη των νέων ανθρώπων γιατί αναπτύσσουν την ανάγκη τους για πολιτισμό μέσα σε μια κοινωνία που δεν τα βοηθάει. Η κοινωνία μας δεν βοηθάει τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον πολιτισμό. Κατακεραυνώνουν πάρα πολύ οι γονείς την επιθυμία των παιδιών να ασχοληθούν με την τέχνη και κάνουν λάθη"

Νομίζω πως το είχατε και στα δικά σας χρόνια

"Πάντα υπήρχε γιατί ήταν συνυφασμένο με την κοινωνική ανασφάλεια. Τώρα, έχουν βγει πάρα πολλοί μορφωμένοι άνθρωποι στον θεατρικό χώρο που έχουν άλλες αξίες. Ο ηθοποιός μορφώθηκε πλέον. Δεν υπάρχει αναλφάβητο παιδί στην εποχή μας. Τα παιδιά σήμερα μορφώνονται, έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από το διαδίκτυο. Αυτό λέω μερικές φορές στους νέους μαθητές μας. Μπείτε στο διαδίκτυο,. έχετε ένα τεράστιο εργαλείο αναζήτησης που μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τους πάντες γι' αυτό που σας αφορά".

Το γεγονός ότι σήμερα δεν γυρίζονται ταινίες, δεν γυρίζονται σειρές οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση ή μήπως δεν έχουμε και ηθοποιούς που να μπορούν να προσεγγίσουν και να προσελκύουν τους θεατές;

"Έχουμε εξαιρετικούς ηθοποιούς. Ξέρετε, οι νέες γενιές και οι νεότερες από εμένα έχουν πολύ καλούς ηθοποιούς, λαμπρούς. Ταλέντα μεγάλα έχουμε.

Οι σειρές δεν γίνονται γιατί βεβαίως υπάρχει η οικονομική κρίση κι ένδεια και γιατί κανένα κανάλι σήμερα ελληνικό δεν έχει την δυνατότητα να επενδύσει πάνω σε αυτό το τεράστιο υλικό. Επενδύουν σε φτηνές τούρκικες παραγωγές. Δυστυχώς έχουν εκλείψει εκείνοι οι παράγοντες που ενδιαφέρονται για να ανεβάσουν το πνευματικό επίπεδο των Ελλήνων".
Name

Admin Says,739,Break News,10314,History,589,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1057,Interesting,2771,Movies,13,Nature-Travel,599,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,569,Social Media,138,Sports,1084,Video,29,Άρθρα,608,Αστυνομιία-Έγκλημα,1487,Βιβλία-Εκδόσεις,77,Γιώργος Φάκος,297,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13176,Ηealth - Μedicine,1354,Καταγγελίες,209,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,7,Μαγειρική-συνταγές,888,Μουσική,224,Νίκος Ράμμος,248,Ομογένεια,914,Συγγραφείς,155,
ltr
item
TGBNEWS: Ελντα Πανοπούλου: "Η κοινωνία μας δεν βοηθάει τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον πολιτισμό..."
Ελντα Πανοπούλου: "Η κοινωνία μας δεν βοηθάει τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον πολιτισμό..."
https://4.bp.blogspot.com/-D3tM73-EmHk/WxmEuktOYdI/AAAAAAACtsg/lCSwOwrRYfoavjPlGGrGp4ho2IRM6qYrwCLcBGAs/s640/P1130572.JPG
https://4.bp.blogspot.com/-D3tM73-EmHk/WxmEuktOYdI/AAAAAAACtsg/lCSwOwrRYfoavjPlGGrGp4ho2IRM6qYrwCLcBGAs/s72-c/P1130572.JPG
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/06/blog-post_10.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/06/blog-post_10.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy