Γαστροσκόπηση: Ενδείξεις, προετοιμασία, διαδικασία (βίντεο)

SHARE:


Η αξία της γαστροσκόπησης στη διερεύνηση και αντιμετώπιση παθήσεων ανώτερου πεπτικού


Τι είναι η γαστροσκόπηση;

Η γαστροσκόπηση είναι η ενδοσκοπική εξέταση που επιτρέπει τον έλεγχο του εσωτερικού βλεννογόνου του ανωτέρου πεπτικού συστήματος. Το ανώτερο πεπτικό σύστημα περιλαμβάνει τον οισοφάγο (δηλαδή έναν σωλήνα μεταξύ του στόματος και του στομάχου), το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο (δηλαδή το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου).

Για ποιον λόγο ο γαστρεντερολόγος θα μου προτείνει να κάνω γαστροσκόπηση;

Η γαστροσκόπηση διακρίνεται σε διαγνωστική και θεραπευτική. Οι ενδείξεις της γαστροσκόπησης είναι οι εξής:

Τι προετοιμασία χρειάζεται πριν από την γαστροσκόπηση;

Ο γαστρεντερολόγος σας θα σας δώσει οδηγίες προετοιμασίας για το τι θα πρέπει να κάνετε πριν από την γαστροσκοπηση. Θα σας πει αν χρειάζεται να σταματήσετε να τρώτε ή να πίνετε υγρά για κάποιες ώρες πριν την γαστροσκόπηση, καθώς και αν θα πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε κάποιο από τα φάρμακά σας.

Ενημερώστε τον γιατρό σας πριν την γαστροσκοπηση αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα, κυρίως από το αναπνευστικό (πχ επί ιστορικού βρογχικού άσθματος ή χρόνιας αναπνευστικής πνευμονοπάθειας).

Ποια είναι η διαδικασία της γαστροσκόπησης;

Η γαστροσκόπηση γίνεται είτε με μέθη (χορηγείται μιδαζολάμη και έχετε τις αισθήσεις σας), είτε με νάρκωση (βαθιά καταστολή με χορήγηση προποφόλης) με την οποία δεν έχετε καθόλου συνείδηση (κοιμάστε).

Στη συνέχεια, ο γαστρεντερολόγος - ενδοσκόπος εισάγει στο στόμα σας έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα (γαστροσκόπιο) που διαθέτει κάμερα που συνδέεται με οθόνη και τον προωθεί στον οισοφάγο, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο. Ο γαστρεντερολόγος -ενδοσκόπος εξετάζει στην οθόνη την εσωτερική επένδυση του ανωτέρου πεπτικού (βλεννογόνο).

Κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης, ο γαστρεντερολόγος - ενδοσκόπος μπορεί να πάρει βιοψία, δηλαδή ένα μικρό κομμάτι ιστού από το εσωτερικό του οισοφάγου, στομάχου, ή δωδεκαδακτύλου. Το κομμάτι αυτό θα το εξετάσει ο παθολογοανατόμος κάτω από το μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για καρκίνο ή φλεγμονή.

Ο παθολογοανατόμος μπορεί επίσης να ελέγξει με μεγάλη ακρίβεια αν υπάρχει ένα κοινό βακτηρίδιο που λέγεται Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και προσβάλλει περίπου τους μισούς Έλληνες ενήλικες. Το Ελικοβακτηρίδιο ευθύνεται για εμφάνιση έλκους στο στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο, καθώς και για την εμφάνιση καρκίνου στο στομάχι.

Σε περίπτωση που υπάρχει ενεργός αιμορραγία, ο γαστρεντερολόγος μπορεί να την εντοπίσει με την γαστροσκόπηση και να την σταματήσει με διάφορες τεχνικές.

Σε περίπτωση κιρσών οισοφάγου, ο γαστρεντερολόγος μπορεί να τους περιδέσει χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνική που λέγεται ενδοσκοπική απολίνωση κιρσών οισοφάγου με ελαστικό δακτύλιο (rubber band ligation).
Σε περίπτωση στενώσεων οισοφάγου (πχ μετά από γαστρεκτομή, ή επί αχαλασίας οισοφάγου), ο γαστρεντερολόγος μπορεί να εφαρμόσει διαστολές και να διανοίξει τον στενωμένο οισοφάγο.

Τι θα κάνω μετά την γαστροσκόπηση; Τι κίνδυνοι - επιπλοκές υπάρχουν;

Ο γαστρεντερολόγος σας θα σας δώσει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε μετά από την γαστροσκόπηση. Συνήθως επιτρέπεται να φάτε χωρίς περιορισμό μετά από τουλάχιστον 1 ώρα, επειδή ο βλεννογόνος του στόματος θα έχει ψεκαστεί με αναισθητικό σπρέι και δεν υπάρχει καλή αίσθηση της κατάποσης. Εφόσον έχετε λάβει ήπια καταστολή (μέθη), αυτή έχει επίδραση για αρκετές ώρες, οπότε συνιστάται να μην οδηγήσετε και να μην εργασθείτε για το υπόλοιπο της ημέρας.

Μην ανησυχήσετε αν νιώσετε πόνο στο λαιμό αμέσως μετά την γαστροσκόπηση ή αν νιώσετε να υπάρχει αέρας μέσα στο στομάχι σας.
Μετά την γαστροσκόπηση είναι πιθανόν να παρατηρηθούν κάποιες επιπλοκές που δεν είναι όμως συνήθεις, και μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Εισρόφηση, δηλαδή είσοδο τροφής στους πνεύμονες από το στομάχι (αυτό συμβαίνει όταν ο ασθενής δεν είναι νηστικός για αρκετές ώρες πριν από την εξέταση)
  • Αιμορραγία, πχ μετά από αφαίρεση πολύποδα ή όγκου
  • Σχίσιμο στον βλεννογόνο του ανωτέρου πεπτικούΕπέστρεψα στο σπίτι μετά από την γαστροσκόπηση. Πότε θα πρέπει να επικοινωνήσω με τον γιατρό που με εξέτασε;

Επικοινωνήστε με τον γαστρεντερολόγο σας αμέσως, εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα μετά την γαστροσκόπηση:
  • Πόνο στην κοιλιά, που είναι πολύ οξύτερος από ό,τι ο πόνος από την ύπαρξη αερίων, ή κράμπες
  • Φουσκωμένη και σκληρή κοιλιά
  • Εμετό
  • Πυρετό
  • Δυσκολία στην κατάποση και ανυπόφορο πόνο στον λαιμό


Μπορώ να κάνω γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση μαζί;

Η γαστροσκόπηση και η κολονοσκόπηση είναι δύο διαφορετικές εξετάσεις για το ανώτερο και το κατώτερο πεπτικό, αντίστοιχα. Εφόσον υπάρχει ένδειξη να ελέγξουμε και το στομάχι και το παχύ έντερο, δεν υπάρχει καμία αντένδειξη οι δύο αυτές εξετάσεις (γαστροσκόπησηκαι κολονοσκόπηση μαζί) να μην γίνουν ταυτόχρονα. Είθισται να προηγείται η γαστροσκόπηση και ακολουθεί η κολονοσκόπηση, χωρίς να ξυπνήσετε από τη νάρκωση. Με τον τρόπο αυτό, εξοικονομείται χρόνος και δεν ταλαιπωρείται δύο φορές ο ασθενής.

Ο γαστρεντερολόγος Δρ. Χρήστος Ζαβός διενεργεί εντελώς ανώδυνη γαστροσκόπηση με προποφόλη σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης. Η γαστροσκόπηση στη Θεσσαλονίκη γίνεται με σύγχρονα μηχανήματα Olympus που αποστειρώνονται τόσο μηχανικά όσο και αυτόματα (πλυντήριο) σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες των επίσημων Ενδοσκοπικών Εταιρειών. Η γαστροσκόπηση που διενεργεί ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Χρήστος Ζαβός σε κλινική στη Θεσσαλονίκη είναι πιστοποιημένη με το σύστημα ποιοτικού ελέγχου ISO.

Πόσο κοστίζει η γαστροσκόπηση;

Η τιμή της γαστροσκόπησης εξαρτάται από το αν πρόκειται για διαγνωστική ή θεραπευτική εξέταση. Επίσης, οι τιμές της γαστροσκόπησης διαφέρουν ανάλογα με το αν κάποιος είναι ασφαλισμένος ή όχι. Συνήθως οι κλινικές δέχονται παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ για μια διαγνωστική γαστροσκόπηση αλλά όχι για θεραπευτική γαστροσκόπηση. Ο γαστρεντερολόγος πληρώνεται από τον ασθενή εκτός ΕΟΠΥΥ.

Στο κόστος της γαστροσκόπησης θα πρέπει να υπολογισθούν και οι πιθανές αμοιβές του αναισθησιολόγου που θα χορηγήσει την αναισθησία και του παθολογοανατόμου που θα ελέγξει τις βιοψίες που θα λάβει ο γαστρεντερολόγος.

Συνεπώς, το συνολικό κόστος μιας γαστροσκόπησης στον ιδιωτικό τομέα ΔΕΝ είναι η συμμετοχή του ασφαλισμένου που κάποιος βλέπει στο παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για εξειδικευμένη εξέταση που εξαρτάται και από την εμπειρία του γαστρεντερολόγου, και ο κάθε γαστρεντερολόγος καθορίζει ο ίδιος την αμοιβή του.


Δείτε το ενδιαφέρον βίντεο
Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ

Ειδικός Γαστρεντερολόγος - Ηπατολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Μετεκπαιδευθείς στο Universitair Medisch Centrum Utrecht, Ολλανδία

Ενδοσκοπεί ασθενείς στην Θεσσαλονίκη

• Τηλ.: 2311 28 38 33
• Κιν.: 697 65 96 988

Official website: http://peptiko.gr

COMMENTS

Name

Admin Says,741,Break News,10322,History,580,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1020,Interesting,2660,Movies,13,Nature-Travel,552,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,563,Social Media,137,Sports,1027,Video,29,Άρθρα,577,Αστυνομιία-Έγκλημα,1381,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,290,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,12820,Ηealth - Μedicine,1278,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,6,Μαγειρική-συνταγές,820,Μουσική,216,Νίκος Ράμμος,249,Ομογένεια,900,Συγγραφείς,151,
ltr
item
TGBNEWS: Γαστροσκόπηση: Ενδείξεις, προετοιμασία, διαδικασία (βίντεο)
Γαστροσκόπηση: Ενδείξεις, προετοιμασία, διαδικασία (βίντεο)
https://4.bp.blogspot.com/-LKGYCZ0Nlok/Wxv-PbxIHNI/AAAAAAAAgVY/OQxFGdQF95AjAVGbbVdDJVjRQpkVLzedQCEwYBhgL/s640/service8.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-LKGYCZ0Nlok/Wxv-PbxIHNI/AAAAAAAAgVY/OQxFGdQF95AjAVGbbVdDJVjRQpkVLzedQCEwYBhgL/s72-c/service8.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/06/blog-post_67.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/06/blog-post_67.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy