«Ψήνουν» 3+1 μέτρα ανακούφισης για ελεύθερους επαγγελματίες και χήρες

SHARE:

'

Η κυβερνητική επιτροπή εξετάζει τη δυνατότητα οι ανενεργές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα μπλοκάκια τους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις με τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού της Μαίρης Λαμπαδίτη Το υπουργείο Εργασίας ξανανοίγει τους φακέλους με θέματα που κρατούσαν κλειστά οι δανειστές προκειμένου να εξετάσει μετά την έξοδο από το μνημόνιο σε ποιους τομείς μπορεί να παρέμβει με θεραπευτικές ρυθμίσεις.

Τα μέτρα ανακούφισης για ελεύθερους επαγγελματίες, χήρες/ους κ.λπ. μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των συμβάσεων και την παρέμβαση στις συντάξεις (ενδεχόμενη αναβολή περικοπών, καταβολή 13ης σύνταξης) θα περιλαμβάνονται στο πακέτο παροχών που θα εξαγγείλει το πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, αρμόδια κυβερνητική επιτροπή εξετάζει:

1. Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις με τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού οι ανενεργές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα μπλοκάκια τους. Μέχρι τώρα οι δανειστές είχαν αποκλείσει την υπαγωγή των κλειστών επιχειρήσεων στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού.


 Συγκεκριμένα, η επιτροπή εξετάζει πώς μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους περισσότερες από 250.000 εταιρείες και επαγγελματίες με στόχο να περιοριστεί το ιδιωτικό χρέος που αγγίζει τα 137 δισ. ευρώ σε Εφορία και Ταμεία. Η υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα συνδυάζεται με την ένταξη σε πρόγραμμα επιδότησης του ΟΑΕΔ προκειμένου να επαναδραστηριοποιηθεί η επιχείρηση ή το μπλοκάκι και ο επαγγελματίας να έχει στη διάθεσή του χρηματοδοτικά εργαλεία. Σύμφωνα με τις προτάσεις που μελετώνται, η ρύθμιση θα έχει περιορισμένη διάρκεια από τέσσερις έως πέντε μήνες. Αυτή η διευκόλυνση express σημαίνει ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως το μέτρο είναι σωτήριο για μια μικρή κατηγορία επαγγελματιών που θέλουν να επαναδραστηριοποιηθούν αλλά είναι δώρον άδωρον για την πλειοψηφία που έχει καταστραφεί και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε πληρωμή ακόμα και με ευνοϊκούς όρους.

Για την ένταξη των οφειλετών στην πλατφόρμα θα μετρώνται δύο βασικοί συντελεστές: το χρέος προς το εισόδημα και το χρέος προς την περιουσία, προκειμένου να υπολογίζεται η ελάχιστη μηνιαία δόση που θα καλείται να καταβάλει ο ενδιαφερόμενος και να ελέγχεται η ικανότητα αποπληρωμής. Μελετάται μάλιστα το ενδεχόμενο για ορισμένες επιμέρους κατηγορίες εξ αυτών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι μακροχρόνια άνεργοι ή ανάπηροι να καταβάλουν μηδενικό επιτόκιο.

2. Τη δυνατότητα συνταξιοδότησης 40.000 εγκλωβισμένων οφειλετών του πρώην ΟΑΕΕ με 30-35 χρόνια ασφάλισης, 67 ετών σήμερα, που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, παρότι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις, αν δεν περιορίσουν την κύρια οφειλή τους και τις προσαυξήσεις στα 20.000 ευρώ. Δηλαδή το μόνο που μπορούν να κάνουν σε αυτή την περίπτωση οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι είναι να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό των συνολικών οφειλών, που ξεπερνά τα 20.000 ευρώ και έπειτα να ρυθμίσουν σε 40 δόσεις τις οφειλές των 20.000 ευρώ.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις για να πάρουν τουλάχιστον την εθνική σύνταξη των 346 ευρώ/μήνα, καθώς έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στο ΙΚΑ και την ηλικία των 67, αλλά λόγω των οφειλών ο δρόμος προς τη σύνταξη παραμένει κλειστός. Αυτό που εξετάζεται είναι το όριο των οφειλών που μπορεί να ρυθμιστούν σε έως 120 δόσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού να ανέλθει στις 40.000 ή 50.000 ευρώ ώστε να καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν. Και σε αυτή την περίπτωση οι οργανώσεις των μικρομεσαίων έχουν προτείνει να δοθεί η δυνατότητα εκούσιας αποποίησης ασφαλιστικού χρόνου. Δηλαδή να αφαιρεθεί ο χρόνος που οφείλουν και να πάρουν σύνταξη από τα υπόλοιπα χρόνια ασφάλισης ώστε να δοθεί τέλος στην ομηρία τους.

Συμπληρωματική διευκόλυνση στους ελεύθερους επαγγελματίες που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν παρέχει και η διάταξη τού υπό ψήφιση νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία δεν απαιτείται πλέον η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας προκειμένου να αρχίσει η συνταξιοδότηση. Η διάταξη λύνει τα χέρια στους εμπόρους ή τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έπρεπε να κλείσουν την επιχείρηση ή να τη μεταβιβάσουν στα παιδιά τους προκειμένου να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Ωστόσο αν συνεχίσουν να εργάζονται και μετά την απονομή της σύνταξης θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου Κατρούγκαλου, που προβλέπει περικοπή του 60% της σύνταξης.

3. Τη δυνατότητα ελάφρυνσης των εισφορών που καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ ορισμένες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ελάφρυνση θα αφορά λίγους που επιβαρύνονται υπέρμετρα, καθώς το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλει χαμηλότερα ασφάλιστρα απ' ό,τι στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο μετά την έξοδο από το μνημόνιο θα εξετάσει την ελάφρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα από 15.000 έως 70.000 ευρώ ετησίως για τις περιπτώσεις που διαπιστώνεται υπέρμετρη επιβάρυνση από φόρους και εισφορές . Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ελάφρυνση θα αφορά μόνο 7.000-8.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Υπενθυμίζουμε ότι αναμένεται αρχές Σεπτεμβρίου και η απόφαση του ΣτΕ το οποίο, σύμφωνα με τις διαρροές, είναι πολύ πιθανό να κρίνει αντισυνταγματικό τον υπολογισμό των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα.

4. Την επαναφορά των συντάξεων χηρείας στις περιπτώσεις που οι μνημονιακές διατάξεις απέκλεισαν εντελώς τις/τους χήρες/ους από το δικαίωμα λήψης σύνταξης εξαιτίας των αυστηρών ηλικιακών και άλλων κριτηρίων. Συγκεκριμένα, περίπου 70.000 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας που βρέθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου σε ηλικία κάτω των 55 ετών, χωρίς ανήλικα παιδιά, χάνουν εντελώς τη σύνταξη μετά τη συμπλήρωση 3 ετών από τον θάνατό τους.

Οπως έχει εξαγγείλει η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο θα εξεταστούν διορθώσεις στο θεσμικό πλαίσιο των συντάξεων χηρείας και σε κάθε περίπτωση θα αυξηθεί το ποσό της σύνταξης το οποίο σήμερα έχει καταβαραθρωθεί. Επιπλέον, θα εφαρμοστεί δέσμη μέτρων για την απασχόληση κατά προτεραιότητα αυτής της ευάλωτης κατηγορίας του πληθυσμού μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ προκειμένου να διατηρηθεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

  www.newmoney.gr
Name

Admin Says,739,Break News,10313,History,590,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1064,Interesting,2821,Movies,13,Nature-Travel,614,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,581,Social Media,138,Sports,1094,Video,29,Άρθρα,623,Αστυνομιία-Έγκλημα,1530,Βιβλία-Εκδόσεις,77,Γιώργος Φάκος,307,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13359,Ηealth - Μedicine,1387,Καταγγελίες,209,Λογοτεχνία,17,Λογοτεχνία.,8,Μαγειρική-συνταγές,911,Μουσική,225,Νίκος Ράμμος,249,Ομογένεια,918,Συγγραφείς,155,
ltr
item
TGBNEWS: «Ψήνουν» 3+1 μέτρα ανακούφισης για ελεύθερους επαγγελματίες και χήρες
«Ψήνουν» 3+1 μέτρα ανακούφισης για ελεύθερους επαγγελματίες και χήρες
https://1.bp.blogspot.com/-TVoy05nef4A/W0uQQeUHDqI/AAAAAAAC0is/xRy6y3DLkcsrv0Y9VHo4Z5ngbyuaAlROwCLcBGAs/s640/AAA5hza.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-TVoy05nef4A/W0uQQeUHDqI/AAAAAAAC0is/xRy6y3DLkcsrv0Y9VHo4Z5ngbyuaAlROwCLcBGAs/s72-c/AAA5hza.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/07/31.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/07/31.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy