Έως 500 ευρώ τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις

SHARE:


Με αρχικά πρόστιμα έως 500 ευρώ κινδυνεύουν οι φορολογούμενοι που θα …ξεχάσουν, να υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση, εντός της προθεσμίας ή πρόκειται να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις. Τα συγκεκριμένα πρόστιμα είναι τα αυτοτελή, ενώ η τελική επιβάρυνση του φορολογούμενου μπορεί να αυξηθεί, εάν το εκκαθαριστικό σημείωμα είναι χρεωστικό. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις, που υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Μετά την παράταση που χορηγήθηκε η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι η 26η Ιουλίου, αντί της 30ης Ιουνίου που ήταν η αρχική προθεσμία. Ωστόσο, και πέρυσι που χορηγήθηκε αντίστοιχη παράταση, έως τις 21 Ιουλίου 2017, εντούτοις πάνω από 100.000 φορολογούμενοι υπέβαλαν εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις. Ειδικότερα, μέχρι τις 21η Ιουλίου 2017 υποβλήθηκαν 6.141.418 δηλώσεις, ενώ μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 2017 υποβλήθηκαν επιπλέον 100.377 δηλώσεις και ο συνολικός αριθμός έφτασε σε 6.241.795 δηλώσεις.

Τα πρόστιμα Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά στα πρόστιμα για τους… ξεχασιάρηδες η νομοθεσία προβλέπει τα ακόλουθα:

Αν ο φορολογούμενος που δεν είναι επαγγελματίας (π.χ. μισθωτός, συνταξιούχος) δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ. Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος επιβαρύνεται, τόσο με το πρόστιμο των 100 ευρώ, αλλά και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ύψους 0,73% επί του φόρου, για κάθε μήνα που παρήλθε από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του φόρου μέχρι την ημερομηνία μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Σε ότι αφορά στους φορολογούμενους που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, υπάρχει το πρόστιμο των 100 ευρώ, σε περίπτωση που η τροποποίηση γίνεται λόγω δικής του ευθύνης και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι πιστωτικό ή μηδενικό. Στην περίπτωση που η αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε μηδενικό αποτέλεσμα και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει επιστροφή φόρου, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα συμψηφιστεί με την επιστροφή φόρου.

Στην περίπτωση που από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί, κατ΄ αρχήν, με πρόστιμο 100 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, θα χρεωθεί και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής υπολογιζόμενους επί του προκύψαντος φόρου με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία πληρωμής μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

Στους φορολογούμενους που είναι επιτηδευματίες και τηρούν απλογραφικά βιβλία, θα τους επιβληθεί το αυτοτελές πρόστιμο των 250 ευρώ και να προκύπτει φόρος, θα χρεωθεί και με προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής. Οι φορολογούμενοι που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και ξεχάσουν αν υποβάλουν δήλωση, θα χρεωθούν με πρόστιμο 500 ευρώ στο οποίο θα προστεθούν οι τόκοι (0,73%) για κάθε μήνα καθυστέρησης απόδοσης του φόρου.

Πότε δεν επιβάλλονται πρόστιμα 

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και αν περάσει η προθεσμία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεν επιβάλλονται πρόστιμα ή και προσαυξήσεις, για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων και συγκεκριμένα: Για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα. Αν ο εργοδότης εκδώσει καθυστερημένα τη βεβαίωση αποδοχών και ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση, δεν βαρύνεται με πρόστιμο.

Είναι πολλές οι τροποιητικές δηλώσεις που υποβάλλονται από αγρότες, λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαιώσεων του ΟΠΕΚΕΠ, συνταξιούχων (για να αναδρομικά), αλλά και από μισθωτούς που εργάζονται σε εταιρείες οι οποίες καθυστερούν τις πληρωμές. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).

Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο. Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN Για τη δήλωση των αναδρομικών των συνταξιούχων των προηγούμενων ετών, τα οποία θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στα έτη που αφορούν. Ωστόσο εάν τα αναδρομικά αφορούν τα φορολογικά έτη 2015 και 2016, η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2018. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν στη «φιλοξενία» για φορολογικούς λόγους.

Σε περίπτωση φιλοξενίας, συμπληρώνεται ο υποπίνακας του κωδικού 801 τον Α.Φ.Μ. του προσώπου που σας φιλοξενεί, τα τ.μ. της οικίας και τους μήνες φιλοξενίας. Εάν το πρόσωπο που σας φιλοξενεί έχει ήδη υποβάλλει φορολογική δήλωση και δεν έχει δηλώσει τη φιλοξενία, θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης για να σας συμπεριλάβει στους φιλοξενούμενους.

  www.sofokleousin.gr/
Name

Admin Says,739,Break News,10313,History,590,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1064,Interesting,2817,Movies,13,Nature-Travel,614,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,579,Social Media,138,Sports,1091,Video,29,Άρθρα,623,Αστυνομιία-Έγκλημα,1524,Βιβλία-Εκδόσεις,77,Γιώργος Φάκος,307,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13332,Ηealth - Μedicine,1386,Καταγγελίες,209,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,8,Μαγειρική-συνταγές,907,Μουσική,225,Νίκος Ράμμος,249,Ομογένεια,918,Συγγραφείς,155,
ltr
item
TGBNEWS: Έως 500 ευρώ τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις
Έως 500 ευρώ τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις
https://1.bp.blogspot.com/-jflexRbcI8w/W0OZSxHPpeI/AAAAAAACzUA/eU5enx7Us_oJw-bAcbQA3GP5LPTOR7n7gCLcBGAs/s640/AAzMF8c.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-jflexRbcI8w/W0OZSxHPpeI/AAAAAAACzUA/eU5enx7Us_oJw-bAcbQA3GP5LPTOR7n7gCLcBGAs/s72-c/AAzMF8c.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/07/500.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/07/500.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy