Πολιτική ψευδολογία

SHARE:

του Τζόναθαν Σουίφτ*


Η επιμονή των φίλων μου με ώθησε να ασχοληθώ με ένα δοκίμιο για την Τέχνη της πολιτικής ψευδολογίας. Μας είπαν ότι ο Διάβολος είναι ο πατέρας των ψευδών, και ότι υπήρξε ψεύτης εξαρχής. Επομένως, πέρα από κάθε αμφιβολία, το ψεύδος είναι πανάρχαιο και επιπλέον αναδύθηκε για πρώτη φορά ως πολιτική ψευδολογία προκειμένου να υποσκάψει την εξουσία του ηγεμόνα του και να ξεγελάσει το ένα τρίτο των υπηκόων του ώστε να τον παρακούσουν -γι' αυτό τον λόγο εκδιώχθηκε από τον παράδεισο, όπου [σύμφωνα με τον Μίλιον] υπήρξε αντιβασιλέας της μεγάλης δυτικής επαρχίας και υποχρεώθηκε να ασκεί το ταλέντο του στις κατώτερες περιοχές, ανάμεσα σε άλλα πεπτωκότα πνεύματα, φτωχούς και εξαπατημένους ανθρώπους, τους οποίους ακόμη σπρώχνει καθημερινά στις αμαρτίες τους και αυτό θα συνεχίζει να κάνει μέχρι να αλυσοδεθεί στα βάθη της κόλασης.
Παρότι όμως ο Διάβολος είναι ο πατέρας των ψευδών, φαίνεται πως έχει χάσει, όπως και άλλοι μεγάλοι εφευρέτες, μεγάλο μέρος του κύρους του, το οποίο πλέον έχει ξεπεραστεί από τις συνεχείς βελτιώσεις που επιτυγχάνουν άλλοι.

Ποιος ήταν ο πρώτος που έκανε την ψευδολογία τέχνη και την εφάρμοσε στην πολιτική, είναι κάτι που η ιστορία, παρά την ενδελεχή μου έρευνα, δεν διευκρινίζει. Γι' αυτό και περιορίστηκα να τη μελετήσω στη σύγχρονη μορφή της, όπως έχει καλλιεργηθεί κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια στο νότιο τμήμα του νησιού μας.

Ο ποιητής μας λέει πως όταν οι θεοί κατακρήμνισαν τα τέρατα, η Γη για να εκδικηθεί γέννησε το τελευταίο της παιδί΅τη Φήμη. Ο μύθος πρέπει να ερμηνευτεί ως εξής: Όταν οι αναταραχές και οι εξεγέρσεις καταλαγιάζουν, άφθονες ψεύτικες φήμες και ειδήσεις κυκλοφορούν σε όλο το έθνος. Σύμφωνα με αυτό, το ψεύδος θα πρέπει να είναι η τελευταία παρηγοριά των ηττημένων ομάδων, των γεννημένων από τη γη και εξεγερμένων. Οι σύγχρονοι όμως επέφεραν βελτιώσεις εφαρμόζοντας αυτή την τέχνη για να κερδίσουν την εξουσία και να τη διατηρήσουν, αλλά και για να εκδικηθούν που την είχαν χάσει, όπως ακριβώς τα ζώα χρησιμοποιούν τις γνάθους τους και για να τρέφονται όταν πεινούν και για να δαγκώνουν όταν απειλούνται.

Αυτή όμως η γενεαλογία δεν ισχύει πάντα για την πολιτική ψευδολογία. Θα προσπαθήσω να το αναλύσω αναφέροντας ορισμένες σχετικές συνθήκες για τη γέννηση και την πατρότητά της. Η πολιτική ψευδολογία μπορεί να γεννηθεί στο κεφάλι του ηττημένου πολιτικού και στη συνέχεια να παραδοθεί στον όχλο γι να τη φροντίσει και την παραχαιδέψει. Άλλες φορές γεννιέται παραμορφωμένη και τελειοποιείται όπως τα ζώα γλείφουν τις πληγές τους. Μπορεί επίσης να φτάσει στον κόσμο πλήρως διαμορφωμένη και το γλείψιμο αυτό να την καταστρέψει. Συχνά γεννιέται κοριτσάκι και χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί, αλλά μπορεί να γεννηθεί και σωστή γυναίκα, η οποία σιγά-σιγά σβήνει.

Μπορεί να είναι ευγενικής καταγωγής, αλλά μπορεί και να είναι γονιός του κερδοσκόπου: στη μία περίπτωση γεννιέται ουρλιάζοντας στην άλλη πλησιάζει σαν ψίθυρος. Γνωρίζω ένα ψεύδος που ο θόρυβός του ενόχλησε το μισό έθνος και που, παρότι τώρα είναι υπερβολικά περήφανο και μεγάλο για να αναγνωριστεί  πατρότητά του, γεννήθηκε σαν απλό σούσουρο. Για να καταλήξουμε σχετικά με τη γέννηση του τέρατος. Όταν φτάνει στον κόσμο χωρίς κεντρί, γεννιέται νεκρό και όταν χάνει το κεντρί του, πεθαίνει.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μια κοπέλα με τόσο θαυμαστή γέννηση πραγματοποιεί κατορθώματα τόσο εξωπραγματικά: δεν ήταν τυχαία ο φύλακας άγγελος του κυβερνώντος κόμματος επί σχεδόν είκοσι χρόνια. Μπορεί να κατακτήσει βασίλεια χωρίς να πολεμήσει, ακόμη και χωρίς να χάσει καμία μάχη. Δίνει και επιστρέφει αξιώματα, κάνει το όρος σωρούς χώματος και τους σωρούς χώματος, όρος: επί χρόνια έχει προεδρεύσει σε εκλογικές επιτροπές, μετατρέπει σε κρυστάλλινο νερό τον βούρκο, κάνει τον άθεο άγιο και τον λιμπερτί πατριώτη, εμπιστεύεται τους ξένους υπουργούς και προκαλεί την άνοδο ή την πτώση της αξιοπιστίας του έθνους.

Αυτή η θεά πετά στους αιθέρες κρατώντας έναν τεράστιο καθρέφτη με το οποίο θαμπώνει το πλήθος και το αναγκάζει να δει, ανάλογα με το πως κινεί τον καθρέπτη, την καταστροφή αντί για το συμφέρον και το συμφέρον αντί για την καταστροφή. Σε αυτό τον καθρέφτη θα δουν τους καλύτερούς τους φίλους ντυμένους με ενδύματα διακοσμημένα με κρίνους και τριπλά στέμματα, με ζώνες στολισμένες με αλυσίδες και κομποσκοίνια και ξύλινα παπούτσια. Και θα δουν τους χειρότερους εχθρούς τους στολισμένους με τα διακριτικά της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της επιείκειας, του μέτρου, και με το κέρας της Αμάλθειας στα χέρια τους. Τα μεγάλα φτερά της, όπως τα φτερά του χελιδονόψαρου, βοηθούν μόνο α είναι βρεγμένα, γι' αυτό τα βουτά στη λάσπη και όταν σηκώνεται πάλι ψηλά σκεπάζει με λάσπη τα μάτια του πλήθους, ενώ πετάει ταχύτατα. Πότε πότε όμως πρέπει να χαμηλώνει για ανεφοδιασμό.

Μερικές φορές σκέφτομαι ότι αν κάποιος άνθρωπος είχε το χάρισμα της ενόρασης για να διακρίνει τα ψεύδη, όπως στη Σκοτία μπορούν να βλέπουν τα πνεύματα αναμφίβολα θα διασκέδαζε πολύ σε αυτή την πόλη, παρατηρώντας τα διάφορα μεγέθη, τα σχήματα και τα χρώματα αυτών των σμηνών από ψέματα που ζουζουνίζουν γύρω από τα κεφάλια ορισμένων, όπως οι μύγες γύρω από τα αφτιά του αλόγου το καλοκαίρι και παρατηρώντας αυτές τις αιωρούμενες λεγεώνες που πληθαίνουν τόσο ώστε να σκοτεινιάζουν τον ουρανό, κάθε απόγευμα πάνω από τα πλήθη του Χρηματιστηρίου ή πάνω από αυτές τις λέσχες των δυσαρεστημένων σπουδαίων ανδρών. από όπου την εποχή των εκλογών φορτία ολόκληρα ψευδών βγαίνουν για να διασκορπιστούν.

Υπάρχει κάτι βασικό που διακρίνει το πολιτικό ψεύδος: πρέπει να είναι εφήμερο. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσει να προσαρμοστεί στις συνθήκες, για να στηρίξει τα δύο αντίπαλα μέρη, για να γίνει κατάλληλο για όλα τα άτομα που πρέπει να θαμπώσει. Όταν πρόκειται για την περιγραφή των προτερημάτων και των μειονεκτημάτων των ανθρώπων, καλό θα ήταν σε κάθε περίπτωση να πάρουμε ως παράδειγμα κάποια φημισμένη προσωπικότητα για να βρούμε τις ομοιότητες. Έχω τηρήσει αυστηρά αυτό τον κανόνα, και η φαντασία μου με παραπέμπει σε μια συγκεκριμένη εξέχουσα προσωπικότητα γνωστή γι' αυτό το ταλέντο, που χάρη στην διαρκή άσκησή του φημίζεται εδώ και είκοσι χρόνια ως το μοναδικό κεφάλι της Αγγλίας για τη διαχείριση των ευαίσθητων θεμάτων.

Η ανωτερότητα του πνεύματός του δεν οφείλεται παρά σε μια ανεξάντλητη πηγή πολιτικών ψευδών, τα οποία διαδίδει απλόχερα με κάθε κουβέντα του, αλλά τα οποία εξίσου μεγαλόψυχα ξεχνά και αντικρούει μέσα σε μισή ώρα. Δεν θέλει να ξέρει αν λέει αλήθεια ή ψέματα, του αρκεί να ξέρει ότι βολεύει, το κάθε λεπτό και με τον κάθε άνθρωπο, να συνεχίσει να επιβεβαιώνει ή να αρνείται τα ψεύδη. Έτσι ώστε, αν κάποιοι σκοπεύουν να ασχοληθούν μαζί του και να ερμηνεύσουν όλα όσα λέει, όπως ερμηνεύουμε τα όνειρα, δεν θα καταφέρουν να το κάνουν και θα νιώσουν εξαπατημένοι είτε τα πιστεύουν είτε όχι: η μοναδική λύση είναι να κάνουν ότι άκουσαν μόνο μερικούς μπλεγμένους ήχους χωρίς κανένα νόημα, επιπλέον αυτό θα τους διαφύλαττε από την φρίκη που θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν οι βλασφημίες που πάντα συνοδεύουν και τα δύο άκρα των ισχυρισμών του και ταυτόχρονα είναι βέβαιο ότι στη δικαιοσύνη δεν μπορεί να κατηγορηθεί για ψευδορκία όταν επικαλείται τον Θεό ή τον Ιησού Χριστό, εφόσον περισσότερες από μία φορές κατέστησε δημοσίως σαφές ότι δεν πιστεύει σε κανέναν από τους δύο.

Ορισμένοι ίσως σκεφτούν ότι παρόμοια ψεύδη παύουν να είναι χρήσιμα στον δημιουργό τους ή στο κόμμα τους, όταν ύστερα από τόσο συχνή χρήση καταλήγουν να προδίδουν τους δημιουργούς τους: λαθεύουν και μάλιστα πολύ. Λίγα ψέμματα φέρουν την σφραγίδα εκείνου που τα επινόησε και ο πιο εκπορνευόμενος εχθρός της αλήθειας μπορεί να διαδώσει εκατομμύρια ψέμματα πριν γνωρίσει τον δημιουργό τους. Εξάλλου, όπως ακόμη και ο αθλιότερος συγγραφέας έχει τους αναγνώστες του, έτσι και ο μεγαλύτερος ψεύτης έχει τους πιστούς του: και λέγεται ότι αν ένα ψεύδος επιβιώσει για μια ώρα, έχει ήδη πετύχει τον σκοπό του, ακόμη κι αν τελικά σβήσει. Το ψεύδος πετά ενώ η αλήθεια έρπει ανάμεσά του, με αποτέλεσμα όταν οι άνθρωποι αφυπνίζονται να είναι λίγο αργά. Το χωρατό τελείωσε αλλά παρέμεινε το αποτέλεσμα του: θυμίζει εκείνον που σκέφτεται μια καλή απάντηση όταν πλέον έχει αλλάξει το θέμα της συζήτησης ή έχουν φύγει οι συνομιλητές του ή εκείνο τον γιατρό που βρήκε τη θεραπεία μόλις πέθανε ο ασθενής.

Λαμβάνοντας υπόψη τη φυσική τάση του ανθρώπου να ψεύδεται και την τάση του πλήθους να πιστεύει, ομολογώ ότι δεν γνωρίζω πως να χειριστώ το χιλιοειπωμένο ρητό που μας διαβεβαιώνει ότι στο τέλος η αλήθεια θα λάμψει. Το νησί μας μέσα στα τελευταία είκοσι χρόνια περίπου έχει σηκώσει το βάρος  συμβούλων και ανθρώπων που οι αρχές και τα συμφέροντά τους απέβλεπαν στην εξαχρείωση των εθνών μας, στην τύφλωση της αντίληψής μας, στην εξάντληση του πλούτου μας, στην καταστροφή της συγκρότησής μας και σε Εκκλησία και σε Κράτος, μέχρι να μας οδηγήσουν στο χείλος της καταστροφής. Πολύς κόσμος μέσα στη σύγχυσή του δεν μπόρεσε ποτέ να διακρίνει τους φίλους από τους εχθρούς μας.

Εχουμε δει πολλά από τα χρήματα του έθνους μας να καταλήγουν στα χέρια εκείνων που, λόγω καταγωγής, μόρφωσης ή προσωπικής αξίας, δεν θα μπορούσαν ποτέ να φιλοδοξούν κάτι άλλο από το να φροντίζουν τους στάβλους μας, ενώ άλλοι που με το κύρος τους, τα προσόντα τους και τις περιουσίες τους μπόρεσαν μόνο να στηρίξουν και να ευνοήσουν την επανάσταση, περιθωριοποιήθηκαν ως επικίνδυνοι και άχρηστοι, στιγματίστηκαν ως οπαδοί του Ιακώβου, ως άτομα ανήθικα, πληρωμένα από τη Γαλλία: στο μεταξύ η αλήθεια, για την οποία λένε ότι την έφαγαν τα μαύρα σκοτάδια, φάνηκε ότι ήταν θαμμένη κάτω από ένα σωρό πέτρες.

Θυμάμαι όμως που οι Γουίκς συνήθιζαν να παραπονιούνται ότι η πλειονότητα των γαιοκτημόνων δεν τους ευνοούσε [οι πιο συνετοί τους έβλεπαν με κακό μάτι] και μπορούμε να δούμε πόσο τους κόστισε να διατηρήσουν την πλειοψηφία, έστω και βασιζόμενοι στην αυλή και στους υπουργούς, μέχρι που κατάφεραν να κυριαρχήσουν πάνω σε αυτά τα θαυμάσια μέσα με τα οποία κρίνονται οι εκλογές και ελέγχονται τα μακρινά χωριά με τα λεγόμενα πανίσχυρα κίνητρα της πρωτεύουσας.

Όλα αυτά ήταν απλή δύναμη και επιβολή, όσο λεπτοί και αν ήταν οι χειρισμοί και τα μέσα, ενώ ο κόσμος δεν καταλάβαινε ότι κινδυνεύουν οι περιουσίες, η θρησκεία, η μοναρχία τους: και έπειτα τους είδαμε ανήσυχους να προσπαθο΄ν να συγκρατήσουν τα πνεύματα με την πρώτη ευκαιρία.

Για αυτήν τη σημαντική αλλαγή της διάθεσης του κόσμου θα συζητήσω εκτενέστερα προσεχώς και θα επιδιώξω να διαλύσω την πλάνη κάποιων αφελών και να αποκαλύψω τους απατεώνες που συνεχίζουν να ελπίζουν ή να πιστεύουν ότι πρόκειται μόνο για μια εφήμερη τρέλα του λαού που θα περάσει σύντομα.

Καταλαβαίνω από την πλευρά μου ότι οι αιτίες, τα συμπτώματα και οι συνέπειές τους θα αποκαλυφθούν ως κάτι εντελώς διαφορετικό και τελικά θα φωτίσουν περίφημα το προαναφερθέν ρητό: η αλήθεια [έστω και καθυστερημένα] πάντα λάμπει.


*Ο Τζόναθαν Σουίφτ γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1667, στο Δουβλίνο. Ηταν Ιρλανδός σατιρικός, δοκιμιογράφος, πολιτικός αρθρογράφος, ποιητής και κληρικός στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πατρικίου στο Δουβλίνο. Σπούδασε στο Τρίνιτι Κόλετζ. Πέθανε στις 19 Οκτωβρίου 1745 στο Δουβλίνο.
Name

Admin Says,739,Break News,10313,History,590,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1064,Interesting,2813,Movies,13,Nature-Travel,614,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,578,Social Media,138,Sports,1091,Video,29,Άρθρα,622,Αστυνομιία-Έγκλημα,1519,Βιβλία-Εκδόσεις,77,Γιώργος Φάκος,306,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13318,Ηealth - Μedicine,1380,Καταγγελίες,209,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,8,Μαγειρική-συνταγές,903,Μουσική,225,Νίκος Ράμμος,249,Ομογένεια,917,Συγγραφείς,155,
ltr
item
TGBNEWS: Πολιτική ψευδολογία
Πολιτική ψευδολογία
https://1.bp.blogspot.com/-1_vJq7g-58Q/W0ovqT-2XXI/AAAAAAAC0WM/DwAps_H8QoQXWTHpbmtIOj63oSzL9U2qQCLcBGAs/s640/%25CE%25BB%25CE%25AE%25CF%2588%25CE%25B7.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-1_vJq7g-58Q/W0ovqT-2XXI/AAAAAAAC0WM/DwAps_H8QoQXWTHpbmtIOj63oSzL9U2qQCLcBGAs/s72-c/%25CE%25BB%25CE%25AE%25CF%2588%25CE%25B7.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/07/blog-post_115.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/07/blog-post_115.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy