Ζάκυνθος: Ο παράδεισος της χελώνας καρέτα καρέτα - Χρονιά ρεκόρ σε φωλιές

SHARE:


Εκατοντάδες φωλιές καρέτα καρέτα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη Ζάκυνθο, και όπως φαίνεται η φετινή θα είναι χρονιά ρεκόρ. Εξάλλου, σε αυτό το νησί βρίσκεται και ένας «παράδεισος» για το συγκεκριμένο είδος θαλάσσιας χελώνας, όπως επισημαίνει το WWF. Πρόκειται για την παραλία Σεκάνια, στον Κόλπο Λαγανά Ζακύνθου, που αποτελεί το μεγαλύτερο «μαιευτήριο» της καρέτα καρέτα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Τα στοιχεία του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, τα οποία δίνει στη δημοσιότητα το WWF, επιβεβαιώνουν πως τα Σεκάνια συνεχίζουν να παραμένουν η πιο σημαντική παραλία ωοτοκίας του είδους, καθώς φιλοξενούν την πλειοψηφία των φωλιών στο νησό: 720 φωλιές συνολικά για την περίοδο Μάιος – 18 Ιουλίου 2018. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε ολόκληρο τη Ζάκυνθο έχουν ήδη καταγραφεί περίπου 1.360 φωλιές από τον Μάιο έως και τις 18 Ιουλίου, σημειώνοντας αύξηση κατά 139% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (545 φωλιές).


Η περίοδος ωοτοκίας ξεκινά κάθε χρόνο τον Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο, με την έξοδο των μικρών προς τη θάλασσα. Όμως, μόνο 1 στα 1.000 χελωνάκια θα επιβιώσει για να ενηλικιωθεί. Σημειώνεται πως οι χελώνες ζουν περίπου 100 χρόνια και ενηλικιώνονται μετά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Συνήθως επιστρέφουν στην παραλία όπου γεννήθηκαν προκειμένου να γεννήσουν με τη σειρά τους τα αυγά τους, κάθε 2-3 χρόνια. Σε κάθε περίοδο ωοτοκίας, η θαλάσσια χελώνα θα γεννήσει 2 έως 3 φορές, ενώ σε κάθε φωλιά φιλοξενούνται μέχρι και 120 αυγά, τα οποία εκκολάπτονται για περίπου 55 ημέρες.


Το φύλο των νεοσσών καθορίζεται από τη θερμοκρασία μέσα στη φωλιά. Γι' αυτό και η φυσική ποιότητα της άμμου είναι εξαιρετικά σημαντική, ώστε να μην επηρεάζονται οι πληθυσμοί και η κατανομή τους. «Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που λέμε ότι η άνοδος θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής επηρεάζει το μέλλον του πληθυσμού της (η υψηλή θερμοκρασία ευνοεί τη γέννηση θηλυκών χελωνών)», υπογραμμίζει το WWF. Η καρέτα καρέτα κολυμπάει στις θάλασσες της Γης για περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια και δικαίως θεωρείται ένας από τους παλαιότερους «κατοίκους» των ελληνικών θαλασσών.

Ωστόσο, το WWF επισημαίνει πως το είδος αυτό δέχεται ακόμη απειλές που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον του στη Μεσόγειο, αλλά και στη χώρα μας. «Φυσικές απειλές, όπως οι επιθέσεις από θηρευτές (γλάροι, ψάρια, τρωκτικά), αλλά κυρίως ανθρωπογενείς απειλές, όπως η υποβάθμιση παραλιών ωοτοκίας από την ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη και πίεση του παράκτιου χώρου, η θανάτωση χελωνών (εκούσια ή ακούσια), η φωτορύπανση, η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση των παραλιών και της θάλασσας από τα πλαστικά, είναι ορισμένοι μόνο από τους κινδύνους που η θαλάσσια χελώνα αντιμετωπίζει καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της».

Σεκάνια: «Η μοναδική παραλία που ανήκει αποκλειστικά στις θαλάσσιες χελώνες»

Τα Σεκάνια αποτελούν ζώνη απολύτου προστασίας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) βάσει Προεδρικού Διατάγματος, όπου επιτρέπεται μόνο η επιστημονική έρευνα. Κάθε χρόνο η παραλία φιλοξενεί 500-1.000 φωλιές χελώνων καρέτα καρέτα, δηλαδή πάνω από το 50% του συνόλου της Ζακύνθου, ενώ στα Σεκάνια καταγράφεται μια από τις ψηλότερες πυκνότητες φωλεοποίησης (δημιουργία φωλιών) στον κόσμο για το είδος.

«Η θαλάσσια χελώνα καρέτα είναι ένα από τα πιο εμβληματικά είδη σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και θα πρέπει να αισθανόμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε την τύχη στην Ελλάδα, σε μια μικρή παραλία της Ζακύνθου, όπως τα Σεκάνια, να καταγράφεται μια από τις υψηλότερες πυκνότητες φωλεοποίησης σε ολόκληρο τον κόσμο», τονίζει στο Lifo.gr η Χαρίκλεια Μινώτου, υπεύθυνη προγράμματος του WWF Ελλάς στη Ζάκυνθο για την προστασία της καρέτα. Ωστόσο, προσθέτει, «οι ανθρωπογενείς κυρίως απειλές που δέχεται το ευάλωτο αυτό είδος εξακολουθούν να είναι τόσες πολλές που αν μείνουμε αμέτοχοι ο πληθυσμός της καρέτα θα κινδυνεύσει πολύ άμεσα.

Όλοι μαζί θα πρέπει να βοηθήσουμε, προκειμένου να κρατήσουμε ζωντανό το πραγματικό "θαύμα" που συντελείται κάθε χρόνο στη Ζάκυνθο». Σημειώνεται πως το 1994, το WWF Ελλάς οργάνωσε πανευρωπαϊκή εκστρατεία και με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και από συνεισφορές ιδιωτών, αγόρασε το 90% της έκτασης γύρω από τα Σεκάνια. Όπως επισημαίνει η οργάνωση, μοναδικός σκοπός της αγοράς ήταν να αποτραπεί η όποια τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, να εξασφαλιστεί ένας μοναδικός οικότοπος για τις χελώνες καθώς και να διατηρηθεί η οικολογική αξία της περιοχής.

Ως αποτέλεσμα, τα Σεκάνια παραμένουν σε όλο τον κόσμο «η μοναδική παραλία που ανήκει αποκλειστικά στις χελώνες». Μεταξύ των διάφορων δράσεων της οργάνωσης στην περιοχή, είναι και οι καθαρισμοί της παραλίας, που συνδιοργανώνονται κάθε χρόνο σε συνεργασία με το ΕΘΠΖ , τον ΑΡΧΕΛΩΝΑ και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Αξίζει να αναφερθεί πως σε αυτή την παραλία, όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε πολίτες και τα σκουπίδια καταλήγουν εκεί μόνο από τη θάλασσα, το βάρος τους αγγίζει τα 600 κιλά περίπου σε ετήσια βάση. Επίσης, το κύριο είδος των σκουπιδιών που περισυλλέγονται κάθε χρόνο είναι τα πλαστικά.

#CarettaGuardian

Δεδομένων των απειλών που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η καρέτα καρέτα και την ανάγκη συνέχισης των δράσεων προστασίας, το WWF ξεκίνησε μια νέα καμπάνια με τίτλο #CarettaGuardian. Οι πολίτες καλούνται να υιοθετήσουν συμβολικά μια θαλάσσια χελώνα και να στηρίξουν με αυτόν τον τρόπο τις δράσεις και την επιστημονική έρευνα της οργάνωσης. 

Προσφέροντας ένα μικρό ποσό (ξεκινώντας από €6) ο καθένας μπορεί να γίνει «φύλακας άγγελος» τής καρέτα καρέτα υποστηρίζοντας παράλληλα όλες τις δράσεις που υλοποιεί το WWF στην περιοχή των Σεκανίων: δράσεις περιπολίας και φύλαξης της παραλίας και της περιοχής γύρω από αυτή για εντοπισμό και αντιμετώπιση απειλών (π.χ. πυρκαγιές, παράνομη επίσκεψη τουριστών στην παραλία απολύτου προστασίας), καταγγελίες αυθαιρεσιών που θέτουν σε κίνδυνο τόσο την παραλία ωοτοκίας της καρέτα καρέτα όσο και τον πληθυσμό της, δράσεις καθαρισμού της παραλίας από τα πλαστικά και τα άλλα απορρίμματα, αλλά και γενικότερα δράσεις με στόχο την προστασία της παραλίας και κατ' επέκταση, της θαλάσσιας χελώνας.

  m.lifo.gr
Name

Admin Says,742,Break News,10320,History,588,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1049,Interesting,2739,Movies,13,Nature-Travel,584,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,565,Social Media,137,Sports,1069,Video,29,Άρθρα,597,Αστυνομιία-Έγκλημα,1449,Βιβλία-Εκδόσεις,77,Γιώργος Φάκος,295,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13086,Ηealth - Μedicine,1332,Καταγγελίες,210,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,7,Μαγειρική-συνταγές,866,Μουσική,223,Νίκος Ράμμος,249,Ομογένεια,912,Συγγραφείς,152,
ltr
item
TGBNEWS: Ζάκυνθος: Ο παράδεισος της χελώνας καρέτα καρέτα - Χρονιά ρεκόρ σε φωλιές
Ζάκυνθος: Ο παράδεισος της χελώνας καρέτα καρέτα - Χρονιά ρεκόρ σε φωλιές
https://1.bp.blogspot.com/-tLh1W1_uPLk/W1xTk3A3VqI/AAAAAAAC2tg/O8nCzPxFwLg7QevvPYCtyWmXPDOemmvfgCLcBGAs/s640/loggerhead-turtle-3091332_960_720.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-tLh1W1_uPLk/W1xTk3A3VqI/AAAAAAAC2tg/O8nCzPxFwLg7QevvPYCtyWmXPDOemmvfgCLcBGAs/s72-c/loggerhead-turtle-3091332_960_720.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/07/blog-post_450.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/07/blog-post_450.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy