Αντουάν Λοράν Λαβουαζιέ: Η πιο σημαντική μορφή στην εξέλιξη της χημείας

SHARE:


Την εποχή γέννησης του Γάλλου επιστήμονα Αντουάν Λοράν Λαβουαζιέ, στο Παρίσι το 1743, η χημεία υστερούσε σημαντικά σε πρόοδο έναντι της φυσικής, των μαθηματικών και της αστρονομίας. Έγκριτοι χημικοί είχαν ανακαλύψει μεγάλο αριθμό μεμονωμένων δεδομένων, αλλά έλειπε το θεωρητικό πλαίσιο για την ενσωμάτωσή τους. Εκείνη την περίοδο επικρατούσε η εσφαλμένη αντίληψη ότι ο αέρας και το νερό είναι στοιχειώδεις ουσίες. Το χειρότερο ήταν ότι είχαν παρερμηνευθεί οι ιδιότητες της φωτιάς. Πίστευαν ότι κάθε εύφλεκτο υλικό εμπεριείχε έναν συστατικό, το "φλόγιστον", το οποίο απελευθερωνόταν στον αέρα κατά τη διάρκεια της καύσης.

Στο διάστημα ανάμεσα στο 1754 και το 1774 προικισμένοι χημικοί όπως ο Τζόζεφ Μπλακ, ο Τζόζεφ Πρίστλι, ο Χένρι Καβέντις και άλλοι είχαν απομονώσει σημαντικά αέρια όπως το οξυγόνο, το υδρογόνο, το άζωτο και το διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, δεδομένου ότι όλοι αυτοί ενστερνίζονταν τη θεωρία της ύπαρξης του φλογίστου, ήταν αδύνατον να κατανοήσουν τις ιδιότητες ή τη σπουδαιότητα των χημικών ουσιών που είχαν ανακαλύψει. Το οξυγόνο, για παράδειγμα, αναφερόταν ως αποφλογισμένο αέριο, δηλαδή αέρας από τον οποίο είχε αφαιρεθεί ολοσχερώς το φλόγιστον. Προφανώς δεν ήταν δυνατόν να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στην επιστήμη της χημείας χωρίς την ορθή κατανόηση των θεμελιωδών αρχών της.

Εκείνος που κατόρθωσε να συναρμόσει με ακρίβεια τα κομμάτια του γρίφου, θέτοντας τη χημική θεωρία στο σωστό δρόμο, ήταν ο Λαβουαζιέ. Κατ' αρχήν διακήρυξε ότι η θεωρία του φλόγιστου ήταν λανθασμένη: τέτοια ουσία δεν υπάρχει, είπε. Η διαδικασία της καύσης συνίσταται στο χημικό συνδυασμό καιόμενης ύλης και οξυγόνου. Κατά δεύτερον, το νερό δεν αποτελεί ούτε κατά διάνοια στοιχειώδη ουσία, αλλά είναι μια χημική ένωση οξυγόνου και υδρογόνου. Ούτε και ο αέρας είναι στοιχειώδη ουσία αλλά συνίσταται σε ένα μείγμα δύο αερίων, οξυγόνου και αζώτου.

Όλα αυτά φαντάζουν προφανή σήμερα. Δεν ήταν όμως καθόλου αυτονόητα για τους σύγχρονους και τους προγενέστερους του Λαβουαζιέ. Ακόμα και όταν ο ίδιος διατύπωσε και τεκμηρίωσε τις θεωρίες του, πολλοί εξέχοντες χημικοί αρνήθηκαν να τις αποδεχθούν. Όμως, στο έξοχο σύγγραμμά του, Στοιχεία Χημείας [1789], παρουσιάζει τις προτάσεις του με τόση σαφήνεια και πειστικότητα ώστε οι νεότερες γενιές χημικών δεν άργησαν να τις ασπασθούν.

Έχοντας καταδείξει ότι το νερό και ο αέρας δεν είναι χημικά στοιχεία, ο Λαβουαζιέ περιλαμβάνει στο βιβλίο του έναν κατάλογο των ουσιών που ο ίδιος θεωρούσε στοιχειώδεις. Μολονότι ο πίνακας έχει κάποια λάθη, κάθε σύγχρονος κατάλογος χημικών στοιχείων είναι στην ουσία μια διευρυμένη εκδοχή του.

Ο Λαβουαζιέ, σε συνεργασία με τους Μπερτολέ, Φουρκρουά και Γκιτόν ντε Μορβό, είχε ήδη επινοήσει το πρώτο οργανωμένο σύστημα χημικής ονοματοθεσίας. Σε αυτό το σύστημα -που αποτελεί τη βάση του σύγχρονου- η σύνθεση κάθε χημικής ουσίας περιγράφεται με ένα συγκεκριμένο όνομα. Η υιοθέτηση, για πρώτη φορά, ενός ενιαίου συστήματος ονοματολογίας επέτρεψε στους χημικούς ανά τον κόσμο να ανταλλάσσουν απρόσκοπτα επιστημονικές απόψεις και ευρήματα.

Ο Λαβουαζιέ υπήρξε ο πρώτος που διατύπωσε την αρχή της διατήρησης της μάζας στις χημικές αντιδράσεις [νόμος Λαβουαζιέ]: μια χημική αντίδραση ενδέχεται να αναδιατάξει τα στοιχεία των αρχικών ουσιών, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν καταστρέφεται η ύλη και το τελικό προϊόν έχει το ίδιο βάρος με τα αρχικά συστατικά του. Η επίμονη προσήλωση του Λαβουαζιέ στη σχολαστική μέτρηση του βάρους των χημικών ουσιών δε μια αντίδραση μετέτρεψε τη χημεία σε επιστήμη ακριβείας, ανοίγοντας το δρόμο για τις μετέπειτα προόδους.

Ο Γάλλος επιστήμονας συνέβαλε επίσης σε μικρότερο βαθμό στη μελέτη της γεωλογίας, ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά του στο πεδίο της φυσιολογίας. Μέσω εκτεταμένων πειραμάτων που διεξήγαγε με τη σύμπραξη του του Λαπλάς απέδειξε ότι η διαδικασία της αναπνοής αντιστοιχεί κατά βάση σε μια αργή καύση.

Με άλλα λόγια, τόσο τα ανθρώπινα πλάσματα όσο και άλλα ζώα αντλούν ενέργεια από μια αργή εσωτερική καύση οργανικής ύλης χρησιμοποιώντας το οξυγόνο του αέρα που αναπνέουν. Αυτή και μόνο η ανακάλυψη, η οποία μπορεί να παραβληθεί σε αξία με τα ευρήματα του Χάρβει για την κυκλοφορία του αίματος, αρκεί για να προσφέρει στον Λαβουαζιέ μια περίοπτη θέση. Πρωτίστως, όμως, η σπουδαιότητα του Γάλλου χημικού έγκειται στο γεγονός ότι με τη διατύπωση της θεωρίας του έθεσε την επιστήμη της χημείας σε ορθή και ακλόνητη βάση. Τον αποκαλούν συχνά "πατέρα της σύγχρονης χημείας", τίτλος που του ανήκει δικαιωματικά.

Ο Λαβουαζιέ κατ' αρχήν σπούδασε νομικά. Μολονότι αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή και έγινε δεκτός από τον Γαλλικό Δικηγορικό Σύλλογο, δεν άσκησε ποτέ την δικηγορία. Ασχολήθηκε όμως με τα κοινά και εργάστηκε στη δημόσια διοίκηση. Υπήρξε ενεργό μέλος της Γαλλικ΄γης Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών. Μετείχε, επίσης, στο Ferme Generale, έναν οργανισμό ασχολούμενο με τη συλλογ΄ξη των φόρων.

Συνεπεία αυτών, μετά τη Γαλλική Επανάσταση το 1789, η επαναστατική κυβέρνηση τον αντιμετώπισε με μεγάλη καχυποψία. Τελικά, συνελήφθη με άλλα είκοσι επτά μέλη του Ferme Generale. Ο μηχανισμός της Επαναστατικής Δικαιοσύνης μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα ακριβής, υπήρξε όμως ταχύτατος. Μέσα σε μία μόλις ημέρα, στις 8 Μαΐου 1794, δικάστηκαν, καταδικάστηκαν και αποκεφαλίστηκαν και τα είκοσι οκτ΄'ω άτομα. Η σύζυγος του Λαβουαζιέ, μια ευφυής γυναίκα που τον είχε βοηθήσει στις έρευνές του, επέζησε.

Στην δίκη του Λαβουαζιέ έγινε έκκληση για την απαλλαγή του με την απαρίθμηση των πολυάριθμων υπηρεσιών που είχε προσφέρει στη χώρα και την επιστήμη. Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα με μια λακωνική παρατήρηση: "Η Δημοκρατία δεν έχει ανάγκη από μεγαλοφυίες".

Εγγύτερη στην αλήθεια, ωστόσο, υπήρξε η παρατήρηση ενός συναδέλφου του Λαβουαζιέ, του διακεκριμένου μαθηματικού Λαγκράνζ: "Χρειάστηκε μόνο μια στιγμή για να αποκοπεί αυτό το κεφάλι, ενώ θα περάσουν πιθανότατα πάνω από 100 χρόνια ώσπου να εμφανιστεί ένα ισάξιό του". 
Name

Admin Says,739,Break News,10313,History,590,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1064,Interesting,2821,Movies,13,Nature-Travel,614,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,581,Social Media,138,Sports,1094,Video,29,Άρθρα,623,Αστυνομιία-Έγκλημα,1530,Βιβλία-Εκδόσεις,77,Γιώργος Φάκος,307,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13359,Ηealth - Μedicine,1387,Καταγγελίες,209,Λογοτεχνία,17,Λογοτεχνία.,8,Μαγειρική-συνταγές,911,Μουσική,225,Νίκος Ράμμος,249,Ομογένεια,918,Συγγραφείς,155,
ltr
item
TGBNEWS: Αντουάν Λοράν Λαβουαζιέ: Η πιο σημαντική μορφή στην εξέλιξη της χημείας
Αντουάν Λοράν Λαβουαζιέ: Η πιο σημαντική μορφή στην εξέλιξη της χημείας
https://2.bp.blogspot.com/-a7mJk2I3GJg/W1tFHLhxpKI/AAAAAAAC2lQ/LJeazUkDCU4SjeQitkGKHVdxW8UFOeWTwCLcBGAs/s640/%25CE%25BB%25CE%25AE%25CF%2588%25CE%25B7.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-a7mJk2I3GJg/W1tFHLhxpKI/AAAAAAAC2lQ/LJeazUkDCU4SjeQitkGKHVdxW8UFOeWTwCLcBGAs/s72-c/%25CE%25BB%25CE%25AE%25CF%2588%25CE%25B7.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/07/blog-post_581.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/07/blog-post_581.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy