«Μαύρος» ο φετινός τρύγος στην Ηλεία

SHARE:


Ύστερα από τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την Ηλεία το περασμένο διάστημα, αρκετά μέρη της αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών «πνίγηκαν» από το νερό. Ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την κατάσταση αυτή εμφανίζονται και οι αγρότες των τοπικών κοινοτήτων Ελαιώνα και Αγίων Αποστόλων, του δήμου Πύργου οι οποίοι καθημερινά παρακολουθούν τις καλλιέργειες τους να χάνονται και τους καρπούς να σαπίζουν, παρά τις προσπάθειες που έκαναν να τις σώσουν.

Τα ποσοστά των καταστροφών με τον καιρό ανεβαίνουν ολοένα και περισσότερο, όπου με μαθηματική ακρίβεια οι καλλιέργειες οδηγούνται σε ολική καταστροφή. Οι αγρότες στην προσπάθειά τους να σώσουν την περιουσία τους και ύστερα από συνεννόηση με γεωπόνους, χρησιμοποίησαν ειδικά φάρμακα και λιπάσματα που θα εμπόδιζαν το σάπισμα και θα επανέφεραν τον καρπό στην κατάσταση που πρέπει, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει τα αποτελέσματα που επιθυμούσαν. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, είναι η ακόμα μεγαλύτερη δαπάνη χρημάτων με τα εκτιμώμενα έσοδα της καλλιέργειας να υπολογίζεται ότι θα είναι ελάχιστα έως και μηδενικά…

Η σταφίδα αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο για τους αγρότες του Ελαιώνα, αφού αποτελεί κατά κύριο λόγο το βασικό προϊόν στο οποίο βασίζεται η κοινότητα. Έχοντας αναδειχθεί το πρόβλημα ξανά ένα μήνα πριν, οι αγρότες παραμένουν εξαγριωμένοι καθώς το σάπισμα στις καλλιέργειές τους επεκτάθηκε παρά τις προσπάθειές τους να το σταματήσουν με ειδικά φάρμακα. Αγανακτισμένοι από την κατάσταση αυτή, ζητούν από την Πολιτεία να δείξει ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα που σβήνει σιγά σιγά και να αποζημιωθούν ένα μέρος από τις ζημιές τους προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Κωνσταντίνος Μπαμπίλης-Πρόεδρος Τ.Κ. Ελαιώνα: 

«Η ζημιά ήταν ανυπολόγιστη και πιστεύαμε ότι θα σταματήσει σύμφωνα με όσα έλεγαν οι γεωπόνοι, που μας πρότειναν «εξειδικευμένα φάρμακα» αξίας 150 ευρώ στα 500 λίτρα. Ραντίσαμε 2-3 φορές, αλλά το σάπισμα συνέχισε και ερχόμαστε στην περίοδο συγκομιδής και βλέπουμε την τραγική αυτή εικόνα. Η ζημιά έχει διπλασιαστεί και κανένα φάρμακο δεν τη σταματάει. Το ΕΛΓΑ θα πρέπει να έρθει άμεσα για τη σωστή εκτίμηση της ζημιάς.

Αίτημά μας είναι η ανταπόκρισή τους στο πρόβλημά μας, ώστε να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε κορινθιακή σταφίδα και να ορθοποδήσουμε. Θέλουμε οι βουλευτές μας να μεταφέρουν το μέγεθος της ζημιάς στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στη Βουλή. Πεινάνε οι οικογένειές μας. Τα χρέη από τους γεωπόνους είναι αβάσταχτα».

Νικόλαος Μαραθιάς-Αγρότης: 

«Επιθυμία μας είναι να έρθουν έγκαιρα γεωπόνοι, προκειμένου να ξέρουμε αν θα τρυγήσουμε ή θα τα αφήσουμε στα κλήματα για εκτίμηση της ζημιάς. Έχουμε κάνει τρομερά έξοδα και θα πρέπει να ζήσουμε με κάποιο τρόπο. Η Πολιτεία οφείλει να δηλώσει παρόν και να βοηθήσει εγκαίρως. Το σάπισμα συνεχίζει παρά τα 3 ραντίσματα και η εικόνα των σταφυλιών γίνεται χειρότερη».

Γιώργος Κανελλόπουλος-Αγρότης: 

«Ζημιές μεγάλες και αφόρητα έξοδα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν πανάκριβα, με τους γεωπόνους να φωνάζουν για τα χρήματά τους. Τη στιγμή που άλλοι χαλάρωναν, εμείς κοιμόμασταν στα χωράφια. Κουραστήκαμε και ζητάμε να έρθει το ΕΛΓΑ για νέα εκτίμηση ζημιών. Ας βοηθήσει η Πολιτεία, μήπως και καταφέρουμε και βγάλουμε κάποιο έξοδο».

ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ: 
«ΧΤΥΠΗΘΗΚΕ» ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΑΚΟ

Παρόμοια, αν όχι δυσκολότερη, δείχνει να είναι η κατάσταση και στην τοπική κοινότητα των Αγίων Αποστόλων αφού έχει επηρεαστεί σε μεγάλο ποσοστό η καλλιέργεια σταφίδας, ενώ και ο δάκος πρόλαβε να προσβάλλει αρκετά κλήματα ελαιοδέντρων πριν τον ψεκασμό για την καταπολέμησή του, με αποτέλεσμα ένα ακόμα προϊόν από το οποίο περίμεναν να περάσουν τους χειμερινούς μήνες να φαίνεται ότι δε θα τους αποφέρει τις εκτιμώμενες ποσότητες.

Η μη εμφάνιση του ΕΛΓΑ στην κοινότητα, έχει οδηγήσει τους αγρότες στην απελπισία καθώς βλέπουν για ακόμα μια χρονιά τις προσπάθειές τους για μια καλή χρονιά να πέφτουν στο κενό.

Θεόδωρος Τζίφας-Πρόεδρος Τ.Κ. Αγίων Αποστόλων:

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο τόσο σε ελιά όσο και σταφίδα. Το κόστος είναι μεγάλο, με τα φάρμακα και τα εργατικά χέρια να κοστίζουν. Τώρα το ποσοστό αγγίζει το 80-90% και μέχρι να τρυγήσουμε θα αγγίξει το 100%. Πρόκειται για δύσκολη χρονιά και σίγουρα τα προβλήματα τους χειμερινούς μήνες θα ενταθούν. Χωρίς χρήματα δε θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις.

Η Πολιτεία πρέπει να σκύψει το κεφάλι πάνω από τα προβλήματα και να βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο αν θέλει να υπάρχει ο πρωτογενής τομέας. Κανείς δεν έχει επισκεφθεί το χωριό από τον ΕΛΓΑ για εκτίμηση».

Δημήτριος Τζίφας-Αγρότης: 

«Η σταφίδα που είναι καλοκαιρινό προϊόν και βασιζόμαστε σ’ αυτήν, πάει από το κακό στο χειρότερο μέρα με τη μέρα. Δεν μπορούμε να τρυγήσουμε, καθώς μισά είναι άγουρα και τα υπόλοιπα σάπια. Χλωρή σταφίδα δεν αγοράζει κανείς, οπότε είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Από την άλλη, ο δάκος στις ελιές έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα και αναμένεται τεράστια ζημιά και εκεί. Υπάρχουν ανάγκες που πρέπει να καλύψουμε. Ελπίζω να αποζημιωθούν έστω τα μισά, αφού για το 100% ούτε λόγος».

Παναγιώτης Χριστόπουλος-Αγρότης:

«Η παραγωγή είναι κατεστραμμένη. Είναι αδύνατο μ’ αυτή την εξέλιξη να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας. Μοναδική σωτηρία είναι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Ελπίζουμε να έρθουν οι αρμόδιοι και να αποζημιωθούμε έστω ένα μέρος από όσα έχουμε δαπανήσει».

www.patrisnews.com
Name

Admin Says,711,Break News,9721,History,591,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1063,Interesting,2908,Nature-Travel,633,Sience - Technology,598,Video,27,Αστυνομιία-Έγκλημα,1609,Γιώργος Φάκος,327,Ειδήσεις,13610,Ηealth - Μedicine,1440,Μαγειρική-συνταγές,964,Νίκος Ράμμος,240,Ομογένεια,898,
ltr
item
TGBNEWS: «Μαύρος» ο φετινός τρύγος στην Ηλεία
«Μαύρος» ο φετινός τρύγος στην Ηλεία
https://1.bp.blogspot.com/-ZO7pz50BGxY/W2dCzEATfdI/AAAAAAAC4BY/WpifBFI9niQXfPUu_jqMYee3BjMrqANjgCLcBGAs/s640/ldzheyiwff5b66b4d3b1f0c-620x420.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-ZO7pz50BGxY/W2dCzEATfdI/AAAAAAAC4BY/WpifBFI9niQXfPUu_jqMYee3BjMrqANjgCLcBGAs/s72-c/ldzheyiwff5b66b4d3b1f0c-620x420.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/08/blog-post_18.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/08/blog-post_18.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy