Χρήστος Χριστοδουλόπουλος για τις φωτιές: "Εχουμε στοχοποιηθεί εδώ και χρόνια..."

SHARE:


* Εμείς αντιστεκόμαστε... 

* Μέχρι να έρθουν οι πρώτες βροχές είμαστε με την ψυχή στο στόμα! 

Σε μια κατάσταση έντονου προβληματισμού, στενοχώριας για όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες με τις πυρκαγιές σε κοινότητες του δήμου, αλλά και πολύ αγχωμένο αφού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ο κίνδυνος νέας πυρκαγιάς είναι ορατός, συναντήσαμε τον δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, στο γραφείο του στο Λαζαράκειο Μέγαρο, αργά σήμερα το μεσημέρι.

Μεταξύ συνεχών τηλεφωνικών επικοινωνιών για την επίλυση σημαντικών θεμάτων του δήμου, ο κος Χριστοδουλόπουλος μας εξέφρασε την άποψή του για τις πυρκαγιές τονίζοντας, εκτός των άλλων, ότι ο δήμος Ήλιδας έχει στοχοποιηθεί εδώ και χρόνια.


"Τουλάχιστον, από τότε που δραστηριοποιούμαι με τα κοινά και πριν το 2007 αλλά και μετά τις τότε φονικές πυρκαγιές, κάθε χρόνο, την συγκεκριμένη περίοδο, ο δήμος Ήλιδας είναι μία από τις περιοχές, για να μη πω η μόνη περιοχή, όπου εκδηλώνονται οι περισσότερες πυρκαγιές. Αυτό, αν ανατρέξουμε στα συμβάντα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα το δούμε, αλλά το ζούμε και σήμερα. 

Πριν από είκοσι ημέρες μ' ένα μήνα άρχισαν με τους εμπρησμούς. Για 'μένα είναι εμπρησμοί. Σε συγκεκριμένες περιοχές όπως του Γερακίου, της Ανάληψης, του Περιστερίου, της Δαφνιώτισσας, του Κρυονερίου, όπου έχουμε άκαφτο δάσος, παρθένο δάσος, δάσος το οποίο δεν κάηκε τα περασμένα, τουλάχιστον 50 χρόνια, έχουν βαλθεί να το καταστρέψουν. 

Εμείς, όμως, αντιστεκόμαστε. Μαζί με την τοπική κοινωνία και τους κατοίκους των χωριών, τους οποίους προσπαθούμε και προς τιμή τους οι περισσότεροι έχουν ευαισθητοποιηθεί και με κλιμάκια που βγάζουμε για περιπολίες αλλά και να συμμετέχουμε στην κατάσβεση με τους ενεργούς πολίτες που έχουν κάνει τα ραντιστικά τους τρακτέρ πυροσβεστικά και αμέσως μετά από κάθε εκδήλωση πυρκαγιάς ρίχνονται στη μάχη για την κατάσβεσή της, με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής". 

Ο δήμαρχος, για ακόμη μία φορά τόνισε την αναγκαιότητα της πρόληψης και την μεγαλύτερη χρηματοδότηση που πρέπει να υπάρχει.

"Βασικό όμως είναι η πρόληψη. Η πρόληψη δεν είναι μόνο την στιγμή που εκδηλώνεται η φωτιά. Πρέπει να γίνουν αντιπυρικές ζώνες, να ανοιχτούν οι δασικοί δρόμοι. Με 55.000 που παίρνουμε τον χρόνο και σκεφτείτε ότι από αυτά τα χρήματα  αφαιρούμε ένα ποσό για να πληρώνουμε τα μηχανήματα που επιστρατεύουμε κατά την εκδήλωση των πυρκαγιών, με δύο εργολαβίες των 20.000 η κάθε μία, δεν λύνονται τα προβλήματα. Αρα πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση, έγκαιρα, για να μη τα πληρώνουμε πολλαπλάσια. 

Στις τελευταίες φωτιές, χθες και προχθές, ήταν 6-7 εναέρια μέσα. Αναλογιστείτε, λοιπόν, τι κόστος έχουν αυτά για να πετάνε στα μέτωπα των πυρκαγιών. Αναλογιστείτε ότι στην πυρόσβεση υπήρξαν 100 άτομα συν οι μπουλντόζες του στρατού που ήρθαν. Αν αυτά τα χρήματα που δαπανούνται για τα εναέρια μέσα και τα μηχανήματα χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη δεν θα έχουμε περιβαλλοντική καταστροφή, θα διαφυλάξουμε τα δάση μας, τις περιουσίες μας και πάνω απ' όλα δεν θα κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή. 

Προς το παρόν έχουμε καταφέρει να διαφυλάξουμε τα χωριά μας. Πέρυσι και φέτος φτάσαμε στο και πέντε να εκκενώσουμε τα χωριά με ότι αυτό συνεπάγεται. Εκκένωση ενός χωριού σημαίνει ότι ναι μεν προφυλάσσω την ανθρώπινη ζωή αλλά αφήνω το χωριό έρμαιο να μπει η φωτιά και να μην υπάρχει κανείς να βοηθήσει. Γι' αυτό τον λόγο βλέπουμε και την αντίδραση των κατοίκων που δεν φεύγουν εύκολα από τις περιουσίες τους, όσο και αν βλέπουν μπροστά τους τον θάνατο να πλησιάζει. Δεν θέλουν να αφήσουν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. 

Προσπαθήσαμε στην Δαφνιώτισσα να απομακρύνουμε τον κίνδυνο, μας βοήθησε και η κατεύθυνση του ανέμου, βγάλαμε τις ευπαθής ομάδες στην πλατεία, στείλαμε λεωφορεία, ήμασταν πανέτοιμοι αν χρειαζόταν ανάγκη να απομακρύνουμε τους κατοίκους. Ευτυχώς μας βοήθησε ο Θεός και δεν χρειάστηκε. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει σε μια επόμενη φωτιά. Δεν σημαίνει ότι εξαλείφθηκε ο κίνδυνος. Μέχρι να βρέξει είμαστε, όπως λέγεται, με την ψυχή στο στόμα μη μας βάλουνε φωτιά, μη μας κάψουν" 

Ο κος Χριστοδουλόπουλος, επίσης, επεσήμανε και το μεγάλο λάθος να κυκλοφορούν, ιδιαίτερα σε τέτοια περίοδο, άγνωστα πρόσωπα στα δάση.

"Διάβασα ότι χθες έγιναν κάποιες προσαγωγές υπόπτων. Λογικό είναι. Τόσοι ύποπτοι κυκλοφορούν. Δεν λέω να πιάσουν τον πρώτο τυχόντα και να τον κλείσουν μέσα. Μίλησα με τον αρχηγό της αστυνομίας, μίλησα με τον αρχηγό της πυροσβεστικής. Δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα μέσα στα δάση, τέτοιες ειδικά μέρες, άγνωστοι. Πρέπει να απαγορεύεται η κυκλοφορία κι αυτό είναι δουλειά της αστυνομίας. Ήμουν στα δάση και στις φωτιές κι έβλεπα να κυκλοφορούν ένα σωρό άτομα. Γι' αυτό μίλησα με τον αρχηγό της αστυνομίας, να δώσει εντολή να μη κυκλοφορεί κανένας και όποιος συλλαμβάνεται να κυκλοφορεί να προσάγεται αμέσως για έλεγχο". 

Και κατέληξε αναφέροντας ακόμη ότι, "έχουμε το παραλιακό δάσος των Θινών που το φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού. Χρειαζόμαστε την βοήθεια της πολιτείας, γιατί χωρίς την βοήθειά της δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε στα παιδιά μας τα δάση κρατώντας τα άκαφτα για να μπορέσουν κι εκείνα να ζήσουν αλλά κι εμείς να ζήσουμε. Χωρίς το δάσος δεν υπάρχει ζωή"
Name

Admin Says,712,Break News,9719,History,595,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1069,Interesting,2958,Nature-Travel,639,Sience - Technology,610,Video,27,Αστυνομιία-Έγκλημα,1657,Γιώργος Φάκος,342,Ειδήσεις,13807,Ηealth - Μedicine,1466,Μαγειρική-συνταγές,992,Νίκος Ράμμος,242,Ομογένεια,904,
ltr
item
TGBNEWS: Χρήστος Χριστοδουλόπουλος για τις φωτιές: "Εχουμε στοχοποιηθεί εδώ και χρόνια..."
Χρήστος Χριστοδουλόπουλος για τις φωτιές: "Εχουμε στοχοποιηθεί εδώ και χρόνια..."
https://3.bp.blogspot.com/-XPUlRA3c9rc/W31vUQD9adI/AAAAAAAC7KE/7b4MbCTH9ast5MRs8qLCxXWgdMddBCWYgCLcBGAs/s640/P1140781.JPG
https://3.bp.blogspot.com/-XPUlRA3c9rc/W31vUQD9adI/AAAAAAAC7KE/7b4MbCTH9ast5MRs8qLCxXWgdMddBCWYgCLcBGAs/s72-c/P1140781.JPG
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/08/blog-post_330.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/08/blog-post_330.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy