Μαρία Κιουρί

SHARE:


Η Μαρία Κιουρί [πραγματικό όνομα Μαρία Σκλοντόφσκα] ήταν η πρώτη γυναίκα η οποία  είχε τόσο σημαντική επιστημονική δραστηριότητα. Η σταδιοδρομία της κατέδειξε, με αδιαφιλονίκητο τρόπο, ότι οι εκπρόσωποι του ασθενούς φύλου έχουν την ικανότητα να διεξάγουν υψηλής ποιότητας επιστημονικές έρευνες.

Αυτό ήταν που την έκανε διάσημη παγκοσμίως, σε τέτοιο βαθμό, ώστε πολλοί έχουν την εντύπωση ότι η ανακάλυψη της ραδιενέργειας διαπιστώθηκε από τον Αντουάν Ανρί Μπεκερέλ. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Μπεκερέλ προηγήθηκε, αφού ως γνωστό η Μαρία Κιουρί μαζί με τον σύζυγό της, επιδόθηκαν στη διερεύνηση του θέματος μετά την ανάγνωση της σχετικής έκθεσης του Μπεκερέλ.

Το σπουδαιότερο επίτευγμα της Πολωνίδας φυσικού ήταν η ανακάλυψη και η απομόνωση του χημικού στοιχείου ραδίου. Πριν από αυτό είχε διαπιστώσει την ύπαρξη ενός άλλου ραδιενεργού στοιχείου το οποίο βάφτισε "πολώνιο" λόγω της καταγωγής της. Αυτά τα κατορθώματα είναι ασφαλώς αξιοθαύμαστα, αλλά δεν συνέβαλαν καθοριστικά στην εξέλιξη της επιστημονικής θεωρίας.

Το 1903 η Μαρία Κιουρί, ο Πιέρ Κιουρί και ο Αντουάν Ανρί Μπεκερέλ, μοιράστηκαν το Νομπέλ Φυσικής. Το 1911 η Μαρία έλαβε και δεύτερο βραβείο Νομπέλ, αυτή τη φορά στη Χημεία, κι έτσι έγινε ο πρώτος επιστήμονας που κέρδισε δύο τέτοιες διακρίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εποχή των πειραμάτων που την έκαναν διάσημη η ίδια ήταν ήδη μητέρα μικρών παιδιών. Η πρεσβύτερη κόρη της, Ειρήνη, ακολούθησε το παράδειγμα της μητέρας της και εξελίχθηκε σε σπουδαία επιστήμονα. Παντρεύτηκε τον συνάδελφό της Χαν Φρεντερίκ Ζολιό, με την συνδρομή του οποίου οδηγήθηκε στην ανακάλυψη της τεχνητής ραδιενέργειας. Γι' αυτό το επίτευγμά της [που μπορεί να θεωρηθεί απόρροια της ανακ΄'αλυψης της φυσικής ραδιενέργειας], οι Ζολιό-Κιουρί μοιράστηκαν το βραβείο Νομπέλ το 1935. Η δεύτερη κόρη της Μαρίας, Εύα, εξελίχθηκε σε έγκριτη μουσικό και συγγραφέα.

Η Μαρία Κιουρί πέθανε το 1934 από λευχαιμία, την οποία πιθανότατα υπέστη από διαρκή έκθεση στη ραδιενέργεια.

20 πράγματα που αφορούν τη ζωή της! 

-Γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1867, με το όνομα Μαρία Σκλοντόφσκα, στη Βαρσοβία της Πολωνίας.
-Το 1874 ήταν δύσκολη χρονιά, καθώς η μητέρα της πήγε στη Νίκαια για θεραπεία από φυματίωση και τον ίδιο χρόνο ο πατέρας της έπεσε σε κυβερνητική δυσμένεια, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο μισθός του και να του αφαιρεθεί το διαμέρισμα που του είχε παραχωρηθεί. Δύο χρόνια αργότερα η αδελφή της, Σοφία, πέθανε από τύφο, ενώ το 1878 η μητέρα της, Μαρία, απεβίωσε.

-Το 1895 παντρεύεται τον Πιέρ Κιουρί. Τον γνώρισε στο Παρίσι, όπου είχε πάει προκειμένου να σπουδάσει. Μια εργασία που ανέλαβε και για την οποία χρειαζόνταν εργαστήριο, την οδηγεί ως τον Πιερ Κιουρί, την αγάπη και τον γάμο της μαζί του τον Ιούνιο του 1895.

-Τον Μάιο του 1894 ο Πιέρ έκανε πρόταση γάμου στη Μαρία, αλλά εκείνη απάντησε αρνητικά λόγω της προοπτικής να εγκαταλείψει για πάντα τη Βαρσοβία και τον πατέρα της.

-Ο μήνας του μέλιτος που ακολούθησε ήταν μάλλον ασυνήθιστος αφού πραγματοποίησαν τον γύρο της Γαλλίας με ποδήλατα.

-Χαρακτηριστικό στην ανατροφή που έδωσε στις κόρες της, είναι ότι δεν τις ώθησε σε καμία θρησκεία αφήνοντας αυτές να επιλέξουν ποια προτιμούν.

-Το 1906 ο Πιέρ Κιουρί παρασύρθηκε από άμαξα και σκοτώθηκε.

-Ήταν η πρώτη γυναίκα επιστήμονας, που πήρε 2 φορές το βραβείο Νόμπελ.

-Υπήρξε η πρώτη Ευρωπαία η οποία πραγματοποίησε διδακτορική διατριβή στις θετικές επιστήμες.

-Επίσης, η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

-Ακόμα, ήταν η πρώτη μητέρα βραβευμένη με Νόμπελ που και η κόρης της έλαβε το ίδιο βραβείο. Η μεγαλύτερη κόρη της Ιρέν Ζολιό-Κιουρί τιμήθηκε με το Νομπέλ Χημείας το 1935.

-Το όνομά της δόθηκε σε μονάδα μέτρησης της ραδιενέργειας (το κιουρί ή Ci) και στο τεχνητό χημικό στοιχείο με ατομικό αριθμό 96, το κιούριο. currii6

-Το 1903, μοιράζεται το Νόμπελ Φυσικής με τον Πιέρ και τον Ανρί Μπεκερέλ,

-Το 1911, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Χημείας, για την ανακάλυψη των χημικών στοιχείων ράδιο και πολώνιο. - Ήταν γνωστή και ως Μαντάμ Κιουρί.

-Μερικά χρόνια μετά τον θάνατο του Πιερ Κιουρί, το 1910, η Μαρία σύναψε σχέση με τον Πολ Λανζεβάν, πέντε χρόνια μικρότερό της και πατέρα τεσσάρων παιδιών. Οι γαλλικές εφημερίδες δημοσίευσαν προσωπικά γράμματα προς τον Λανζεβάν, στα οποία η Κιουρί περιέγραφε τις κινήσεις που θα έπρεπε να κάνει για να πάρει διαζύγιο από τη γυναίκα του.

-Ενδεικτική περίπτωση της στάσης που κράτησε ο γαλλικός τύπος απέναντι της είναι η αποσιώπηση της απονομής του Νόμπελ Χημείας στη Μαρία Κιουρί, το 1911. Τόσο μεγάλη ήταν η γενική κατακραυγή, που η Σουηδική Ακαδημία συμβούλευσε τη Μαρία Κιουρί να μην πάει να παραλάβει το βραβείο λόγω του σκανδάλου. Η Κιουρί απάντησε ότι «το βραβείο μού το δώσατε για την ανακάλυψη των στοιχείων ράδιο και πολώνιο. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην επιστημονική μου εργασία και σε στοιχεία της ιδιωτικής μου ζωής...»

-Η ακτινοβολία από τα υλικά - που χειρίζονταν όλοι οι επιστήμονες της εποχής μη γνωρίζοντας τους κινδύνους - στάθηκε μοιραία για την Μαρί, που προσβλήθηκε από θανατηφόρο αναιμία και πέθανε το 1934.

- Η Μαρία Κιουρί θεωρείται από τον καθηγητή της Ιατρικής Πιερ Ρεγκό, ένα από τα πρώτα θύματα της ραδιενέργειας.

-Και μια μεταθανάτια πρωτιά: είναι η μόνη γυναίκα η οποία αναπαύεται στο Πάνθεο, το μαυσωλείο στο οποίο βρίσκονται θαμμένοι οι «μεγάλοι άνδρες» της Γαλλίας.
Name

Admin Says,739,Break News,10314,History,589,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1055,Interesting,2767,Movies,13,Nature-Travel,597,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,569,Social Media,138,Sports,1082,Video,29,Άρθρα,604,Αστυνομιία-Έγκλημα,1484,Βιβλία-Εκδόσεις,77,Γιώργος Φάκος,297,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13164,Ηealth - Μedicine,1351,Καταγγελίες,209,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,7,Μαγειρική-συνταγές,888,Μουσική,224,Νίκος Ράμμος,248,Ομογένεια,914,Συγγραφείς,155,
ltr
item
TGBNEWS: Μαρία Κιουρί
Μαρία Κιουρί
https://2.bp.blogspot.com/-jYIN2XloNpU/W3hUAGBMHZI/AAAAAAAC6Vs/DFQo2G76X9kUpdOkfTjv4blLfh8XxyqTwCLcBGAs/s640/5e724994f9d843de4445c66c1198d08e_XL.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-jYIN2XloNpU/W3hUAGBMHZI/AAAAAAAC6Vs/DFQo2G76X9kUpdOkfTjv4blLfh8XxyqTwCLcBGAs/s72-c/5e724994f9d843de4445c66c1198d08e_XL.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/08/blog-post_341.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/08/blog-post_341.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy