Γυπαετός: Ενα μοναδικό πλάσμα


Πρόκειται για το σπανιότερο είδος γύπα στην Ευρώπη, όπως επίσης και σε όλη την Μεσόγειο, καθώς απαντώνται λιγότερα από 250 ζευγάρια. Ο Γυπαετός θεωρείται "απειλούμενο είδος" σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρπακτικά πουλιά, με μήκος σώματος 1,10 μ. και με άνοιγμα φτερών κοντά στα 2.80 μ. Το βάρος του κυμαίνεται μεταξύ 5-7 κιλών. Στο κεφάλι, κοντά στο ράμφος, φέρει μια μακριά τούφα με μαύρες τρίχες που μοιάζει με γένι, γνώρισμα στο οποίο οφείλει το επιστημονικό του όνομα Gypaetus barbatus, δηλαδή "Γυπαετός ο γενειοφόρος".

Παρόλο το μεγάλο μέγεθός του η κατασκευή των φτερο΄γων και η ραμβοειδής ουρά, του επιτρέπουν να κινείται με ευελιξία, χάρη και ταχύτητα, δίνοντας την αίσθηση του απόλυτου ελέγχου, προσφέροντας μοναδικές στιγμές σε όποιον έχει την ευκαιρία να τον παρακολουθήσει.

Τα ενήλικα πουλιά αναγνωρίζονται εύκολα από τις μακριές, μυτερές φτερούγες τους και τη μεγάλη, ραμφοειδή ουρά, χαρακτηριστικά που θυμίζουν τεράστιο γεράκι. Η κοιλιά και το στήθος τους έχουν συνήθως πορτοκαλί χρωματισμό που οφείλεται στη συνήθειά του να "μακιγιάρεται". Δηλαδή, βάφει τα φτερά του στήθους και της κοιλιάς του με οξείδια του σιδήρου, τα οποία βρίσκει σε θέσεις με κόκκινο χώμα ή στα τοιχώματα των σπηλιών που φωλιάζει. Οι λόγοι αυτής της συμπεριφοράς του είναι ακόμα άγνωστοι.

Ο Γυπαετός είναι το μοναδικό πλάσμα στον κόσμο που τρέφεται αποκλειστικά σχεδόν με κόκαλα [70-90% της δίαιτάς του],  τα οποία σπάει με χαρακτηριστική τεχνική. Τα πετάει από μεγάλο ύψος, σε βραχώδεις απότομες πλαγιές, ακολουθώντας τα από πίσω σε μια σπειροειδή κάθοδο, διαδικασία την οποία επαναλαμβάνει μέχρι τελικά τα κόκαλα να σπάσουν. Στη συνέχεια τρώει τα κομμάτια ξεκινώντας από το μεδούλι. Τα μικρότερα κόκαλα τα καταπίνει ολόκληρα και τα χωνεύει εύκολα λόγω των πανίσχυρων γαστρικών υγρών του στομαχιού του. Δεν είναι τυχαίο ότι οι βοσκοί στην Κρήτη τον αποκαλούν εύστοχα, "κοκαλά".

Ο Γυπαετός είναι ορεσίβιο είδος και ο βιότοπός του είναι σε περιοχές μεσαίου έως μεγάλου υψόμετρου [600 - πάνω από τα 3500 μ.]. Απαντά σε ανοιχτές εκτάσεις με αραιή βλάστηση και στην αλπική ζώνη, όπου κατά κύριο λόγο αναζητά την τροφή του το καλοκαίρι.
Τον χειμώνα που οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι είναι καλυμμένοι με χιόνια, ο Γυπαετός κατεβαίνει στα χαμηλότερα υψόμετρα.

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους γύπες που ζουν σε αποικίες, παρατηρείται μόνος ή σε ζευγάρια, αν και σε περιοχές όπου η πυκνότητά του είναι μεγάλη, όπως στα υψίπεδα της Ν. Αφρικής, της Αιθιοπίας και των Ιμαλαίων, συναντάται σε μικρές ομάδες να τρέφεται στα σκουπίδια ακόμα και στα περίχωρα των χωριών.

Διατηρεί και υπερασπίζεται μεγάλες εκτάσεις, τις επικράτειες του, που μπορεί να φτάνουν σε κάποιες περιοχές της κατανομής του τα 2.380 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Συνήθως όμως, η επικράτεια ενός ζευγαριού, όπως συμβαίνει και στην Κρήτη, κυμαίνεται από 200-400 τετραγωνικά χιλι΄μετρα.

Φωλιάζει σε ήσυχα φαράγγια και απόκρημνες ορθοπλαγιές, μέσα σε κοιλότητες ή πεζούλες, σε κάθετους βράχους. Ζευγαρώνει με το ταίρι του για μια ζωή και αρχίζουν τις ερωτοτροπίες τους νωρίς τον Οκτώβριο έως και τον Ιανουάριο. Κατασκευάζει την φωλιά του με κλαδιά, μαλλί από πρόβατα και οτιδήποτε άλλο είναι πρόσφορο. Συνήθως χτίζει δύο έως τρεις μεγάλες φωλιές. Γεννά 1-2 αβγά σε μια από τις φωλιές, μέσα στο διάστημα Νοεμβρίου-Ιανουαρίου. Το υψόμετρο της φωλιάς ποικίλει ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες. Για παράδειγμα, στα Πυρηναία το υψόμετρο της φωλιάς κυμαίνεται από 700-2200 μέτρα, ενώ στην Κρήτη το είδος φωλιάζει σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο, συνήθως στα 600-800 μέτρα Μετά από περίοδο επώασις 55-57 ημερών το μοναδικό μικρό που επιζεί μένει στη φωλιά για 4 περίπου μήνες.

Το νεαρό πουλί που θα πετάξει εξαρτάται από τους γονείς του για ακόμη 3-4 μήνες όσον αφορά στην ανεύρεση της τροφής και θα είναι σεξουαλικά ώριμο για να αναπαραχθεί μετά από τουλάχιστον 6 χρόνια. Τα νεαρά πουλιά, στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, παρουσιάζουν έντονη τάση διασποράς καθώς καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις εξερευνώντας άλλες περιοχές, που μπορούν να φτάσουν και τα 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα Τις περισσότερες φορές όμως επιστρέφουν στο τόπο που γεννήθηκαν.

Το είδος παρουσιάζει έντονη φιλοπατρία και δεν εγκαταλείπει την περιοχή του ακόμη και αν αυτή αλλάξει ριζικά. Η συνήθειά του να ψάχνει για τροφή χαμηλά, πάνω από τα βράχια ή το έδαφος, το καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο. Επιπλέον, η τόλμη του απέναντι στον άνθρωπο -πολλές φορές πραγματοποιεί πτήσεις σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων- έχει αποδειχθεί μοιραία.

Πρόκειται πράγματι για ένα μοναδικό είδος, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε συμπεριφορά.

Διαβάστε επίσης...

Βασιλαετός: Ο αυτοκρατορικός αετός

Μαυρόγυπας: Ο μεγαλύτερος γύπας της Ευρώπης
Name

Admin Says,737,Break News,10324,History,546,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,987,Interesting,2497,Movies,13,Nature-Travel,513,Reportage-Exclusive,69,Sience - Technology,548,Social Media,137,Sports,984,Video,29,Άρθρα,540,Αστυνομιία-Έγκλημα,1213,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,265,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,12194,Ηealth - Μedicine,1192,Καταγγελίες,211,Λογοτεχνία,12,Λογοτεχνία.,6,Μαγειρική-συνταγές,723,Μουσική,197,Νίκος Ράμμος,237,Ομογένεια,871,Συγγραφείς,147,
ltr
item
TGBNEWS: Γυπαετός: Ενα μοναδικό πλάσμα
Γυπαετός: Ενα μοναδικό πλάσμα
https://2.bp.blogspot.com/-5HKxqG8L92o/W3_4Zn85HpI/AAAAAAAC7hI/4MI7ERN20J0o4vAMysBddAs-3956BMiiACLcBGAs/s640/animals-3380374_960_720.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-5HKxqG8L92o/W3_4Zn85HpI/AAAAAAAC7hI/4MI7ERN20J0o4vAMysBddAs-3956BMiiACLcBGAs/s72-c/animals-3380374_960_720.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/08/blog-post_813.html
https://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/
http://www.tgbnews.com/2018/08/blog-post_813.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy