Tου Ανδρέα Νικολακόπουλου*
H διαχείριση κρίσεων από μια κυβέρνηση, ειδικά όταν αφορά φυσικές καταστροφές, δείχνει και τα όρια των δυνατοτήτων της. Σε μια κρίση φαίνονται οι πραγματικές ηγετικές ικανότητες των πολιτικών προσώπων, τα αντανακλαστικά που διαθέτουν οι κυβερνώντες για την άμεση εφαρμογή πολιτικών που θα απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο εξαιτίας της καταστροφής, αλλά και η εξαγγελία νέων πολιτικών ώστε να μην επαναληφθεί η κρίση.
Η σημερινή κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο βρέθηκε αντιμέτωπη με τέτοιου τύπου κρίσεις. Να θυμηθούμε τις περυσινές φωτιές του Αυγούστου, την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό, τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική και πρόσφατα τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής. Σε όλες τις περιπτώσεις από τον Πρωθυπουργό απουσίαζαν οι ηγετικές του ικανότητες, οι αντιδράσεις της κυβέρνησης ήταν αναποτελεσματικές και σπασμωδικές, ενώ δεν ακούσαμε τίποτα για πολιτικές ώστε να μην επαναληφθούν οι τραγικές εικόνες.
Αντ’ αυτού η κυβέρνηση προσπάθησε να μετακυλήσει τις ευθύνες στους προηγούμενους και σε μια σειρά εξωγενών παραγόντων. Για την πετρελαιοκηλίδα έφταιγε η ανεξέλεγκτη δράση του καπιταλισμού, για τις πλημμύρες η «αναθεματισμένη» κλιματική αλλαγή και για τις πυρκαγιές η «ασύμμετρη απειλή». Τα στελέχη της κυβερνώσας παράταξης ήταν διατεθειμένα να συζητήσουν περισσότερο σε ιδεολογικό πλαίσιο την κρίση, παρά να δώσουν λύση στα προβλήματα. Αυτή η τακτική της κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μην δίνει ουσιαστικές απαντήσεις, αλλά να υποδαυλίζει και να αυξάνει την δυσαρέσκεια της κοινωνίας.
Η τακτική αυτή της κυβέρνησης αποτελεί πραγματικά μια παγκόσμια πρωτοτυπία! Φαντάζεστε Γερμανό Καγκελάριο, να υπάρχουν 20 νεκροί και αγνοούμενοι και να προσπαθεί να στρέψει τη συζήτηση στην κλιματική αλλαγή; Ασφαλώς και όχι. Αντίθετα, στις καταστροφικές πλημμύρες του 2002 στην Ανατολική Γερμανία, θυμόμαστε τον Γερμανό Καγκελάριο Σρέντερ, με τις γαλότσες να βρίσκεται σε όλα τα μέτωπα της κρίσης.
Ο τρόπος που η κυβέρνηση αντιμετώπισε και τις κρίσεις μας οδηγεί σε ένα συμπέρασμα: η κυβέρνηση διανύει τη φάση της «εφηβικής ανωριμότητας». Στην καθημερινή της λειτουργία αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες διακυβέρνησης του τόπου, επιρρίπτει τις ευθύνες σε τρίτους και συνεχώς προτάσσει ιδεολογικά απαρχαιωμένες ιδέες. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά και τραγικά!
* Ο κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας.