«Επιτέλους να αναμετρηθούμε ανοιχτά με όσα οδήγησαν στον θάνατο του Ζακ»: Παρέμβαση 37 πανεπιστημιακών

SHARE:


Με τίτλο «Η ευθύνη του πένθους μας» καθηγητές από τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού υπογράφουν κείμενο με το οποίο καταδικάζουν ρατσιστικές και ομοφοβικές θέσεις «ακραία προσβλητικές για τη μνήμη του νεκρού» Ζακ Κωστόπουλου, «που διατυπώθηκαν από συμπολίτες μας δημόσια, καθώς και «την αρχική τουλάχιστον παραπληροφόρηση και αντιδεοντολογική κάλυψη των γεγονότων από κάποια ΜΜΕ».

Και καλούν «όλες και όλους τους κρατικούς λειτουργούς που έχουν αναλάβει την έρευνα, να επιδείξουν τη σύνεση, το θάρρος και την αποτελεσματικότητα που απαιτείται σε αυτή τη στιγμή». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο το οποίο υπογράφουν, μέχρι στιγμής, 37 πανεπιστημιακοί καθηγητές: 

Η ευθύνη του πένθους μας 

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με συγκίνηση και οργή τις εξελίξεις σχετικά με τον βίαιο, αδόκητο και άδικο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας. Οι ρατσιστικές και ομοφοβικές θέσεις, οι ακραία προσβλητικές για τη μνήμη του νεκρού απόψεις που διατυπώθηκαν από συμπολίτες μας δημόσια, καθώς και η αρχική τουλάχιστον παραπληροφόρηση και αντιδεοντολογική κάλυψη των γεγονότων από κάποια ΜΜΕ, πρέπει να γίνουν για μια ακόμα φορά αντικείμενο καταδίκης.

Έχουν πάντως ήδη απαντηθεί από την άμεση αντίδραση της LGBTQI κοινότητας στην οποία ανήκε και πρωταγωνιστούσε ο Ζακ, άλλων συλλογικοτήτων, πρωτοβουλιών, ομάδων, και ατόμων που εξέφρασαν δυναμικά το θρήνο, αλλά και την απαίτησή τους για πλήρη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβησαν τα γεγονότα της προηγούμενης Παρασκευής. Αλγεινή εντύπωση κατά τη γνώμη μας προκαλεί η, κατά τα φαινόμενα, σειρά άστοχων χειρισμών σχετικά με τη διασφάλιση των συνθηκών που θα μπορέσουν να καταστήσουν την περαιτέρω έρευνα και την πλήρη και ουσιαστική απόδοση δικαιοσύνης εφικτή.

Όπως επισημαίνουν η πολιτική αγωγή και πολλοί παρατηρητές, υπάρχουν παραλείψεις και ελλείψεις στην έρευνα και την αρχική καταγραφή του συμβάντος, στη συλλογή ανακριτικού υλικού, στην καταγραφή των αυτοπτών μαρτύρων, στην αξιολόγηση στοιχείων που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Οι αντιδράσεις των τελευταίων ημερών σχετικά με την υπόθεση του Ζακ δεν είναι συγκυριακές.

Αντίθετα, η ευαισθησία που έχει δείξει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης υπογραμμίζει την απαίτηση, έστω με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός, να έρθουμε επιτέλους αντιμέτωποι με παγιωμένες πρακτικές βίας, καταπάτησης δικαιωμάτων και συγκάλυψης που ίσως εμφιλοχωρούν και εντός των θεσμικών αρχών.

Για τον λόγο αυτόν καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς, και όλες και όλους τους κρατικούς λειτουργούς που έχουν αναλάβει την έρευνα, να επιδείξουν τη σύνεση, το θάρρος και την αποτελεσματικότητα που απαιτείται σε αυτή τη στιγμή. Αυτή δεν είναι μόνο η στοιχειώδης απόδοση τιμής στον νεκρό Ζακ Κωστόπουλο και την παρρησία που ο ίδιος επιδείκνυε όσο ζούσε. Είναι και χρέος προς όλες και όλους μας.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Ειρήνη Αβραμοπούλου, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Αθηνά Αθανασίου, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Ντίνα Βαϊου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
'Ακης Γαβριηλίδης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Στάθης Γουργουρής, Πανεπιστήμιο Columbia 
'Αντζελα Δημητρακάκη, Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου 
Κώστας Δουζίνας, Πανεπιστήμιο Λονδίνου 
Δημήτρης Ελευθεριώτης, Πανεπιστήμιο Γλασκώβης
Ελευθερία Ιωαννίδου, Πανεπιστήμιο του Groningen
Γεράσιμος Κακολύρης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Βάιος Καραβάς, Πανεπιστήμιο Λουκέρνης
Δέσποινα Καταπότη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Βασιλική Κολοκοτρώνη, Πανεπιστήμιο Γλασκώβης 
Κωστής Κορνέτης, Πανεπιστήμιο Μαδρίτης 
Πέτρος Λιγοξυγγάκης, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης 
Ανδρέας Λυμπεράτος, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Αντώνης Λιάκος, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μυρτώ Μαλούτα, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Δήμητρα Μακρυνιώτη, Πανεπιστήμιο Αθηνών 
Σοφία Μπέμπεζα, Σχολή Καλών Τεχνών Ζυρίχης
Νένη Πανουργιά, Πανεπιστήμιο Columbia
Γιάννης Παπαδόπουλος, Κέντρο Μεσογειακών Σπουδών
'Αννα Παπαέτη, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Δημήτρης Παπανικολάου, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
Ελένη Παπαργυρίου, Πανεπιστήμιο Πατρών
Αλεξάνδρα Πατρικίου, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Δημήτρης Πλάντζος, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Παναγιώτης Πούλος, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μαρία Ρεπούση, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Αιμιλία Σαλβάνου, Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Γιώργος Σαμπατακάκης, Πανεπιστήμιο Πατρών 
Δέσποινα Σίνου, Πανεπιστήμιο Σορβόννης, Paris 13
Εύα Στεφανή, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Σταυρούλα Τσιπλάκου, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου 
Έλενα Τζελέπη, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Αντώνης Χατζηκυριάκου, Πανεπιστήμιο Βοσπόρου

  www.topontiki.gr
Name

Admin Says,739,Break News,10312,History,594,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1067,Interesting,2867,Movies,13,Nature-Travel,625,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,592,Social Media,138,Sports,1106,Video,29,Άρθρα,630,Αστυνομιία-Έγκλημα,1567,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,318,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13502,Ηealth - Μedicine,1411,Καταγγελίες,209,Λογοτεχνία,20,Λογοτεχνία.,8,Μαγειρική-συνταγές,932,Μουσική,226,Νίκος Ράμμος,251,Ομογένεια,918,Συγγραφείς,155,
ltr
item
TGBNEWS: «Επιτέλους να αναμετρηθούμε ανοιχτά με όσα οδήγησαν στον θάνατο του Ζακ»: Παρέμβαση 37 πανεπιστημιακών
«Επιτέλους να αναμετρηθούμε ανοιχτά με όσα οδήγησαν στον θάνατο του Ζακ»: Παρέμβαση 37 πανεπιστημιακών
https://2.bp.blogspot.com/-KLTAhveAqiA/W60yc98DOcI/AAAAAAADCXw/kO8tsZpAIy4DeRfuuCN7E2DQ0BR5DVESgCLcBGAs/s640/28795515_10215306067182734_3925924631977918464_n.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-KLTAhveAqiA/W60yc98DOcI/AAAAAAADCXw/kO8tsZpAIy4DeRfuuCN7E2DQ0BR5DVESgCLcBGAs/s72-c/28795515_10215306067182734_3925924631977918464_n.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/09/37.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/09/37.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy