Ο ηθικά ευγενής, Ηλείος πολιτικός, Αχιλλέας Μπουντουβής

SHARE:

Ο Αχιλλέας Μπουντουβής, με τον αλησμόνητο πρόεδρο της «Νέας Δημοκρατίας»
και ευπατρίδη πολιτικό Ευάγγελο Αβέρωφ, του οποίου ο Αχιλλέας,
υπήρξε «πολιτικό τέκνο» και επιστήθιος φίλος.Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος 


Ανέκαθεν το έμβλημα της αριστοκρατικής ευγενείας της φυλής συνιστούσαν το ήθος, η ευπρέπεια, και η υψηλή παιδεία. Τούτα τα αδαμάντινα στοιχεία κατά αδήριτο τρόπο αποτύπωναν την λαμπρή φυσιογνωμία του Αχιλλέα Μπουντουβή. Του απαράμιλλου ηλειωτόπουλου, πλάι στην παρουσία του οποίου ροδάμισαν η δημιουργία, η πρόοδος και η πολιτική ευπρέπεια. Ενός ευγενούς ευπατρίδη που ξεκίνησε την πολιτική του παρουσία και δραστηριοποίηση με τους καλύτερους οιωνούς για να δώσει υψηλά δείγματα γραφής αυτής της προοπτικής και που πάραυτα έφυγε τόσο άδοξα από την ζωή, θύμα ενός επιπόλαιου αυτοκινητιστικού ατυχήματος.

Ο αοίδιμος Αχιλλέας Μπουντουβής γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1932. Μετά τις εγκύκλιες γυμνασιακές του σπουδές, ακολούθησε πολιτικές επιστήμες, στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, σημερινό «Πάντειο» Πανεπιστήμιο.

Δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά ως οικονομικός σύμβουλος σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Στα πλαίσια αυτής του της ενασχόλησης διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος του πανίσχυρου πάλαι ποτέ δημοσιογραφικού Οργανισμού Βελίδη.

Ο Αχιλλέας Μπουντουβής από νεαρή ηλικία ανεμίχθη ενεργά στην πολιτική. Προικοδοτημένος με πολιτικό αισθητήριο και οξυδέρκεια, αλλά και με το θεωρητικό οπλοστάσιο μιας επίζηλης παιδείας, έδωσε το στίγμα μιας ξεχωριστής πολιτικής φυσιογνωμίας που προοιωνίζονταν ένα λαμπρό μέλλον. Έτσι ενωρίς ευρέθηκε σε προηγμένα πολιτικά περιβάλλοντα που του κληροδότησαν τα μυστικά της «πολιτικής τέχνης».

Ο αξέχαστος Αχιλλέας Μπουντουβής, σε Αγιασμό στην Αμαλιάδα, έχοντας όπως κοιτάζουμε την φωτογραφία δεξιά του, τον επίσης μεγάλο Ηλείο πολιτικό Νίκο Κοντογιαννόπουλο, τον δικηγόρο και πολιτικό παράγοντα της Αμαλιάδος, Νίκο Φραγκογιαννόπουλο και τον δαιμόνιο τότε διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδος, Σπύρο Μπεράτη. Από αριστερά του ο Αχιλλέας, έχει όπως κοιτάζουμε τον τότε Νομάρχη Ηλείας Νικολάου. 

Αποκορύφωμα αυτής της δραστηριοποίησης του Αχιλλέα Μπουντουβή υπήρξε η παρουσία του ως πολιτικού συμβούλου στο γραφείο του στρατάρχη Παπάγου κατά την περίοδο της πρωθυπουργικής του θητείας, όπως επίσης και η παρουσία του ως διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Στεφάνου Στεφανοπούλου την περίοδο της πρωθυπουργίας του. Από τις θέσεις αυτές ο Ηλείος πολιτικός πραγματοποίησε ένα λαμπρό κύκλο πολιτικών γνωριμιών και ενέγραψε τις παρακαταθήκες της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Ωστόσο καίτοι βαθύτατα πολιτικό ον ο Αχιλλέας Μπουντουβής, δεν εφείδετο στο να ασχοληθεί – και επιτυχώς μάλιστα – με άλλες εκφάνσεις της κοινωνίας και του πολιτισμού. Σε αυτά τα πλαίσια διετέλεσε Γενικός Αρχηγός του Παναθηναϊκού στην χρυσή εποχή του Γουέμπλευ, όταν η λαοφιλής ελληνική ομάδα είχε σπάσει με τις εκπληκτικές της εμφανίσεις τα εθνικά όρια και είχε χαρίσει στον ελληνικό λαό μοναδικές και ασύγκριτες στιγμές συγκίνησης.

Στον πολιτικό τώρα στίβο ο Αχιλλέας Μπουντουβής κατήλθε για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές του 1977 υπό την σκέπη της Νέας Δημοκρατίας, στις οποίες εξελέγη μάλιστα πρώτος στο ομώνυμο ψηφοδέλτιο. Πρωθύστερα την περίοδο 1974-1977 ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής τον είχε τοποθετήσει διοικητή του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), όπου με εμπνευσμένες και ενορατικές κινήσεις για την εποχή του, είχε δρομολογήσει την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό του τόσο ευαίσθητου για το εργατικό δυναμικό της χώρας οργανισμού.

Η πρώτη από αριστερά κυρία όπως κοιτάζουμε την φωτογραφία που κάθεται στο τραπέζι, είναι η σύζυγος του αξέχαστου Αχιλλέα, Ελένη Μπουντουγή, μια εξαιρετική κυρία με την ευγένεια των ανθρώπων της Βορείου Ελλάδος και απέκτησε με τον Αχιλλέα, ένα αξιόλογο παιδί, που έχει τελειώσει Μηχανολόγος στα ΤΕΙ. Η τέταρτη κυρία με το λευκό φόρεμα, είναι η κουμπάρα του Αχιλλέα και της Ελένης Μποντουβή, Σάσα Βαρδινογιάννη, που τους είχε παντρέψει μαζί με τον αλησμόνητο σύζυγό της Θοδωρή Βαρδινογιάννη, ο οποίος ήταν επιστήθιος φίλος του Αχιλλέα και συνεργάτης του, σε μερικές επιχειρήσεις του Ομίλου.

Ο Αχιλλέας Μπουντουβής ομιλούσε αγγλικά. Το νήμα της ζωής όμως αυτού του ωραίου ηλειωτόπουλου επέπρωτο από τη μοίρα να κοπεί με τον πιο άδικο και άδοξο τρόπο, από ένα επιπόλαιο αυτοκινητιστικό ατύχημα. Βγαίνοντας έξω από το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη όπου διεξήγοντο οι εργασίες του Β’ Πανελλήνιου Συνεδρίου της «Νέας Δημοκρατίας» – στο οποίο σημειωτέον είχε εκλεγεί μέλος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος- παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο και σκοτώθηκε επι τόπου, κλείνοντας τον κύκλο μιας πολυσήμαντης πολιτικής και κοινωνικής σταδιοδρομίας.

Μπορεί όμως το σύμφυτο με το θάνατο στοιχείο της ανθρώπινης φθοράς, να επικαλύψει το φέγγος μιας τόσο ευγενικής και απαστράπτουσας φυσιογνωμίας όπως αυτής του απαράμιλλου Αχιλλέα Μπουντουβή ; Προφανώς όχι … !!!

Κλείνοντας σημειώνουμε, ότι ο αείμνηστος Αχιλλέας Μπουντουβής, υπήρξε αγαπημένο «παιδί» και επιστήθιος φίλος του αοίδιμου ευπατρίδη, αναγεννησιακού για την σπάνια παιδεία του πολιτικού, αλλά και προέδρου της «Νέας Δημοκρατίας» Ευαγγέλου Αβέρωφ.

*Το παρόν κείμενο και οι φωτογραφίες του αοίδιμου Ηλείου πολιτικού, Αχιλλέα Μπουντουβή, είναι απόσπασμα από το κυκλοφορούν βιβλίο μας – Βιβλιοπωλείο «ΠΑΝΟΡΑΜΑ», Αμαλιάδος – «Οι Πολιτικοί άνδρες της Ηλείας» και υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα. 

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων 
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Name

Admin Says,739,Break News,10313,History,590,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1064,Interesting,2821,Movies,13,Nature-Travel,614,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,581,Social Media,138,Sports,1094,Video,29,Άρθρα,623,Αστυνομιία-Έγκλημα,1530,Βιβλία-Εκδόσεις,77,Γιώργος Φάκος,307,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13359,Ηealth - Μedicine,1387,Καταγγελίες,209,Λογοτεχνία,17,Λογοτεχνία.,8,Μαγειρική-συνταγές,911,Μουσική,225,Νίκος Ράμμος,249,Ομογένεια,918,Συγγραφείς,155,
ltr
item
TGBNEWS: Ο ηθικά ευγενής, Ηλείος πολιτικός, Αχιλλέας Μπουντουβής
Ο ηθικά ευγενής, Ηλείος πολιτικός, Αχιλλέας Μπουντουβής
https://4.bp.blogspot.com/-Uvv2zcyxZ7M/W596uCsEHvI/AAAAAAADAYA/j7JO8yp6Awg9iAEX3twE0SRDXWs9r6brgCLcBGAs/s640/41889669_2246583135371290_1372237412507320320_n.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-Uvv2zcyxZ7M/W596uCsEHvI/AAAAAAADAYA/j7JO8yp6Awg9iAEX3twE0SRDXWs9r6brgCLcBGAs/s72-c/41889669_2246583135371290_1372237412507320320_n.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/09/blog-post_116.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/09/blog-post_116.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy