Αδιαφορία και έλλειψη παιδείας . . .

SHARE:


*Της Άρτεμις Δημητροπούλου

Χτες έκανα την καθιερωμένη μου βόλτα στη φύση..και ως συνήθως βρέθηκα ξανά αντιμέτωπη με πολλά αβοήθητα σκυλιά στο δρόμο… Σκυλιά εγκαταλελλειμένα να πεινάνε, άρρωστα να ζητούν βοήθεια. Υποσιτισμένα ή κακοποιημένα και φοβισμένα…τραυματισμένα ή σκοτωμένα στην άκρη του δρόμου από ασυνείδητους οδηγούς!! Σκυλιά δεμένα με μισό μέτρο αλυσίδα,έχοντας βαρέλι αντί για σπίτι..ή σκυλιά παρατημένα σε ένα μπαλκόνι εκτεθειμένα στις άγριες καιρικές συνθήκες(κρύο,ζέστη,βροχή κτλ).

Και σε αντίφαση..λίγο πιο πέρα..κάποιοι να απολαμβάνουν ανέμελοι τον καφέ τους αδιαφορώντας γι αυτά τα πλάσματα..λές κι είναι σκουπίδια! Τα σκυλιά δεν είναι σκουπιδια φιλοι μου..δεν είναι ένα παιχνίδι που το παίρνεις για κάνεις το κέφι σου και έπειτα το πετάς στο δρόμο.

Τα σκυλιά έχουν ανάγκες.Τις ίδιες ανάγκες με σένα..δε το ξέρεις;; Εσείς εκεί έξω που βλέπετε τα πλάσματα αυτά σαν σκουπίδια ..που κάνετε σαν να μην υπάρχουν..που αδιαφορείτε αν υποφέρουν…πως κοιμάστε ήσυχοι τα βράδυα;;

Μου έχει τύχει να δω σκυλί να αιμορραγεί δίπλα σε καφετέρια..και κανείς να μη δίνει σημασία.. συνεχίζοντας αμέριμνοι να πίνουν το καφέ τους! Μου έχει τύχει να δω στο απέναντι ρεύμα γατάκι τραυματισμένο να ψυχορραγεί και όλοι να προσπερνούν… Είναι τόσο δύσκολο να διαθέσετε ελάχιστα λεπτά απ το χρόνο σας για να κάνετε κάτι γι αυτά τα ανυπεράσπιστα πλάσματα εκεί έξω..που στο κάτω-κάτω δεν ήταν και επιλογή τους να βρεθούν στο δρόμο!!

Δε χρειάζονται πολλά. Λίγο έστω να βοηθούσε ο καθένας από εμάς, η κατάσταση θα ήταν καλύτερη. Κι ας ξεκινήσουμε απ την εγκατάλλειψη. Πόσοι από σας έχετε πάρει ζωάκι μόνο και μόνο για να παίξει το παιδάκι σας όσο είναι κουταβάκι χαριτωμένο και μετά να το πετάτε στο δρόμο ; Δε σκεφτήκατε ποτέ ότι έτσι το καταδικάζετε σε αργό και βασανιστικό θάνατο ; Πόσοι από εσάς έχετε πάρει σκυλί και το έχετε μόνιμα δεμένο με αλυσίδα ; Πόσοι από εσάς έχετε ρίξει φόλες γιατι σας ενοχλούν να είναι μες στα πόδiα σας; Δε σκεφτήκατε ποτέ όμως ότι το σκυλί πεθαίνει με επώδυνο και βασανιστικό θάνατο. Είναι όλα τόσο εύκολα για σας και τόσο αδιάφορα ; Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχει τόση απανθρωπιά και τόση αδιαφορία. Αδυνατώ να δεχτώ πως υπάρχει τόση έλλειψη παιδείας, σε μια εποχή που όλα εξελίσσονται...

- "Δεν έχω χρήματα να βοηθήσω", λένε κάποιοι που την ίδια στιγμή κρατούν στο χέρι κινητό των 800 ευρώ. - "Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ", λένε άλλοι, ενώ λιώνουν στις καφετέριες με τις ώρες. - "Δεν λύνεται το πρόβλημα αν βοηθήσω μόνο εγω", μπορεί να πει κάποιος… Αλλά και να μην βοηθήσεις φίλε μου. . . το πρόβλημα αυξάνεται. Μπορείς να βοηθήσεις εσύ ένα ζωάκι και ο διπλανός σου άλλο ένα, κι έτσι φυσικά το πρόβλημα μειώνεται. Σας ενοχλούν τα αδέσποτα επειδή λερώνουν το δρόμο..δε σας ενοχλεί όμως η βρωμιά που εσείς οι ίδιοι προκαλείτε!! Σας ενοχλούν τα σκυλιά στη θάλασσα…

Σας πληροφορώ ότι τα σκυλιά δεν κάνουν ποτέ την ανάγκη τους μέσα στο νερό... σε αντίθεση φυσικά με εσάς τους "καθαρούς" Σας ενοχλούν τα αδέσποτα στο τρέξιμο σας στο δρόμο… Και εσείς τα ενοχλείτε όταν τρέχετε με το αυτοκίνητο σας και τα σκοτώνετε! Σας ενοχλούν τα αδέσποτα γιατι φοβάστε τις μεταδοτικές ασθένειες (μύθος: τα σκυλιά εξαιρετικά σπάνια-αν όχι ποτέ- μεταδίδουν κάτι στον άνθρωπο)…και δε σας ενοχλούν οι ασθένεις που μπορεί να μεταδίδουν οι άνθρωποι αλλά παρόλα αυτά εσείς ‘’συναναστρέφεστε στενά’’ με τον οποιοδήποτε άγνωστο..αγνοώντας τον πραγματικό κίνδυνο που υφίσταται εκεί! Γιατί λοιπόν εστιάζετε στο λάθος σημείο ..αντί να δείτε τα πράγματα από άλλη,πιο ανθρώπινη σκοπιά;; Αντί να καταλάβετε ότι αυτά τα άτυχα πλάσματα που υπαρχουν εκεί έξω στους δρόμους δεν το επέλεξαν..και υποφέρουν..εσείς τα προσπερνάτε λες κι έιναι αόρατα!!!

Λες κι είναι σκουπίδια!! Αλλά τα πραγματικά σκουπίδια ..δεν είναι αυτά. Ψάξτε αλλού.. Πώς μπορείς να βλέπεις δίπλα σου ένα ζώο να υποφέρει και το προσπερνάς ; Κάνε κάτι…μπορεί να μη λύσεις το πρόβλημα των αδέποτων…αλλα σίγουρα θα σώσεις μια ζωή! Είναι τόσο ασήμαντο για σένα αυτό;;! Όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι….

• Να μάθουν οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν το κατοικίδιό τους ότι είναι λάθος να πιστεύουν πως του δίνουν μία ευκαιρία ζωής. Το σόκ για ένα σκυλί που έχει μάθει να ζεί προστατευμένο και βρίσκεται ξαφνικά στο δρόμο είναι μεγάλο και το σκυλί στατιστικά δεν μπορεί να επιβιώσει.

• Ο μέσος όρος ζωής ενός αδέσποτου είναι στην καλύτερη περίπτωση 2 χρόνια το μέγιστο.

• Τα ζώα που εγκαταλείπονται σε απομακρυσμένες περιοχές πεθαίνουν αργά και βασανιστικά από την πείνα.

• Πολλές φορές τραυματίζονται θανάσιμα από αυτοκίνητα ή αργοπεθαίνουν από φόλες.

• Αν δείτε κάποιον να εγκαταλείπει το ζώο του πετώντας από το αυτοκίνητό του, κρατήστε τον αριθμό του αυτοκινήτου και καταγγείλτε το περιστατικό στο τοπικό ζωοφιλικό σωματείο ή στην αστυνομία.

• Γίνετε εθελοντές και βοηθήστε με όποιον τρόπο μπορείτε το ζωοφιλικό σωματείο της περιοχής σας.
 • Πρέπει να γνωρίζετε ότι η εγκατάλειψη ζώου σύμφωνα με το Ν4039/2012 είναι παράνομη και τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή.

• Πρέπει να γνωρίζετε ότι όλοι οι κηδεμόνες σκύλων είναι υποχρεωμένοι να τοποθετούν ηλεκτρονική σήμανση στο κατοικίδιό τους.

 Στείρωση. Ο μόνος τρόπος για να ελέγξουμε τον πληθυσμό των ζώων και να βοήθησουμε στη μείωση των αδέσποτων είναι η ΣΤΕΙΡΩΣΗ.

• Από μία σκύλα και τους απογόνους της στατιστικά μέσα σε έξι χρόνια ο αριθμός των σκύλων θα φθάσει τις 67.000 (!!!!!) και από μία γάτα και τους απογόνους της ο αριθμός των γατιών θα φθάσει τις 420.000 (!!!!!).

• Μην ακούτε ανεύθυνα λόγια αδαών ανθρώπων όπως «Μία θηλυκιά σκύλα ή γάτα πρέπει να γεννήσει τουλάχιστον μία φορά και μετά να στειρωθεί». Αυτό είναι λάθος και τελείως περιττό και το μόνο που κάνει είναι να συμβάλει στο πρόβλήμα του υπερπληθυσμού των αδέσποτων.

• Η απόψη ότι τα κατοικίδια έχουν ερωτική ζωή είναι λανθασμένη. Ζευγαρώνουν μόνο για την ικανοποίηση ορμονικών αναγκών που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με ευχαρίστηση ή συναίσθημα.

Η αλήθεια είναι ότι:

• Η στείρωση αυξάνει το όριο ζωής του ζώου.
• Προφυλάσσει τα ζώα από εμφάνιση καρκίνου στη μήτρα, στις ωοθήκες, στους μαστούς κ.λπ.
• Τα ζώα γίνονται πιο ήρεμα και δεν έχουν τάσεις φυγής.
• Δεν χάνουν καμία από τις ιδιότητές τους (κυνήγι, φύλαξη κ.λπ.).

Υιοθεσία

Υιοθετήστε κι εσείς ένα κατοικίδιο αλλά μόνο αν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να συνυπάρξετε μαζί του για όλη του τη ζωή. Υιοθετήστε το μόνο αν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να του διαθέσετε λίγο από το χρόνο σας, χωρίς να το αφήσετε μοναχό του σε μία ταράτσα ή ένα μπαλκόνι. Εκτός από φαγητό και νερό, το κατοικίδιό μας χρειάζεται λίγο από το χρόνο μας, για μία βόλτα, ένα χάδι, ένα γλυκόλογο.

Πρέπει να σκεφθείτε ότι αποκτώντας ένα κατοικίδιο αναλαμβάνετε μία υποχρέωση που θα διαρκέσει περίπου 15 χρόνια. Πρέπει να σκεφθείτε εκ των προτέρων πού θα το αφήσετε για να πάτε μία εκδρομή, για να πάτε διακοπές το καλοκαίρι, για να λείψετε ένα Σαββατοκύριακο. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να καλύψετε τα κτηνιατρικά του έξοδα που δεν είναι μόνο τα ετήσια εμβόλιά του αλλά και κάποια ξαφνική ασθένεια ή ένας τραυματισμός.

Μην παρασύρεστε από το χαριτωμένο κουτάβι που σας δείχνει ο φίλος, ο γείτονας ή ο συγγενής σας. Σκεφθείτε ώριμα και υπεύθυνα πριν σταθείτε μπροστα από τη βιτρίνα ενός pet shop. Είναι προτιμότερο να υιοθετήσετε και να σώσετε ένα σκυλάκι από τα αδέσποτα του Δήμου μας παρά να πληρώσετε χρήματα για να αγοράσετε ένα καθαρόαιμο κουτάβι που δεν θα σας δώσει τίποτα περισσότερο από το αδεσποτάκι.

Οπως λέει μία παλιά κινέζικη παροιμία «Κάθε σκυλί που σώζεις, είναι ένα βήμα προς τον Παράδεισο». Δώσε την ευκαιρία σε ένα ζώο να σωθεί απ το δρόμο και να βρεί τη ζωή που του αξίζει…

Και μην ξεχνάτε ότι όσοι κακοποιούν ζώο με οποιοδήποτε τρόπο..είναι εγκληματίας με συχνά ψυχικές διαταραχές… Και φυσικά η κακοποίηση δε θα σταματήσει εκεί…δε θα περιοριστεί στα ζώα..αλλά σύντομα θα ακολουθήσει και κακοποίση σε συνάνθρωπο!!

Μη τους αφήνεις ατιμώρητους. Μη κλείνεις τα μάτια. Η κακοποίηση είναι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης.

Υ.Γ: Να υπενθυμίσω το τραγικό συμβάν που συνέβη στην πόλη μας πρόσφατα..όπου ένας ηλικιωμένος κακοποίησε σεξουαλικά μια έγκυο σκυλίτσα 10 μηνών. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη εκείνης και των κουταβιών της. (Ενημερωτικά αυτή τη στιγμή της έχουμε βρει φιλοξενία αλλα για πολύ λίγο διάστημα..όποιος ενδιαφέρεται να βοηθήσει ώστε να η βρεθεί πάλι στο δρόμο με τα κουτάβια της καλό είναι να επικοινωνήσει μαζί μου).

Τα σκυλιά μόνο αγάπη προσφέρουν… Δεν αντέχετε τόση αγάπη;;

*Άρτεμις Δημητροπούλου, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ειδίκευση στη Γνωσιακή/Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ήλιδας
Name

Admin Says,739,Break News,10312,History,608,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1070,Interesting,2908,Movies,13,Nature-Travel,632,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,595,Social Media,138,Sports,1116,Video,29,Άρθρα,633,Αστυνομιία-Έγκλημα,1592,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,329,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13610,Ηealth - Μedicine,1424,Καταγγελίες,209,Λογοτεχνία,21,Λογοτεχνία.,8,Μαγειρική-συνταγές,953,Μουσική,229,Νίκος Ράμμος,253,Ομογένεια,921,Συγγραφείς,155,
ltr
item
TGBNEWS: Αδιαφορία και έλλειψη παιδείας . . .
Αδιαφορία και έλλειψη παιδείας . . .
https://3.bp.blogspot.com/-SGHlFm3hrww/W5jcW2Hx9UI/AAAAAAAC_Zg/zfRVIdSZjF0QWo8uetHVj4k5SqAyzThWgCLcBGAs/s640/stray-2762525_960_720.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-SGHlFm3hrww/W5jcW2Hx9UI/AAAAAAAC_Zg/zfRVIdSZjF0QWo8uetHVj4k5SqAyzThWgCLcBGAs/s72-c/stray-2762525_960_720.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/09/blog-post_185.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/09/blog-post_185.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy