Θελετε να μαθετε τι βαζετε στο πιατο σας;

SHARE:


Ο κόσμος των τροφίμων προσφέρει μια τεράστια ποικιλία επιλογών, τουλάχιστον στον σημερινό δυτικό κόσμο. Τα περισσότερα όμως από τα τρόφιμα αυτά απέχουν πολύ από την φυσική τους κατάσταση και η επεξεργασία που έχουν υποστεί ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις κάθε φαντασία. Ας δούμε πώς παρασκευάζονται τα συσκευασμένα επεξεργασμένα τυριά, τα πατατάκια, οι κοτομπουκιές και πολλά άλλα που βάζουμε στο πιάτο μας.


Επεξεργασμενο τυρι

Ενώ τα σπουδαία αυθεντικά τυριά απαιτούν χρονοβόρες και παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής, τα επεξεργασμένα τυριά που κυκλοφορούν σε κάθε σχήμα και συσκευασία δεν έχουν καμία σχέση με το αληθινό τυρί. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζονται σημαίνει ότι δεν περιέχουν αρκετό τυρί ώστε να αποκαλούνται "τυρί" και θα έπρεπε να αποκαλούνται "υλικό επάλειψης από τυρί", ή "επεξεργασμένο τυρί".


Επεξεργασμενο τυρι

Η διαδικασία ξεκινά με τυρί (κάποιες φορές είναι σε σκόνη), το οποίο πολτοποιείται και ζεσταίνεται μέχρι να γίνει μια ενιαία μάζα. Στη συνέχεια προστίθενται ενισχυτικά γεύσης μαζί με κορεσμένα έλαια, αλάτι, χρώμα, ορός γάλακτος ή/και ζάχαρη. Στη συνέχεια ψύχεται, μπαίνει σε φόρμες και συσκευάζεται.


Ψωμι

Το σπιτικό ψωμί περιέχει το πολύ τέσσερα υλικά: αλεύρι, νερό, αλάτι και μαγιά. Το ψωμί όμως που αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ συνήθως περιέχει ενισχυτικά γεύσης, συντηρητικά και κάθε είδους τεχνητά πρόσθετα τα οποία δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται σύμφωνα με το νόμο. Τα περισσότερα από αυτά τα πρόσθετα μπαίνουν επειδή για την παρασκευή αυτού του ψωμιού δεν υπάρχει το βασικό συστατικό: ο χρόνος.


Ψωμι

Πολλά από αυτά τα ψωμιά ψήνονται μερικώς και στη συνέχεια καταψύχονται. Μπορεί να μείνουν έως και ένα χρόνο στην κατάψυξη μέχρι να πάρουν τη θέση τους στο ράφι κάποιου σούπερ μάρκετ όπου θα διαφημιστούν ως 'φρέσκοψημένα'.


Βουτυρο

Πιστεύετε ότι το βούτυρο είναι γεμάτο πρόσθετα και άλλα συστατικά; Ξανασκεφτείτε το. Το βούτυρο δεν έχει το δικαίωμα να αποκαλείται στην συσκευασία 'βούτυρο' εάν περιέχει οτιδήποτε άλλο πέρα από αλάτι, και για αυτό το λόγο η όλη επεξεργασία είναι σχετικά απλή. Το φρέσκο γάλα ή η κρέμα ανακατεύεται μέχρι να διαχωριστεί το βουτυρόγαλα.


Βουτυρο

Το λίπος μπάινει σε καλούπια, προστίθεται σε κάποιες περιπτώσεις αλάτι και συσκευάζεται. Φτιάχνεται από αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα και είναι πολύ εύκολο να το κάνετε και μόνοι σας στο σπίτι εάν θέλετε.


Καφες

Το ταξίδι του καφέ είναι μεγάλο πριν φτάσει στο φλιτζάνι μας. Οι θάμνοι ξεκινούν να παράγουν καρπό μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια.


Καφες

Οι σπόροι μένουν να ωριμάσουν στον ήλιο πριν γίνει η συγκομιδή. Στη συνέχεια 'ζυμώνονται' σε δεξαμενές με νερό για 12-48 ώρες για να απομακρυνθεί η φλούδα. Κάθε καρπός περιέχει δύο κόκκους το πολύ.


Καφες 

Οι κόκκοι απλώνονται στη συνέχεια στον ήλιο να ξεραθούν και μετά μεταφέρονται σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες και πωλούνται είτε ολόκληροι είτε αλεσμένοι.


Σοκολατα

Και η παρασκευή της σοκολάτας απαιτεί πολύ χρόνο. Οι σπόροι του κακάο συλλέγονται δύο φορές τον χρόνο. Στη συνέχεια μουλιάζουν για πέντε μέχρι επτά ημέρες, στεγνώνουν στον ήλιο και μεταφέρονται.


Σοκολατα

Οι σπόροι του κακάο ψήνονται και αφαιρείται ο φλοιός τους και μένει η "καρδιά" του σπόρου όπου τα πράγματα αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η ψίχα αλέθεται και πιέζεται σε πρέσες και δημιουργείται η μάζα του κακάο η οποία αποτελείται από κακάο και βούτυρο κακάο. Η μαύρη σοκολάτα φτιάχνεται από κακάο μόνο, βούτυρο κακάο και ζάχαρη ενώ η γάλακτος περιέχει και γάλα. Μόλις καθοριστεί το μίγμα, ανακατεύεται επί ώρες ή και μέρες ακόμη για να αποκτήσει τη γυαλάδα που ξέρουμε.


Σοκολατα Τέλος ψύχεται και ζεσταίνεται ανάλογα με την επιθυμητή υφ'ή και μπαίνει σε καλούπια μέχρι να συσκευαστεί.


Κοτομπουκιες

Οι κοτομπουκιές δεν φημίζονται για την ποιότητά τους, ειδικά εξαιτίας των εικόνων με το ροζ γλοιώδες παρασκεύασμα που έχουμε δει πολλές φορές. Παρόλα αυτά οι αυθεντικές κοτομπουκιές παρασκευάζονται σχετικά πιο απλά: τεμαχίζεται το κατόπουλο προστίθεται αλάτι και άλλα μπαχαρικά.


Κοτομπουκιες

Στη συνέχεια μπαίνει σε καλούπι για να πάρει το τελικό σχήμα, αλευρώνεται και πανάρεται. Κάποιες φορές ψήνεται μερικώς για να στερεοποιηθεί η κρούστα.


Μπεργκερ

Παρόλο που ο κιμάς που χρησιμοποιείται στα μπέργκερ μπορεί να είναι από το καλύτερο κρέας, συνήθως δεν είναι και προέρχεται από ό,τι περισσεύει γύρω από το κόκκαλο και από άλλα κομμάτια που δεν μπορούν να πουληθούν. Στα μπέργκερ χαμηλότερης ποιότητας, κάποιες φορές το κρέας γύρω από το κόκκαλο αφαιρείται με πιεστικά νερού. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι κιμάς από μυς ή συνδέσμους που βρίσκονται κοντά στο κόκκαλο.


Μπεργκερ

Μόλις το κρέας γίνει κιμάς, προστίθεται λίπος για να αποκτήσει την απαραίτητη σύσταση. Στη συνέχεια προστίθεται αλάτι και άλλα μπαχαρικά, κρόκοι αυγών και φρυγανιά πριν αποκτήσει το γνωστό μας σχήμα.


Ζυμαρικα

Πολλές φορές τα σπιτικά ζυμαρικά και τα βιομηχανοποιημένα δεν απέχουν πολύ, πέρα από το γεγονός ότι τα έτοιμα απλουστεύουν πολύ τα πράγματα. Παρασκευάζονται από σιμιγδάλι από σκληρό αλεύρι με νερό (και κάποιες φορές και αυγά) και ετοιμάζεται η ζύμη.


Ζυμαρικα

Για να γίνουν τα έτοιμα ζυμαρικά που ξέρουμε όλοι μας, μπαίνουν σε ειδική πρέσα και στη συνέχεια μένουν να στεγνώσουν επί 24 ώρες, πριν ψυχθούν και συσκευαστούν.


Επεξεργασμενο ζαμπον

Τα περισσότερα ζαμπόν, ειδικά εκείνα που είναι σε λεπτές φέτες, έχουν υποστεί τόση επεξεργασία που πολλές φορές περιέχουν πάρα πολύ νερό. Συχνά χρησιμοποιούνται μυς από τα οστά του ποδιού, κόβονται λεπτά κομμάτια και αναμιγνύονται με ένα διάλυμα από νερό, ζάχαρη, συντηρητικά, χρωστικές και άλλα χημικά πρόσθετα.


Επεξεργασμενο ζαμπον

Το αποτέλεσμα είναι ένα κολλώδες μίγμα το οποίο μπαίνει σε καλούπια και παίρνει το γνωστό μας σχήμα. Το ζαμπόν καλύτερης ποιότητας που προέρχεται από ολόκληρα κομμάτια κρέας είναι τελείως διαφορετικό φυσικά.


Πατατακια

Τα πατατάκια δεν είναι και το πιο υγιεινό σνακ βεβαίως αλλά η διαδικασία παρασκευής τους είναι περιέργως απλούστατη. Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή της σωστής ποικιλίας η οποία δεν πρέπει να περιέχει πολύ νερό. Στην συνέχεια ξεφλουδίζονται μέσε σε ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο της 'χτυπά' μέσα σε ένα δοχείο, μετά κόβονται σε φλούδες, μπάινουν σε νερό και στεγνώνουν με θερμό αέρα.


Πατατακια

Αφού κοπούν και πάρουν το σχήμα τους, τηγανίζονται σε λάδι ή κάποιες φορές ψήνονται στον φούρνο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα. Στη συνέχεια προστίθεται το αλάτι, η ζάχαρη, κιτρικό οξύ, χλωριούχο κάλιο, χρώμα και ενισχυτικά γεύσης. Τέλος συσκευάζονται και η σακούλα πριν σφραγιστεί γεμίζει με άζωτο.


Τσιχλα

Στο παρελθόν η μοναδική τσίχλα που είχαν οι πρόγονοί μας ήταν η μαστίχα της Χίου η οποία ήταν ωφέλιμη και για το στομάχι αλλά και για τα ούλα και τα δόντια.


Τσιχλα

Τα πράγματα άλλαξαν πάρα πολύ από τότε. Σήμερα χρησιμοποιείται μια τεχνητή ουσία η οποία περιέχει ζάχαρη ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και γεύσεις που απελευθερώνονται στο στόμα καθώς τη μασάμε.


Ρυζι

Το ρύζι είναι από τις βασικές τροφές σε όλο τον κόσμο και συνήθως δεν υφίσταται ιδιαίτερη επεξεργασία.


Ρυζι

Αφού γίνει η συγκομιδή, ξεχωρίζεται το φυτό από τον καρπό, είτε με μηχανήματα είτε με το χέρι. Μεταφέρεται σε μύλους για να αφαιρεθεί το σκληρό περίβλημα και έχουμε το καστανό ρύζι. Για την παραγωγή του λευκού, η επεξεργασία είναι πιο έντονη ώστε να αφαιρεθεί και το καστανό περίβλημα και να έρθει στην επιφάνεια το γνωστό λευκό μας ρύζι.


Ποπ κορν

Παρόλο που μοιάζουν, το καλαμπόκι που χρησιμοποιείται για το ποπ κορν είναι διαφορετικό από εκείνο που τρώμε στις σαλάτες. Σε πρώτη φάση μαζεύεται το καλαμπόκι, διαχωρίζονται οι καρποί και ξεραίνονται για να μειωθεί η περιεκτικότητα σε νερό στο 14%.


Ποπ κορν

Στη συνέχεια ο καρπός θερμαίνεται στους 200°C. Η υγρασία μετατρέπεται σε ατμός και το καλαμπόκι σκάει. Τέλος το ποπ κορν αλατίζεται και προστίθεται βούτυρο.


Παγωτο

Στην απλή του μορφή περιέχει κρέμα, γάλα, ζάχαρη, αυγά και πρόσθετα γεύσης. Μπορεί να περιέχει ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα ή άλλα που μας δίνουν τις διάφορες γεύσεις.


Παγωτο

Το παγωτό που αγοράζουμε όμως είναι τελείως διαφορετικό. Εκεί χρησιμοποιούνται σταθεροποιητές, ενώ το μίγμα παστεριώνεται και ομογενοποιείται. Πολλές εταιρείες δεν χρησιμοποιούν αυγά και αντικαθιστούν τη ζάχαρη με σιρόπι καλαμποκιού ή φρουκτόζη.

  www.lovefood.com
Name

Admin Says,742,Break News,10320,History,588,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1049,Interesting,2739,Movies,13,Nature-Travel,584,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,565,Social Media,137,Sports,1069,Video,29,Άρθρα,597,Αστυνομιία-Έγκλημα,1449,Βιβλία-Εκδόσεις,77,Γιώργος Φάκος,295,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13086,Ηealth - Μedicine,1332,Καταγγελίες,210,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,7,Μαγειρική-συνταγές,866,Μουσική,223,Νίκος Ράμμος,249,Ομογένεια,913,Συγγραφείς,152,
ltr
item
TGBNEWS: Θελετε να μαθετε τι βαζετε στο πιατο σας;
Θελετε να μαθετε τι βαζετε στο πιατο σας;
https://2.bp.blogspot.com/-SYc2nKAmJFA/W6p1w5p8stI/AAAAAAADB6Q/jkXNCcaxXYUxMvtRwDbmB-Vh8VRv5wq7wCLcBGAs/s640/BBF5fns.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-SYc2nKAmJFA/W6p1w5p8stI/AAAAAAADB6Q/jkXNCcaxXYUxMvtRwDbmB-Vh8VRv5wq7wCLcBGAs/s72-c/BBF5fns.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/09/blog-post_338.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/09/blog-post_338.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy