Ο Χαμένος Παράδεισος της λίμνης Πηνειού

SHARE:


Ένα υπέροχο κείμενο δημοσιεύτηκε, πριν λίγες ημέρες, στο Facebook, από τον διαχειριστή της σελίδας, "λίμνη Πηνειού".

Πρόκειται για κείμενο στο οποίο τονίζεται η αναγκαιότητα της αξιοποίησής του, αναφέροντας υλοποιήσιμες ιδέες, και όχι μόνο! 

Διαβάστε όλο το κείμενο: 

ΧΑΜΈΝΟΣ ΠΑΡΆΔΕΙΣΟΣ !!!!! πριν πολλά Χρόνια άλλαξε η πορεία του τόπου μας.
Χάθηκαν τα όνειρα, στο βυθό της λίμνης, τα παράκτια χωριά έχασαν τη γη τούς, τα σπίτια τους τη ζωή. Η φυγή έγινε ο δρόμος, το εύκολο, πάνε για τόπους άγνωστους με όνειρα για κάτι καλύτερο. Λίγοι έμειναν οι άγαπες για το τόπο τους, ίσως ήταν πιο δυνατό από το καλύτερο αύριο τής πόλεις. Αλλά δίχως πόλεμο δεν κερδίζεις τη μάχη, έτσι αφέθηκαν χωρίς όνειρα, χωρίς δίψα, άφησαν το χρόνο να τους ξεθωριάσει δίχως επιστροφή.

Φτάνοντας στο σήμερα και έχοντας κιοσι ποια από χρόνο, έχοντας φτάσει στο σημείο μηδέν, μήπως να κάναμε τα ερείπια και τη στάχτη λίπασμα για να ανθίσει ο ΧΑΜΈΝΟΣ ΠΑΡΆΔΕΙΣΟΣ !!!!!!!!

Λίμνη Πηνειού.

Η τεχνητή λίμνη φράγματος του Πηνειού ποταμού βρίσκεται στην Ηλεία, ΒΑ της Αμαλιάδας, ανατολικά της αρχαίας Ήλιδας, πάνω από την αρχαία Ήλιδα, 20 χλμ. περίπου από την ακτή που βρίσκεται στο χωριό Κέντρο. Ο ορεινός όγκος του νομού Ηλείας παραμένει ανεξερεύνητος για τους πολλούς. Καταπράσινος, σμιλεμένος από εξαίρετα φαράγγια, πλουτίζει ακόμα περισσότερο τη συλλογή ενδιαφερόντων με τη λίμνη του Πηνειού.

Οι ανάγκες για την άρδευση του κάμπου δημιούργησαν στη δεκαετία του ’60 την τεχνητή λίμνη, που με τα χρόνια θα μπορούσε να εξελίχθη σε χώρο αναψυχής αθλητών, ποδηλατών, περιπατητών. Το δημοτικό αναψυκτήριο-εστιατόριο, βολεμένο στο ωραιότερο σημείο.

Το οροπέδιο Φολόης και η ευρύτερη ορεινή περιοχή του Ευρυμάνθου της Ηειακής Ολυμπιακής Γης είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ( περιοχή natura 2000 ) έχει το μεγαλύτερο δρυοδάσος της ΝΔ Ευρώπης, έχει ένα από τα ωραιότερα και αιωνόβια ελατοδάση της Ελλάδας , διασχίζεται από έξι ποτάμια ( Πηνειός, Ερύμανθος, Ηλειακός Λάδωνας παραπόταμος του Πηνειού , Αλύσιος, Ενιπέας, Κλαδέος ), υπάρχει δίκτυο πράσινων μονοπατιών πάνω από 300 χιλιόμετρα είναι σπαρμένο με δεκάδες μνημεία προϊστορικά, αρχαία, βυζαντινά, και διατηρεί τοπικές πολιτισμικές , θρησκευτικές εκδηλώσεις και έθιμα.

Επίσης η ευρύτερη περιοχή συνδέετε με τους ολυμπιακούς αγώνες, ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ (ορεινή ιερά οδός Ήλιδας – Ολυμπίας ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ) και τους άθλους του Ηρακλή (ερυμάνθιος κάπρος, κένταυρος Φόλος, το ελάφι με τα χρυσά κέρατα και τις χάλκινες οπλές, η κόπρος του Αυγεία).

Τα στοιχεία αυτά, αν αναδειχθούν, δύνανται να προσελκύσουν επισκέπτες, και ν’ αναβαθμίσουν την περιοχή παρέχοντας υποστήριξη στους κατοίκους και στις ασχολίες τους (γεωργία και κτηνοτροφία), δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας .

Στην περιοχή με μια ήπια αειφόρο ανάπτυξη ώστε να έχει κίνητρο η νέα γενιά να παραμείνει στη γη της και να ευημερήσει. Δημιουργία παραλίμνιου δρόμου, τουριστικών καταλυμάτων, χώρων αναψυχής, καραβάκι που να κάνει το γύρο της λίμνης, εγκαταστάσεων ναυταθλητισμού που θα επιτρέπουν την άθληση και διαμονή, ενίσχυση της χλωρίδας (δενδροφύτευση) και της πανίδας (εμπλουτισμό της περιοχής με είδη πτηνών, απαγόρευση κυνηγίου κλπ).

ΚΙ ΑΝ ΠΤΩΧΙΚΗ ΤΗΝ ΒΡΕΙΣ,
Η ΙΘΑΚΗ ΔΕΝ ΣΕ ΓΕΛΑΣΕ. 
ΕΤΣΙ ΣΟΦΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕΣ, 
ΜΕ ΤΟΣΗ ΠΕΙΡΑ, 
ΗΔΗ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ 
Η ΙΘΑΚΕΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ. 

Ιθάκη (1911) Κ. ΚΑΒΑΦΗΣ.

Ακόμα μια καλή προσπάθεια είναι Το Κίνημα Φίλων Χελωνίτη Κόλπου, παρακάτω παραθέτω τη δημοσίευση που έκαναν στο ilia news, ως συλλογικότητα πολιτών, στην ιδρυτική του διακήρυξη περιγράφει ως αναπτυξιακό στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της Λίμνης Καραμανλή.

Δίνοντας σήμερα στη δημοσιότητα τις συνθήκες λεηλασίας των υποδομών αναψυκτηρίου και λεμβαρχείου κωπηλασίας, κρίθηκε αναγκαίο για την ορθή ενημέρωση των θεσμικών εκπροσώπων και των πολιτών της Ηλείας, να αναφερθούμε στο ιστορικό των ενεργειών που έγιναν για την ανάδειξη του χώρου.

Το 1988 ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος «Αμαλιάδα – Κάτω Πηνεία», επί θητείας Δ. Κράλλη, ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του οικοσυστήματος της Λίμνης Φράγματος Πηνειού προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, οι οποίες είχαν θετικά και μετρήσιμα κοινωνικά αποτελέσματα.

Διεκδίκησε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) την παραχώρηση κατά κυριότητα στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο έκτασης 43 στρεμμάτων. Η έκταση αυτή, με την εφαρμογή του Καποδίστρια το 1998, περιήλθε στην περιουσία του Δήμου Αμαλιάδας αποτελώντας ελπιδοφόρο αναπτυξιακό πόρο και αποτελείται από 3 ξεχωριστά τμήματα:

1ο τμήμα: Έκταση 22 στρεμμάτων 

Η έκταση αυτή βρίσκεται σε πανοραμική θέση, στη στέψη του φράγματος, πάνω από το υπάρχον αναψυκτήριο.

Ο χώρος είναι ιδανικός για τη διαμόρφωση εναλλακτικού camping με χρήση τροχόσπιτου.

2ο τμήμα : Έκταση 15 στρεμμάτων

Η έκταση χρησιμοποιήθηκε το 1988 για τη δημιουργία λεμβαρχείου, με εμβαδόν 280 τ.μ., και για την κατασκευή κωπηλατικού διαδρόμου. Εδώ πρέπει να γίνει μία ιστορικά επιβεβλημένη επισήμανση. Η δαπάνη για αυτές τις υποδομές καλύφθηκε εκείνη την εποχή από χορηγούς του ηλειακού επιχειρείν και ειδικότερα από την «Κεραμοποιία Παναγιωτόπουλου», το «Ηλειακό Μπετόν» και το ζαχαροπλαστείο «ΛΑΥΡΙΟ ΥΙΟΙ Σπύρου Θλιβερού».

Οι υποδομές αυτές χρησιμοποιήθηκαν για ολυμπιακή προετοιμασία από τις εθνικές ομάδες Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ουκρανίας, Πολωνίας και Ρουμανίας εν όψει των ολυμπιακών αγώνων του 1992 στη Βαρκελώνη και του 1996 στην Ατλάντα. Το ίδιο διάστημα οι υποδομές αυτές χρησιμοποιήθηκαν και από το τμήμα κωπηλασίας που δημιουργήθηκε από το Ναυτικό Όμιλο Αμαλιάδας.

Το 1989 διοργανώθηκαν από την Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Πανελλήνιοι Αγώνες Κωπηλασίας, επί προεδρίας του αείμνηστου φίλου της Αμαλιάδας Γεωργίου Μοναχού. Οι αγώνες διεξήχθησαν με τη συμμετοχή 15 κωπηλατικών ομάδων (Καστοριάς, Βόλου, Σαλαμίνας, Ιωαννίνων, κ.α.) και με την παρουσία 5.000 θεατών.

Η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία έκρινε ιδανικές της συνθήκες της λίμνης για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Κωπηλασίας, καθώς δεν παρατηρείται κυματισμός. Τότε ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος προχώρησε στην εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης για τις αναγκαίες υποδομές, η οποία περιλαμβάνει 80 κλίνες κωπηλατών, συνεδριακούς χώρους, γυμναστήριο και εστιατόριο. Αυτή η αρχιτεκτονική μελέτη από το 1998 βρίσκεται στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αμαλιάδας.

3ο τμήμα: Έκταση 6 στρεμμάτων

Η έκταση αυτή αξιοποιήθηκε για τη δημιουργία αναψυκτηρίου. Η Κτηματική Τράπεζα, επί προεδρίας Γ. Ανωμερίτη, εκπόνησε δωρεάν το 1989 αρχιτεκτονική μελέτη και το έργο δημοπρατήθηκε το 1995, επί δημοτικής θητείας Δ. Κράλλη, με χρηματοδότηση 40 εκ. δρχ. από το ΥΠΕΧΩΔΕ, επί υπουργίας Κ. Λαλιώτη.

Στη συνέχεια το αναψυκτήριο μισθώθηκε σε ιδιώτη, λειτουργώντας θετικά για τους πολίτες της Ηλείας, και με τη λήξη της μίσθωσης το 2001 ακολούθησε η εγκατάλειψή του.


Διαβάστε επίσης...

ΛΕΗΛΑΣΙΑ: Αναψυκτηρίου και λεμβαρχείου κωπηλασίας στη Λίμνη Καραμανλή [φωτογραφίες]
Name

Admin Says,742,Break News,10320,History,588,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1049,Interesting,2739,Movies,13,Nature-Travel,584,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,565,Social Media,137,Sports,1069,Video,29,Άρθρα,597,Αστυνομιία-Έγκλημα,1449,Βιβλία-Εκδόσεις,77,Γιώργος Φάκος,295,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13086,Ηealth - Μedicine,1332,Καταγγελίες,210,Λογοτεχνία,15,Λογοτεχνία.,7,Μαγειρική-συνταγές,866,Μουσική,223,Νίκος Ράμμος,249,Ομογένεια,913,Συγγραφείς,152,
ltr
item
TGBNEWS: Ο Χαμένος Παράδεισος της λίμνης Πηνειού
Ο Χαμένος Παράδεισος της λίμνης Πηνειού
https://2.bp.blogspot.com/-U4uW5BCeaj8/W60OA-3ikMI/AAAAAAADCRw/COcjayqGrbUB_C7l3qpv4-1Im7filq5SQCLcBGAs/s640/42381561_136023617350917_7550742558670848000_n.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-U4uW5BCeaj8/W60OA-3ikMI/AAAAAAADCRw/COcjayqGrbUB_C7l3qpv4-1Im7filq5SQCLcBGAs/s72-c/42381561_136023617350917_7550742558670848000_n.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/09/blog-post_554.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/09/blog-post_554.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy