Νίκος Κοντογιαννόπουλος: Ο ευπατρίδης Ηλείος πολιτικός

SHARE:
Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος 


Ανέκαθεν η Ηλεία υπήρξε προμαχώνας και γεννήτορας του πολιτικού μας συστήματος. Συμμετείχε ενεργά στα κέντρα λήψης αποφάσεων και προικοδότησε την σύγχρονη πολιτική μας σκηνή με λαμπρές πολιτικές φυσιογνωμίες που στιγμάτισαν ανεξίτηλα την πορεία του τόπου. Κάποιες από αυτές χάραξαν βαθιά τα αχνάρια τους στον ιστορικό ορίζοντα και δημιούργησαν πολιτικές οικογένειες, παραδίδοντας την τιμημένη σκυτάλη της πολιτικής τους παρουσίας στους επιγενόμενους που και αυτοί με τη σειρά τους, αναδείχτηκαν άξιοι της τιμής.

Σ΄ αυτούς τους σπουδαίους πολιτικούς που δημιούργησαν «πολιτικές οικογένειες» ανήκει και ο αοίδιμος Νίκος Κοντογιαννόπουλος. Είδε το φώς της ζωής στην Αγία Μαύρα της Αμαλιάδος, τα γνωστά εν άλλοις ιστορικά Σαμπάναγα απο τους αγώνες τις εθνεγερσίας. Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων γυμνασιακών του σπουδών ο Νίκος Κοντογιαννόπουλος ακολούθησε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Οπότε και αποπερατώνοντας τις σπουδές του ρίχτηκε στην μαχόμενη δικηγορία στην Αμαλιάδα από το 1930. Συνάμα αναλαμβάνει νομικός σύμβουλος της Εθνικής Τραπέζης, και άλλων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Στην φωτογραφία : Που είναι ίσως η πιο πολυδύναμη ηθικά και πολιτικά φωτογραφία της εποχής – μεταπολίτευση. Ο αοίδιμος Νίκος Κοντογιαννόπουλος, που ορμητήριό το είχε την Αμαλιάδα, με την κορυφογραμμή των ελληνικών γραμμάτων και πρόεδρο τότε της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο και τον γιο του άρτι αφιχθέντα από το Παρίσι και μετέπειτα Βουλευτή και υπουργό της Ηλείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλο ( με το μουστάκι), δεξιά του όπως κοιτάζουμε τον αναγεννησιακό μας πολιτικό Αθανάσιο Κανελλόπουλο και ακόμα πιο δεξιά όπως κοιτάζουμε την φωτογραφία, την δυναμική γυναίκα Βουλευτή της Ηλείας Φρόσω Σπεντζάρη και τον τότε Νομάρχη Ηλείας Νικολάου, ακριβώς πίσω από τον αστυνομικό.

Βαθύς νομομαθής, αλλά και άνθρωπος του μέτρου και της φρόνησης, γρήγορα αναδεικνύεται στις μείζονες προσωπικότητες της Αμαλιάδος. Παράλληλα η πολυεπίπεδη κοινωνική του συμμετοχή και η σοβαρότητα με την οποία πορεύεται στην τοπική κοινωνία, του προσδίδουν υψηλή κοινωνική αποδοχή. Οπότε και ανοίγει ο δρόμος για την κάθοδό του στην πολιτική σκηνή της Ηλείας, προκειμένου να σαρκώσει τα πολιτικά του οράματα.

Ο Νίκος Κοντογιαννόπουλος θα εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής Ηλείας το 1951 υπο την σκέπη του «Ελληνικού Συναγερμού» του στρατάρχη Παπάγου. Με τον ίδιο πολιτικό σχηματισμό θα εκλεγεί και το 1952. Το 1958 εκλέγεται με το «Λαϊκό Κοινωνικό Κόμμα» του ιερού τέρατος της πολιτικής σκηνής της Ηλείας Στέφανου Στεφανόπουλου. Ενώ το 1961 θα εκλεγεί με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου και το 1963 με την «Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση» (Ε.Ρ.Ε) του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Με πολιτικό καμβά, κάποιον αγιασμό στην Αμαλιάδα. Ο αξέχαστος Νίκος Κοντογιαννόπουλος, όπως κοιτάζουμε την φωτογραφία από αριστερά, τρίτος με το λευκό κοστούμι. Δεξιά του, ο δαιμόνιος δικηγόρος και διευθυντής του Γραφείου του, Νίκος Φραγκογιαννόπουλος και δίπλα από τον Φραγκογιαννόπουλο, ο αεικίνητος τότε Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αμαλιάδος Σπύρος Μπεράτης. Από αριστερά τώρα προς τα δεξιά της φωτογραφίας, διακρίνονται δεύτερος ο Νομάρχης τότε Ηλείας Νικολάου και ακριβώς δίπλα από τον Νικολάου, ο επίσης εξαίρετος Ηλείος Βουλευτής Αχιλλέας Μπουντουβής.

Ο αλησμόνητος Νίκος Κοντογιαννόπουλος κατά την διάρκεια της μακράς κοινοβουλευτικής του παρουσίας παρήγε υψηλής ποιότητος και ογκωδέστατο κοινοβουλευτικό έργο. Επικουρούμενος από την υψηλή νομική του κατάρτιση συμμετείχε σε πληθώρα κοινοβουλευτικών επιτροπών, που παρασκεύασαν νομοσχέδια με αντικείμενο την αγροτική οικονομία όπως και την κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση. Τα κύρια στοιχεία της πολιτικής του παρουσίας ήταν η ευπρέπεια το ήθος, η φρόνηση και η σοβαρότητα. Παράλληλα με το πολυσχιδές κοινοβουλευτικό του έργο δημοσίευσε σε έγκυρες εφημερίδες και περιοδικά, πληθώρα άρθρων και μελετημάτων που αναφέρονταν στην οικονομική και πολιτική επικαιρότητα της εποχής. Ομιλούσε γαλλικά.

Δημιούργησε μια στέρεα οικογένεια και απέκτησε δυο γιούς. Τον Γεώργιο Χημικό του Πανεπιστημίου, που εδώ και χρόνια κάνει καριέρα σαν ανώτατο στέλεχος του Ε.Ο.Τ. στην Γερμανία και τον γνωστό μας πολιτικό Βασίλη Κοντογιαννόπουλο, επισταμένως εκλεγέντα βουλευτή και υπουργό, ο οποίος με την πολύπλευρη πολιτική και κοινωνική του παρουσία, συνιστά έναν από τους πυλώνες του σύγχρονου πολιτικού μας συστήματος. Ο Νίκος Κοντογιαννόπουλος εκδήμησε το 1982 απολαμβάνοντας της καθολικής εκτίμησης και αγάπης του ηλειακού λαού, συνιστώντας έναν ακόμα πολιτικό γενάρχη της αγαπημένης μας Ηλείας.


 Το παρόν κείμενο και οι φωτογραφίες του αοίδιμου Ηλείου πολιτικού Νίκου Κοντογιαννόπουλου, είναι απόσπασμα από το κυκλοφορούν βιβλίο μας – Βιβλιοπωλείο «ΠΑΝΟΡΑΜΑ», Αμαλιάδος – «Οι Πολιτικοί άνδρες της Ηλείας» και υπάγονται σε πνευματικά δικαιώματα.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων 
www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Name

Admin Says,739,Break News,10313,History,590,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1064,Interesting,2821,Movies,13,Nature-Travel,614,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,581,Social Media,138,Sports,1094,Video,29,Άρθρα,623,Αστυνομιία-Έγκλημα,1530,Βιβλία-Εκδόσεις,77,Γιώργος Φάκος,307,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13359,Ηealth - Μedicine,1387,Καταγγελίες,209,Λογοτεχνία,17,Λογοτεχνία.,8,Μαγειρική-συνταγές,911,Μουσική,225,Νίκος Ράμμος,249,Ομογένεια,918,Συγγραφείς,155,
ltr
item
TGBNEWS: Νίκος Κοντογιαννόπουλος: Ο ευπατρίδης Ηλείος πολιτικός
Νίκος Κοντογιαννόπουλος: Ο ευπατρίδης Ηλείος πολιτικός
https://2.bp.blogspot.com/-BaIQAlQF_jI/W7MoKRhPT2I/AAAAAAADDIc/iNmJCCGAfnUzS-Jsjf7WCeBK95RwonJSgCLcBGAs/s640/42959044_1119146214927144_2239457679699345408_n.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-BaIQAlQF_jI/W7MoKRhPT2I/AAAAAAADDIc/iNmJCCGAfnUzS-Jsjf7WCeBK95RwonJSgCLcBGAs/s72-c/42959044_1119146214927144_2239457679699345408_n.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/10/blog-post_2.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/10/blog-post_2.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy