Μόντρεαλ - Από την Συνεδρίαση του Δ.Σ. της 12ης Νοεμβρίου

SHARE:


Προϋπολογισμός και Οικονομικός Απολογισμός

Με κύριο θέμα την παρουσίαση του Απολογισμού κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουλίου 2017, έως και την 30η Ιουνίου 2018 και την κατάθεση του Προϋπολογισμού από την 1η  Ιουλίου 2018, έως και την 30 Ιουνίου 2019, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου η τακτική Συνεδρίαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητος Μείζονος Μοντρεάλ (ΕΚΜΜ).

Η Συνεδρίαση, στην οποία συζητήθηκαν και πολλά άκρως ενδιαφέροντα θέματα πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα της «Μικρής Βουλής.»

Ως συνήθως με την φροντίδα του υπευθύνου δημοσίων σχέσεων της ΕΚΜΜ, κ. Πάρη Πέτρου, στις σελίδες της Κοινότητος (64 και 65) που φιλοξενούνται και στην εφημερίδα μας, αναφέρονται πολλά και μάλιστα λεπτομερώς από τα όσα συζητήθηκαν.

Όπως ήταν επόμενο η παρουσίαση του Απολογισμού και του Προϋπολογισμού έγινε από τον Ταμία της Κοινότητας, κ. Νίκο Φλουρή, ο οποίος εξήγησε όλα τα στοιχεία και κατόπιν απάντησε στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν.
Ο κ. Φλουρής, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον νέο Οικονομικό Διευθυντή της ΕΚΜΜ κ. Andre Abella ο οποίος φρόντισε έτσι ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα η σύνταξη του προϋπολογισμού, καθώς και την εταιρία Ορκωτών Λογιστών Ernst & Young με την οποία, όπως είπε, το λογιστήριο της Κοινότητας συνεργάστηκε άψογα, εξ ου και πρότεινε, έναντι του ιδίου ποσού, την ανανέωση της συμφωνίας για έναν ακόμα χρόνο μαζί της.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν σταθούμε στους αριθμούς, τους ψυχρούς αριθμούς που παρουσιάζονται στο Απολογισμό και τον Προϋπολογισμό. Αυτά δυστυχώς δείχνουν ότι η Κοινότητά μας κατά το  περασμένο οικονομικό έτος παρουσίασε έλλειμμα ύψους $381.817.

Αυτό πιστοποιείται ακόμα και από μια απλή ματιά στα στοιχεία που δείχνουν ότι τα μεν  εισοδήματά της ανήλθαν σε $17,199,639, τα δε έξοδά της έφτασαν σε $17,581, 456. 


Ανησυχητικά τα της αναφοράς του κ. Παγώνη

Εξ αιτίας αυτών των οικονομικών στοιχείων ο κ. Παγώνης, στην εισήγησή του κατόπιν, έμμεσα πλην σαφώς, (γιατί ουδέποτε αναφέρθηκε στα της πώλησης του οικοπέδου της Αγίας Τριάδος), αναφερόταν στην αναγκαιότητα πώλησης του οικοπέδου της Αγίας Τριάδος. Ως εκ τούτου σκιαγραφώντας ένα πολύ δυσοίωνο για την Κοινότητα οικονομικό μέλλον, υπενθύμισε την πάγια σημείωση 1, η οποία επί σειρά ετών αναφέρεται στον πρόλογο της έκθεσης των ορκωτών λογιστών.

Σε αυτήν μεταξύ των άλλων τονίζεται ότι:
Υπάρχει αμφισβήτηση αν αυτή η Κοινότητα θα μπορέσει να συνεχίσει

Προκειμένου να προβληματίσει τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. και κατ’ επέκταση τα μέλη της Κοινότητας ο κ. Παγώνης πρόσθεσε ότι:
*Αν «αλλάξουν ορισμένα οικονομικά στοιχεία, η Κοινότητα δεν θα μπορέσει ν’ ανταπεξέλθει»

Μεταξύ των άλλων «ορισμένων στοιχείων» που φαίνεται ότι τον ανησυχούν, ανέφερε ότι:
Τον Δεκέμβριο του 2019, τα δάνεια θα ανανεωθούν και θα αλλάξει, φυσικά, και το επιτόκιο. Υπολογίζουμε ότι η αύξηση θα είναι τουλάχιστον 1%. Στα $7,500,000 του σημερινού μας χρέος, η επιβάρυνση θα είναι $75,000 επιπλέον.»

Φέτος, με το ζόρι πιάσαμε τα οικονομικά μεγέθη που έχουν συμφωνηθεί με την Τράπεζα, ώστε να μην ζητήσει την πληρωμή του δανείου. Αν ποτέ αυτό συμβεί, (η έστω και κατά 1% αύξηση του επιτοκίου δηλαδή) η δυνατότητα της Κοινότητας να βρει άλλον δανειστή θα είναι σχεδόν αδύνατη. Το πρώτο πράγμα που θα ρωτήσει ο καινούργιος δανειστής είναι: Γιατί σε έδιωξε ο προηγούμενος;»

Οι ρητορείες είναι ωραίες, η Κοινότητα όμως, είναι ένας τεράστιος οργανισμός με $17,000,000 έσοδα, $17,500,000 έξοδα και 295 υπαλλήλους στην υπηρεσία του ελληνισμού της ευρύτερης περιοχής του Μοντρεάλ. Οι περισσότεροι δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε αυτά τα μεγέθη. Όμως, παίζουμε με την Κοινότητα, την ώρα που από μας εξαρτώνται 1300 μαθητές στο ημερήσιο σχολείο και γύρω στους 600 μαθητές στη συμπληρωματική εκπαίδευση.»

* «Η Κυβέρνηση του Κεμπέκ κάθε φορά που ανανεώνει την άδειά μας, το πρώτο πράγμα που θέλει να ξέρει, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, είναι το περιεχόμενο του ετήσιου Απολογισμού, υπογραμμένο από τους Ορκωτούς Λογιστές. Το πρώτο πράγμα που ελέγχει είναι η οικονομική βιωσιμότητα του σχολείου. Αν κλείσει το σχολείο, το Υπουργείο Παιδείας θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Τι θα γίνει με τους μαθητές;

* Όσο για τις εκκλησίες μας, όταν ανέλαβε αυτή η Διοίκηση, είχαν πάνω από $200,000 έλλειμμα και προβληματικές σχέσεις με την Ιερά Μητρόπολη. Τα προβλήματα αυτά τα διευθετήσαμε. Το έλλειμμα έχει περιοριστεί, συνεχίζει, όμως να υπάρχει. Θ’ αρχίσουμε να κλείνουμε εκκλησίες;»

 *«Υπάρχει ένας έντονος ενθουσιασμός συμμετοχής, όχι όταν πρόκειται να δημιουργήσουμε, αλλά όταν είναι να σταματήσουμε την ανάπτυξη. Αυτό δεν είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε μόνο σήμερα. Το αντιμετώπιζαν και οι προηγούμενες διοικήσεις, το ίδιο θα αντιμετωπίσουν και οι επόμενες. Θα μπορέσει ποτέ η Κοινότητα να ξεφύγει απ’ αυτή τη μιζέρια; »

Καταλήγοντας ο κ. Παγώνης τόνισε ότι:
«*Οι συνάδελφοι μου κι εγώ, θεωρώντας τους εαυτούς μας υπεύθυνους ανθρώπους, θέλουμε να παραδώσουμε στην καινούργια διοίκηση μια Κοινότητα απαλλαγμένη, όσο είναι δυνατόν από προβλήματα και εμπόδια.»

Γιατί τόση απογοήτευση;

Είναι κοινό μυστικό, ένα κοινό μυστικό που εύκολα φαίνεται και από το μέγεθος του ελλείμματος, ότι  τα οικονομικά της Κοινότητος βρίσκονται σε δυσάρεστη κατάσταση. Αυτό όμως δεν είναι κάτι το  πρωτοφανές και κατά την άποψή μου δεν προδικάζει κάποια επερχόμενη οικονομική καταστροφή.
Για να μεταφέρω το κλίμα της δυσοίωνης εισήγησης του Προέδρου της ΕΚΜΜ, από τα όσα αναφέρονται από τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της ΕΚΜΜ, κ. Πάρη Πέτρου στις σελίδες της Κοινότητας (σελίδες 64 και 65)  αντέγραψα μερικά από τα της περιγραφής του αυτούσια (εξ ου και τα εισαγωγικά).
Θα επαναλάβω ότι ο κ. Παγώνης, δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στα της πώλησης του οικοπέδου της Αγίας Τριάδος, αλλά εμφανέστατα άφηνε να εννοηθεί ότι η πώληση αποτελεί την ιδανική επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Κοινότητας και πρέπει να πραγματοποιηθεί.

Εξ ου και τόνισε ότι:
«*Οι συνάδελφοι μου κι εγώ, θεωρώντας τους εαυτούς μας υπεύθυνους ανθρώπους, θέλουμε να παραδώσουμε στην καινούργια διοίκηση μια Κοινότητα απαλλαγμένη, όσο είναι δυνατόν από προβλήματα και εμπόδια.»
Μάλιστα, τόνισε ότι «η όσο το δυνατόν απαλλαγμένη, από προβλήματα και εμπόδια Κοινότητα» θα αποτελεί κίνητρο σε πολλούς συμπάροικους και ιδιαιτέρως στους νέους, προκειμένου αυτοί, να επιδιώξουν την συμμετοχή τους στα Διοικητικά Συμβούλια, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι ελκυστικό, όπως είπε. 

Αξιοπρόσεκτη είναι η αρνητική αναφορά του Προέδρου της ΕΚΜΜ «στην μεγάλη συμμετοχή των μελών» στην Γ.Σ. της 14ης Οκτωβρίου.

Όπως είπε:
«Υπάρχει ένας έντονος ενθουσιασμός συμμετοχής, όχι όταν πρόκειται να δημιουργήσουμε, αλλά όταν είναι να σταματήσουμε την ανάπτυξη. Αυτό δεν είναι κάτι που το αντιμετωπίζουμε μόνο σήμερα. Το αντιμετώπιζαν και οι προηγούμενες διοικήσεις, το ίδιο θα αντιμετωπίσουν και οι επόμενες. Θα μπορέσει ποτέ η Κοινότητα να ξεφύγει απ’ αυτή τη μιζέρια»;

Με άλλα λόγια, είπε ότι: «Υπάρχει ένας έντονος ενθουσιασμός συμμετοχής» αλλά αυτός δεν παρατηρείται «όταν πρόκειται να δημιουργήσουμε, αλλά όταν είναι να σταματήσουμε την ανάπτυξη..»

Δηλαδή, περιέργως και πολύ λανθασμένα κατά την άποψή μου, ο κ. Παγώνης «τον έντονο ενθουσιασμό της συμμετοχής» που παρατηρήθηκε στην Γ.Σ. της 14ης Οκτωβρίου, δεν τον θεωρεί «προσπάθεια δημιουργίας» αλλά τον αποδίδει «σε προσπάθεια στασιμότητας της ανάπτυξης» και τον χαρακτηρίζει ως εμπόδιο «της προσπάθειας  της Κοινότητας να ξεφύγει από την μιζέρια.»

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι αυτήν την τακτική της «προσπάθειας στασιμότητας της ανάπτυξης!!» έχει παρατηρήσει ότι την αντιμετώπισαν κατά το παρελθόν και άλλες διοικήσεις. Μάλιστα προβλέπει ότι «θα την αντιμετωπίσουν και επόμενες διοικήσεις».

Υπάρχει αρνητική συμμετοχή μελών στις Γ.Σ.;

Εμφανέστατη και σαφέστατη είναι η αναφορά του κ. Παγώνη, στην Γενική Συνέλευση της 14ης Οκτωβρίου. Μόνο που αυτήν την εντυπωσιακή συμμετοχή των πλέον των 400 μελών,  την  θεωρεί αρνητική, δεδομένου ότι σε εκείνη την Γ.Σ. όλα έδειχναν ότι η πλειοψηφία των μελών που συμμετείχαν, δεν συμμερίζονταν την άποψη της Διοίκησης που επεδίωκε την πώληση του οικοπέδου της Αγίας Τριάδος, η οποία μάλιστα θα έπρεπε να εγκριθεί με την ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3.

Το ότι όλοι μας, συχνά πυκνά χαρακτηρίζουμε αρνητικά αρκετές από τις αποφάσεις των μελών της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι μυστικό. Δεν είναι μυστικό και το ότι συχνά, από ορισμένους παράγοντες, επιδιώκονται κινητοποιήσεις μελών προκειμένου να υποστηριχτούν ορισμένες απόψεις που για μερικά μέλη θεωρούνται ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος.

Ετσι συχνά κινητοποιούνται γονείς των μαθητών των σχολείων,  ή πρόσφατα εκείνων των μελών που ήθελαν να κτιστεί ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως, ή εκείνων που δεν ήθελαν την έγκριση του σχεδίου της συμφωνίας που είχε υπογραφτεί μεταξύ της Ιεράς Μητρόπολης και της Κοινότητας…..

Στην προκειμένη περίπτωση, στην Γ.Σ. δηλαδή της 14ης Οκτωβρίου, κινητοποιήθηκαν τόσο μέλη που ήθελαν την πώληση, όσο και μέλη που δεν την ήθελαν. Κάτι παρόμοιο παρατηρείται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, αφού συχνά διαφωνούμε για αποφάσεις που σχετίζονται με απλά θέματα της καθημερινότητας, ή με μεγάλα θέματα, ας πούμε για το πως θα αντιμετωπίσουμε τις προκλητικές απειλές της Τουρκίας στο Αιγαίο, ή την ΑΟΖ της Κύπρου..

Όμως άλλο διαφωνώ με μία πρόταση ενός Δ.Σ. και μια απόφαση των παρευρεθέντων μελών μιας Γ.Σ. και άλλο «Υπάρχει ένας έντονος ενθουσιασμός συμμετοχής, όχι όταν πρόκειται να δημιουργήσουμε, αλλά όταν είναι να σταματήσουμε την ανάπτυξη..» Ή, «Οι συνάδελφοι μου κι εγώ, θεωρώντας τους εαυτούς μας υπεύθυνους ανθρώπους, θέλουμε να παραδώσουμε στην καινούργια διοίκηση μια Κοινότητα απαλλαγμένη, όσο είναι δυνατόν από προβλήματα και εμπόδια.»

Με μεγάλη έκπληξη άκουγα αυτές τις τοποθετήσεις του κ. Παγώνη. Θα απέφευγα και να τις αναφέρω, αφού τις θεώρησα ως εκφράσεις που λέγονται συχνά «εν τη ρύμη του λόγου μας». Όμως δεν μπορώ να τις προσπεράσω ασχολίαστες, αφού παρουσιάζονται στις σελίδες της Κοινότητος (64 και 65) που φιλοξενούνται και στην εφημερίδα μας.

Στα της πρότασης  μου, για μορφή Εσωτερικού δανείου

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότατος αναφέρθηκε και στην πρότασή μου, περί προσπάθειας Εσωτερικού Δανείου, μέσω διαφόρων τρόπων, όπως εσωτερικού δανεισμού ή ακόμα και μέσω κυκλοφορίας ομολόγων τριετούς διάρκειας.

Θα επαναλάβω ότι η πρότασή μου μπορεί να συζητηθεί, να διαμορφωθεί κατάλληλα και κάλλιστα ή να χαρακτηριστεί ανεφάρμοστη, λόγω νομικών εμποδίων και να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων, ή να μην τεθεί σε εφαρμογή και λόγω των δυσκολιών της εφαρμογής της, ή μη απόδοσης των αναμενόμενων να ξεχαστεί.

Όμως εξακολουθώ να πιστεύω, ότι πριν απορριφθεί και πριν φτάσουμε στο σημείο της πώλησης των δικαιωμάτων που έχει αποκτήσει η ΕΚΜΜ (Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ) επί «του οικοπέδου της Αγίας Τριάδος,» θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας την θετικότατη  επίπτωση που θα επιφέρει στην  οικονομική κατάσταση της Κοινότητας, η παραλαβή από τον Ιούνιο του 2020, του πλήρως ξεχρεωμένου κτιρίου της Στέγης Ηλικιωμένων, των 84 διαμερισμάτων.

Έπειτα όπως έχω κατ’ επανάληψη γράψει, έχουμε την δυνατότητα ενός εσωτερικού δανείου, αφού ασχέτως της απόψεως του κάθε μέλους, διαπιστώθηκε ότι το ενδιαφέρον των μελών για τα της Κοινότητας παραμένει έντονο.

Βασιζόμενος σε αυτά, πρότεινα να προβούμε σε ένα είδος  Εσωτερικού Δανείου, μέσω του οποίου η Κοινότητα θα χρωστά στους κατόχους των «Κοινοτικών Ομολόγων.»  Αυτοί θα είναι μέλη της Κοινότητας, άτομα δηλαδή που αγαπούν την Κοινότητα.  Ο τόκος προς αυτός, αν τελικά τον αποδεχτούν, θα είναι πολύ χαμηλότερος του ισχύοντος line of credit και η Κοινότητα θα έχει να κάνει με μέλη της και όχι με Τράπεζες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, πριν πετάξει την πρόταση στον καλάθι των αχρήστων ας την εξετάσει. 

Καταλήγοντας θέλω να τονίσω ότι το ενδιαφέρον που επέδειξαν πολλοί συμπάροικοι, το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός που διατράνωσαν και για τις δύο απόψεις, ο ενθουσιασμός που εκδηλώθηκε πληρώνοντας και δύο συνδρομές για να συμμετάσχουν στην Γ.Σ. , με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ως «ενθουσιασμός συμμετοχής κατά της δημιουργίας, και σταματημού της ανάπτυξης»  αλλά ως καταλύτης για μια Κοινότητα δημιουργική, και συνεχώς αναπτυσσόμενη, για μια Κοινότητα ισχυρή και  οικονομικά σταθερή, για μια Κοινότητα στην οποία τα μέλη θα συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες που αφορούν το μέλλον της, για μια  Κοινότητα που ανήκει στα μέλη της.

Στα της Γενικής Συνέλευσης της  26ης  Νοεμβρίου
(Τα στοιχεία υπάρχουν και στην ιστοσελίδα www.hcgm.org )

Δεν θα αναφερθώ σε άλλα σημεία από τα της Συνεδρίασης του Δ.Σ.   Αλλωστε πολλά από αυτά  αναφέρονται στις σελίδες της Κοινότητας και τα οικονομικά στοιχεία θα συζητηθούν στην Γενική Συνέλευση, που αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 6:00 μ.μ. στην αίθουσα του Κοινοτικού μας Κέντρου.

Πάντως με ικανοποίηση είδα ότι τα στοιχεία και του Απολογισμού και του Προϋπολογισμού έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Κοινότητας, οπότε κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τα μελετήσει και να τα αξιολογήσει. Αρκεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα της ΕΚΚΜ στο: www.hcgm.org

Περιττό να αναφέρω ότι τα μέλη που ενδιαφέρονται για την Κοινότητα και τα της Κοινότητας πρέπει να φροντίσουν, έτσι ώστε να συμμετάσχουν στην Γενική Συνέλευση και να υποβάλλουν τις ερωτήσεις που τους προβληματίζουν.

Χρήστος Μανίκης
Εκδότης - «Ελληνοκαναδικό Βήμα»
Name

Admin Says,739,Break News,10312,History,594,Humor-Σάτυρα-Κεντρίσματα,1067,Interesting,2867,Movies,13,Nature-Travel,625,Reportage-Exclusive,68,Sience - Technology,592,Social Media,138,Sports,1106,Video,29,Άρθρα,630,Αστυνομιία-Έγκλημα,1567,Βιβλία-Εκδόσεις,76,Γιώργος Φάκος,318,Διηγήματα,49,Ειδήσεις,13502,Ηealth - Μedicine,1411,Καταγγελίες,209,Λογοτεχνία,20,Λογοτεχνία.,8,Μαγειρική-συνταγές,932,Μουσική,226,Νίκος Ράμμος,251,Ομογένεια,918,Συγγραφείς,155,
ltr
item
TGBNEWS: Μόντρεαλ - Από την Συνεδρίαση του Δ.Σ. της 12ης Νοεμβρίου
Μόντρεαλ - Από την Συνεδρίαση του Δ.Σ. της 12ης Νοεμβρίου
https://2.bp.blogspot.com/-WNCgtwMVEQk/W_GiBzMT3cI/AAAAAAAAhkM/doIzbI2Uz-cbuTV3YcIp3XA_A9H9bEHlgCLcBGAs/s640/142525p87tn977tvi5b88d.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-WNCgtwMVEQk/W_GiBzMT3cI/AAAAAAAAhkM/doIzbI2Uz-cbuTV3YcIp3XA_A9H9bEHlgCLcBGAs/s72-c/142525p87tn977tvi5b88d.jpg
TGBNEWS
https://www.tgbnews.com/2018/11/12.html
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/
https://www.tgbnews.com/2018/11/12.html
true
2038196663235419812
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy